Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Laika
:zvezdice: :zvezdice: :zvezdice:
IZ POLITICKIH RAZLOGA STUDENTU AKADEMIJE LEPIH UMETNOSTI ZABRANJENA JE PREZENTACIJA RADA NA GODISNJOJ IZLOZBI

Na otvaranju izložbe radova studenata II i III godine odseka Kostim Akademije lepih umetnosti ju?e (15.6.2006) u Galeriji Yubin (Terzije 26, u dvorištu) studentu M. M. je od strane profesorke Mirjane Milanovi? (ali i uz punu podršku ostalih profesorki) zabranjeno potpuno prikazivanje finalnog, godišnjeg rada iz predmeta Savremeno odevanje.
Radi se projektu inspirisanim kimonom i na ?ijem zadnjem delu (leðima) se nalazi lik Ratka Mladi?a, Hitlera, kao i fotografija sa kombinacijom ("mozaikom") ta dva lika. Naredbom profesorke rad je gurnut u kraj, ?ime je njegov zadnji deo zaklonjen i na taj na?in njegova prezentacija i celina potpuno narušena i ugušena, odnosno cenzurisana. Potpuno je jasno da se ovde radi o jednom politi?kom ?inu, strahu da se neke stvari sagledaju i da se o njima slobodno progovori. Objašnjenje profesorke za ovo je da "ne treba mesati politku i umetnost" te da smo mi na Akademiji da bi smo se bavili "lepim stvarima" a ne "dnevno-politckom realnoscu". Moja ideja je bila da prikažem rad koji se iskazati izraženo prisustvo fašizma u srpskom društvu danas; kao i manifestaciju tog fašizma i sveopšte prisustvo kroz lik Ratka Mladi?a u opštoj realnosti svakoga ko živi u ovom okruženju.
Korisnikov avatar
By Val
Pa dobro je zena i rekla. Shta koji q mesha te dve stvari? Ako je nekome potrebno da izrazi svoju frustraciju izazvanu politickim stanjem neke zemlje, zar to mora na taj nacin da prikazuje? To nema veze sa umetnoshcu...

:drama:
Korisnikov avatar
By Laika
Kako nema???
Umetnost nije samo larpurlartisticka. Zar umetnost ne moze biti drustveno i politicki angazovana, a ne samo lepa na oko?? Mislim, sta ja znam, ja cenim angazovanu umetnost...
Korisnikov avatar
By Val
Pa s te tacke gledishta ima. Ali zar odmah treba preterivati? :misli:
Korisnikov avatar
By Delete
Ni manje ni vise nego Hitlera i Mladica...pa ja bih ga izbacila sa faxa, pun ih je k... u svim sferama zivota i neko treba da zapocne cenzurisanje takvih sranja, pa makar i u umetnosti.
By fencysmurf
sad sam bas gledao na televiziji.

kakva uljava ushtva od rektora, bog ga blagoslovio!

"pitanje gde su granice u umetnosti" :egzorcist:

tamo gde ih stavis i kazes ovde !

seljachina . skoro me neko nije tako iznervirao !!!
Korisnikov avatar
By Laika
Originally posted by Delete
Ni manje ni vise nego Hitlera i Mladica...pa ja bih ga izbacila sa faxa, pun ih je k... u svim sferama zivota i neko treba da zapocne cenzurisanje takvih sranja, pa makar i u umetnosti.
U uuu bas si militantna!

Nemoj tako, antimladicevci nisu u svim sferama zivota, sporadicno i stidljivo deluju samo u zoni civilnog drustva.
Da nije tako, verovatno bi bio odavno izrucen, a i kapiram da u Srbiji nazalost i dalje ima vise onih koji nose ''srpski heroj'' majce nego ovako nesto. Zasto njih ne cenzurisu???

Druga stvar, uzasno je sto su glavne face na fakultetima totalno neobrazovani ljudi. Pa jbt, kako moze dekan Akademije da kaze da postoje granice umetnosti. Time pokazuje potpuno nerazumevanje same umetnosti ali i nepoznavanje istorije umetnosti.

Treca stvar: cenzura. Pa da, mi i dalje zivimo svoju nedemokratsku sudbinu.

:cupakosu: :mad: :vatrica: :pljuje:
Korisnikov avatar
By m..
Citala sam to danas i nisam mogla da verujem. Sasvim je legitimno da umetnost ili moda ili sta god budu politicki angazovane ili nose neku poruku, info, neki impuls sta god, ne kapiram zasto su se ti profani i dishe tako postavili... mislim jel treba svi da slikamo mrtve prirode sa narovima? Isuse.
Dole cenzura.
Korisnikov avatar
By Delete
Ako se ne varam, ovde se ipak radi o necemu sto je vezano za fax, samim tim se moze, i treba oranicavati, ali to ne treba biti shvaceno kao pokusaj postavljanja granica umetnosti, nego iskljucivo kao zastitu ugleda fakulteta i doticnih prof., jer bi oni "manje obrazovani" to mogli shvatiti na potpuno razlicit i (vrlo moguce) uvredljiv nacin.
Korisnikov avatar
By m..
Ma ja ne znam kako to moze pogreshno da se shvati, covek mora biti u najmanju ruku nepismen i glup da bi to pogresno shvatio...
Korisnikov avatar
By Adenim
Koliko god ne voleli te zlocince mislim da u umetnosti nema mesta gusenju bilo cega, umetnik moze biti svoj jedino ako ima svoju slobodu, a na kriticarima posao za dalje.
Korisnikov avatar
By sofia
J.... kritiku!!!
Granice umetnosti ne postoje!Umetnik,da bi bio umetnik mora da poseduje potpunu slobodu!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ma kakvu bre apsolutnu slobodu, to ni ne postoji! a on je, bre, student, kakvu tek on slobodu ima? kad bude solo umetnik i finansiran iz svog džepa, može da radi šta ho?e. za sada, o?igledno, sve što radi mora da aminuju profesori, dekani, kogod.

u svakom slu?aju, meni je degutantno na ovakav na?in iskazivati politi?ke stavove. postoji i mnogo drugih antifašisti?kih parola, zar ne?
By жњ
Sta ste ocekivali kad im je Prodekan za menadžement u umetnosti prof. dr Zoran Anðelkovi?
Korisnikov avatar
By svejedno
Ne slazem se da ne treba mesati politiku i umetnost. BAS se ne slazem.

Smatram da je, posebno u ovoj zemlji, neophodno mnogo vise politicki angazovane umetnosti.

Sad, dobro, kostim nije nesto gde bi ste to prvo ocekivali ali je jednako legitimno kao bilo sta drugo.

Nije, doduse, skroz primereno na faxu stavljati to u godisnji rad, tako da kapiram i odluku faxa. To moze da im stvori probleme.

Samo je glupost nevidjena izgovor.

'Ne treba mesati politku i umetnost'. Ej
Korisnikov avatar
By colorado
Originally posted by Val
Pa dobro je zena i rekla. Shta koji q mesha te dve stvari? Ako je nekome potrebno da izrazi svoju frustraciju izazvanu politickim stanjem neke zemlje, zar to mora na taj nacin da prikazuje? To nema veze sa umetnoshcu...

Da li si svesna da se velikim delom ovim i tramp bavi? Nije lepo da tako pricas o njenom radu.
By Ulix
U pitanju je cisto licemerje.
S jedne strane se prica o tome kako umetnost i politiku ne treba mesati, sto je sasvim legitiman stav, no pomalo glup, posebno u dvadeset prvom veku, kada je umetnost gotovo u potpunosti postala politizovana. (Moj je licni stav da dnevnopoliticke teme obicno uniste umetnost, no tudje je pravo da se njima, svejedno, bavi.) I da to neko i zastupa, bilo bi ok. No, ocigledno je da je ovde u pitanju vrsta politicke poruke kao problem, a ne sama politicka poruka. Da je neko stavio sliku Karle del Ponte ili Dzordz Busa, verovatno bi rad bio istaknut u prvi plan.

U tome je problem.
A ne u razlicitim vizijama umetnosti.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Zalosno, umetnost je kroz vekove prikazivala unutrasnjost mikrokosmosa /choveka/ a savremena umetnost to radi najbolje.
Cenzurisanje je ugrozavanje izrazavanja, nadam se da ce ta profesorica pocheti kasljati krv i crknuti.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
hm.. mene u globalu nervira to sto gomila "umjetnika" ne uspijeva da nadje nacin da napravi nesto novo (fakat se vjekovima dosta ideja potrosilo) pa pribjegavaju provokaciji, kao najsigurnijem rjesenju. ili ce biti diskriminisano,ili odlicno prihvaceno..

savremeni umjetnici koji stanju da naprave dobro djelo su dokaz da inspiracije jos uvijek ima...
By Ulix
Originally posted by CokoladnaBananica
hm.. mene u globalu nervira to sto gomila "umjetnika" ne uspijeva da nadje nacin da napravi nesto novo (fakat se vjekovima dosta ideja potrosilo) pa pribjegavaju provokaciji, kao najsigurnijem rjesenju. ili ce biti diskriminisano,ili odlicno prihvaceno..

savremeni umjetnici koji stanju da naprave dobro djelo su dokaz da inspiracije jos uvijek ima...
Dobra umetnost je uvek provokacija samim svojim postojanjem, htela to ili ne. Karavadjova platna su bila jednaka provokacija kao Mladic na ovom radu. Ti mozda ne vidis sta ima provokativno u njegovom Bahusu ili Pobedi ljubavi, ali isto tako za jedno vek ili dva vise niko nece videti sta je to bilo provokativno u ovome. Prosto, to je stvar momenta. Ali ne menja cinjenicu da je umetnost ipak provokacija. Jer, cemu sluzi stvaranje anahronih umetnickih dela koja u tebi nista ne pobudjuju?
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Laika
Kako nema???
Umetnost nije samo larpurlartisticka. Zar umetnost ne moze biti drustveno i politicki angazovana, a ne samo lepa na oko?? Mislim, sta ja znam, ja cenim angazovanu umetnost...
:up:
Naravno. Bilo je losih varijanti angazovane umetnosti ("Oj, Srbijo, medju sljivama"), ali su neki dobri pravci bili strogo angazovani. Egzistencijalizam, ...cela avangarda...
Uostalom, i larpurlartizam nosi angazovanu ideju u sebi (jer ima cilj), ne?
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Originally posted by Ulix

Dobra umetnost je uvek provokacija samim svojim postojanjem, htela to ili ne. Karavadjova platna su bila jednaka provokacija kao Mladic na ovom radu. Ti mozda ne vidis sta ima provokativno u njegovom Bahusu ili Pobedi ljubavi, ali isto tako za jedno vek ili dva vise niko nece videti sta je to bilo provokativno u ovome. Prosto, to je stvar momenta. Ali ne menja cinjenicu da je umetnost ipak provokacija. Jer, cemu sluzi stvaranje anahronih umetnickih dela koja u tebi nista ne pobudjuju?
Da, ali ja govorim o agresivnoj provokaciji o kojoj je, po mom misljenju, ovdje rijec. Jedno je provocirati sa stilom, a drugo je iskoristiti "siguran fix" i iskoristiti ono sto ce sigurno, pa makar i jeftino, pobuditi neki osjecaj..
By Ulix
Da, ali ja govorim o agresivnoj provokaciji o kojoj je, po mom misljenju, ovdje rijec. Jedno je provocirati sa stilom, a drugo je iskoristiti "siguran fix" i iskoristiti ono sto ce sigurno, pa makar i jeftino, pobuditi neki osjecaj..
Na pomenutim slikama gosn Karavadjo nije provocirao stilom - ono sto je karakteristicno za njegov stil cak nije ni pokazano u punom svetlu na ta dva platna - vec homoerotskim sadrzajem. Tako da je i to bila provokacija na istom nivou kao i ovo sa Mladicem.

Mladic je uzet jer je to, nazalost, kod nas, jos uvek tabu tema. A posao umetnika je prodor u novo i razbijanje tabua, ne?
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by colorado
Originally posted by Val
Pa dobro je zena i rekla. ... To nema veze sa umetnoshcu...

Da li si svesna da se velikim delom ovim i tramp bavi? Nije lepo da tako pricas o njenom radu.
no worries colorado, trampolini se tako zivo jebe za kvazi kriticare/ke kao i one manje kvazi

ne vidim kako neko zamislja da je umetnost ikad odvojena od politike jer ako umetnost na neki nacin reflektuje kako umetnik/ca vidi svet onda je to uvek vidjenje iz odredjene pozicije - izbegavanje politike je vrsta politickog stava sama po sebi, crtati cvece u polju kada se nacija suocava sa baucima ne tako davne proslosti je vrlo jasan politicki stav
Korisnikov avatar
By svejedno
''crtati cvece u polju kada se nacija suocava sa baucima ne tako davne proslosti je vrlo jasan politicki stav''

Upravo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!