- 12 Mar 2005, 00:31
Reiner Verner Faßbinder
Tropfen auf heiße Steine
Kisne kapi na vrelom kamenju
Komedija s pseudotragicnim krajem
Likovi
Leopold Bluhm
Franz Meister
Anna Wolff
Vera
Jednom se dogodilo nesto o cemu nisu mogli uskladiti misljenja , neka mala, nevazna stvar, neko odstupanje, ali od tog trenutka vise nije bilo zajednickoga Mi, nego samo odstupanja.
Franz Pörtner
I. cin
Dnevna soba Leopolda Bluhma, lepo uredjena. Svetlo gori. Ulazi Franz.
Leopold
(Vice izvana.) Sjedite. Hocete li nesto popiti?
Franz
(Samome sebi.) Ne znam. (Vice muskarcu koji je vani.) O da, neku sitnicu.
Leopold
Tu nemam nista za jelo. Samo pice.
Franz
Da, rado. (Samome sebi.) Stvarno ne znam.
Ulazi Leopold.
Leopold
Molim?
Franz
Ne znam zasto sam ovdje.
Leopold
A da?
Franz
Stvarno ne znam.
Leopold
Svidja vam se ovdje?
Franz
O da. Drazesno. Ali ...
Leopold
Biste li htjeli poslusati neku plocu?
Franz
Da, svakako.
Leopold
Nazdravlje.
Franz
Nazdravlje. Zaista ne znam zasto sam posao sa vama. Propusticu svoj dogovor.
Leopold
Koliko vam je godina? Ne, dozvolite da pogodim. Devetnaest.
Franz
Da, tocno. To jest nije. Imam dvadeset godina. Prosli sam tjedan imao rodjendan. Danas tjedan dana. Oprostite, vec sam to potpuno zaboravio. Sve mi to nista ne znaci.
Leopold
Ne? Koliko biste godina dali meni?
Franz
Trideset pet, ali stvarno ne znam. Mislim da to uopce nije tako vazno.
Leopold
Trideset pet. Nitko mi jos nikada nije dao toliko godina.
Franz
Ali to je tocno, zar ne?
Leopold
Da, tocno.
Franz
Zapravo imam dogovor za veceras. Anna ce se uvrijediti. Cudno. Toliko sam se veselio Anni.
Leopold
Kako ste dosli na trideset pet godina?
Franz
Govorite onako kako govore ljudi kada imaju toliko godina.
Leopold
Ali moj izgled? Ne izgledam li mladje?
Franz
Da, svakako. Sigurno izgledate mladje.
Ploca se vrti. "Summertime" Herbieja Manna.
Franz
Imate Herbieja Manna. I ja ga jako volim.
Leopold
Svi ljudi mi daju dvadeset pet, najvise dvadeset osam godina.
Franz
To vam vjerujem.
Leopold
Iako je meni zapravo sasvim svejedno.
Franz
A da. Recite, zasto ste mi se obratili? Ne znam, stvarno ste me iznenadili. Jos mi se nikad nije dogodilo da neko jednostavo...
Leopold
Imate jake noge, zar ne?
Franz
Molim? - Da, prije sam mnogo igrao nogomet.
Leopold
Sigurno rado plivate. Da? I ja volim plivati.
Franz
Ne znam. Mozda... Anna se sigurno jako uvrijedila. Sigurno ce mi napraviti scenu.
Leopold
Imate smedje oci?
Franz
Da.
Leopold
Svidjaju mi se smedje oci, vise od plavih ili zelenih.
Franz
To mi je drago. Imate li jos dzeza.
Leopold
Sto? Ah, tako, ploca.Ne, to je jedina. Zirafa na omotu jako mi se svidjela.
Franz
Hocete me ponovo odvesti u grad? Ovo ovdje prilicno je izvan grada.
Leopold
Naravno. Kada dodje vrijeme.
Franz
Mozda cu onda otici Anni kuci. Znate, Anna i ja se, naime, zelimo ozeniti. Samo jos trazimo stan. Kad to barem ne bi bilo tako tesko. Ovaj stan vam je sasvim zgodan.
Leopold
Meni se ovdje zapravo toliko ne svidja.Mislim da je sve ipak prilicno provizorno.
Franz
Ali, ipak je prilicno izvan grada. Imate li i drugih soba?
Leopold
Da, spavacu sobu. Zelite li je pogledati?
Franz
O da, rado.
Odlaze u susednu prostoriju. Odatle.
Leopold
Ovde je prilicno skuceno. Ali, tu se ionako samo spava a ...
Franz
Da, naravno.
Vracaju se.
Leopold
... a s vremena na vrijeme i druge stvari. Ali za to je ionako svejedno, koliko je prostor velik. Tu je vazan samo krevet, zar ne?
Franz
Da, tu imate potpuno pravo.
Leopold
Naravno da imam pravo.
Franz
Pa ipak, silno bih se veselio kada bismo nasli takav jedan stan. Ne namjeravate se iseliti?
Leopold
Ne, kako vam to pada napamet.
Franz
To je bila sala. Oprostite.
Leopold
Ma ne. Ne morate se ispricavati. Ja imam smisao za humor. Sto ste zapravo po zanimanju?
Franz
Ja jos nemam zanimanje.
Leopold
Ali, od necega ipak morate zivjeti.
Franz
Da. Naravno da od necega moram zivjeti. Htio bih postati glumac ili nesto slicno. Svakako nesto sto je povezano s umetnoscu.
Leopold
Kako zanimljivo. Uvijek govorim sebi kako covjek mora pokusati izici na zelenu granu. A sto mislite da ja radim?
Franz
Stvarno ne mogu reci. Mozda se bavite trgovinom ili necim slicnim.
Leopold
Da, trenutacno dobro zaradjujem. Ali, nije uvijek bilo tako. I ja sam se prvo morao uspinjati. Uopce nije bilo tako jednostavno dok ne nadjete ono sto vam zapravo lezi. U cemu stvarno nesto mozete postici.
Franz
Da, vozite dobar auto.
Leopold
Da. Kupio sam ga, jer deluje ozbiljno na klijente. Ne biste vjerovali kako ljudi padaju na takve vanjske stvari.
Franz
O, svakako.
Leopold
Cesto putujem. Mnogo moram raditi. Htio bih nesto postici.
Franz
Kod mene ce jos prilicno potrajati prije nego sto pocnem zaradjivati. Mislim da mi to uopce i nije tako vazno. Mnogo citam i idem u kazaliste.
Leopold
Prije sam i ja cesto isao u kazaliste. I ja sam mnogo citao. Ne biste vjerovali, ali i ja sam jednom htio postati glumac.
Franz
Zasto u to ne bih vjerovao.
Leopold
Ali, to tako dugo traje dok covjek nesto ne postigne i donekle dobro zaradjuje. Ta pijte, vani imam jos jednu cijelu bocu. Znate ugodno je kad si mozete priustiti stanoviti luksuz. Gledajte, kada, primjerice, imate novac u banci, ipak mnogo sigurnije mozete izici pred ljude.
Franz
Da. O tome jos nisam razmisljao. Anna radi u jednom osiguravajucem dustvu. Mislim da zaradjuje sasvim dobro. Doduse ne znam koliko i sve to. Ja dobivam nekoliko maraka od kuce. Tako se nekako probijam. Osim toga, prilicno sam skroman.
Leopold
Pogresno ste me razmjeli. Ni ja nemam velikih zahtjeva. Ali, vrlo je umirujuci sam osjecaj, da bih si ipak mogao nesto priustiti, kada bih htio. Ja sam svoje zahtjeve, otkada dobro zaradjujem, cak i skresao. Gotovo sve stavljam na stranu.
Franz
To ne bi bilo za mene. Ja uvijek radim ono sto zelim raditi, dok ima novca. Kada ga nema, jednostavno se moram ograniciti. Kada bih imao vise, vise bih i trosio.
Leopold
Ah znate, to je samo stvar discipline.
Franz
Niste li ozenjeni ili zaruceni?
Leopold
Na zalost, nisam.
Franz
Barem u vezi?
Leopold
Sedam sam godina ziveo s jednom zenom.
Franz
A gdje je ona sada?
Leopold
Ne znam. Razisao sam se s njom. Nije se mogla prilagoditi mojim pogledima. Bas mi se svidjala, ali uvijek je htjela vise od mene... ah!... Sve je to bilo prilicno tesko.Kako dugo poznajete svoju zarucnicu?
Franz
Vec dosta dugo. Gotovo tri godine . Upoznali smo se u skoli. Tada sam isao u vecernju skolu, htio sam maturirati, u to je vrijeme ona bila u mom razredu. Sigurno da joj nije lako sa mnom, prilicno sam trvdoglav.
Leopold
Volite li je?
Franz
Voljeti? Ah, znate, prestao sam razmisljati o tome volim li je. Pa, mi pripadamo jednom drugom, to je jednostavno tako. Voljeti, moj Boze.
Leopold
Ali, sto joj govorite? Pa, zene stalno pitaju volis li me jos! Sto joj kazete, kad to pita?
Franz
Naravno da joj kazem da je volim. Zelim svoj mir. Zasto bih joj trebao objasnjavati svoje osjecaje. Mislim da to uopce nije tako vazno.
Leopold
Recite sto je prema vasem misljenju vazno?
Franz
Sto ja...? Pa, Boze moj, mislim da su to knjige, kazaliste, umjetnost. Ne znam, to je komicno pitanje. Moj Boze, mislim da je itekako vazno da me Anna voli, da jednostavno pripadamo jedno drugome.
Leopold
Ali kako je to, sto joj govorite? O cemu razgovarate?
Franz
O cemu razgovaramo. Pa pokusavam joj objasniti zasto je zivot za mene vrijedan zivljenja ili zasto nije. Ne znam, to se kod mene sasvim razlikuje, to sasvim ovisi o mom raspolozenju. Ponekad i jednostavno samo tako sjedimo, uopce ne razgovaramo. Ne moze se uvijek razgovarati, zar ne?
Leopold
Ja i moja prijateljica smo vecinom zajedno spavali. To je bilo dobro. Tu nismo mogli puno pokvariti. Kad smo razgovarali - pomalo smo se svadjali. Zajedno smo dobro spavali.
Franz
Ne znam. Meni to nije tako vazno. Ja u tome bas i ne uzivam. Barem vecinom ne. Ponekad to cinim samo zato sto, evo, mislim da to ljudi jednostavno rade s vremena na vrijeme.
Leopold
A vasa prijateljica?
Franz
Anna? Ne znam, ja je - mislim da je nikada nisam pitao uziva li u tome. Ona legne... mozda... ah ne, ipak vjerujem da Anna u tome uziva. Mislim...
Leopold
Mislim stenje li ili nesto drugo?
Franz
Ne, uvijek je sasvim mirna.
Leopold
Moja je prijateljica u tome bila sasvim drugacija. Nikada joj nije bilo dovoljno. I onda je bilo svega. Stenjala je i uzdisala. Silno je uzivala u tome.
Franz
Da?
Leopold
Da - ali sve je postalo tako mucno. Trebali smo samo reci dvije, tri recenice i vec smo se svadjali. Bilo je to prilicno nepodnosljivo.
Franz
A zasto?
Leopold
Ah znate, ja tako malo uzivam u stvarima, ne samo u seksu. I inace. Na pocetku, doduse, kad su stvari nove, onda je sigurno prisutna odredjena draz, ali kad se izgubi...vi izgledate kao netko ko uziva u zivotu.
Franz
Stvarno? Mozda je to i tacno. Da, to je sigurno u necemu tacno. Mogu sjedeti gdje zelim ili lezati, onda mislim na stvari koje volim i dobro mi je.
Leopold
Vi vec danas zivite kako bih ja htio zivjeti kada budem postigao ono sto zelim postici.
Franz
Moze biti, ali sada...
Leopold
Hocemo li nesto odigrati? Mozda "Covjece ne ljuti se"?
Franz
Ne znam, oslovite me na ulici, povedete me svojoj kuci i onda zelite sa mnom igrati "Covjece ne ljuti se". Zasto?
Leopold
Zato sto ljude najbolje upoznajemo u igri.
Franz
A zasto me zelite upoznati?
Leopold
Zato sto imate smedje oci i smedju kosu i jake noge.
Franz
No, dobro, pa onda odigrajmo "Covjece ne ljuti se", iako...
Leopold
Da?
Franz
Mislim, Anna, ona... Ali, to je sada svejedno.
Leopold
Volite li igrati kakve igre?
Franz
Da. I to sasvim ovisi o tome kada i zasto. Ne znam, mislim, rado igram sah i tako.
Leopold
Steta. Ja, na zalost, ne znam igrati sah. Uvijek sam to htio nauciti. Mozda cete mi ga nekom prilikom pokazati.
Franz
Da, rado, nekom prilikom.
Leopold
Koju boju volite?
Franz
Crnu. Uzet cu crnu. I uvijek se odevam posve u crno.
Leopold
To vam, usput receno, ne stoji osobito dobro. Morali biste nositi smedje. Smedje - kao vasa kosa.
Franz
Da? Kada bih imao stan, u svojoj bih sobi barem dva zida obojio u crno.
Leopold
Ne mislite li da bi to na vas na duze vrijemo djelovalo deprimirajuce? Dakle, ja bih se razbolio da stalno moram piljiti u jedan takav crni zid. Pocnite. Prilicno sam se namucio da bih donekle ukusno uredio ovaj stan ovdje. Gotovo sam sve napravio sam.
Franz
Ali, jako vam je dobro uspjelo. Pet, tri, pet. Ponovo nemam sesticu. Vi ste na redu.
Leopold
Sestica, sestica, jos jedanput sestica i cetvorka.
Franz
Vec dugo nisam igrao "Covjece ne ljuti se". Poljednji put sa svojom malom sestricinom. Moj Boze, od tada je proslo vec sest godina. Beskrajno. Ponovo nemam sesticu.
Leopold
Vec mi je treci vani. Morate se malo potruditi. Je li vam hladno?
Franz
Nije.
Leopold
Mogao bih upaliti grijanje.
Franz
Ne, stvarno mi nije hladno. Moj Boze, ne ide mi.
Leopold
Vjerujete li u Boga?
Franz
Ne.
Leopold
Ni ja. Uvijek mi se cini cudnim da je ondje gore jos netko. Ali, nikada ne mozemo znati.
Franz
Ne, nikada ne mozemo znati.
Leopold
Sigurno volite jesti?
Franz
O, da. Ovisi. Ponekad sigurno.
Leopold
Da, to sam odmah pomislio. Izgledate kao da volite jesti. Jedan, dva, tri, tja, sada vas na zalost moram izbaciti. Morate jos jedanput poceti iz pocetka.
Franz
Ah, to je mukotrpno.
Leopold
Puno pusite. Morali biste pripaziti na svoje zdravlje.
Franz
To mi svi kazu.
Leopold
To biste stvarno trebali uciniti. Poslusajte te ljude. Stvarno nije zdravo toliko pusiti.
Franz
Ali, ja u tome uzivam.
Leopold
Grizete li nokte?
Franz
Ponekad. Prilicno sam nervozan.
Leopold
Kad bi ste manje pusili, to bi bilo dobro i za vasu kozu. Nikotin steti kozi.
Franz
Ali, u tome uzivam.
Leopold
I bum. Opet jedan vani.
Franz
K vragu, ne zelim vise igrati. Srusio je figure. Oprostite.
Leopold
Nerado gubite.
Franz
Ne, u domu ili bilo gdje, kada bih ja ili moja momcad izgubili, postajao bih potpuno histerican. Kad gubim, igranje za mene nema smisla.
Leopold
Bili ste u domu?
Franz
O, da. Ali, to nije tako zanimljivo.
Leopold
Naprotiv. To mene jako zanima. I ja sam oduvijek htio u dom, onako, zajedno s puno drugih momaka. Ali, moji me roditelji nisu pustili.
Franz
Budite sretni. Ja sam uvijek silno patio.
Leopold
Ali zasto? Ja to zamisljam kao nesto veselo.
Franz
Veselo? Moj Boze, vi uopce nemate pojma. Ja sam uvijek ceznuo za time da budem kod kuce, ili tako.
Leopold
A vasi roditelji?
Franz
Moji su se roditelji razveli kad sam imao pet ili sest godina.
Leopold
Da, cujem danas od mnogo mladih ljudi da su im se roditelji razveli.
Franz
Pa, dobro. Ali, pojedini na to ipak razlicito reaguju. Sto se mene tice, mene je sve to silno izmucilo. Ne znam, bilo bi mi draze da je sve ispalo posve drugacije.
Leopold
Volite li svoje roditelje?
Franz
Svoju majku. Svoju majku svakako silno volim.
Leopold
To je dobro. Svidjaju mi se momci koji vole svoju majku.
Franz
Manje je volim kao majku, a vise kao druga ili prijatelja. U sasvim smo dobrim odnosima.
Leopold
Zivite li sa svojom majkom?
Franz
Ne, moja se majka preudala. S tim covjekom se nisam dobro slagao. Trenutacno zivim posve sam, ali kada Anna i ja nadjemo stan, onda ce mislim, onda ce mozda biti onako kao sto sam uvijek zeljeo. Ako bih jednoga dana imao djecu, oni bi trebali imati pravi dom.
Leopold
Volite li djecu?
Franz
Ne. Zapravo ne. Pojma nemam, ne znam sto bih poceo s djecom. Lagano me nerviraju.
Leopold
Jeste li vec spavali s muskarcima?
Franz
Kako vam je to sada palo na pamet?
Leopold
Zanima me.
Franz
Ne. U domu je ponekad bilo toga, ali sasvim nevino. Bas za pravo, s muskarcima? Ne, stvarno.
Leopold
Pricajte, kako je bilo u domu.
Franz
Ne znam kako bih vam to ispricao. Mislim da je to uostalom za vas sasvim nezanimljivo.
Leopold
Moj Boze, jednostavno onako kako je bilo.
Franz
No, da, ondje nas je u jednoj sobi bilo cetvorica, i ponekad nocu, sasvim iznenada, nista se ne dogovorivsi, moj Boze, mislim da to stvarno nije tako vazno.
Leopold
Ali molim vas, pricajte.
Franz
No, da, onda smo jedan drugome odlazili u krevet. Meni je vecinom dolazio Flaxer. Joachim Flaxer, da, tako se zvao. Boze moj, onda smo se malo pipkali, to je uvijek islo prilicno brzo.
Leopold
Onako, s rukom. Nista drugo?
Franz
Jednom me je poljubio. Onako za pravo s jezikom i tako. Ali meni je skroz pozlilo. Ne znam, to je bilo prilicno neugodno.
Leopold
Zasto?
Franz
Moj Boze, bio sam djecak i on je bio djecak. Meni se to jednostavno cinilo cudnim. On to vise nikada nije pokusao ponoviti.
Leopold
Ali inace?
Franz
Inace. Ah, da. Dva puta sam sanjao da se moja majka udala za nekog muskarca. Dva puta je to bio isti. Izgledao je dobro, preplanuo i crnokos. Dosao je meni u krevet. Oba puta sam, ne znam kako bih to nazvao, inace nikada.
Leopold
Kakav je bio taj covjek, je li razgovarao s vama?
Franz
Razgovarao? Ne, mislim da nije.
Leopold
Ali kako. Sta je radio s vama? Kako je dosao?
Franz
Lezao sam u krevetu, onda je on dosao u moju sobu, skinuo je kaput, komicno, imao je na sebi kaput. Zatim je skinuo sako, zatim hlace. Ja sam samo gledao i nista nisam rekao. Zatim gace i kosulju.
Leopold
Kakve je noge imao?
Franz
Kakve noge?
Leopold
Da. Mrsave ili jake?
Franz
Ne znam. Vjerovatno jake. Kao nogometas. Zatim je skinuo kosulju.
Leopold
Je li imao dlakava prsa?
Franz
O, da pravu prasumu.
Leopold
I?
Franz
Onda je dosao u moj krevet, meni se cinilo da sam sve manji, gotovo kao djevojcica.
Leopold
I onda?
Franz
Moj Boze, usao je u mene, kao u djevojcicu. Jednostavno je legao na mene, kao da sam djevojcica, u snu sam tada vjerovatno i bio djevojcica.
Leopold
A drugi put?
Franz
Mislim da je bilo isto tako.
Leopold
A poslije, niste li nekad pozeljeli pokusati za pravo s jednim muskarcem? U snu ste uzivali.
Franz
Ne. Nikada nisam mislio na tako nesto. Zasto?
Leopold
Reci cu vam sasvim iskreno. Godinama sam zivjeo sa svojom prijateljicom, ali u medjuvremenu sam i povremeno spavao s deckima. To je vecinom puno uzbudljivije.
Franz
Ja...
Leopold
Kod mene se to javilo sasvim iznenada. Bio sam na kupanju. Ugledao sam tada jednog momka i kroz glavu mi je prostrujalo, moras ga imati. Jednostavno sam poceo brbljati s njim. I on je odmah shvatio. Zvao se Peter, to znam i danas. Onda smo otisli meni doma. Tada su mi bile davdeset dvije godine. Smijesno, meni se to mnogo vise svidjelo nego s djevojkama.
Franz
Mozda...
Leopold
Jos smo se nekoliko puta sreli ponovo. Nedavno sam ga sreo, Boze moj, kako je ostario. Ali, to je tocno, ni ja nisam htio dopustiti da me ljubi. To mi se tada cinilo prilicno neprirodno. Ali, uopce nije, u osnovi to je posve isto. Stari Grci...
Franz
Znam, stari Grci...
Leopold
Bas tako.
Franz
I sada zelite spavati sa mnom?
Leopold
Zasto ne?
Franz
Da. Zapravo, zasto ne? Zapravo stvarno zasto ne? Imate li noge kao nogometas i dlakava prsa?
Leopold
Pomalo.
Franz
I ljubit cete me?
Leopold
Ako smijem. (Grli ga i ljubi.) Da.
Franz
Pa, dobro. Silno se cudno osjecam. Vjerovatno sam previse popio, ali to nema veze, ujutro ce mi se opet razbistriti.
Leopold
Tako si mekan kad te diram.
Franz
Da.
Leopold
Da. Dobro.
Franz
Znam se dobro ljubiti, zar ne?
Leopold
Ma sigurno, da.
Franz
Radite li to uvijek ovako.
Leopold
Ponekad.
Franz
Bas sam ljepo nasjeo. Zar ne?
Leopold
Skini se i legni prijeko u krevet, ja cu zatim doci kao muskarac u snu. Trebam li obuci kaput?
Franz
Da.
Leopold
Samo cu jos oprati case.
Zavjesa.
2. prizor
....
Tropfen auf heiße Steine
Kisne kapi na vrelom kamenju
Komedija s pseudotragicnim krajem
Likovi
Leopold Bluhm
Franz Meister
Anna Wolff
Vera
Jednom se dogodilo nesto o cemu nisu mogli uskladiti misljenja , neka mala, nevazna stvar, neko odstupanje, ali od tog trenutka vise nije bilo zajednickoga Mi, nego samo odstupanja.
Franz Pörtner
I. cin
Dnevna soba Leopolda Bluhma, lepo uredjena. Svetlo gori. Ulazi Franz.
Leopold
(Vice izvana.) Sjedite. Hocete li nesto popiti?
Franz
(Samome sebi.) Ne znam. (Vice muskarcu koji je vani.) O da, neku sitnicu.
Leopold
Tu nemam nista za jelo. Samo pice.
Franz
Da, rado. (Samome sebi.) Stvarno ne znam.
Ulazi Leopold.
Leopold
Molim?
Franz
Ne znam zasto sam ovdje.
Leopold
A da?
Franz
Stvarno ne znam.
Leopold
Svidja vam se ovdje?
Franz
O da. Drazesno. Ali ...
Leopold
Biste li htjeli poslusati neku plocu?
Franz
Da, svakako.
Leopold
Nazdravlje.
Franz
Nazdravlje. Zaista ne znam zasto sam posao sa vama. Propusticu svoj dogovor.
Leopold
Koliko vam je godina? Ne, dozvolite da pogodim. Devetnaest.
Franz
Da, tocno. To jest nije. Imam dvadeset godina. Prosli sam tjedan imao rodjendan. Danas tjedan dana. Oprostite, vec sam to potpuno zaboravio. Sve mi to nista ne znaci.
Leopold
Ne? Koliko biste godina dali meni?
Franz
Trideset pet, ali stvarno ne znam. Mislim da to uopce nije tako vazno.
Leopold
Trideset pet. Nitko mi jos nikada nije dao toliko godina.
Franz
Ali to je tocno, zar ne?
Leopold
Da, tocno.
Franz
Zapravo imam dogovor za veceras. Anna ce se uvrijediti. Cudno. Toliko sam se veselio Anni.
Leopold
Kako ste dosli na trideset pet godina?
Franz
Govorite onako kako govore ljudi kada imaju toliko godina.
Leopold
Ali moj izgled? Ne izgledam li mladje?
Franz
Da, svakako. Sigurno izgledate mladje.
Ploca se vrti. "Summertime" Herbieja Manna.
Franz
Imate Herbieja Manna. I ja ga jako volim.
Leopold
Svi ljudi mi daju dvadeset pet, najvise dvadeset osam godina.
Franz
To vam vjerujem.
Leopold
Iako je meni zapravo sasvim svejedno.
Franz
A da. Recite, zasto ste mi se obratili? Ne znam, stvarno ste me iznenadili. Jos mi se nikad nije dogodilo da neko jednostavo...
Leopold
Imate jake noge, zar ne?
Franz
Molim? - Da, prije sam mnogo igrao nogomet.
Leopold
Sigurno rado plivate. Da? I ja volim plivati.
Franz
Ne znam. Mozda... Anna se sigurno jako uvrijedila. Sigurno ce mi napraviti scenu.
Leopold
Imate smedje oci?
Franz
Da.
Leopold
Svidjaju mi se smedje oci, vise od plavih ili zelenih.
Franz
To mi je drago. Imate li jos dzeza.
Leopold
Sto? Ah, tako, ploca.Ne, to je jedina. Zirafa na omotu jako mi se svidjela.
Franz
Hocete me ponovo odvesti u grad? Ovo ovdje prilicno je izvan grada.
Leopold
Naravno. Kada dodje vrijeme.
Franz
Mozda cu onda otici Anni kuci. Znate, Anna i ja se, naime, zelimo ozeniti. Samo jos trazimo stan. Kad to barem ne bi bilo tako tesko. Ovaj stan vam je sasvim zgodan.
Leopold
Meni se ovdje zapravo toliko ne svidja.Mislim da je sve ipak prilicno provizorno.
Franz
Ali, ipak je prilicno izvan grada. Imate li i drugih soba?
Leopold
Da, spavacu sobu. Zelite li je pogledati?
Franz
O da, rado.
Odlaze u susednu prostoriju. Odatle.
Leopold
Ovde je prilicno skuceno. Ali, tu se ionako samo spava a ...
Franz
Da, naravno.
Vracaju se.
Leopold
... a s vremena na vrijeme i druge stvari. Ali za to je ionako svejedno, koliko je prostor velik. Tu je vazan samo krevet, zar ne?
Franz
Da, tu imate potpuno pravo.
Leopold
Naravno da imam pravo.
Franz
Pa ipak, silno bih se veselio kada bismo nasli takav jedan stan. Ne namjeravate se iseliti?
Leopold
Ne, kako vam to pada napamet.
Franz
To je bila sala. Oprostite.
Leopold
Ma ne. Ne morate se ispricavati. Ja imam smisao za humor. Sto ste zapravo po zanimanju?
Franz
Ja jos nemam zanimanje.
Leopold
Ali, od necega ipak morate zivjeti.
Franz
Da. Naravno da od necega moram zivjeti. Htio bih postati glumac ili nesto slicno. Svakako nesto sto je povezano s umetnoscu.
Leopold
Kako zanimljivo. Uvijek govorim sebi kako covjek mora pokusati izici na zelenu granu. A sto mislite da ja radim?
Franz
Stvarno ne mogu reci. Mozda se bavite trgovinom ili necim slicnim.
Leopold
Da, trenutacno dobro zaradjujem. Ali, nije uvijek bilo tako. I ja sam se prvo morao uspinjati. Uopce nije bilo tako jednostavno dok ne nadjete ono sto vam zapravo lezi. U cemu stvarno nesto mozete postici.
Franz
Da, vozite dobar auto.
Leopold
Da. Kupio sam ga, jer deluje ozbiljno na klijente. Ne biste vjerovali kako ljudi padaju na takve vanjske stvari.
Franz
O, svakako.
Leopold
Cesto putujem. Mnogo moram raditi. Htio bih nesto postici.
Franz
Kod mene ce jos prilicno potrajati prije nego sto pocnem zaradjivati. Mislim da mi to uopce i nije tako vazno. Mnogo citam i idem u kazaliste.
Leopold
Prije sam i ja cesto isao u kazaliste. I ja sam mnogo citao. Ne biste vjerovali, ali i ja sam jednom htio postati glumac.
Franz
Zasto u to ne bih vjerovao.
Leopold
Ali, to tako dugo traje dok covjek nesto ne postigne i donekle dobro zaradjuje. Ta pijte, vani imam jos jednu cijelu bocu. Znate ugodno je kad si mozete priustiti stanoviti luksuz. Gledajte, kada, primjerice, imate novac u banci, ipak mnogo sigurnije mozete izici pred ljude.
Franz
Da. O tome jos nisam razmisljao. Anna radi u jednom osiguravajucem dustvu. Mislim da zaradjuje sasvim dobro. Doduse ne znam koliko i sve to. Ja dobivam nekoliko maraka od kuce. Tako se nekako probijam. Osim toga, prilicno sam skroman.
Leopold
Pogresno ste me razmjeli. Ni ja nemam velikih zahtjeva. Ali, vrlo je umirujuci sam osjecaj, da bih si ipak mogao nesto priustiti, kada bih htio. Ja sam svoje zahtjeve, otkada dobro zaradjujem, cak i skresao. Gotovo sve stavljam na stranu.
Franz
To ne bi bilo za mene. Ja uvijek radim ono sto zelim raditi, dok ima novca. Kada ga nema, jednostavno se moram ograniciti. Kada bih imao vise, vise bih i trosio.
Leopold
Ah znate, to je samo stvar discipline.
Franz
Niste li ozenjeni ili zaruceni?
Leopold
Na zalost, nisam.
Franz
Barem u vezi?
Leopold
Sedam sam godina ziveo s jednom zenom.
Franz
A gdje je ona sada?
Leopold
Ne znam. Razisao sam se s njom. Nije se mogla prilagoditi mojim pogledima. Bas mi se svidjala, ali uvijek je htjela vise od mene... ah!... Sve je to bilo prilicno tesko.Kako dugo poznajete svoju zarucnicu?
Franz
Vec dosta dugo. Gotovo tri godine . Upoznali smo se u skoli. Tada sam isao u vecernju skolu, htio sam maturirati, u to je vrijeme ona bila u mom razredu. Sigurno da joj nije lako sa mnom, prilicno sam trvdoglav.
Leopold
Volite li je?
Franz
Voljeti? Ah, znate, prestao sam razmisljati o tome volim li je. Pa, mi pripadamo jednom drugom, to je jednostavno tako. Voljeti, moj Boze.
Leopold
Ali, sto joj govorite? Pa, zene stalno pitaju volis li me jos! Sto joj kazete, kad to pita?
Franz
Naravno da joj kazem da je volim. Zelim svoj mir. Zasto bih joj trebao objasnjavati svoje osjecaje. Mislim da to uopce nije tako vazno.
Leopold
Recite sto je prema vasem misljenju vazno?
Franz
Sto ja...? Pa, Boze moj, mislim da su to knjige, kazaliste, umjetnost. Ne znam, to je komicno pitanje. Moj Boze, mislim da je itekako vazno da me Anna voli, da jednostavno pripadamo jedno drugome.
Leopold
Ali kako je to, sto joj govorite? O cemu razgovarate?
Franz
O cemu razgovaramo. Pa pokusavam joj objasniti zasto je zivot za mene vrijedan zivljenja ili zasto nije. Ne znam, to se kod mene sasvim razlikuje, to sasvim ovisi o mom raspolozenju. Ponekad i jednostavno samo tako sjedimo, uopce ne razgovaramo. Ne moze se uvijek razgovarati, zar ne?
Leopold
Ja i moja prijateljica smo vecinom zajedno spavali. To je bilo dobro. Tu nismo mogli puno pokvariti. Kad smo razgovarali - pomalo smo se svadjali. Zajedno smo dobro spavali.
Franz
Ne znam. Meni to nije tako vazno. Ja u tome bas i ne uzivam. Barem vecinom ne. Ponekad to cinim samo zato sto, evo, mislim da to ljudi jednostavno rade s vremena na vrijeme.
Leopold
A vasa prijateljica?
Franz
Anna? Ne znam, ja je - mislim da je nikada nisam pitao uziva li u tome. Ona legne... mozda... ah ne, ipak vjerujem da Anna u tome uziva. Mislim...
Leopold
Mislim stenje li ili nesto drugo?
Franz
Ne, uvijek je sasvim mirna.
Leopold
Moja je prijateljica u tome bila sasvim drugacija. Nikada joj nije bilo dovoljno. I onda je bilo svega. Stenjala je i uzdisala. Silno je uzivala u tome.
Franz
Da?
Leopold
Da - ali sve je postalo tako mucno. Trebali smo samo reci dvije, tri recenice i vec smo se svadjali. Bilo je to prilicno nepodnosljivo.
Franz
A zasto?
Leopold
Ah znate, ja tako malo uzivam u stvarima, ne samo u seksu. I inace. Na pocetku, doduse, kad su stvari nove, onda je sigurno prisutna odredjena draz, ali kad se izgubi...vi izgledate kao netko ko uziva u zivotu.
Franz
Stvarno? Mozda je to i tacno. Da, to je sigurno u necemu tacno. Mogu sjedeti gdje zelim ili lezati, onda mislim na stvari koje volim i dobro mi je.
Leopold
Vi vec danas zivite kako bih ja htio zivjeti kada budem postigao ono sto zelim postici.
Franz
Moze biti, ali sada...
Leopold
Hocemo li nesto odigrati? Mozda "Covjece ne ljuti se"?
Franz
Ne znam, oslovite me na ulici, povedete me svojoj kuci i onda zelite sa mnom igrati "Covjece ne ljuti se". Zasto?
Leopold
Zato sto ljude najbolje upoznajemo u igri.
Franz
A zasto me zelite upoznati?
Leopold
Zato sto imate smedje oci i smedju kosu i jake noge.
Franz
No, dobro, pa onda odigrajmo "Covjece ne ljuti se", iako...
Leopold
Da?
Franz
Mislim, Anna, ona... Ali, to je sada svejedno.
Leopold
Volite li igrati kakve igre?
Franz
Da. I to sasvim ovisi o tome kada i zasto. Ne znam, mislim, rado igram sah i tako.
Leopold
Steta. Ja, na zalost, ne znam igrati sah. Uvijek sam to htio nauciti. Mozda cete mi ga nekom prilikom pokazati.
Franz
Da, rado, nekom prilikom.
Leopold
Koju boju volite?
Franz
Crnu. Uzet cu crnu. I uvijek se odevam posve u crno.
Leopold
To vam, usput receno, ne stoji osobito dobro. Morali biste nositi smedje. Smedje - kao vasa kosa.
Franz
Da? Kada bih imao stan, u svojoj bih sobi barem dva zida obojio u crno.
Leopold
Ne mislite li da bi to na vas na duze vrijemo djelovalo deprimirajuce? Dakle, ja bih se razbolio da stalno moram piljiti u jedan takav crni zid. Pocnite. Prilicno sam se namucio da bih donekle ukusno uredio ovaj stan ovdje. Gotovo sam sve napravio sam.
Franz
Ali, jako vam je dobro uspjelo. Pet, tri, pet. Ponovo nemam sesticu. Vi ste na redu.
Leopold
Sestica, sestica, jos jedanput sestica i cetvorka.
Franz
Vec dugo nisam igrao "Covjece ne ljuti se". Poljednji put sa svojom malom sestricinom. Moj Boze, od tada je proslo vec sest godina. Beskrajno. Ponovo nemam sesticu.
Leopold
Vec mi je treci vani. Morate se malo potruditi. Je li vam hladno?
Franz
Nije.
Leopold
Mogao bih upaliti grijanje.
Franz
Ne, stvarno mi nije hladno. Moj Boze, ne ide mi.
Leopold
Vjerujete li u Boga?
Franz
Ne.
Leopold
Ni ja. Uvijek mi se cini cudnim da je ondje gore jos netko. Ali, nikada ne mozemo znati.
Franz
Ne, nikada ne mozemo znati.
Leopold
Sigurno volite jesti?
Franz
O, da. Ovisi. Ponekad sigurno.
Leopold
Da, to sam odmah pomislio. Izgledate kao da volite jesti. Jedan, dva, tri, tja, sada vas na zalost moram izbaciti. Morate jos jedanput poceti iz pocetka.
Franz
Ah, to je mukotrpno.
Leopold
Puno pusite. Morali biste pripaziti na svoje zdravlje.
Franz
To mi svi kazu.
Leopold
To biste stvarno trebali uciniti. Poslusajte te ljude. Stvarno nije zdravo toliko pusiti.
Franz
Ali, ja u tome uzivam.
Leopold
Grizete li nokte?
Franz
Ponekad. Prilicno sam nervozan.
Leopold
Kad bi ste manje pusili, to bi bilo dobro i za vasu kozu. Nikotin steti kozi.
Franz
Ali, u tome uzivam.
Leopold
I bum. Opet jedan vani.
Franz
K vragu, ne zelim vise igrati. Srusio je figure. Oprostite.
Leopold
Nerado gubite.
Franz
Ne, u domu ili bilo gdje, kada bih ja ili moja momcad izgubili, postajao bih potpuno histerican. Kad gubim, igranje za mene nema smisla.
Leopold
Bili ste u domu?
Franz
O, da. Ali, to nije tako zanimljivo.
Leopold
Naprotiv. To mene jako zanima. I ja sam oduvijek htio u dom, onako, zajedno s puno drugih momaka. Ali, moji me roditelji nisu pustili.
Franz
Budite sretni. Ja sam uvijek silno patio.
Leopold
Ali zasto? Ja to zamisljam kao nesto veselo.
Franz
Veselo? Moj Boze, vi uopce nemate pojma. Ja sam uvijek ceznuo za time da budem kod kuce, ili tako.
Leopold
A vasi roditelji?
Franz
Moji su se roditelji razveli kad sam imao pet ili sest godina.
Leopold
Da, cujem danas od mnogo mladih ljudi da su im se roditelji razveli.
Franz
Pa, dobro. Ali, pojedini na to ipak razlicito reaguju. Sto se mene tice, mene je sve to silno izmucilo. Ne znam, bilo bi mi draze da je sve ispalo posve drugacije.
Leopold
Volite li svoje roditelje?
Franz
Svoju majku. Svoju majku svakako silno volim.
Leopold
To je dobro. Svidjaju mi se momci koji vole svoju majku.
Franz
Manje je volim kao majku, a vise kao druga ili prijatelja. U sasvim smo dobrim odnosima.
Leopold
Zivite li sa svojom majkom?
Franz
Ne, moja se majka preudala. S tim covjekom se nisam dobro slagao. Trenutacno zivim posve sam, ali kada Anna i ja nadjemo stan, onda ce mislim, onda ce mozda biti onako kao sto sam uvijek zeljeo. Ako bih jednoga dana imao djecu, oni bi trebali imati pravi dom.
Leopold
Volite li djecu?
Franz
Ne. Zapravo ne. Pojma nemam, ne znam sto bih poceo s djecom. Lagano me nerviraju.
Leopold
Jeste li vec spavali s muskarcima?
Franz
Kako vam je to sada palo na pamet?
Leopold
Zanima me.
Franz
Ne. U domu je ponekad bilo toga, ali sasvim nevino. Bas za pravo, s muskarcima? Ne, stvarno.
Leopold
Pricajte, kako je bilo u domu.
Franz
Ne znam kako bih vam to ispricao. Mislim da je to uostalom za vas sasvim nezanimljivo.
Leopold
Moj Boze, jednostavno onako kako je bilo.
Franz
No, da, ondje nas je u jednoj sobi bilo cetvorica, i ponekad nocu, sasvim iznenada, nista se ne dogovorivsi, moj Boze, mislim da to stvarno nije tako vazno.
Leopold
Ali molim vas, pricajte.
Franz
No, da, onda smo jedan drugome odlazili u krevet. Meni je vecinom dolazio Flaxer. Joachim Flaxer, da, tako se zvao. Boze moj, onda smo se malo pipkali, to je uvijek islo prilicno brzo.
Leopold
Onako, s rukom. Nista drugo?
Franz
Jednom me je poljubio. Onako za pravo s jezikom i tako. Ali meni je skroz pozlilo. Ne znam, to je bilo prilicno neugodno.
Leopold
Zasto?
Franz
Moj Boze, bio sam djecak i on je bio djecak. Meni se to jednostavno cinilo cudnim. On to vise nikada nije pokusao ponoviti.
Leopold
Ali inace?
Franz
Inace. Ah, da. Dva puta sam sanjao da se moja majka udala za nekog muskarca. Dva puta je to bio isti. Izgledao je dobro, preplanuo i crnokos. Dosao je meni u krevet. Oba puta sam, ne znam kako bih to nazvao, inace nikada.
Leopold
Kakav je bio taj covjek, je li razgovarao s vama?
Franz
Razgovarao? Ne, mislim da nije.
Leopold
Ali kako. Sta je radio s vama? Kako je dosao?
Franz
Lezao sam u krevetu, onda je on dosao u moju sobu, skinuo je kaput, komicno, imao je na sebi kaput. Zatim je skinuo sako, zatim hlace. Ja sam samo gledao i nista nisam rekao. Zatim gace i kosulju.
Leopold
Kakve je noge imao?
Franz
Kakve noge?
Leopold
Da. Mrsave ili jake?
Franz
Ne znam. Vjerovatno jake. Kao nogometas. Zatim je skinuo kosulju.
Leopold
Je li imao dlakava prsa?
Franz
O, da pravu prasumu.
Leopold
I?
Franz
Onda je dosao u moj krevet, meni se cinilo da sam sve manji, gotovo kao djevojcica.
Leopold
I onda?
Franz
Moj Boze, usao je u mene, kao u djevojcicu. Jednostavno je legao na mene, kao da sam djevojcica, u snu sam tada vjerovatno i bio djevojcica.
Leopold
A drugi put?
Franz
Mislim da je bilo isto tako.
Leopold
A poslije, niste li nekad pozeljeli pokusati za pravo s jednim muskarcem? U snu ste uzivali.
Franz
Ne. Nikada nisam mislio na tako nesto. Zasto?
Leopold
Reci cu vam sasvim iskreno. Godinama sam zivjeo sa svojom prijateljicom, ali u medjuvremenu sam i povremeno spavao s deckima. To je vecinom puno uzbudljivije.
Franz
Ja...
Leopold
Kod mene se to javilo sasvim iznenada. Bio sam na kupanju. Ugledao sam tada jednog momka i kroz glavu mi je prostrujalo, moras ga imati. Jednostavno sam poceo brbljati s njim. I on je odmah shvatio. Zvao se Peter, to znam i danas. Onda smo otisli meni doma. Tada su mi bile davdeset dvije godine. Smijesno, meni se to mnogo vise svidjelo nego s djevojkama.
Franz
Mozda...
Leopold
Jos smo se nekoliko puta sreli ponovo. Nedavno sam ga sreo, Boze moj, kako je ostario. Ali, to je tocno, ni ja nisam htio dopustiti da me ljubi. To mi se tada cinilo prilicno neprirodno. Ali, uopce nije, u osnovi to je posve isto. Stari Grci...
Franz
Znam, stari Grci...
Leopold
Bas tako.
Franz
I sada zelite spavati sa mnom?
Leopold
Zasto ne?
Franz
Da. Zapravo, zasto ne? Zapravo stvarno zasto ne? Imate li noge kao nogometas i dlakava prsa?
Leopold
Pomalo.
Franz
I ljubit cete me?
Leopold
Ako smijem. (Grli ga i ljubi.) Da.
Franz
Pa, dobro. Silno se cudno osjecam. Vjerovatno sam previse popio, ali to nema veze, ujutro ce mi se opet razbistriti.
Leopold
Tako si mekan kad te diram.
Franz
Da.
Leopold
Da. Dobro.
Franz
Znam se dobro ljubiti, zar ne?
Leopold
Ma sigurno, da.
Franz
Radite li to uvijek ovako.
Leopold
Ponekad.
Franz
Bas sam ljepo nasjeo. Zar ne?
Leopold
Skini se i legni prijeko u krevet, ja cu zatim doci kao muskarac u snu. Trebam li obuci kaput?
Franz
Da.
Leopold
Samo cu jos oprati case.
Zavjesa.
2. prizor
....