Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By subasa
Reiner Verner Faßbinder

Tropfen auf heiße Steine

Kisne kapi na vrelom kamenju

Komedija s pseudotragicnim krajem

Likovi

Leopold Bluhm
Franz Meister
Anna Wolff
Vera

Jednom se dogodilo nesto o cemu nisu mogli uskladiti misljenja , neka mala, nevazna stvar, neko odstupanje, ali od tog trenutka vise nije bilo zajednickoga Mi, nego samo odstupanja.
Franz Pörtner

I. cin

Dnevna soba Leopolda Bluhma, lepo uredjena. Svetlo gori. Ulazi Franz.
Leopold
(Vice izvana.) Sjedite. Hocete li nesto popiti?
Franz
(Samome sebi.) Ne znam. (Vice muskarcu koji je vani.) O da, neku sitnicu.
Leopold
Tu nemam nista za jelo. Samo pice.
Franz
Da, rado. (Samome sebi.) Stvarno ne znam.
Ulazi Leopold.
Leopold
Molim?
Franz
Ne znam zasto sam ovdje.
Leopold
A da?
Franz
Stvarno ne znam.
Leopold
Svidja vam se ovdje?
Franz
O da. Drazesno. Ali ...
Leopold
Biste li htjeli poslusati neku plocu?
Franz
Da, svakako.
Leopold
Nazdravlje.
Franz
Nazdravlje. Zaista ne znam zasto sam posao sa vama. Propusticu svoj dogovor.
Leopold
Koliko vam je godina? Ne, dozvolite da pogodim. Devetnaest.
Franz
Da, tocno. To jest nije. Imam dvadeset godina. Prosli sam tjedan imao rodjendan. Danas tjedan dana. Oprostite, vec sam to potpuno zaboravio. Sve mi to nista ne znaci.
Leopold
Ne? Koliko biste godina dali meni?
Franz
Trideset pet, ali stvarno ne znam. Mislim da to uopce nije tako vazno.
Leopold
Trideset pet. Nitko mi jos nikada nije dao toliko godina.
Franz
Ali to je tocno, zar ne?
Leopold
Da, tocno.
Franz
Zapravo imam dogovor za veceras. Anna ce se uvrijediti. Cudno. Toliko sam se veselio Anni.
Leopold
Kako ste dosli na trideset pet godina?
Franz
Govorite onako kako govore ljudi kada imaju toliko godina.
Leopold
Ali moj izgled? Ne izgledam li mladje?
Franz
Da, svakako. Sigurno izgledate mladje.

Ploca se vrti. "Summertime" Herbieja Manna.
Franz
Imate Herbieja Manna. I ja ga jako volim.
Leopold
Svi ljudi mi daju dvadeset pet, najvise dvadeset osam godina.
Franz
To vam vjerujem.
Leopold
Iako je meni zapravo sasvim svejedno.
Franz
A da. Recite, zasto ste mi se obratili? Ne znam, stvarno ste me iznenadili. Jos mi se nikad nije dogodilo da neko jednostavo...
Leopold
Imate jake noge, zar ne?
Franz
Molim? - Da, prije sam mnogo igrao nogomet.
Leopold
Sigurno rado plivate. Da? I ja volim plivati.
Franz
Ne znam. Mozda... Anna se sigurno jako uvrijedila. Sigurno ce mi napraviti scenu.
Leopold
Imate smedje oci?
Franz
Da.
Leopold
Svidjaju mi se smedje oci, vise od plavih ili zelenih.
Franz
To mi je drago. Imate li jos dzeza.
Leopold
Sto? Ah, tako, ploca.Ne, to je jedina. Zirafa na omotu jako mi se svidjela.
Franz
Hocete me ponovo odvesti u grad? Ovo ovdje prilicno je izvan grada.
Leopold
Naravno. Kada dodje vrijeme.
Franz
Mozda cu onda otici Anni kuci. Znate, Anna i ja se, naime, zelimo ozeniti. Samo jos trazimo stan. Kad to barem ne bi bilo tako tesko. Ovaj stan vam je sasvim zgodan.
Leopold
Meni se ovdje zapravo toliko ne svidja.Mislim da je sve ipak prilicno provizorno.
Franz
Ali, ipak je prilicno izvan grada. Imate li i drugih soba?
Leopold
Da, spavacu sobu. Zelite li je pogledati?
Franz
O da, rado.
Odlaze u susednu prostoriju. Odatle.
Leopold
Ovde je prilicno skuceno. Ali, tu se ionako samo spava a ...
Franz
Da, naravno.
Vracaju se.

Leopold
... a s vremena na vrijeme i druge stvari. Ali za to je ionako svejedno, koliko je prostor velik. Tu je vazan samo krevet, zar ne?
Franz
Da, tu imate potpuno pravo.
Leopold
Naravno da imam pravo.
Franz
Pa ipak, silno bih se veselio kada bismo nasli takav jedan stan. Ne namjeravate se iseliti?
Leopold
Ne, kako vam to pada napamet.
Franz
To je bila sala. Oprostite.
Leopold
Ma ne. Ne morate se ispricavati. Ja imam smisao za humor. Sto ste zapravo po zanimanju?
Franz
Ja jos nemam zanimanje.
Leopold
Ali, od necega ipak morate zivjeti.
Franz
Da. Naravno da od necega moram zivjeti. Htio bih postati glumac ili nesto slicno. Svakako nesto sto je povezano s umetnoscu.
Leopold
Kako zanimljivo. Uvijek govorim sebi kako covjek mora pokusati izici na zelenu granu. A sto mislite da ja radim?
Franz
Stvarno ne mogu reci. Mozda se bavite trgovinom ili necim slicnim.
Leopold
Da, trenutacno dobro zaradjujem. Ali, nije uvijek bilo tako. I ja sam se prvo morao uspinjati. Uopce nije bilo tako jednostavno dok ne nadjete ono sto vam zapravo lezi. U cemu stvarno nesto mozete postici.
Franz
Da, vozite dobar auto.
Leopold
Da. Kupio sam ga, jer deluje ozbiljno na klijente. Ne biste vjerovali kako ljudi padaju na takve vanjske stvari.
Franz
O, svakako.
Leopold
Cesto putujem. Mnogo moram raditi. Htio bih nesto postici.
Franz
Kod mene ce jos prilicno potrajati prije nego sto pocnem zaradjivati. Mislim da mi to uopce i nije tako vazno. Mnogo citam i idem u kazaliste.
Leopold
Prije sam i ja cesto isao u kazaliste. I ja sam mnogo citao. Ne biste vjerovali, ali i ja sam jednom htio postati glumac.
Franz
Zasto u to ne bih vjerovao.
Leopold
Ali, to tako dugo traje dok covjek nesto ne postigne i donekle dobro zaradjuje. Ta pijte, vani imam jos jednu cijelu bocu. Znate ugodno je kad si mozete priustiti stanoviti luksuz. Gledajte, kada, primjerice, imate novac u banci, ipak mnogo sigurnije mozete izici pred ljude.
Franz
Da. O tome jos nisam razmisljao. Anna radi u jednom osiguravajucem dustvu. Mislim da zaradjuje sasvim dobro. Doduse ne znam koliko i sve to. Ja dobivam nekoliko maraka od kuce. Tako se nekako probijam. Osim toga, prilicno sam skroman.
Leopold
Pogresno ste me razmjeli. Ni ja nemam velikih zahtjeva. Ali, vrlo je umirujuci sam osjecaj, da bih si ipak mogao nesto priustiti, kada bih htio. Ja sam svoje zahtjeve, otkada dobro zaradjujem, cak i skresao. Gotovo sve stavljam na stranu.
Franz
To ne bi bilo za mene. Ja uvijek radim ono sto zelim raditi, dok ima novca. Kada ga nema, jednostavno se moram ograniciti. Kada bih imao vise, vise bih i trosio.
Leopold
Ah znate, to je samo stvar discipline.
Franz
Niste li ozenjeni ili zaruceni?
Leopold
Na zalost, nisam.
Franz
Barem u vezi?
Leopold
Sedam sam godina ziveo s jednom zenom.
Franz
A gdje je ona sada?
Leopold
Ne znam. Razisao sam se s njom. Nije se mogla prilagoditi mojim pogledima. Bas mi se svidjala, ali uvijek je htjela vise od mene... ah!... Sve je to bilo prilicno tesko.Kako dugo poznajete svoju zarucnicu?
Franz
Vec dosta dugo. Gotovo tri godine . Upoznali smo se u skoli. Tada sam isao u vecernju skolu, htio sam maturirati, u to je vrijeme ona bila u mom razredu. Sigurno da joj nije lako sa mnom, prilicno sam trvdoglav.
Leopold
Volite li je?
Franz
Voljeti? Ah, znate, prestao sam razmisljati o tome volim li je. Pa, mi pripadamo jednom drugom, to je jednostavno tako. Voljeti, moj Boze.
Leopold
Ali, sto joj govorite? Pa, zene stalno pitaju volis li me jos! Sto joj kazete, kad to pita?
Franz
Naravno da joj kazem da je volim. Zelim svoj mir. Zasto bih joj trebao objasnjavati svoje osjecaje. Mislim da to uopce nije tako vazno.
Leopold
Recite sto je prema vasem misljenju vazno?
Franz
Sto ja...? Pa, Boze moj, mislim da su to knjige, kazaliste, umjetnost. Ne znam, to je komicno pitanje. Moj Boze, mislim da je itekako vazno da me Anna voli, da jednostavno pripadamo jedno drugome.
Leopold
Ali kako je to, sto joj govorite? O cemu razgovarate?
Franz
O cemu razgovaramo. Pa pokusavam joj objasniti zasto je zivot za mene vrijedan zivljenja ili zasto nije. Ne znam, to se kod mene sasvim razlikuje, to sasvim ovisi o mom raspolozenju. Ponekad i jednostavno samo tako sjedimo, uopce ne razgovaramo. Ne moze se uvijek razgovarati, zar ne?
Leopold
Ja i moja prijateljica smo vecinom zajedno spavali. To je bilo dobro. Tu nismo mogli puno pokvariti. Kad smo razgovarali - pomalo smo se svadjali. Zajedno smo dobro spavali.
Franz
Ne znam. Meni to nije tako vazno. Ja u tome bas i ne uzivam. Barem vecinom ne. Ponekad to cinim samo zato sto, evo, mislim da to ljudi jednostavno rade s vremena na vrijeme.
Leopold
A vasa prijateljica?
Franz
Anna? Ne znam, ja je - mislim da je nikada nisam pitao uziva li u tome. Ona legne... mozda... ah ne, ipak vjerujem da Anna u tome uziva. Mislim...
Leopold
Mislim stenje li ili nesto drugo?
Franz
Ne, uvijek je sasvim mirna.
Leopold
Moja je prijateljica u tome bila sasvim drugacija. Nikada joj nije bilo dovoljno. I onda je bilo svega. Stenjala je i uzdisala. Silno je uzivala u tome.
Franz
Da?
Leopold
Da - ali sve je postalo tako mucno. Trebali smo samo reci dvije, tri recenice i vec smo se svadjali. Bilo je to prilicno nepodnosljivo.
Franz
A zasto?
Leopold
Ah znate, ja tako malo uzivam u stvarima, ne samo u seksu. I inace. Na pocetku, doduse, kad su stvari nove, onda je sigurno prisutna odredjena draz, ali kad se izgubi...vi izgledate kao netko ko uziva u zivotu.
Franz
Stvarno? Mozda je to i tacno. Da, to je sigurno u necemu tacno. Mogu sjedeti gdje zelim ili lezati, onda mislim na stvari koje volim i dobro mi je.
Leopold
Vi vec danas zivite kako bih ja htio zivjeti kada budem postigao ono sto zelim postici.
Franz
Moze biti, ali sada...
Leopold
Hocemo li nesto odigrati? Mozda "Covjece ne ljuti se"?
Franz
Ne znam, oslovite me na ulici, povedete me svojoj kuci i onda zelite sa mnom igrati "Covjece ne ljuti se". Zasto?
Leopold
Zato sto ljude najbolje upoznajemo u igri.
Franz
A zasto me zelite upoznati?
Leopold
Zato sto imate smedje oci i smedju kosu i jake noge.
Franz
No, dobro, pa onda odigrajmo "Covjece ne ljuti se", iako...
Leopold
Da?
Franz
Mislim, Anna, ona... Ali, to je sada svejedno.
Leopold
Volite li igrati kakve igre?
Franz
Da. I to sasvim ovisi o tome kada i zasto. Ne znam, mislim, rado igram sah i tako.
Leopold
Steta. Ja, na zalost, ne znam igrati sah. Uvijek sam to htio nauciti. Mozda cete mi ga nekom prilikom pokazati.
Franz
Da, rado, nekom prilikom.
Leopold
Koju boju volite?
Franz
Crnu. Uzet cu crnu. I uvijek se odevam posve u crno.
Leopold
To vam, usput receno, ne stoji osobito dobro. Morali biste nositi smedje. Smedje - kao vasa kosa.
Franz
Da? Kada bih imao stan, u svojoj bih sobi barem dva zida obojio u crno.
Leopold
Ne mislite li da bi to na vas na duze vrijemo djelovalo deprimirajuce? Dakle, ja bih se razbolio da stalno moram piljiti u jedan takav crni zid. Pocnite. Prilicno sam se namucio da bih donekle ukusno uredio ovaj stan ovdje. Gotovo sam sve napravio sam.
Franz
Ali, jako vam je dobro uspjelo. Pet, tri, pet. Ponovo nemam sesticu. Vi ste na redu.
Leopold
Sestica, sestica, jos jedanput sestica i cetvorka.
Franz
Vec dugo nisam igrao "Covjece ne ljuti se". Poljednji put sa svojom malom sestricinom. Moj Boze, od tada je proslo vec sest godina. Beskrajno. Ponovo nemam sesticu.
Leopold
Vec mi je treci vani. Morate se malo potruditi. Je li vam hladno?
Franz
Nije.
Leopold
Mogao bih upaliti grijanje.
Franz
Ne, stvarno mi nije hladno. Moj Boze, ne ide mi.
Leopold
Vjerujete li u Boga?
Franz
Ne.
Leopold
Ni ja. Uvijek mi se cini cudnim da je ondje gore jos netko. Ali, nikada ne mozemo znati.
Franz
Ne, nikada ne mozemo znati.
Leopold
Sigurno volite jesti?
Franz
O, da. Ovisi. Ponekad sigurno.
Leopold
Da, to sam odmah pomislio. Izgledate kao da volite jesti. Jedan, dva, tri, tja, sada vas na zalost moram izbaciti. Morate jos jedanput poceti iz pocetka.
Franz
Ah, to je mukotrpno.
Leopold
Puno pusite. Morali biste pripaziti na svoje zdravlje.
Franz
To mi svi kazu.
Leopold
To biste stvarno trebali uciniti. Poslusajte te ljude. Stvarno nije zdravo toliko pusiti.
Franz
Ali, ja u tome uzivam.
Leopold
Grizete li nokte?
Franz
Ponekad. Prilicno sam nervozan.
Leopold
Kad bi ste manje pusili, to bi bilo dobro i za vasu kozu. Nikotin steti kozi.
Franz
Ali, u tome uzivam.
Leopold
I bum. Opet jedan vani.
Franz
K vragu, ne zelim vise igrati. Srusio je figure. Oprostite.
Leopold
Nerado gubite.
Franz
Ne, u domu ili bilo gdje, kada bih ja ili moja momcad izgubili, postajao bih potpuno histerican. Kad gubim, igranje za mene nema smisla.
Leopold
Bili ste u domu?
Franz
O, da. Ali, to nije tako zanimljivo.
Leopold
Naprotiv. To mene jako zanima. I ja sam oduvijek htio u dom, onako, zajedno s puno drugih momaka. Ali, moji me roditelji nisu pustili.
Franz
Budite sretni. Ja sam uvijek silno patio.
Leopold
Ali zasto? Ja to zamisljam kao nesto veselo.
Franz
Veselo? Moj Boze, vi uopce nemate pojma. Ja sam uvijek ceznuo za time da budem kod kuce, ili tako.
Leopold
A vasi roditelji?
Franz
Moji su se roditelji razveli kad sam imao pet ili sest godina.
Leopold
Da, cujem danas od mnogo mladih ljudi da su im se roditelji razveli.
Franz
Pa, dobro. Ali, pojedini na to ipak razlicito reaguju. Sto se mene tice, mene je sve to silno izmucilo. Ne znam, bilo bi mi draze da je sve ispalo posve drugacije.
Leopold
Volite li svoje roditelje?
Franz
Svoju majku. Svoju majku svakako silno volim.
Leopold
To je dobro. Svidjaju mi se momci koji vole svoju majku.
Franz
Manje je volim kao majku, a vise kao druga ili prijatelja. U sasvim smo dobrim odnosima.
Leopold
Zivite li sa svojom majkom?
Franz
Ne, moja se majka preudala. S tim covjekom se nisam dobro slagao. Trenutacno zivim posve sam, ali kada Anna i ja nadjemo stan, onda ce mislim, onda ce mozda biti onako kao sto sam uvijek zeljeo. Ako bih jednoga dana imao djecu, oni bi trebali imati pravi dom.
Leopold
Volite li djecu?
Franz
Ne. Zapravo ne. Pojma nemam, ne znam sto bih poceo s djecom. Lagano me nerviraju.
Leopold
Jeste li vec spavali s muskarcima?
Franz
Kako vam je to sada palo na pamet?
Leopold
Zanima me.
Franz
Ne. U domu je ponekad bilo toga, ali sasvim nevino. Bas za pravo, s muskarcima? Ne, stvarno.
Leopold
Pricajte, kako je bilo u domu.
Franz
Ne znam kako bih vam to ispricao. Mislim da je to uostalom za vas sasvim nezanimljivo.
Leopold
Moj Boze, jednostavno onako kako je bilo.
Franz
No, da, ondje nas je u jednoj sobi bilo cetvorica, i ponekad nocu, sasvim iznenada, nista se ne dogovorivsi, moj Boze, mislim da to stvarno nije tako vazno.
Leopold
Ali molim vas, pricajte.
Franz
No, da, onda smo jedan drugome odlazili u krevet. Meni je vecinom dolazio Flaxer. Joachim Flaxer, da, tako se zvao. Boze moj, onda smo se malo pipkali, to je uvijek islo prilicno brzo.
Leopold
Onako, s rukom. Nista drugo?
Franz
Jednom me je poljubio. Onako za pravo s jezikom i tako. Ali meni je skroz pozlilo. Ne znam, to je bilo prilicno neugodno.
Leopold
Zasto?
Franz
Moj Boze, bio sam djecak i on je bio djecak. Meni se to jednostavno cinilo cudnim. On to vise nikada nije pokusao ponoviti.
Leopold
Ali inace?
Franz
Inace. Ah, da. Dva puta sam sanjao da se moja majka udala za nekog muskarca. Dva puta je to bio isti. Izgledao je dobro, preplanuo i crnokos. Dosao je meni u krevet. Oba puta sam, ne znam kako bih to nazvao, inace nikada.
Leopold
Kakav je bio taj covjek, je li razgovarao s vama?
Franz
Razgovarao? Ne, mislim da nije.
Leopold
Ali kako. Sta je radio s vama? Kako je dosao?
Franz
Lezao sam u krevetu, onda je on dosao u moju sobu, skinuo je kaput, komicno, imao je na sebi kaput. Zatim je skinuo sako, zatim hlace. Ja sam samo gledao i nista nisam rekao. Zatim gace i kosulju.
Leopold
Kakve je noge imao?
Franz
Kakve noge?
Leopold
Da. Mrsave ili jake?
Franz
Ne znam. Vjerovatno jake. Kao nogometas. Zatim je skinuo kosulju.
Leopold
Je li imao dlakava prsa?
Franz
O, da pravu prasumu.
Leopold
I?
Franz
Onda je dosao u moj krevet, meni se cinilo da sam sve manji, gotovo kao djevojcica.
Leopold
I onda?
Franz
Moj Boze, usao je u mene, kao u djevojcicu. Jednostavno je legao na mene, kao da sam djevojcica, u snu sam tada vjerovatno i bio djevojcica.
Leopold
A drugi put?
Franz
Mislim da je bilo isto tako.
Leopold
A poslije, niste li nekad pozeljeli pokusati za pravo s jednim muskarcem? U snu ste uzivali.
Franz
Ne. Nikada nisam mislio na tako nesto. Zasto?
Leopold
Reci cu vam sasvim iskreno. Godinama sam zivjeo sa svojom prijateljicom, ali u medjuvremenu sam i povremeno spavao s deckima. To je vecinom puno uzbudljivije.
Franz
Ja...
Leopold
Kod mene se to javilo sasvim iznenada. Bio sam na kupanju. Ugledao sam tada jednog momka i kroz glavu mi je prostrujalo, moras ga imati. Jednostavno sam poceo brbljati s njim. I on je odmah shvatio. Zvao se Peter, to znam i danas. Onda smo otisli meni doma. Tada su mi bile davdeset dvije godine. Smijesno, meni se to mnogo vise svidjelo nego s djevojkama.
Franz
Mozda...
Leopold
Jos smo se nekoliko puta sreli ponovo. Nedavno sam ga sreo, Boze moj, kako je ostario. Ali, to je tocno, ni ja nisam htio dopustiti da me ljubi. To mi se tada cinilo prilicno neprirodno. Ali, uopce nije, u osnovi to je posve isto. Stari Grci...
Franz
Znam, stari Grci...
Leopold
Bas tako.
Franz
I sada zelite spavati sa mnom?
Leopold
Zasto ne?
Franz
Da. Zapravo, zasto ne? Zapravo stvarno zasto ne? Imate li noge kao nogometas i dlakava prsa?
Leopold
Pomalo.
Franz
I ljubit cete me?
Leopold
Ako smijem. (Grli ga i ljubi.) Da.
Franz
Pa, dobro. Silno se cudno osjecam. Vjerovatno sam previse popio, ali to nema veze, ujutro ce mi se opet razbistriti.
Leopold
Tako si mekan kad te diram.
Franz
Da.
Leopold
Da. Dobro.
Franz
Znam se dobro ljubiti, zar ne?
Leopold
Ma sigurno, da.
Franz
Radite li to uvijek ovako.
Leopold
Ponekad.
Franz
Bas sam ljepo nasjeo. Zar ne?
Leopold
Skini se i legni prijeko u krevet, ja cu zatim doci kao muskarac u snu. Trebam li obuci kaput?
Franz
Da.
Leopold
Samo cu jos oprati case.
Zavjesa.

2. prizor

....
Korisnikov avatar
By subasa
Reiner Verner Faßbinder

Tropfen auf heiße Steine

Likovi

Leopold Bluhm
Franz Meister
Anna Wolff
Vera

Jednom se dogodilo nesto o cemu nisu mogli uskladiti misljenja , neka mala, nevazna stvar, neko odstupanje, ali od tog trenutka vise nije bilo zajednickoga Mi, nego samo odstupanja.
Franz Pörtner

II. cin
Isti prostor kao u prvom cinu. Franz je sam u stanu. Posprema. Sve stavlja ili odlaze na pravo mjesto. Na sebi ima kratke hlace i bijelu kosulju s kratkim rukavima.
Franz (Pjeva)
Ja ne znam kakva mi sjeta
Obuzima dusu svu.
Iz davnih ne mogu ljeta
Zaboraviti pricu tu.
Zahladilo vece tisinom
Ni Rajne ne cujes struj.
Moj Boze, ne znam...(Odlazi pred ogledalo.) Hocu li mu se danas svidjeti? Jednostavno mu se moras svidjeti. Ah, sve to nije tako jednostavno.
Pjeva.
I am just a lonely boy
Lonely and blue
But I am alone
And could nothing to do.
Sranje. Jos nesto nedostaje. Ali sto, ali sto, ali sto.
Hoce li se on, dakle, danas vratiti ili ne. Zaboga, kako bih ja to mogao znati, jesam li vidovnjak?
Nocas sam sanjao tako cudan san. Neobicno. Trcao sam, trcao. Ali zasto?
Pjeva.
Are you lonesome tonight
Do you miss me tonight
Are you sorry we drifted appart?
Nesto jos nedostaje.
Uvijek nesto zaboravis. Nikada ne moze biti sasvim zadovoljan tobom.
Htio bih znati otkuda ti to. On je sa mnom jako sretan. Ah! Ti to samo mislis. Onda bi bio sasvim drugaciji.
Ali...
Smijesno je kako se moje misli medjusobno promatraju.
To sam vec negdje cuo.
Dejavu? Dejavu, dejavu, dejavu.
Cudno, odnekud mi je to poznato.
Pec. Boze moj, zboravio sam pec. Nadam se da ce jos biti topla kada dodje.
Ali, mozda uopse nece doci. Ah, tu se nista ne moze promijeniti. (Pred ogledalom.) Ali, veselio bih se kada bi dosao.
(Pjeva.) Summertime...
Ali stalno odlazi na put.
Stavlja plocu. Händlovu "Aleluju".
Moram li sada jos nesto napraviti?
Sjeda.
Ne znam, sve je tako cudno.
Zvoni. Skace, trci van. Leopold ulazi bez rijeci s dva kovcega. Sjeda. Nakon nekog vremena.
Leopold
To stvarno nema kraja. Uvijek nesto. A i hladno je. Moj Boze, pa stvarno je mogao naloziti pec da bude topla kad ja dodjem. (Sjeda.) I ta prokleta glazba. Stalno mora ovako nesto tuliti.
Franz se vraca. Pruza mu cigarete.
Franz
Evo izvoli.
Leopold
Hvala. Reci, mora li ova prokleta sprava stalno svirati?
Franz
Ne, naravno da ne mora.ukljucio sam ga dok jos ti nisi bio ovdje. (Iskljucuje gramofon.)
Leopold
Ja bih odmah i skinuo plocu, jer ce se inace sasvim zaprasiti. Safir na igli je ionako vec ostecen.
Franz
Ali, bio je takav i prije nego sto sam dosao.
Leopold
Prije nego sto si dosao, prije nego sto si dosao ovu spravu nisam ukljucivao ili sam to cinio iznimno rijetko. Kad si se ti ovamo uselio, jos nije mogla biti pokvarena.
Franz
Ok, ok.
Leopold
Zasto je zapravo ovdje tako hladno? Mora li biti tako?
Franz
Oprosti, zaboravio sam zaloziti pec. Pa nisam uopce niti znao dolazis li danas.
Leopold
Pec bi mogao mirne duse zaloziti i za sebe samoga. Onda bi rjedje bio prehladjen. Meni bi to bilo sasvim zgodno, pa znas kako sam sklon prehladama. A kad sam prehladjen, nisam ni za sto. Kad ljudi zajedno spavaju, tako se lako zaraze.
Franz
Pa uopce ne moras spavati sa mnom.
Leopold
Franz. Jesam li rekao da necu s tobom spavati? Znas tocno koliko volim s tobom spavati.
Franz
Ah!
Leopold
Ma s tobom se uopce ne moze razumno razgovarati. Odmah se uvrijedis. Pa sve su to samo stvari koje se same po sebi podrazumijevaju. Ja ipak ne trazim od tebe nista sto nije u redu.
Franz
Ne.
Leopold
Mirne duse bi mogao biti ljubazniji kada usrijed noci dolazim kuci. Mogao bi me pitati kako mi je bilo.
Franz
Kako ti je bilo.
Leopold
Ah!... nisam vise ni za sto. Stvari nimalo ne napreduju. Uvijek sam strahovito nervozan. I stalno me nesto boli. Onda gutam tablete i onda me boli zeludac.
Franz
Trebao bi otici doktoru.
Leopold
Da, ali kada? Sutra je nedjelja, a u ponedjeljak ponovno moram na put.
Franz
Vec u ponedjeljak.
Leopold
Naravno, inace sve to vise nema smisla. Sve je postalo tako tesko. Uopce vise nista ne prodajem. I ne znam, otkako tebe poznajem, nemam vise pravih trikova.
Franz
Ah da, otkako mene poznajes.
Leopold
Da. Od tada sam stalno ovako nervozan. Bez prestanka moram nekamo juriti. Vise nemam ni minutu mira da budem nasamo sa sobom.
Franz
Ali mislim da bas nije tako.
Leopold
Da. Ti me prvenstveno poznajes u krevetu. Ne znam zasto, ali to jos funkcionira. Ili mozda nije tako?
Franz
O je, naprotiv. To ne bismo mogli bolje zamisliti.
Leopold
Ti volis spavati sa mnom, je li tocno?
Franz
Da. Tocno je.
Leopold
Pritom jako uzivas?
Franz
Kako se uzme.
Leopold
Sta to znaci kako se uzme?
Franz
Da, pritom jako uzivam.
Leopold
I ja volim spavati s tobom.
Franz
Zaista?
Leopold
Uopce vise ne zelim spvati s drugima. Iskreno. Uopce mi ta misao ne pada na pamet.
Franz
Ni ja. Ni sa zenama, a ni s drugim muskarcima. Nakon tebe ne zelim muskarce.
Leopold
Kako nakon mene? Nismo li htjeli zauvek ostati zajedno?
Franz
Uvijek je duga rijec. Boze moj, jednog ces dana jednostavno doci s nekim drugim i ja cu biti suvisan.
Leopold
Pa to je besmisleno. Pa rekao sam da mi ne pada na pamet spavati s drugima.
Franz
Danas mozda jos ne, ali jednoga dana. Kad na to pomislim, vise mi se uopce na da biti u vezi. Cesto moram misliti na to.
Leopold
Ali, za to si sam kriv. Zaista ti ne dajem povoda za takve misli.
Franz
Sto ce se vjerojatno dogoditi kasnije.
Leopold
Boze moj, ma s tobom je isto stvarno tesko. Zaista znas izivcirati.
Franz
Sasvim mi je dozlogrdilo.
Leopold
Ali, zasto, pa ja sam tu.
Franz
Da. Ti si tu.
Leopold
Ali?
Franz
U ponedjeljak ces otputovatii onda cu ponovo cekati cijeli tjedan. Ja ...
Leopold
Sto si zapravo radio cijeli tjedan?
Franz
Ah, kad razmislim, gotovo nista. Ali cijelo vrijeme sam bio u pokretu. Ni ja ne znam, nista ne ide kako treba. Isao sam u skolu, trazio sam stan...
Leopold
Jesi li ga nasao?
Franz
Ne, to je jako tesko.
Leopold
Pa sto moze biti tako tesko u tome da se nadje jedan obican stan koji se iznajmljuje?
Franz
Trebao bi samo pitati druge ljude koji takodjer traze stanove. To je ovdje vraski tesko. Vidio sam jedan, bio je vrlo lijep, ali kosta 380 maraka.
Leopold
To je preskupo. A inace?
Franz
Inace?
Leopold
Sto si inace radio?
Franz
Spremao sam ovaj stan, prao zavjese, carape, cistio i lastio pod.
Leopold
Ali uopce se ne sjaji.
Franz
Ali ja sam ga ulastio. Drvo je prehrapavo.
Leopold
Zar ga nisi izicao?
Franz
Ne nisam znao da se mora zicati, slijedeci cu ga put onda zicati. Ne znam trazio sam posao.
Leopold
I?
Franz
Nasao sam jedan.
Leopold
Da? A sto?
Franz
U jednoj izdavackoj kuci.
Leopold
I sto tamo moras raditi?
Franz
To ni sam jos ne znam tocno. Tek cu vidjeti.
Leopold
A koliko tamo zaradjujes?
Franz
Otprilike tri marke na sat. Ali, mogu doci i otici kada hocu-Nije mi dobro.
Leopold
Ni meni. (Nakon duge stanke.) Franz. (Pateticno). Ubio sam nekoga.
Franz
Da?
Leopold
Moj Boze, ne tako izravno. Jedan od mojih klijenata se ubio. Onaj iz Ludwigshafena, ti vec znas koji. Cijeli sam se tjedan pitao, jesam li zaista kriv. Postao sam potpuno malouman. Vikao sam na sve ljude. Imao sam tako cudna prividjenja, vragove i duhove i svi su se tako neobicno cerili. Suludo. Pitao sam se jesam li ja jos ja. Ne znam. Djelovao sam samome sebi sasvim cudno, kao da sam netko drugi i kao da se promatram pri svemu sto radim. A moje su misli, lutale uzduz i poprijeko. Sto ako sam zaista skrivio njegovu smrt? Glupo se osjecas, kad si kriv za neciju smrt. Ako sada dodje policija, pa sto bih trebao napraviti? Sto bih im trebao reci? Sve je tako cudno, samome sebi djelujem posve napusten. Kao da sam u nekom stranom gradu i da svi ljudi znaju da sam nekoga ubio. Daj reci, sto trebam raditi? Pa reci nesto!
Franz
Pa kao je do toga doslo.
Leopold
Kako je do toga doslo, kako je do toga doslo. Uzeo sam mu sav novac, onda je on vjerojatno primjetio sto je ucinio i ...
Franz
Pa za to te nitko ne moze pozvati na odgovornost. To su ipak sasvim korektni poslovi.
Leopold
Da. Nitko me ne moze pozvati na odgovornost. Ali sam sebi prebacujem. Sto kad covjek samoga sebe smatra svinjom. Bio je to starac, stedio je od rata i sve to.
Franz
Pa kad mu novac toliko vazan da se zbog toga ubija.
Leopold
Nije imao nista osim novca. Ni zenu, ni djecu.
Franz
A kakve koristi od naknadne griznje savjesti. O takvim se stvarima mora prije razmisljati.
Leopold
Lako je tebi govoriti. Pa kako bih inace zaradjivao novac. Pa kako, hajde reci. Ma primijeni svoju inteligenciju i na nesto pametno.
Franz
Ni ja to ne znam. Znam samo da nema smisla naknadno sebi prebacivati za nesto na sto se covjek sam odlucio.
Leopold
Ali nesto se ipak mora dogoditi. Pa stalno me proganja misao na tog covjeka dok pregovaram s drugim ljudima. Vise uopce ne mogu jasno misliti.
Franz
Dodji, umoran si, idemo spavati.
Leopold
Ne mogu spavati.
Franz
Sve ce se to vec srediti na neki nacin.
Leopold
Da. Na neki nacin.
Franz
Znas li sto, danas je tacno pola godine kako se poznajemo.
Leopold
Zaista? Moj Boze!
Franz
Hocemo li popiti nesto u to ime?
Leopold
Da, popijmo nesto u to ime.
Franz izlazi i vraca se s bocom i dvije case.
Leopold
Strah me je prodavati i dalje. Mogao bih se naci u nebranom grozdju.
Franz
Ma ne. Posao je ipak sasvim korektan. Nesigurna je samo zarada. Ono sto kupuju pruza im priliku za dobit.
Leopold
Da. - Zivio.
Leopold
Dobro?
Franz
Da. Dobro. (Grle se).
Leopold
I ja se znam dobro ljubiti, ne?
Franz
O, da.
Leopold
Cinite li Vi to, mladicu, uvijek ovako?
Franz
Ponekad.
Leopold
Bas ste me krasno iznenadili.
Franz
Skini se i lezi. Moram jos brzo oprati case, onda cu doci.
Leopold
Dobro.

Zavjesa.
Korisnikov avatar
By subasa
Reiner Verner Faßbinder

Tropfen auf heiße Steine

Likovi

Leopold Bluhm
Franz Meister
Anna Wolff
Vera

Franz Pörtner

IV. cin

Ana i Franz ponovno sjede u istoj prostoriji. Ana na sebi ima samo kombine. Franz je opet u svojim kratkim h1acama i bijeloj kosulji. Prosla su dva dana.
Anna
Sto ti je?
Franz
Sto bi mi bilo?
Anna
Tako si miran.
Franz
Ne znam sto bih rekao.
Anna
Onda razgovarajmo o tome koliko cemo imati djece. Pet?
Franz
Ne troje. Meni je dovoljno troje. Troje djece je sva sila djece.
Anna
A kako cemo ih nazvati?
Franz
Imat cemo dvojicu djecaka, zvati ce se Leopold i Franz, Franz i Leopold.
Anna
Moras prestati misliti na njega.
Franz
Pa jos smo u njegovom stanu.
Anna
Da. Ali cemo danas spakirati tvoje stvari i otici.
Franz
Kamo?
Anna
Moj Boze, za prvo vrijeme cemo potraziti sobu. Jednostavno cemo reci da smo se tek ozenili.
Franz
Da. Dvokrevetnu sobu. I sto mislis kad cemo poceti jedno drugom uzasno ici na zivce?
Anna
Stalno cemo se ljubiti.
Franz
Sreca! Morat cemo uzeti taksi , a i sobu cemo morati platiti unaprijed. Imas li novaca?
Anna
Da. Nesto.
Franz
Nesto? Koliko je to?
Anna
Pa nikada prije nisi brinuo za takve stvari. Vec ce to biti dovoljno.
Franz
Ako ti tako mislis.
Anna
Da, i zatim cemo potraziti stan.
Franz
Evo, opet.
Anna
Ah, ja cu to vec srijediti. A ti ces opet mnogo citati knjige i ici u kazaliste i pripovijedati mi o tome.
Franz
Anna. U tvojim je mislima ponovno sve lijepo kao u snu. Kasnije sve izgleda sasvim drugacije.
Anna
Ali zasto?
Franz
Moj Boze, ja bih napokon morao doci do nekakvog pametnog zanimanja. Jednom stvarno raditi.
Anna
Ma ne, pa sasvim je dovoljno da se ja posvetim nekom pametnom poslu.
Franz
Tamo si zapravo molila da te puste?
Anna
Imam godisnji, jos dva tjedna. Zato sam zapravo morala raditi cijelo ljeto.
Franz
Da, i bili smo u Grckoj.
Anna
Ali sad je to ionako proslo. Jos cemo jedanput zajedno ici u Grcku.
Franz
Da, sigurno. (Nakon stanke.) Ali, kako cu to izvesti s Leopoldom? Pa moram ga jos jedanput vidjeti i sve mu reci.
Anna
A zasto? Napisi mu pismo, u njemu ces mu napisati da je sve bilo lijepo i dobro, ali da nazalost nije islo.
Franz
Da. Napisat cu mu pismo. (Nakon stanke.) Ali kad dodje u subotu navecer, ovdje ce biti hladno i biti ce posve sam.
Anna
Pa drugacije nije niti htio.
Franz
Da, on drugacije nije niti htio.
Anna
A sad cemo se obuci. Moram jos mnogo toga napraviti.
Franz
Pricekajmo casak. Htio bih jos malo posjediti.
Anna
Ali naravno, molim te.
Franz
Ne moras s vrijedjati. Radi se samo o tome, znas, da sam volio biti ovdje.
Anna
Uopce nista ne kazem. Pa ja to mogu razumijeti.
Franz
Znas, ipak mi je tesko jednostavno otici. Nikad to sam ne bih uspio.
Anna
Ali mi smo sada zajedno, vec cemo mi to uspjeti.
Franz
Da, vec cemo mi to uspjeti.
Anna
Sta ti je samo opet? Sve smo se tako lijepo dogovorili.
Franz
A tako ce i ostati. Samo sam htio jos casak posjedeti ovdje. I sanjati. Trazim li previse?
Anna
Ne, pa ja uopce nemam nista protiv.
Franz
Znas li, ah!...
Anna
Sto?
Franz
On je meni zaista vrlo drag. Ne znam, mislim da ga vrlo volim ali...
Anna
Upravo tako. Ali dugorocno, to nije prava stvar.
Franz
Hoces li staviti plocu?
Anna
A koju?
Franz
Händlovu "Aleluju".
Anna
Naravno. (Stavlja plocu.) Moj Boze, Franz, pa ti opet places.
Franz
Ne.
Anna
Moras to prevladati. Moras ga jednostavno zaboraviti.
Franz
Jednostavno zaboraviti? Ne znam kako to mislis. Ne znas sto govoris. Jednostavno zaboraviti? Nije to tako jednostavno.
Anna
Ali tako mora biti. Moramo poceti posve od pocetka. Moramo skroz nanovo poceti.
Franz
Anna, ne znam...
Zvoni.
Anna
Tko bi to sada mogao biti?
Franz
Ni ja ne znam. Mozda kucevlasnik.
Anna
Trebam li se obuci?
Franz
Ne, ionako zelimo otici. Vrata su otvorena.
Ulazi Leopold, a iza njega Vera.
Anna
O, Boze?
Leopold
Sto vam je djevojko? Nesto se dogodilo?
Anna
Ma ne, zaista nije.
Franz
Dosao si vec danas?
Leopold
Veselis se? Neces li me predstaviti?
Franz
Ma svakako. Ovo je gospodin Bluhm, Anna, a ovo je Anna, govorio sam ti o njoj.
Anna
Dobar dan. Mi se upravo selimo.
Leopold
Nemojte mi reci. Dobar dan. (Veri.) Najdraza, ovo je Franz, ispricao sam ti ukratko o njemu.
Vera
Nisi.
Leopold
Nisam? No, da nije ni vazno. Ovo je Vera, Franz. Tebi sam medjutim sigurno govorio o njoj.
Franz
Zacijelo je tako. Dobar dan.
Vera
Dobar dan.
Leopold
Sjednite svi. Hoces li skuhati kavu, Franz?
Franz
Naravno.
Anna
Mozda bi ipak bilo bolje da nesto obucem.
Leopold
Ali to zaista nije potrebno. I ovako vas je lijepo gledati.
Anna
Da. Zar vi to gledate?
Leopold
Zasto ne?
Anna
Ah, samo sam mislila.
Leopold
Franz se htio odseliti?
Anna
Da, ozenit cemo se.
Leopold
Da? Mislite li da bi Franz bio dobar za brak?
Anna
Zasto ne?
Leopold
Ah, samo sam mislio.
Vera
Zasto si me zapravo doveo ovamo?
Leopold
Poslije, najdraza, poslije. Recite, gospodjice Anna, volite li Franza?
Anna
Zasto ga ne bih voljela?
Leopold
Jos je vrlo mlad.
Anna
I? To je razlog da ga ne volim?
Leopold
Ma nije, naravno da nije. Upravo suprotno. Franz? Hoce li kava uskoro biti gotova?
Franz
Jos samo casak, molim te.
Leopold
Vidis Vera, ovdje zivim.
Vera
Ali ne sam.
Leopold
Pa cula si, on se zeli odseliti. Onda cemo ovdje stvarno biti sami.
Vera
Stvarno?
Leopold
Mislio sam da je vec otisao.

Ulazi Franz s kavom.
Franz
Izvolite.
Leopold
Hvala. Posluzite se. Zelis se odseliti?
Franz
Da.
Leopold
Zasto tek sada?
Franz
Zasto ne tek sada?
Leopold
Otisao bi samo ovako, ne bi me vidio jos jedanput? Pa ni sam u to ne vjerujes?
Franz
Tko zna.
Leopold
Ja znam.
Vera
Mislila sam da si mislio da je on vec otisao.
Leopold
Pa, ljudi grijese, draga Vera.
Vera
Tako je bilo uvijek. Sve je bilo drugacije nego sto si mi obecao.
Franz
Oprostite, vi ste gospodja koja je sedam godina, to je tocno, zar ne, Leo, koja je izdrzala sa njim sedam godina?
Vera
Da je bilo po mome, i danas bismo bili zajedno i imali troje djece.
Leopold
Da. Iznimno govoris istinu. Najbolje vezan za ruke i noge, dan i noc spreman da me gledas i dodirujes, zar ne. Pa i ti bi to najvise volio Fraz, zar ne?
Vera
Jesi li me doveo da ti perem rublje?
Leopold
Umjesto da se veselis sto si me uopce vidjela, ne znas nista drugo nego gundjati.
Franz
Ma pustite to, milostiva gospodjo, obuci cu se i mi onda idemo. Anna?
Anna
Ma ne. Ne mozemo li jos trenutak posjediti? Mislim da je situacija strasno uzbudljiva.
Franz
Dakle, ja cu se obuci. I ako treba, otici cu sam.
Leopold
Franz? Sto ti je? Budi sretan sto sam se tako brzo vratio.
Franz
Kad bi znao koliko sam sretan sto si se tako brzo vratio.
Leopold
Ali decko, pa nisi se valjda uvrijedio sto sam doveo Veru. Ili jesi?
Franz
Ma naprotiv. Sretan sam sto sam napokon upoznao milostivu gospodju. Nisam se nadao da cu ikada imati to zadovoljstvo.
Anna
Franz, pa ti bi sve htio ostaviti za sobom.
Franz
A sto sve ostavljam za sobom? Ne znam, svi ste vi tako smijesni, kao marionete koje se ne mogu same pokretati i kojima odnekud upravljaju na sasvim komican nacin.
Leopold
Franz voli mene, Anna, pa ja vas smijem zvati Anna? Da, bas je posve lud za mnom. Ali ja to smatram manje neobicnim, nego sto ti smatras, Franz, ne mogu se usporediti s marionetom.
Franz
Jesi li cula, Anna, ja sam posve lud za njim. (Vice.) Reci mi, koliko sam lud za njim.
Anna
O, mi smo vrlo dobro spavali zajedno, dva dana, gotovo bez prestanka. Pri tom smo jako uzivali, zar ne, Franz?
Leopold
O, da, on je prilicno toga naucio od mene. Zapravo biste mi trebali biti zahvalni.
Anna
O, ja sam vam zahvalna, itekako sam vam zahvalna. Zar ne Franz, kako cesto smo ovih dana konstantirali koliko zahvalnosti dugujemo gospodinu Bluhmu. Kako cesto.
Franz
Bez prestanka.
Vera
Leopolde!
Leopold
Da draga?
Vera
Zelim ici odavde!
Leopold
Pricekaj jos casak, onda ces i ti doci nared.
Vera
Nadam se .
Franz
Smislio si lijepu igricu.
Leopold
Na zalost, uspjela mi je, iako to uopce nisam zeleo.
Franz
Da ste me ovdje sreli samoga, ti i tvoja prijateljica, mislim da bi iz toga nastala vrlo dojmljiva sala.
Leopold
Ali ja to nisam tako zamislio. Htio sam zabavu u troje.
Anna
Pa ti si sve htio zaboraviti, Franz.
Leopold
Ah, znate li, Franz je ipak drag momak. Ali on ima slicne greske kao ti, Vera.
Vera
Mirne si me duse mogao ostaviti tamo gdje sam bila.
Leopold
Vera, to ipak govoris potpuno suprotno svom uvjerenju, svi mi, a ja posebno, pa svi mi znamo kako si sretna sto smijes biti ovdje.
Anna
O da, svi smo sretni sto smijemo biti ovdje. Zar ne, Franz. Ne zaista, to je moje iskreno uvjerenje.
Leopold
Ne bih se usudio niti posumnjati u to. Vera, mozes li mi molim te izuti cipele.
Vera
Rado, ako bezuvjetno moram.
Leopold
Hvala. Gospodjice Anna, vani u ormaru stoje...
Anna
Papuce. Odmah, samo casak.
Leopold
Hvala.
Franz
Sletke male papucice za dragog Lea-Lea.
Leopold
Moj Boze, pa ti si se opet uvrijedio, jos nisi shvatio da ti zelim sve najbolje.
Franz
O, itekako sam to shvatio. Nitko ga nece, nitko ga ne voli.
(Pjeva.)
Bez doma je mnogo ljudi na svijetu
Bez doma i osamljenih kao ja,
Posvuda zaradjujem svoj ...
Anna
Papuce.
Leopold
Dobro.
Franz
Nisam se uvrijedio.
Leopold
Naravno da nisi.
Franz
Stvarno se nisam uvrijedio.
Leopold
Pa to i kazem.
Franz
Ali kako to kazes.
Leopold
Bas onako kako se to govori.
Franz
Da.
Anna
Franz!
Franz
Da.
Anna
Ne trebas sa njim stalno razgovarati...
Franz
Jesi li bio uspjesan ovog tjedna?
Leopold
Nasao sam Veru.
Franz
Ne, mislim, je li se opet netko ubio?
Leopold
Ne.
Franz
Steta, nikoga ti nisu poslali.
Anna
Zasto smo zapravo jos ovdje?
Leopold
Zato sto me volite gledati. (Nakon stanke.) Gladan sam! (Sve troje ustaju.) Spremite mi nesto dobro za jelo.
Anna
A sto?
Franz
Za popiti takodjer?
Vera
Mozda pivo?
Leopold
Mjesta! To mi je sasvim svejedno. To mi je stvarno sasvim svejedno. Samo neku sitnicu.
Vera
Mogu li staviti plocu?
Leopold
Ne. Htio bih znati zasto je ovdje toliko hladno.
Franz
Zato sto pec nije nalozena.
Leopold
I? Onda je nalozite. Moj Boze, te stvari koje su same po sebi razumljive. Pa od vas ne trazim nista sto ne bi bilo u redu.
Anna izlazi.
Leopold
(Gotovo placuci.) Prestat cu raditi.
Franz
(Koji se najbrze pribrao.) Sto?
Vera
Kako?
Leopold
Da.
Vera
I kako to zamisljas?
Leopold
Nekako ce vec ici.
Franz
Da, nekako ce vec ici.
Vera
Ali ne mozes samo tako - i mene si ovamo doveo, a ja sam mislila da si napokon dosao pameti.
Franz
On je stvarno napokon dosao pameti.
Leopold
Hocu pivo.
Franz
Nista nemamo.
Leopold
(Franzu.) Imas li novac?
Franz
Ne. Anna? Imas li novac?
Anna
Da.
Franz
Onda daj Veri nekoliko maraka, trebala bi donijeti pivo.
Anna
Ma, rado. (Daje Veri novac. Vera odlazi.)
Leopold
Koliko ste joj dali?
Anna
Deset maraka.
Franz
O, nadajmo se da ce se vratiti.
Leopold
Nikada nisi shvatio Veru.
Franz
Ne. Ni sebe nikad nisam shvatio.
Leopold
Mogu li na trenutak nasamo razgovarati s tvojom zarucnicom?
Franz
Svakako. Da izadjem?
Leopold
Ne, mi idemo prijeko.
Anna
Da.
Franz
(Sam.) Toliko nesrece.(Sjeda na pod i place.) Toliko nesrece.(Pjeva.)
Bez prijatelja, bez ljubavi,
Na mene ne misli nitko godinu dana,
Bez prijatelja bez ljubavi,
Kao nekad, kad srce nije bilo bolna rana.
Jadni mali Fjanz. Cacvim je sam! Moja puno pjakati, puno pjakati.
Vera se vraca s dvije boce piva, u svakoj ruci po jedna.
Vera
Pa, zasto tulite?
Franz
Zato sto sam nesretan.
Vera
Gdje je Leopold. I ta Anna?
Franz
Pogledat cu.
Nakon nekog vremena vraca se vrlo razocaran.
Vera
I?
Franz
Tja. Seve se.
Vera
O, o, o.
Franz
Ali, tako je.
Vera
Prije mi to nikad ne bi ucinio.
Franz
Ne, prije je bio posve drugaciji.
Vera
Razumijete li vi to? Dovede me ovamo da bi me zatim tako ponizio.
Franz
Ne. Ni ja to ne razumijem.
Vera
Prezivljavam cijelu skalu boli.
Franz
Vec ce on ponovo uciniti nesto za vas. (Izlazi.)
Vera
Toliko nesrece. (Sjeda i place.) Toliko nesrece.
Franz
(Vraca se.) Volite li vi Leopolda?
Vera
Da.
Franz
I ja. Prema njemu osjecam ono sto zovu ljubav.
Vera
Tako ste blijedi. Nije vam dobro?
Franz
Popio sam otrov.
Vera
A da?
Franz
Da.(Ide do telefona, trazi u telefonskom imenku jedan broj.) Sedam sedam pet tri sedam sest. Halo? Da. Ja sam.
Bezuvjeto morate doci... Kako zasto?... Pa sasav je, pa to svako vidi na prvi pogled... No, on, Leopold. Ne zelite me razumijeti. (Poklapa slusalicu.) Nitko me ne moze razumijeti. (Ide do gramofona i stavlja Händlovu "Aleluju".)
Vera
A koga ste nazvali?
Franz
Ludnicu.
Vera
Ah?
Franz
(Ponovno zove nakon nekog vremena.) Mama! Otrovao sam se. Ne, mama, tu se vise nista ne moze uciniti. Ne, mama, nema ni smisla da dodjes. Bok, mama, mozda stignem na nebo jer sam tako mlad. Da. Hvala. (Spusti slusalicu.)
Vera
Pa sta kaze vasa mama?
Franz
Sretan put.
Vera
Ta zena nema srca.
Franz
O, naprotiv, samo je hrabra. A sad me pustite da na miru umrem. Barem mi to mozete dopustiti, zar ne?
Vera
Govorite kao Leopold.
Franz sjeda u fotelju i umire uz zvuke Händlove "Aleluje".
Vera
Stvarno je mrtav. Tko bi to mislio. Ta mladez. Leopolde!
Leopold
Samo casak. (Dolazi u pidzami.) Pa sto je sad opet?
Vera
Evo, pogledaj, tvoj prijatelj je mrtav.
Leopold
Franz? A ne, pa on se samo igra kazalista.
Vera
Ne, stvarno se ne igra.
Leopold
Stvarno. Pa to je strasno. Pa sto cemo uciniti?
Vera
Tu se vise nista ne moze uciniti.
Leopold
Ti si ga ubila.
Vera
Ja? Kako to?
Leopold
Nisi ga ostavila na miru. Jadni momak, mogao je dozivjeti osamdesetu, no da, mozda sedamdesetu, ma sedamdesetu sigurno
Anna
(Gotovo gola.) Ma sto je?
Leopold
Mrtav je.
Anna
Tko?
Leopold
Franz.
Anna
O, Boze, o, Boze! Moja djeca! Tko ce mi sada napraviti djecu. Trebali su se zvati Leopold i Franz, Franz i Leopold.
Leopold
Dodji, djevojko, lezi tu ponovo. Smiri se, opusti se. To je vazno. (Ide do telefona.) Moj Boze. (Bira.) Milostiva gospodjo, ovdje Bluhm, oprostite sto vas zovem. Vas sin je mrtav. Kako molim? A tako. Vec znate. No, onda. O, ma niposto, nemam nikakvih neugodnosti, ne, stvarno nikakvih. Oprostite sto sam smetao. Do vidjenja.
Vera
Zelim otici odavde, ovdje lezi mrtvac.
Leopold
Znam.
Vera
Pa morali bismo pozvati policiju.
Leopold
To cemo napraviti poslije. Skini se, lezi prijeko pokraj Anne u krevet, usput, ona je drazesna djevojka, na brzinu cu samo oprati zube, onda cu doci i ja.
Vera
O, da.

Fassbinder Reiner Werner - Anarhija u Bavarskoj: cetiri drame

Katzelmacher
Š Verlag der Autoren, Frankfurt am Main1969
Tropfen auf heiße Steine
Der amerikanische Soldat
Anarchie in Bazern
Š Verlag der Autoren, Frankfurt am Main1985
Korisnikov avatar
By Tot
Iako ovo sad nisam imao vremena ?itati, svakako ?u uskoro. Gledao sam Fasbinderove filmove pa me interesuje.
By XanaX
ne bi li trebalo "heisse" umjesto "heiße" ? :B
Korisnikov avatar
By djo
obzirom da je pisano pre nego su izvrsili tu reformu, NE!

upravo citam, zavrsio prve dve scene

pozdrav subasi, bas me 'bocka' svojim izborom - fassbinder, pasolini, jarman... (jel bio visconti...? :puzzle: ) pitam se ko je sledeci :love: :kiss:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!