Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Ako je napisana na latinici nemam nikakav problem sa citanjem. Ako je na cirilici, vracam se po 3-4 puta, sricem.

Sto se bliskosti sa njima tice...Mene nervira ucestalo, pomodno i forsirano koriscenje nekih od tih reci.

"Verujte mi - ja osecam njegovu lepotu!"
(Andrea Bocceli, o Marsovom dupetu)
http://www.andreabocelli.com/
Korisnikov avatar
By kal zakath
Bacam odmah. Ako nije u stanju napisati re?enicu bez upotrebe desetak stranih re?i, ili je nikakav pisac, ili le?i svoje komplekse na ?itateljima.
Korisnikov avatar
By Tot
Vratiti latinski jezik da se u?i 4 godine u gimnazijama. Reforma školstva je ovde oštetila opšte obrazovanje. To je odgovor na ovaj problem.

Za prvu pomo?: Vujaklija, Bratoljub Klai?...
By Borees
mrzim ljude koji sebe dizu na piadestal pozajmljenicama. ima li sta lepse od naucnog rada napisanog bez pozajmljenica? nema, jer su retki.
Korisnikov avatar
By Tot
S tim što latinske re?i nisu pozajmljenice ve? deo opšteg kulturnog blaga. Problem je u tome što smo Vukovom reformom jezika odse?eni od nekih vrlo bitnih staroslovenskih leksi?kih korena te nam fale re?i koje zato imamo u latinskom.

Dakle latinski jezik je po važnosti u obrazovanju odmah ispod maternjeg.

:egzorcist:
By Simor
Meni se uopste ne dopadaju tradicionalne zamisli kojima se u jeziku ne smeju upotrebljavatu dijalektizmi, zargonizmi, strane reci i sl. Takodje, strane su mi ideje, o trojstvu jezika, nacije i drzave, iz 18. veka. (Boze, da li ce Srbi ikada konstruisati moderan nacionalni idenitet...)
Korisnikov avatar
By jukie
Napisao sam reply, ali je glupi internet rekao cannot find server i sve je nestalo. sada ne?u ponovo da pišem
Korisnikov avatar
By Mars
I meni se to desilo, ali je post kratak pa cu da ga reanimiram...

Rekao sam da u sustini (kod mene) zavisi sta stoji iza reci.
Ako sam protiv onoga sto stoji iza defendologije i ako mi se povraca od diplomiranih defendologa, onda samim tim imam i protiv te reci.

Korisnikov avatar
By Tot
defendo, defendere, defendi, defensum

Jednom nau?iš dragi Marse i više ti se ne povra?a od defendologije.

Ali ipak te razumem.
By Ulix
Ni jedan jezik nisu ubile reci stranog porekla pa nece ni srpski. Nema potrebe za dramu.

Simplifikacija, doduse, nije lepa rec. :tepih:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Pojma nemam kako stvari stoje u srpskom jeziku, ali u slovena?kom, se upotreba stranih re?i, za koje postoje odgovaraju?e doma?e re?i, smatra kao totalno nepoštivanje jezika.Ako bi takvo nešto napisao u školi, dobio bi jedinicu, bez da bi se profesor uopšte bavio sadržajem.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Ulix
Ni jedan jezik nisu ubile reci stranog porekla pa nece ni srpski. Nema potrebe za dramu.
A sto, Ulix, nije tema ovog topica. Turcizmi, anglizmi, latinske - OK...ali....'srecan kraj' je toliko lepse od 'hepi end' na srpskom. Potenciranje po svaku cenu zamene je glupost.

@Tot, ja sam jedan od onih koji je ucio latinski 4 godine, imao urednu peticu, ali mi ne pada na pamet da mi svaka treca rec bude latinska. Da li bi bio pametniji ili :drama: nekog od forumasa? Ne, samo bih pokazao svoju nemoc nad svojim jezikom.
Slazes se, znam.
By Ulix
Originally posted by Kupper
A sto, Ulix, nije tema ovog topica. Turcizmi, anglizmi, latinske - OK...ali....'srecan kraj' je toliko lepse od 'hepi end' na srpskom. Potenciranje po svaku cenu zamene je glupost.
Naravno. Slazem se korisnice sa najlepsim avatarima. Zasto bi film imao hepi ending ako moze da ima srecan kraj. Srecan kraj je lepsi (mada je meni masovni pokolj a la grcka tragedija drazi...).

Prosto hocu da kazem da ce reci poput "simplifikacija" vremenom nestati jer nisu u duhu srpskog jezika. Zato neka na pinku pominju stejdzove, flajere i sta ti ja znam, ruzno je i rogobatno, ali se nece odrzati. Ivan Klajn je veoma lepo pricao o tome u jednom Kulturnom nokautu.
(Sto se stranih reci tice, posebno rogobatnih stranih reci, medicinski udzbenici su prepuni njih - i lose gramatike; npr. difuzija sacuvaj me boze ne moze biti olaksana vec mora biti facilitirana, jer, valjda, zvuci pametnije, itd.)
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Tot
defendo, defendere, defendi, defensum
Jednom nau?iš dragi Marse i više ti se ne povra?a od defendologije.
Ali ipak te razumem.

Znas sta... Dok sam se ja sa ljubavlju igrao konjugacijama i deklinacijama i ispravljao priucenu profesorku, taj fakultet (usrani i tada i sada i uvek) - se zvao Fakultet odbrane i zastite.
E, a onda je nekom to zazvucalo suvise jednostavno, pa su svi postali - defendolozi.

Tako da nije latinski ono od cega mi je muka.

Korisnikov avatar
By Tot
Znas sta... Dok sam se ja sa ljubavlju igrao konjugacijama i deklinacijama i ispravljao priucenu profesorku, taj fakultet (usrani i tada i sada i uvek) - se zvao Fakultet odbrane i zastite.
E, a onda je nekom to zazvucalo suvise jednostavno, pa su svi postali - defendolozi.

Tako da nije latinski ono od cega mi je muka.

[/quote]

Poradovan da voliš latinski.

:egzorcist:

Nazivimo ih onda Diplomiranim specijalistima za odbranu Ota?estva i Ota?estvenosti.

Simpa mi je tvoj Poirot.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!