Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Izlozba "ALTERNATIVNE EKONOMIJE, ALTERNATIVNA DRUSTVA"
Autor izlozbe: Oliver Ressler, Austrija

Slika

Izlozba "Alternativne ekonomije, alternativna drustva" se fokusira na razlicite koncepte i modele alternativnih ekonomija i drustava kojima je zajednicko odbacivanje kapitalistickog sistema vladavine. U okviru specificnog konteksta Srbije i Crne Gore, koja se suocava sa "najbolnijim" procesom tranzicije i "divljeg", "predatorskog" kapitalizma u regionu, ova umetnicka instalacija nudi resenja i primere konkretnih modela politickog i drustvenog organizovanja uspesno realizovanih u razlicitim delovima sveta i razlicitim istorijskim razdobljima. U kontekstu ekstremno desno orijentisane politike u Srbiji i brze ekonomske transformacije, postoji ubedjenje da ove izlozbe imaju potencijal da apeluju na preispitivanje i novo promisljanje lokalnih sistema vladavine i da stvore osnovu za drustvenu i ekonomsku alternativu.

IZLOZBA - mesto i vreme odrzavanja:
NOVI SAD, 24. MAJ - 3. JUN 2005,
MUZEJ SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI, DUNAVSKA 37
Radno vreme Muzeja:
utorak-petak od 10:00 do 19:00
subota-nedelja od 10:00 do 14:00

JAVNA DEBATA "Alternative mora biti" - mesto i vreme odrzavanja:
NOVI SAD, PETAK, 3. JUN 2005, 19:00h,
MUZEJ VOJVODINE, DUNAVSKA 37

http://kuda.org
Korisnikov avatar
By Mars
Ja poceo da sricem cirilicu!!!

Latinicno 'alternativa' citam 3 puta brze od cirilicne varijante.

Nije da se sekiram zbog toga, nego eto... samo da primetim.
Korisnikov avatar
By Savitar
Ako se izlozba fokusira na "ekonomije i drustava kojima je zajednicko odbacivanje kapitalistickog sistema", jel to znachi da cemo na njoj gledati fotke gladne dece u Severnoj Koreji i robova na kolektivnim farmama u Vijetnamu? Jedva chekam. :crveni:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Mars

Mene bi bilo sramota da napišem ovako nešto.
By Gost
Ql zvu?i, šteta što nijesam malo bliže...
By Prior
Originally posted by Savitar
Ako se izlozba fokusira na "ekonomije i drustava kojima je zajednicko odbacivanje kapitalistickog sistema", jel to znachi da cemo na njoj gledati fotke gladne dece u Severnoj Koreji i robova na kolektivnim farmama u Vijetnamu? Jedva chekam.
Kako je organizator objasnio ovaj projekat prezentuje drustvene i ekonomske modele poput inkluzivne demokratije, participativne ekonomije, anarhisticke demokratije konsenzusa, feministicko-anarhisticku utopiju i "bolo'bolo" koncept. Takodje, paznja se fokusira i na principe dobrotvornog rada i slobodne saradnje. A od istorijskih modela se obradjuje radnicko samoupravljanje u SFRJ u periodu 1960 i 1970-ih, radnicki kolektivi tokom spanskog gradjanskog rata i Pariska komuna 1871.

Ne znam zasto postoji potreba da se tako ostro i potcenjivacki reaguje na prezentovanje alternativnih modela.

Intervju sa autorom izlozbe Oliver Resslerom mozete procitati na sledecoj stranici: http://kuda.org/alternative_mora_biti_intervju.htm
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Savitar je potpuno u pravu.
Svi navedeni istorijski modeli doziveli su neuspeh, jer su se bazirali na postojanju kolektivne svesti coveka, u smislu da ce se odreci licne koristi u korist dobrobiti zajednice. Ali, kako je covek individua, a ne deo kolektiva kao mrav, to je rezultiralo samo privilegijama za partijske drugove na vrhu. Sva drzava blagostanja koja se formirala tokom samouupravljanja recimo (skolski i sistem zdravstva, javni penzioni fondovi) sve se urusilo onog trenutka kad je ponestalo sredstava od kojih bi se vrh hranio. Stanovnistvo stari, pa treba vise para, ekonomija slabi, pa opet treba vise para, i tako dalje. Kapializam se pokazao kao najzilaviji, evoluirao je iz liberailzma u socijaldemokratiju i nordijski sistem blagostanja. To je maksimum koji moze da se dobije u zajednici ljudi kao individua. A kad Vulkanci slete na Zemlju i za 50 godina prestanu ratovi i nestane siromastvo, zivecemo kao Piccard i kompanija. Do tada, robovi, robovi i samo robovi.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Kiwi
Originally posted by Mars

Mene bi bilo sramota da napišem ovako nešto.
Sramota je da se laze i da se krade.
Mene su tako ucili i toga se drzim.

Ne vidim da je ista sramota od toga sto sam napisao.
Cinjenica je da najveci deo pisane komunikacije koja dodje do mene i od mene-ide na latinici, i neminovno je da osetim posledice toga.

A nemam nameru da sada uvedem sebi neke vezbe (?!?!?!), nekakvo terapijsko citanje cirilice kako bih doveo te vestine u balans... Imam pametnije posla.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!