Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Legendarna američka filmska zvezda Paul Newman, koji je zahvaljući svojim plavim očima, atraktivnom izgledu, ali pre svega talentu bio jedan od vodećih hollywoodskih glumaca tokom šest decenija, umro je u 84. godini od raka pluća, saopštio je njegov portparol.

Slika

Paul Leonard Newman rođen je 26. januara 1925. i glumio je u oko 60 filmova, uključujući i 'Mačka na usijanom limenom krovu', 'Hazarder', 'Butch Cassidy i Sundance Kid' i 'Žaoka'.

Deset puta je bio nominovan za Oscara, a 1986. godine dobio je nagradu za najboljeg glumca zahvaljujući ulozi u filmu 'Boja novca.

Rodio se u predgrađu Clevelanda. Otac Arthur bio je Jevrejin i vodio je unosnu trgovinu sportskom robom. Majka Theresa bila je katolkinja i pomagala je u vođenju trgovine, usput odgajajući Paula i njegovog brata Arthura.

Prvi film, "The Silver Chalice" (1954.), sam Newman je označio kao 'najgori film decenije'. Snimio 33 filma glumeći pored najvećih filmskih zvezda. U filmu 'Mačka na usijanom limenom krovu' partnerka mu je bila Elizabeth Taylor. Bio je na audiciji za ulogu Cala Traska u filmu 'Istočno od raja', ali je ulogu ipak dobio James Dean.

Voleo se trke automoba, a 1975. na trci 24 sata Le Mansa bio je drugi. Ženio se dva puta i ima petero žive djece. Šesto dete, sin Scott umro je u 28. godini od predoziranja drogom. Njemu u spomen, osnovana je fondacija koja se bori za prevenciju zloupotreba droga.

Kako je za glumicu Joanne Woodward oženjen već skoro 50 godina i s njom ima tri ćerke, pitali su ga kako to da nikad nije počinio preljubu. Paul je na to izgovorio slavnu rečenicu: 'Zašto ići napolje na hamburger kada kod kuće imate biftek?'

Slika

Osnovao je organizaciju Newman's Own, koja proizvodi hranu, a svu zaradu daje u dobrotvorne svrhe. Do 2006. godine ukupna vrednost donacija bila je preko 200 miliona dolara. Za svoj humanitarni rad dobio je i niz značajnih priznanja, među kojima i Humanitarnu nagradu Jean Hersholt, i to godinu dana posle Audrey Hepburn.

Slika

U spomen na film 'Cool Hand Luke' iz 1967. kada je pojeo 50 jaja, studenti Koledža Bates i Univerziteta Princeton održavaju spomen-dan, kada se takmiče i proveravaju da li mogu da popiju 24 piva i nastaviti normalno da obavljaju svoj posao.

25. maja 2007. godine otišao je u penziju i do smrti je sa suprugom Joanne živie mirno i povučeno u državi Connecticut.

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
Bio je seksi, nema sta! Super su fotke.

Ne znam sta da dodam...sta god da kazem bice pateticno.

Slika
Slika
Korisnikov avatar
By colorado
Znam da je umro. Ali nisam znao ovo za fabrku hrane, ali sam danas negde procitao da ona nece raditi posle njegove smrti. Steta.
Korisnikov avatar
By starky
84 godine...blago njemu...bio je dobar glumac...
By Simor
Dragi Pol Njumen!

A baš sam nedavno gledao film "Dugo toplo leto", prema pričama Vilijama Foknera, i tako mi je prijao. I film i Njumen.
Korisnikov avatar
By Modesty
LEGENDA!

Neka mu je vječna slava i spokoj.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!