- 12 Avg 2012, 18:39
Autori književnog veb sajta Millions tvrde da su identifikovali najteže knjige za čitanje, prenosi Guardian.
Listu su napravili Emili Kolet Vilkinskon i Gart Risk Holberg, nakon tri godine istraživanja i objavili je na sajtu Publisher’s Weekly . Njih dvoje su započeli svoj pohod u identifikovanju najtežih knjiga 2009, tražeći „dela koja su teška za čitanje zbog dužine, rečeničnog sklopa i stila, strukturalne ili žanrovske neobičnosti, čudnih eksperimentalnih tehnika ili apstrakcije".
Evo 10 literarnih "divova":
1. Džuna Barns: „Nightwood” (Noćna šuma)
2. Džonatan Svift: „A Tale of a Tub” (Priča o buretu)
3. GF Hegel: „Phänomenologie des Geistes” (Fenomenologija duha)
4. Virdžinija Vulf: „To the Lighthouse” (Ka svetioniku)
5. Samjuel Ričardson: „Clarissa, or, The History of a Young Lady” (Klarisa ili Istorija mlade dame)
6. Džejms Džojs: „Finnegans Wake” (Fineganevo bdenje)
7. Martin Hajdeger: „ Sein und Zeit” (Bitak i vreme)
8. Edmund Spenser: „ The Faerie Queene” (Vilinska kraljica)
9. Gertruda Stajn: „The Making of Americans” (Stvaranje Amerikanaca)
10. Džozef Mekelroj: „Women and Men” (Žene i muškarci)
E sad, ja sam sa ovog spiska pročitao 4 knjige: Hegelovu 'Fenomenologiju', Vulfovu, Džojsa i Hajdegera, i najteže mi je pao Hajdeger, a posle njega Hegel, što u poređenju sa ostatakom deluje kao pojesti lagani sendvič od krastavca.
Šta ste vi čitali i kakvi su vam utisci?
Listu su napravili Emili Kolet Vilkinskon i Gart Risk Holberg, nakon tri godine istraživanja i objavili je na sajtu Publisher’s Weekly . Njih dvoje su započeli svoj pohod u identifikovanju najtežih knjiga 2009, tražeći „dela koja su teška za čitanje zbog dužine, rečeničnog sklopa i stila, strukturalne ili žanrovske neobičnosti, čudnih eksperimentalnih tehnika ili apstrakcije".
Evo 10 literarnih "divova":
1. Džuna Barns: „Nightwood” (Noćna šuma)
2. Džonatan Svift: „A Tale of a Tub” (Priča o buretu)
3. GF Hegel: „Phänomenologie des Geistes” (Fenomenologija duha)
4. Virdžinija Vulf: „To the Lighthouse” (Ka svetioniku)
5. Samjuel Ričardson: „Clarissa, or, The History of a Young Lady” (Klarisa ili Istorija mlade dame)
6. Džejms Džojs: „Finnegans Wake” (Fineganevo bdenje)
7. Martin Hajdeger: „ Sein und Zeit” (Bitak i vreme)
8. Edmund Spenser: „ The Faerie Queene” (Vilinska kraljica)
9. Gertruda Stajn: „The Making of Americans” (Stvaranje Amerikanaca)
10. Džozef Mekelroj: „Women and Men” (Žene i muškarci)
E sad, ja sam sa ovog spiska pročitao 4 knjige: Hegelovu 'Fenomenologiju', Vulfovu, Džojsa i Hajdegera, i najteže mi je pao Hajdeger, a posle njega Hegel, što u poređenju sa ostatakom deluje kao pojesti lagani sendvič od krastavca.
Šta ste vi čitali i kakvi su vam utisci?