Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By SeoskiLola
@ arwen

pa ako ti ne vidis senke na postovanim slikama ja zaista ne znam kako da ti pomognem sad :pucaodsmeha:
kako ih bre nema :puzzle: skoncentrisi se na lica, pa i sama tela bacaju senku...
na Casu anatomije meni je nekako logicno da svetlost dolazi sa prozora upravo zbog senki na licima a i zbog jacine osvetljenja, rasprostiranja...
Nocna straza jeste konfuznija po tom pitanju, deluje kao da je baterijskom lampom osvetlio par likova :lol: ili da sijaju sami od sebe :D
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by blabla-baby
@ arwen

pa ako ti ne vidis senke na postovanim slikama ja zaista ne znam kako da ti pomognem sad :pucaodsmeha:
kako ih bre nema :puzzle: skoncentrisi se na lica, pa i sama tela bacaju senku...
na Casu anatomije meni je nekako logicno da svetlost dolazi sa prozora upravo zbog senki na licima a i zbog jacine osvetljenja, rasprostiranja...
Nocna straza jeste konfuznija po tom pitanju, deluje kao da je baterijskom lampom osvetlio par likova :lol: ili da sijaju sami od sebe :D
evo moj subjektivni dozivljaj ( vezano za ceo njegov opus )
znaci govorim da na rembrantovim slikama ne moze tacno da se odredi sa koje strane svetlost dolazi ( a ne da nema nikakvih senki ), da manje vise ne postuje fiziku, svetlost se na njegovim slikama ne prostire kao u prirodi. na prvi pogled izgleda sve logicno, sve se uklapa, ali tek kad se zagledas vidis koliko se poigrava sa osvetljenjem. izmedju ostalog on zbog toga i jeste veliki slikar

konkretno ovde

Slika

najsvetlija je sredisnja figura odnosno mrtvac, koji je okruzen ljudima, kako? jeste, on je beli, ali kao da on isijava

pogledaj papir koji drzi onaj cova.. zaklonio je levu stranu u potpunosti.. opet tu su neke senke, otkud? papir bi trebalo da je neosvetljen skroz, zato sto je on ledjima okrenut prema strani sa koje mislis da dolazi svetlost. a obrati paznju :) , da drzi u levoj ruci, dakle pokrio ga je telom. pa jos i ljudi iza njega

ima tu jos mnogo nelogicnosti, mrzi me da pisem.. on ih provlaci uvek, svetlost je njegovo sredstvo i najjace oruzje

tehnikom koju spominjes, chiaroscuro, on upravo to postize

jeste je preuzeo od karavadja, ali je on usavrsio.
ta tehnika osvetljenja u fotografiji nosi njegovo ime

pejstovano:

*Furthermore, the facial shadings tend to pick up on the shadows ordinarily surrounding the figure in Rembrandt's portraits, visually connecting these shadows to the figure's air of introspective detachment. The result is that the portraits appear to offer us a glimpse into the mind of Rembrandt's figures, even though the contents of their thinking remain shrouded in shadow.

:elf:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Sunce
Slika

"NOĆNA STRAŽA (1644)

Platno, 363x 438 cm. Čuva se u Kraljevskom muzeju u Amsterdamu.
"NoĆna straža", možda Rembrantova najčuvenija slika, je naručena 1638. da bi se obilježila posjeta francuske kraljice Marije Medici. Nekoliko umjetnika dobilo je zadatak da naslikaju grupne portrete amsterdamskih milicijskih družina. Rembrant je za svoj rad dobio 1600 guldena.
Ova slika prikazuje musketare amsterdamske gradske straže i njihovog zapovjednika Fransa Baninga Koka. Imena 18-orice naslikanih poznata su. Tek u 18. vijeku slika je dobila ime "Noćna straža". Taj naziv je pogrešan jer je Rembrant zapravo naslikao prizor koji se odigrava danju. Naziv se ipak zadržao.
Ova slika predstavlja grupni portret, žanr koji je u to vrijeme bio veoma popularan u Holandiji. Najčešće su modeli prikazivani kako stoje u redu ili oko stola. Rembrant je medjutim stvorio prirodnu, veoma živu scenu, koristeci svjetlo, boju i dubinu atmosfere da bi postigao izuzetne efekte. Pored portreta 18-orice ljudi , čija se imena znaju, na slici su i mnogi nepoznati prolaznici.
Jedan od ključeva za ovu sliku jeste ponos i radost milicijske družine: musketa. Vojnik s lijeve strane puni svoje oružje, onaj u sredini puca, treći s desne strane duva u komoru posto je ispalio hitac. Istancano prelivanje svjetla i tona stvara utisak gustine, vještom upotrebom perspektive skraćeno je jedno koplje, ipak, najviše od svega, rembrantova upotreba boja ostvarila je izuzetno dejstvo svjetla i sjenke."
Danas sam odgledao film "Nocna straza" (Nightwatching) i dosta sam naucio i o slici i o Rembrantu. Ne mozete da zamislite koje peripetije je Rembrant imao oko ove slike. Pre svega, on je sliku napravio kao pozoriste: likovi na slici su poput glumaca na sceni - oni ne gledaju u publiku, a opet se vide da su glumci, pozeri koji imitiraju miliciju. Rembrant je ovom slikom optuzio jednog od ucesnika da je izvrsio ubistvo.

Ako zelite da naucite nesto o Rembrantu, obavezno pogledajte film!

http://www.happynovisad.co.yu/film/nigh ... tching.php

Slika

http://www.nightwatchingthefilm.com/
Korisnikov avatar
By Sunce
Kad sam bio mali, svaki dan sam gledao reprodukciju Rembrantove Flore. Stalno mi je izgledala drugacije i neistrazeno. Mozda je uticala na mene da se zainteresujem za floru.

Tek kasnije sam saznao da flora nije samo simbol proleca, cveca i sl., nego i kurvi. :)

Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!