Originally posted by blabla-baby
@ arwen
pa ako ti ne vidis senke na postovanim slikama ja zaista ne znam kako da ti pomognem sad
kako ih bre nema
skoncentrisi se na lica, pa i sama tela bacaju senku...
na Casu anatomije meni je nekako logicno da svetlost dolazi sa prozora upravo zbog senki na licima a i zbog jacine osvetljenja, rasprostiranja...
Nocna straza jeste konfuznija po tom pitanju, deluje kao da je baterijskom lampom osvetlio par likova
ili da sijaju sami od sebe
evo moj subjektivni dozivljaj ( vezano za ceo njegov opus )
znaci govorim da na rembrantovim slikama ne moze tacno da se odredi sa koje strane svetlost dolazi ( a ne da nema nikakvih senki ), da manje vise ne postuje fiziku,
svetlost se na njegovim slikama ne prostire kao u prirodi. na prvi pogled izgleda sve logicno, sve se uklapa, ali tek kad se zagledas vidis koliko se poigrava sa osvetljenjem. izmedju ostalog on zbog toga i jeste veliki slikar
konkretno ovde
najsvetlija je sredisnja figura odnosno mrtvac, koji je okruzen ljudima, kako? jeste, on je beli, ali kao da on isijava
pogledaj papir koji drzi onaj cova.. zaklonio je levu stranu u potpunosti.. opet tu su neke senke, otkud? papir bi trebalo da je neosvetljen skroz, zato sto je on ledjima okrenut prema strani sa koje mislis da dolazi svetlost. a obrati paznju

, da drzi u levoj ruci, dakle pokrio ga je telom. pa jos i ljudi iza njega
ima tu jos mnogo nelogicnosti, mrzi me da pisem.. on ih provlaci uvek, svetlost je njegovo sredstvo i najjace oruzje
tehnikom koju spominjes, chiaroscuro, on upravo to postize
jeste je preuzeo od karavadja, ali je on usavrsio.
ta tehnika osvetljenja u fotografiji nosi njegovo ime
pejstovano:
*Furthermore, the facial shadings tend to pick up on the shadows ordinarily surrounding the figure in Rembrandt's portraits, visually connecting these shadows to the figure's air of introspective detachment. The result is that the portraits appear to offer us a glimpse into the mind of Rembrandt's figures, even though the contents of their thinking remain shrouded in shadow.