Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
Surfajući sam naletio na sljedeću zanimljivu vijest:
http://www.thecrimson.com/article/2011/ ... -hammonds/

Ukratko, administracija Harvarda je zaposlila osobu čiji je posao da bude direktorica odjela koji se bavi životom LGBTIQ studenata na faksu.
“This new program will be a valuable resource for the campus community, and it represents an exciting new chapter in Harvard’s history,” Forest stated. “I am eager to collaborate with Harvard’s outstanding students, faculty, and administrators who have paved the way with an impressive array of BGLTQ-related initiatives, and I look forward to working together toward a shared vision of social justice.”

Ok, Srbija je vjerojatno još daleko od toga, no možda je bliže nečemu što ima hrpa zapadnoeuropskih i američkih faksova, a to su klubovi LGBT studenata. :zastava:

Evo sam jedan primjer: http://www.hbslgbtclub.org/

Our primary goals are to:
Create a supportive environment for LGBT students in the classroom, in recruiting, and on campus.
Openly identifying as LGBT--whether at Harvard or in the greater business world--can be an intimidating and difficult process. We provide a safe community for our LGBT students and their partners, and we enjoy the support of our straight allies. We help LGBT-friendly companies and not-for-profit organizations reach out to the prospective talent in our group. We hold social gatherings that connect our community with classmates at HBS, with LGBT students at other graduate schools, and with our alumni.

Increase awareness and understanding of LGBT issues at HBS and the business community.
In keeping with HBS’s mission to educate tomorrow’s leaders, we strive to help our classmates and professors better understand the issues involved in being--or working with--LGBT people. We kick off the year with a campus-wide National Coming Out Day celebration, a day when most students show their support by wearing a rainbow ribbon. Throughout the year we hold peer workshops. We bring speakers to campus. We partner with HBS Admissions on attracting talented prospective students, and with the faculty on curriculum development.

Dakle, moje pitanje je kako to da ni na jednom faksu u Srbiji ne postoji klub LGBT studenata? Pitanje je posebice upućeno studentima društvenih nauka, s obzirom da bi oni trebali valjda biti politički osviješteniji od ostalih.
Smatrate li da nešto tako uopće ne bi imalo smisla ili je riječ o strahu od mogućih problema s profesorima i administracijom ? Nešto treće, četvrto?

Čini li vam se da takav klub ne bi imao što konstruktivno za raditi ili pak da bi mogao značajno i pozitivno utjecati na položaj LGBT studenata?

Discuss. :elvis:

P.S.
Uostalom, nisu li tako nastale i Dveri? :D
By Glasnik
Skoro sam diskutovao o tom problemu kod nas. Nekako mi je za očekivati da bi bar Beogradski Univerzitet trebao da ima nešto tog tipa.
(Svakako bi imao dosta potencijalnih članova. :D )

Generalno mislim da većini studenata u Srbiji manjka aktivizma na svim mogućim poljima. :shrug: Nevažno o kojim poljima je reč. Preovladavajuća je neka pasivnost...

A mislim da kad govorimo o aktivnostima tog 'kluba' ne treba izmišljati toplu vodu, već uzeti model neke od sličnih organizacija iz inostranstva, uklopiti u kontekst u Srbiji i krenuti s radom. I onda videti u šta sve to može prerasti.

Popeye, u Hrvatskoj postoje neke slične stvari?
Korisnikov avatar
By Srklet
naravno da ne :lol: i ne samo to, nego ima ljudi koji su uvrijedjeni samom idejom da se nesto tako pokrene. pogledaj fejs zagreb pridea, nikad vece rasprave nije bilo, nego danas o toj temi. :shrug:

što se aktivosti potencijalnog kluba tiče, to bi bilo fakat najlakše. there is so much to do, samo bi trebalo izabrati stvar s kojom ce se poceti.
By Glasnik
Sad ću da odem i pogledam. Živo me interesuje šta tu ima koga da vređa. :shrug:
By Glasnik
Samo jedno pitanje: Za koji to fakultet koristite skraćenicu FFZG? :D

Na ostalo ne znam šta da kažem. :shrug:
Ja bih bio za i potpuno podržao osnivanje takvog nekog kluba. Jedan od najjačih argumenata je dat u prvim komentarima u diskusiji, a to je da klub može da podrži LGBT studente koji su doživljavali diskriminaciju što od strane kolega, što od strane profesora. Dobro je znati da imaš klub ljudi koji će stati uz tebe u takvim nekim kritičnim situacijama.

A svakako mogu da tvrdim da bi posla na BU imali samo tako. :drama:
By Glasnik
Kod nas na filozofiji samo nacionalizam cveta. :barf:
Korisnikov avatar
By Srklet
u zagrebu na filozofskom nema bas puno nacionalizma, oni su vise u nekakvoj postpostmodernistickoj furci i queer teoriji, pa im je ispod časti biti gej, jer njihovi su identiteti fluidni yadda yadda. :lol:

u glavne gradove inace dolazi studirati hrpa pedera iz homofobne provincije, njima bi jedan klub LGBT studenata takodjer mogao biti od velike koristi.
By Glasnik
Misliš da bi jedan takav klub možda trebao da se 'ograniči' na ZG Univerzitet ili da postoji studentski LGBT klub na nivou čitave zemlje? :hmm:
Korisnikov avatar
By boo_radley
Glasnik napisao:Kod nas na filozofiji samo nacionalizam cveta. :barf:
Ah, nemoj preterivati, ako izuzmemo istoricare i mozda sociologe, mislim da je na FF-u prilicno ok.
Korisnikov avatar
By Srklet
@glasnik: pa mislim da ga treba pokrenuti prvo tamo gdje je to moguce u smislu ljudi koji su spremni raditi na tome. prva stvar je dobiti podrsku administracije. dakle, baby steps.

prvo je doslovno to da se nadje nekih 5 pedera i lezbi koji su spremni pokrenuti takav klub na svom faksu, da sjednu zajedno, sastave nekakav proglas i program (ima toga po netu) i sluzbeno osnuju klub. pretpostavljam da bi za pocetak moglo ispasti natezanje s administracijom faksa. no, kada se to sredi, onda se krene nesto konkretno raditi, nekakvo druzenje, diskusijska grupa, napravi se mozda brosurica ili flyeri za gej brucose.

u međuvremenu ekipa s drugih faksova cuje da to ima, pa odluci i kod sebe pokrenuti slicno. ne mora se odmah ici na nivo univerziteta, dovoljan je jedan faks, i nekih pet LGBT studenata na njemu da zakotrljaju stvar.
By Glasnik
sour_cherry napisao:
Glasnik napisao:Kod nas na filozofiji samo nacionalizam cveta. :barf:
Ah, nemoj preterivati, ako izuzmemo istoricare i mozda sociologe, mislim da je na FF-u prilicno ok.
Izvinjavam se ukoliko je nekog paušalna ocena povredila. ^^
To je nekako prva asocijacija meni na filozofiju i pored toga što znam da tamo ima prilično gej studenata. :)

@Popeye: Yeah... Ništa. Ostaje nam da čekamo nekih pet gej studenata da pročita ovo i organizuje se. :sigh:
By Glasnik
Popeye napisao:okupi ih ti. :D
Ne znam gde udaram s ispitima. Moram da dajem to što pre kako znam i umem. A i na mom fakultetu (ekonomski) ne komuniciram ni sa jednim jedinim gej dečkom za koga provereno znam da je 'naš'. Vidiš, tek sad kontam da ne znam ni za jednu devojku da je lez na mom faksu. :iskolacen:

No, svoj deo aktivizma radim preko GSA i ovako 'uživo'. Ne mogu da stignem sve... :lol:

Mada potezaću temu u razgovoru s ljudima, pa možda se nešto iz toga i izrodi. :D
Korisnikov avatar
By blenta
u srbiji na ekonomiji i medicini naravno nema
na medicini ima dosta gej ljudi koji dodju iz cele srbije
pa bi mozda imalo smisla organizovati

na ovom trenutnom u usa nema jer je ultra ultra katolicki fax
sa malo ljudi (ima svega par pedera i licno bih udavio golim rukama)

na par faxova oko mene koje posecujem zarad drugarenja postoji
no je vise lalala ajde da se druzimo i zekimo
ali kada postoji neki problem na koji im se skrene paznja uozbilje se
nesto su kao ad hoc aktivisticka grupa

sa ove harvard grupe dobijam poziv za proslavu godisnjice vec drugu godinu zaredom pocetkom aprila i skoro sam saznao ko me je dodao na listu. za tu harvard grupu i za grupu sa case western reserve faxa mi je taj tip sto me dodao rece da su to vise kao networking grupe jer su to uzasno prestizne i skupe skole i izvalili su da smo mi pederi vrlo receptivni za ime i da nam je bitno da idemu u skolu zvucnijeg imena. dakle ima ta marketarska nota ispod povrsine. nisam cuo da su nesto spec drugo radili mimo tih "dana otvorenih vrata" i na case westernu imaju ponekad recimo jednom u 4 meseca wine tasting networking event
Korisnikov avatar
By Srklet
blenta napisao:wine tasting networking event
fucking yuppies. :lol:

ah, nadao sam se da ces imati neka bolja first-hand iskustva.
Korisnikov avatar
By blenta
bio sam na jednom od tih wine tastinga na case western-u

i dobijam sve eventove od te harvard grupe jer znam tog gospodina iznutra

manje vise je gro aktivnosti usmereno na networking
jer skola primecuje da tu postoji trzisna nisa

mozda rade jos nesto na licu mesta
a da se o tome ne trubi po kampusu
ali mimo par zustrih javnih pisama
kad neko nesto izlupeta nisam nista spec video

sem naravno solidarnosit sa 9/11 zrtvama
molitvama za nase trupe
i ostale us drk inspiracije
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Na beogradskom univerzitetu najveci broj lgbt populacije je koncentrisan na filoloskom fakultetu. Nazalost vecina njih su klozetirani i homofobicni, bar kad su muskarci u pitanju. Ako ce neko kod nas da uradi nesto po tom pitanju to su lezbejke. Nikad necu zaboraviti scenu iz aprila kad sam ulazio na faks sa rainbow shalom sa shljokicama a dva pedera me pogledala kao da sam im roditelje ubio.
By Glasnik
Heavy Metal Lover napisao:...ulazio na faks sa rainbow shalom sa shljokicama...
:love:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Heavy Metal Lover napisao:... Nikad necu zaboraviti scenu iz aprila kad sam ulazio na faks sa rainbow shalom sa shljokicama a dva pedera me pogledala kao da sam im roditelje ubio.
To je modni zločin, koji zaslužuje svaku osudu.
Prvo - šal, pa još - šaren i povrh svega ŠLJOKICE!
Ogavno.
Korisnikov avatar
By speedygonsales
Хахахахаха... Само ако је од кашмирске овце може да прође, мада са тим шљокицама мало личи на стаклену вуну :D
Korisnikov avatar
By Srklet
Heavy Metal Lover napisao::lol: Drop dead, haters!

Slika
:love: jao, divan je. treba bi se fotografirati samo s tim salom. :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!