Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Korisnik22
Poslednja godina gimnazije, drugo polugodiste. Jos nisam izabrao smer koji zelim da upisem. Medjutim, suzio sam izbor na fiziku, informatiku i arhitekturu. Neki osnovni kriterijumi zaposlenja koje jnakon zavrsenog faxu su : 1) mogucnost rada u svojoj struci (nije nuzno (cak ni pozeljno) u ovoj drzavi) 2) ne-repetitivnost i ne-monotonost posla Tezina fakulteta i prijemnog ne igraju bitnu ulogu. U pitanju su (najverovatnije) smerovi na fakultetima Univerziteta u Novom Sad (redom: fizika na PMF-u, informatika (modul informacione tehnologije) takodje na PMF-u i arhitektura na FTN-u).Zasto arhitektura uz ove dve 'ne-umetnicke' nauke? Jer dopusta kreativnosti da dodje do izrazaja vise nego u informatici (a verovatno i fizici), medjutim, moj afinitet prema matematici i algoritamski nacin razmisljanja ne bi previse koristio pri dizajniranju zgrada (i/ili cega god) Unapred hvala na savetima :)
P.S. Izvinjavam se zbog formalnosti post-a :P
By Hans
Arhitektura. :deda:

Možda ćeš ti konačno srediti one ruševine po Kneza Miloša...
Korisnikov avatar
By Srklet
nikako, ali nikako ne dozvoli da ti glavni kriterij pri odabiru faksa bude 'hocu li s time moci kasnije naci posao?'.
By Sixto
Arhitektura, ni o cem drugom ne razmisljaj!
Korisnikov avatar
By jukie
Jeste, i onda posle kao ja bude matori biolog koji nema posao u struci
Korisnikov avatar
By Galadriel
ФОН :elvis:

Едит: Сад видим да си из НС. Онда индустријски менаџмент на ФТН. :diplomac:
Korisnikov avatar
By Evdokija
RAF :D

(stvarno bi mogli vise da pocnu da mi placaju reklamu :lol: )
Korisnikov avatar
By blenta
fizika informatika i arhitektura ne zvuce mnogo srodno
te nisi bas suzio mnogo
ni glede oblasti ni glede fokusiranja na predmete koje
ces spremati za prijemni

e sad vezano za sta od tri
treba da nahvatas sto vise ljudi sa sva tri i pricas s njima
jer ce ti reci i dobre i lose stvari vezano za samo studiranje

u svojoj srednjoj skoli otidi kod psihologa/ defektologa ili sta vec da imaju
i reci joj da se kolebas i da te posalje kod nekog ko se bavi orijentacijom
cisto da popricate, mozda ti kaze nesto sto ti pomogne u odluci
u domu zdravlja psiholozi isto rade testove orijentacije i konsultacije

bottom line- trebalo bi da pricas sa sto vise ljudi kako bi imao vise inputa
na osnovu kog ces da napravis odluku

moje bliske osobe rekose: iliti reality check klapa I

ako nameravas da se bavis informatikom i da budes dobar u tome
a ne knjiski moljac onda se ne upisuje matematicki, pmf i etf sa it smerom
nego se upisuje nesto tipa fona, rafa, itd
(80% tih koji to rekose su sa etf-a i mtm)

ako oces da se zapravo bavis arhitekturom a ne da budes u rangu
propalih dreamera sa primenjene umetnosti
onda se ne upisuje arhitektura neg gradjevina

na fizici imam samo dvoje ljudi i iako mislim da su genijalni za ono cime se bave
ne mislim da su imalo genijalni za spoljni svet mimo toga
te nisu najsnalazljiviji, preskocicu ih za sada

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pricaj sa sto vise ljudi!
nadji studente tih faxova,
nadji forume tipa infostud i slicno

sretno!
By str00ja
Mislim da su ti Popeye i blenta najbolje i sve rekli :) Sta god da odlucis - samo napred, oderi prijemni i budi sto bolji u tome, sta god to bilo ;) Srecno! :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Popeye

nikako, ali nikako ne dozvoli da ti glavni kriterij pri odabiru faksa bude 'hocu li s time moci kasnije naci posao?'.
Da, ti lepo upishi dusho fiziku.

Onda sedi na birou 10 godina i cekaj da ti nadju mesto profesora u srednjoj skoli u Donjem Cicevcu. Pa do kraja zivota predavaj fiziku bubuljicavim balavcima koje to ich ne zanima u zivotu te pogubi sve zivce za neku crkavicu a posle ces da prodajes stare stvari na buvljaku da dopunis penziju da bi imao za bajat lebac i jogurat.

Ali stoj! Nije sve tako crno! Ljubav prema nauci ce da te greje kada budes iskljucio grejanje jer neces imati pare da ga placas, a kazu da ce jednog dana ljubav prema nauci prihvatati i kao depozit za stambene kredite! Uopa!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Razmišljaj o tome koliko se šta plaća, koji poslovi se rade s tim fakultetom, koliko ih je teško naći, i da li možeš da zamisliš sebe da ih radiš ceo život.

Takođe, razmišljaj i s čim je lakše naći posao van zemlje, jer stvari u Srbiji neće biti bolje još 50 godina.

Od ova tri nabrojana, zaboravi fiziku.
Korisnikov avatar
By blenta
dakle forumski savet tetaka intelektualki je odlucio
da pisem u registrar gradjevinski inzenjer
dok ne dodju neki umetnici da ga lazu da moze i da radi i da mu bude lepo
junac, angra? for, opposed? thought brilliance, thoughts brilliance?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Fakultet je sredstvo, pitanje je šta je tvoj cilj?
U tome ti niko ne može pomoći, moraš sam da shvatiš.
Srećno.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by blenta

dakle forumski savet tetaka intelektualki je odlucio
da pisem u registrar gradjevinski inzenjer
dok ne dodju neki umetnici da ga lazu da moze i da radi i da mu bude lepo
junac, angra? for, opposed? thought brilliance, thoughts brilliance?
Pišem sa iskustvom (i gorčinom) nekoga ko je radio kako Popeye kaže. I baš zato što znam koliko sam se namučio radeći ono što volim i ono što mi se radi, savetujem mu ovo što mu savetujem.

U životu su najvažnije pare -- ne volim što je tako ali jebiga jeste.
Korisnikov avatar
By blenta
slicna stvar
jos malo pa 4ta diploma
a prva mi ne vredi papira na kom je napisana
van srbije
a u srbiji nema posla sem ako neces da volontiras

mislim da pare nisu nesto sto donosi srecu
ali su nesto sto donosi veliku nesrecu ako ih nemas
Korisnikov avatar
By Dina
Hehe iskustva su razlicita i cesto nam govore suprotno, te ti mozda nece mnogo pomoci...

Ja ti savetujem da ti kriterijum bude samo ljubav tj da studiras samo ono sto volis :love:

Ja sam studirala ono sto nisam volela i onda naravno radim ono sto ne volim. Nije bas da ne volim, srednje volim ali stalno zivim sa tim da postoje stvari u kojima bih bila mnogo bolja i radila bih sa mnogo vise zadovoljstva. I to se na mnogo nacina odrazilo i na ostale oblasti zivota. Sad studiram, nadam se uskoro i zavrsavam ono sto volim :molise: Ali nije to lako u nekim drugim godinama, uz posao itd. I to je jedan onda tezi put, ispremetan zivot sa mnogo zrtvovanja itd.

A ti sada mozes svoj put da skratis, slusaj samo srce, nikakva prakticna pitanja, roditelje itd. Pa ako ne budes mogao da se istaknes u onome sto volis i u cemu si najbolji preorijentisaces se, kao i ja upisaces prakticni faks kasnije... Ali ja mislim da se neces kajati, za skoro sve ljude koje znam da su upisali sta su hteli znam da se ne kaju, za razliku od ove grupe gde sam ja...
By Swanheart
jebo ljubav studiraj ono od cega ces moci da zivis.
Korisnikov avatar
By Torry
sto ljudi, sto cudi

a ti se sam pitas, u stvari

sta je ono sto ti zelis, sto je tebi blisko?

ja verujem da sam znas odgovor, u dubini duse, a samo ti treba necija potvrda da je to tako

srecno i javi sta si odabrao
By alexandermagic
Ne čini mi se da je uvodni post sročila osoba kojoj je primarna finansijska zarada vezana za dobijanje posla u struci za koju će studirati. SEćam se kad mi je jedan profesor na fakultetu rekao da nema veće sreće nego studirati, a kasnije i raditi ono što voliš i što te ispunjava, ne sluteći da ja prvi nisam dijelio njegovo mišljenje. Meni je na prvom mjestu zarada.

Preporučio sam fiziku, jer je to bilo ono što sam zaista želio da studiram, ali sam upisao i završio neš' drugo. :D
By Sixto
Bletna i Loni, Homo Analitikus, da vas nema trebalo bi vas izmisljati!

Mala korekcija sto se tice odnosa gradjevine i arhitekture.
Ukoliko zelis da se bavis umetnoscu i budes kreativan onda arhitektura, ukoliko ti brojke i proracuni nisu gadni onda gradjevina jer je ona cista statika, daklem fizika u neku ruku.
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Galadriel

NEEEE!!!
Za taj fakultet ne postoji posao u Srbiji!
Apsolutno ne postoji!
To je kao da studiraš uzgoj dodo ptica!
Znam 5 ljudi koji su ga završili, svu u različitim generacijam i NIKO ni iz jedne generacije ne moze da nađe bilo kakav posao! Evo več 4, 5, 6 godina.
Jedna radi u butiku, jedna po brodovima, ostali su jaaako blizu psihijatrije.

Ja bih pre polomio noge nekom svom nego ga pustio da studira jebeni industrijski menadzment.
Korisnikov avatar
By erkondisn
jebes fakultet, prekvalificiraj se dok nije kasno u tipa frizeraj, kuvar, drvodjelja, vodoinstalater, automehanicar. tu su ti pare i neces previse da se nerviras. s fakultetom ces samo da se izjedes, i to ne prilikom studiranja, nego kad ga budes zavrsio i trazio prvi posao... a kad nadjes posao onda ce ti jos gore da bude kad vidis koliko se malo cijeni znanje, inteligencija i bilo kakvo iskustvo.

ako te zanima nesto, obrazuj se usput cisto radi sebe :)

a sad sto se tice vlastitih izbora fakulteta
a) fizika... imas kruha tu samo ako se nekome kasnije dobro ulizes na nekom institutu... jedan poznanik je zavrsio fiziku, neko vrijeme radio na institutu uz neku crkavicu dok mu nisu obznanili da ga jednostavno nemaju para placati. sad i kao i dalje radi za njih za dz i zivi od zraka i tableta koje mu propisuje doktorica.

b) arhitektura... dok ne otvoris samostalni studio (a da bi ga otvorio moras imati ok klijente i vezice) ti si obicna masina za crtanje, pad gradjevinarskog sektora djeluje na obim posla, armenska i kazakstanska mafija koja ce da te upuca ukoliko ne zavrsis projekt na vrijeme (nije sala) itd...

c) informatika... jedina mozda isplativa opcija u ovom vremenu... iako mi djeluje kao sirok pojam u ovom slucaju ne znam tocno na sto se odnosi (koliko sam skuzio rijec je o IT-u uzem smislu dakle bas mreze)? buducnost ti je uglavnom u programiranju na webu i mobilnim aplikacijama (koje doduse mozes nauciti na bilo kojem tecaju), mrežama, mrežama i mrežama... hint: working in the cloud ...
Korisnikov avatar
By Dina
Erkondisn je u pravu... ako se gleda kriterijum para, fakultet cesto i ne treba. Ja tako znam primer jednog frizera moje poznanice koji je otisao u Ameriku i vrlo brzo otvorio sopstveni salon i frizer je na glasu, sisa neke poznate licnosti i zaradjuje silne pare. Ali i za to treba talenat...

I ovi primeri su me podsetili koliko je nezahvalno savetovati druge, sve zavisi kakve smo mi licnosti. Ja uvek mislim savetovacu moje dete da se vodi iskljucivo srcem. A sad sam se setila da je moj otac kad je birao faks pitao brata kod koga je ziveo a ovaj mu savetovao prakticno a ne ljubav i moj otac je i danas time zadovoljan... i stoga je to meni savetovao a za mene je bilo pogresno :zid: Stoga mozda najbolje ne savetovati dete ni druge ljude... Problem je sto mi sa osamnaest godina ne poznajemo dovoljno sebe. Ja da sam se poznavala malo bolje znala bih da sam ja jako tvrdoglava i da sve radim po svom i da znam sta volim (valjda od rodjenja :giggle: ) i da ne mogu da zavolim nesto sto ne volim. Za takve ljude ono sto se voli je najvaznije. Imam jednu prijateljicu koja je jos kao dete zelela da radi u Palati pravde, to je njoj najlepsa zgrada u Beogradu (mada ja ne vidim nista lepo u njoj). Ali morala je da zavrsi odgovarajuci faks tj prava da bi dosla tu, naravno i da ima malo srece. Njihove plate su sad jako dobre ali bilo je vremena i kad su bile lose ali njoj je sama zgrada razlog za veselje svakog jutra kad se probudi za posao, svaki dan je ostvarenje decijeg sna a to je mnogo lepo raspolozenje za posao... Sjaj u njenim ocima kad pocne da prica o poslu je mene i naveo izmedju ostalog da upisem zeljeni fakultet, da bar gledam zgradu ako to necu nikad raditi... I zaista sam ushicena zgradom, ja toliko idem na faks, cesto i sa Lonijem a on zna mnogo ljudi pa ih susrece i misle cesto da i on studira tu posto je cesto na faksu :giggle: A neko drugi je drugaciji i i funkcionise sasvim drugacije, kakve zgrade, snovi i sjaj u ocima, blah ;) i onda to biranje po srcu mozda nije pravo...

Velika je to odluka, stoga dobro razmisli...
Korisnikov avatar
By Srklet
oh bože, najezda cinicnih skakavaca. :egzorcist:

follow you dreams, kid. :)
sve su prilike da se ostvariti nece, ali ako ih prodas vec s 18 godina, garantiram ti da ces biti manje sretan nego ako se razbiju na realnosti zivota nekoliko godina kasnije. ako ne pokusas, neces si nikada oprostiti.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Originally posted by Hans

Arhitektura. :deda:

Možda ćeš ti konačno srediti one ruševine po Kneza Miloša...
Obožavam te <3

Ont: Ja kada sam birao prvi put išao sam na korisnost i završio na informatici. Smorila me posle čitavog jednog semestra pa sam prešao na filozofski :) (pratio sam svoje srce : dramaqueen: ) i evo me... mic po mic i skoro na kraju osnovnih..

Elem, biraj tako da uskladiš ono što želiš i ono od čega ćeš imati korist, ali akcenat stavi na ono što ono prvo :)
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Marvin
Originally posted by Galadriel

NEEEE!!!
Za taj fakultet ne postoji posao u Srbiji!
Apsolutno ne postoji!
To je kao da studiraš uzgoj dodo ptica!
Znam 5 ljudi koji su ga završili, svu u različitim generacijam i NIKO ni iz jedne generacije ne moze da nađe bilo kakav posao! Evo več 4, 5, 6 godina.
Jedna radi u butiku, jedna po brodovima, ostali su jaaako blizu psihijatrije.

Ja bih pre polomio noge nekom svom nego ga pustio da studira jebeni industrijski menadzment.
Мени су и сестра и брат на том факсу и смеру у НС. Факс је прелак и прекорумпиран. Oна ради у струци, он још студира.

Од људи предузетничких профила и образовања се ваљда очекује и отварање нових радних места.

Ако ће БГ онда ФОН. Ако ће Грађевински нек заобиђе нискоградњу. :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!