Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Slika

Učenici koji školske godine 2010/2011 godine završavaju osmi razred osnovne škole neće imati prijemni ispit u srednje škole, već će on biti zamenjen malom maturom.

Mala matura će biti sačinjena od testa maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa iz predmeta istorijа, geogrаfijа, biologijа, fizikа i hemijа.

Na kraju je ipak odlučeno da ovogodišnji osmaci polažu samo matematiku i maternji jezik, a da se svakoj sledećoj generaciji polako uvode ostali predmeti, pa će doći do planiranog programa male mature.

Mala matura će se kao sklop tri testa polagati tek 2014. godine.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Da li neko u ovome vidi neki smisao?

1) Prijemni ispit za sve srednje škole nije isti, jer nisu isti predmeti bitni svim srednjim školama. Ako upisuješ medicinsku nije ti baš neophodna fizika, dok ti za mašinsku sigurno ne treba biologija. Sada će svi polagati sve, pa čak i stvari koje im neće biti potrebne. Stvarno ne znam šta je falilo dosadašnjim prijemnim ispitima.

2) Zar nije pametnije da se odabere treći izborni predmet nego da deca uče sva četiri? Šta ćemo sa onim učenicima viđenim za automehaničare koji biologiju niti mogu da razumeju, niti mogu da nauče.

3) Zašto postoji prelazni rok od par godina do formiranja male mature u potpunosti? Za one koji će po prvi put polagati malu maturu u punoj formi neće biti nimalo lakše što su prethodne generacije imale neki prelazni oblik male mature, jer je oni polažu prvi put. Da se radi o nekom ispitu koji se polaže na kraju svakog razreda i polažu svi učenici pa da razumem period privikavanja, ovako nema smisla.

4) Da li uopšte postoji neki opravdani razlog da se menja sistem koji funkcioniše?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
1) taj kombinovani test je nesto poput onoga sto se na zapadu zove "science". OSNOVNA funkcija male mature nije zamisljena da bude upis u srednju skolu nego da bude pokazatelj znanja stecenog u osnovnoj.

2) SVI ucenici zavrsavaju osnovnu skolu pa zato svi ucenici polazu maturu (tacnije, zavrsni ispit) i na taj nacin zavrsavaju osnovno obrazovanje. taj ispit ne moze da se padne, pa tako buduci autmehanicari nece mnogo patiti ako ne osvoje ni jedan poen.

3) prelazni rok je potreban ne samo zbog ucenika, nego i zbog nastavnika i celokupnog sistema.

4) sistem ne funkcionise. ne verujem ni da ce ovaj. tako da mi je svejedno. narocito jer je ova vrsta ispita kao i prethodna vrsta ispita NAJMANJI problem u skolstvu ovde. ali skroz.

poenta: do sada se polagalo nesto sto se zove prijemni ispit (okrenut prema skoli koja tek treba da se upise) i osnovna njegova funkcija je bila da se 'filtriraju' ucenici prema stecenom znanju i tako da se upisu u srednju skolu, a sada se polaze zavrsni ispit (okrenut prema skoli koja se zavrsava) i njegova funkcija je da se pokaze stepen dosadasnjeg stecenog znanja i na taj nacin zaokruzi jedna celina u obrazovanju.

moje licno misljenje.......nja!
Korisnikov avatar
By Mars
A jel će i za to da se štampaju zbirke pitanja i zadataka ISKLJUČIVO iz kojih će da se izvlače pitanja?

A jel će i tu da bude ponuđenih odgovora i jel će i tu da bude dece koja će nekako uspeti da imaju NULA POENA na tim testovima?
Korisnikov avatar
By KiWi
Pa to onda nije što nastavnici deci pričaju da je mala matura zapravo zamena za prijemni.

A šta se desi ako neko ne položi malu maturu? Nije završio osnovnu??
To onda nije ni slično prijemnom ispitu u srednju, koji ukoliko imaš obezbeđen posao u Gradskoj Čistoći nemaš ni potrebe da polažeš ...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Ne znam, ja nisam polagao prijemni, necu ni za fax kako stoje stvari tako da ne znam ni kako prijemni ispit izgleda :retard:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Svakako ima više smisla ukoliko zamenjuje prijemni nego dosadašnji maturski rad u srednjoj :ubise:

Samo mi nije jasno kako će se sprovoditi rangiranje, ipak je to manji raspon poena pretpostavljam.
Ukoliko ocenjuje osoblje škole, ne može biti reči o objektivnosti rezultata.

U svakom slučaju ništa novo i iznenađujuće.
Sprovode se nepotrebne reforme da bi narod imao utisak da se nešto menja... blah!
Korisnikov avatar
By Mars
Meni je ono bilo najjače. To kad nisu mogli da iznađu način da testovi SVAKE GODINE ne budu provaljeni i prodavani na ulicama na dan prijemnog za 10,20 eura..

...pa su onda spremili zbirke iz kojih će da se izvlače zadaci

pa su deca onda išla cele godine NA SPREMANJA kod profesora (plural, za svaki predmet po jedan)...

pa su na kraju neki na kraju i pali te i TAKVE prijemne i imali nula poena čak.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
prvo, ni sami nastavnici nisu do rkaja dobro obavesteni o tome kako ce to izgledati, mada mislim da ce razlike biti male.
onda, ako je neko i rekao da je to zamena, verovatno je mislio na 'nece se polagati prijemni NEGO zavrsni ispit'

dalje, ne mozes da padnes zavrsni ispit...samo skupljas odredjeni broj poena koji moze da bude i nula...to ne znaci da treba ponovo da ides u osnovnu skolu (tj, znaci, ali to je druga prica) nego da si savladao gradivo osnovne skole u toj i toj meri. samo to.

nije zamisljeno da bude slicno prijemnom ispitu. zamisljeno je da bude zaokruzivanje osnovnog obrazovanja. a onda te srednje skole primaju na osnovu toga kako si prosao osnovno obrazovanje.

@mars...nisam zapamtila tacne brojeve ali...zbirke sa zadacima izlaze ovih dana...na zavrsnom ispitu ce biti oko 50% zadataka iz tih zbirki, 25% delimicno poznatih zadataka (kapiram da ce samo da zamene brojeve) i 25% potpuno nepoznatih zadataka.

a biseri koji i dalje imaju nula bodova su neizbezni....
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
mislim da ovogodišnjim maturantima ( malim maturantima :) ) treba bar da upolove obim znanja koje je potrebno da poseduju na tom završnom ispitu ( ta matura je predviđena kao nekakav kombinovani ispit ), imajući u vidu aktuelni štrajk.

lično, smatram da treba ukinuti sve oblike provere znanja za decu koja upisuju srednje škole/završavaju osnovne...
Korisnikov avatar
By hlaefdige
govori se o osnovnoj skoli. ne o srednjoj. nema veze sa maturskim radom na krau srednje skole.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by hlaefdige

@mars...nisam zapamtila tacne brojeve ali...zbirke sa zadacima izlaze ovih dana...na zavrsnom ispitu ce biti oko 50% zadataka iz tih zbirki, 25% delimicno poznatih zadataka (kapiram da ce samo da zamene brojeve) i 25% potpuno nepoznatih zadataka.
E pa dobro ako je tako. Da ima zadataka oko kojih moraju i da promisle malo (barem oni kod kojih zamena brojki ne izaziva potpuni kolaps).

Sad mi je jasno zašto smo se na Pisa testovima popeli za jedno mesto.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Dear Lucy

mislim da ovogodišnjim maturantima treba bar da upolove obim znanja koje je potrebno da poseduju na tom završnom ispitu, imajući u vidu aktuelni štrajk.

lično, smatram da treba ukinuti sve oblike provere znanja za decu koja upisuju srednje škole/završavaju osnovne...
isto im je kao proslogodisnjim koji su izgubili vreme zbog gripa. izgubilo se po svega nekoliko casova, kao i sada i to je regulisano sazimanjem gradiva. nisu se izbacivale oblasti nego se smanjivao broj casova utvrdjivanja.

na primer: ja sam izgubila po 2 casa po razredu. umesto da utrosim cas na kontrolni posle svake oblasti, ja predajem dve vezano, pa onda dam kontrolni i tako umesto dva casa utvrdjivanja, imam samo jedan....
Korisnikov avatar
By hlaefdige
delimicno se slazem sa Lucy oko toga da takva provera znanja i nije posebno neophodna.
a ako se vec sprovodi onda bih davala potpuno nepoznate zadatke.
Korisnikov avatar
By Mars
Majčice draga...

Pravila grupe:
- sve poruke bez - ♥ - na kraju ce biti obrisane.
- svi clanovi grupe moraju napisati sta oblace za matuwu.
- svi clanovi grupe moraju tzmakati jedni druge :****
- svi clanovi grupe moraju woleti (wtp) i ljubiti (ljtp) jedni druge.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by Mars

Majčice draga...

Pravila grupe:
- sve poruke bez - ♥ - na kraju ce biti obrisane.
- svi clanovi grupe moraju napisati sta oblace za matuwu.
- svi clanovi grupe moraju tzmakati jedni druge :****
- svi clanovi grupe moraju woleti (wtp) i ljubiti (ljtp) jedni druge.
Diwna gwupa! ♥
By Sixto
S obzirom koliko ih se tetosi u osnovnim skolama kao da su retardirani i koliko im se poklanjanju ocene na osnovu razlicitih kriterijuma mogu misliti ko ce sve sa satro dobrim prosekom dolaziti u srednje skole!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Ma isto ti dodje....kao i do sada nose poene za zavrsnog ispita i od uspeha...
By Sixto
Pa kad bi svi radili posao kao valja, pa se ne okretali prozoru i pustali da deca prepisuju na prijemnom onda bi valjda imali i preko potreban kvalitet mozgova za odgovarajuce skole.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ma taj prijemni je najmanji problem....ali hajde da ne sirim ovde tu problematiku...:)
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
i odakle im pravo da štrajkuju ( dakle, ne rade svoj posao ) kad jedan pekar radi za 18 hiljada???

šalim se, naravno. ( bolje da na vreme objasnim ).
Korisnikov avatar
By Mars
Ja znam da kad sam bio mali (i manji) da su stariji...babe, dede pričali o toj nekoj MALOJ MATURI i da mi ništa nije bilo jasno.

I da su se posle kod Nušića svi oni komični likovi prepucavali oko toga ko ima malu maturu a ko ne...

Kakva sam - da sam, ali maturu polagala NISAM!

Sve to meni izgleda na mnoštvo koraka nazad, posebno kad se uzme u obzir da svake godine ima...koliko? odeljenja manje...
Korisnikov avatar
By hlaefdige
tako je! nek cute pekari, nek cute ucitelji, nek cute apotekari, policajci, lekari i vodoinstalateri!!

SVI nek cute! i ako se jedni oglase, saljite na njih ove ostale!! ko im je kriv sto su se setili prvi!!

crna komendija ovaj strajk....i zemlja i matura i sve...
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
Originally posted by hlaefdige

tako je! nek cute pekari, nek cute ucitelji, nek cute apotekari, policajci, lekari i vodoinstalateri!!

SVI nek cute! i ako se jedni oglase, saljite na njih ove ostale!! ko im je kriv sto su se setili prvi!!

crna komendija ovaj strajk....i zemlja i matura i sve...
štrajk u Srbiji je uvek komedija, ali sindikate ( čak i ove naše, imaginarne ) uvek ću podržati. nekako sam levo, a da nisam ni svesna :)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
mislim da su uglavnom u pravu u vezi sa ovim strajkom.

(mislim i da opet imam temperaturu i da pisem gluposti po forumu, ako smo vec kog toga sta ja mislim)
Korisnikov avatar
By lav
ja mislim da je ovo dobro, niko nigde u evropi ne polaze prijemni za srednju skolu, pa sto bismo i mi...
Korisnikov avatar
By Mars
Pa to ti je ono - jedno zlo se ispravlja drugim. Neujednačen kriterijum među osnovnim školama (25 odličnih, 15 vukovaca u odeljenju) pokušava da se normalizuje na ovaj način.

Kod mene u gradu se znalo koje dve škole štancuju odlikaše.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Sixto

S obzirom koliko ih se tetosi u osnovnim skolama kao da su retardirani i koliko im se poklanjanju ocene na osnovu razlicitih kriterijuma mogu misliti ko ce sve sa satro dobrim prosekom dolaziti u srednje skole!
Zanimljivo da sam ja to cula i od ljudi iz moje generacije, da im je osnovna bila laka, ali iskljucivo od onih koji nisu isli u moju skolu.
U osnovnoj sam imala sve same mr pr dr nastavnike koji su bili besni sto predaju u osnovnoj i to su iskaljivali na nama. Verujem da mi se potencijal za ucenje i ogromna kolicina frustracija jako istrosila jos u mladim danima.

Dan danas se secam kako mi izgledaju lekcije iz brojnih predmeta.

O temi ne znam sta da kazem jer mi nije jasno, a verujem nije mnogo vise ni takozvanim reformistima koji su od skolstva napravili sopstveni plejgraund u smislu "a da vidimo kako bi ovo :hyper: ...a ne...ne valja....a ovo? aj sad nesto drugo..."

i sve u tom smislu :barf:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!