Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Tungi
Ministarstvo prosvete planira da izbaci sociologiju i ustav i prava građana iz nastavnog plana i programa za srednje škole, saznaje Radio 021.

Prema našim informacijama, ustav će biti izbačen u potpunosti iz srednjih škola, dok će sociologija kao obavezan predmet opstati samo u gimnazijama društvenog smera. Prema rečima Tatjane Pejović-Sebić, sekretara Udruženja nastavnika sociologije Vojvodine, ukoliko dođe do usvajanja ovog predloga, profesori sociologije bi izgubili fond časova, a studenti ne bi imali šanse da se zaposle u školama.

"Profesori koji su do sad imali oko dvadeset časova nedeljno bi ostali na pet-šest časova. Da ne govorimo o jadnim studentima koji se školuju bez ikakve šanse da se zaposle u školi kao profesori, što je primarno zaposlenje za svakog diplomiranog sociologa", kaže Pejović-Sebić za 021.

Ona dodaje da poseban problem predstavlja potpuno ukidanje ustava, jer je reč o predmetu koji je neophodan da bi učenici, budući birači, razumeli funkcionisanje države u kojoj žive. Prema njenim rečima, ukoliko bi naša deca ostala lišena osnovnih socioloških i političkih znanja, oni bi bili generacija podložna svakoj mogućoj vrsti političke manipulacije i ljudi bez sopstvenog stava.

"Kad bi ovo prošlo, dobili bismo novu generaciju mladih ljudi bez osnovnih znanja o društvu u kom žive, jednu masu poslušnika sistema kojima je lako manipulisati, jer ne znaju osnovne stvari", naglašava ova profesorica.

Bolesno društvo

Prema rečima profesora sociologije sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dušana Marinkovića, povlačenje sociologije i ustava iz plana i programa bilo bi konačan pokazatelj bolesti našeg društva.

"Ova priča već kola u sociološkim krugovima, i, zaista, moj jedini komentar je da ovo pokazuje sistemsku nebrigu o stanju ovog društva i pravi je pokazatelj bolesti okruženja u kom se nalazimo", kaže Marinković za Radio 021.

Studenti sociologije su rezignirani ovim planom Ministarstva, ne samo iz razloga što se njima ukida osnovna mogućnost budućeg zaposlenja, već i zbog važnosti ovog predmeta za funkcionisanje I razmišljanje budućih generacija.

"Sociolozi se već duže vreme posmatraju kao ljudi sa margine. Očigledno je da je neko u ovoj nauci pronašao izvor kritike vladajućeg establišmenta, i jedine ljude koji mogu da motivišu javnost na neke revolucionarnije promene. Očigledno da to nekom smeta, pa, zašto ne uništiti kritičko mišljenje kod omladine? Ovo je strašno", besna je jedna studentkinja koja se možda školuje za nepostojeće zanimanje.

Do ovog trenutka nismo uspeli da dobijemo komentar od Ministarstva prosvete, koji bi nam objasnio ko i zašto ukida do sad obavezne školske predmete. Ukoliko bi ovaj predlog prošao, stupio bi na snagu već za dve godine.

........

Meni je sociologija potpuno nezanimljiva,s tim sto sam i glavoboljao od nje u srednjoj,ali mislim da je itekako potrebna da opstane kao predmet i da je ne treba ukidati..Sta cekaju sa veronaukom?:jazzva:
Korisnikov avatar
By bu
ja sociologiju kao da nisam ni imala..profesorku vidjala jednom u tri meseca..
Korisnikov avatar
By BellyButton
Ma sve neka ukinu. Neka ostave samo ekonomiju, veronauku i fizicko. I na fizickom da se uci kako se koristi metalna sipka, sa sve prakticnom nastavom. Sta ti ovde drugo i treba...
Korisnikov avatar
By _miki_
Ovo je jako zalosno(i opasno).
A odlicno pokazuje u kojim izlucevinama debelog creva je ova nasa drzava i celo drustvo.
Jebo te,socijologija je jako vazna.A cinimi se da cetnoliki zombiji,u naletu strasti, vide u njoj samo nasledje porazenog komunizma.
By Guion Nerville
Meni je palo na pamet kako u okviru nastave zapravo treba uvesti novi "predmet" - koji bi bio nalik grupnoj (psiho)terapiji, i koju bi vodio edukovani psihoterapeut (ili vise njih).

Strucnjaci bi mozda mogli da vide sta bi bilo najprikladnije za realizaciju, koje vrste terapije, razbijanje na grupe i druge stvari...

Bavljenje problemima adolescentnog perioda, mozda ukljucujuci i seksualno obrazovanje i izgradnju tolerancije.

Uocavanje svog besa, agresivnosti, netrpeljivosti, bavljenje svojim emocijama, sistemom vrednosti, kako izaci na kraj sa nekim problemima, manje ili vise karakteristicnim za ovaj uzrast. Savetovanje, diskusije. Shvatam da bi to verovatno bilo skupo, ali verujem da bi kroz vise generacija mozda pokazalo i neki uocljiv benefit.

Nemam mozda predstavu kako bi se to ostvarilo, ali da neki vid psihoterapije ovo drustvo na nekoj instanci treba proci - treba.

Cuo sam za predmet Gradjansko vaspitanje, mada nisam siguran oko njegovih odrednica, mozda ima nekih slicnosti...
Korisnikov avatar
By _miki_
Mislim da je malo 'surovo' da se porede psihijatrija,koja je na jako klimavim nogama,gde nije jasno i sta se leci ni na koji nacin,sa socijolpgijom koja j egzaktna naucna disciplina koja se bavi drustvom.Psihijatri u mraku teraju mrak,a da pri tom nisu ni sigurni da imaju fenjer.
A i malo je diskutabilno kako bi se,klinci,u praksi suocavali sa svojim unutrasnjim strahovima i zebnjama pred drugim adolescentima.Ili ne znam koliko je mudro d aneko pred 30-tak svojih drugova i drugarica iz razreda kaze da se njemu kao muskarcu svidjaju drugi muskarci.
Korisnikov avatar
By Frey
Sociologija, onako kako se izučava u srednjim školama, je tragedija. Školovanje ljudi da rade da rade taj posao i nastave tragediju je takođe besmisleno i njihovo buduće zaposlenje nije razlog za očuvanje retardiranog predmeta u školama.

Onakva kakva je, sociologija je potpuno nepotreban predmet. Ali, ne treba ga ukinuti, već napraviti smislen predmet od nje. I zanimljiv.
Korisnikov avatar
By Frey
Zaboravih: ustav, naravno, nikad nije trebalo ni uvoditi.
By Guion Nerville
MIki, rekao sam da bude dodatni, ne da se neki izbaci umesto njega...

Pa niko ne mora da se autuje, treba ici dokle osoba zeli...

Ali psihoterapeut moze da kaze: Deco, sasvim je ok biti gej. Homoseksualnost nije bolest, ne prenosi se, nikoga ne ugrozava, itd.
Treba biti tolerantan, i prihvatiti razlicitost medju ljudima, svako od nas je razlicit na neki nacin.

A ako neko krene sa homofobicnim napadima, onda treba da se zapita i objasni odakle to dolazi, da preispita svoje stavove.

Sa autoritetom iznositi argumente i istrebljivati homofobiju koliko je moguce.

A sto se zebnji i strahova tice, mislim da bi se to polako vremenom topilo: kada se neko malo oslobodi, onda ce i neko drugi... Ne sa nekom prisilom i insistiranjem, nego svojevoljno, spontano. U tom uzrastu postoje mnoge dileme i problemi koji su im zajednicki, a koji su cesto tabuizirani, ili mozda ne mogu da se njima bave na adekvatan nacin itd. Zajednicki problemi i njihovo deljenje stvaraju veci osecaj pripadnosti :grouphug:
By str00ja
Ne znam... Shvatam da su nekome oba predmeta nezanimljiva, ali smatram da su itekako potrebna. (I meni je matematika bila totalno nezanimljiva i mucio sam se s njome svojevremeno, i apsolutno me ne zanima sto ce neko da kaze da je ona esencijalna nauka, isto kao sto druge ne zanima to sto ona meni u zivotu nece trebati, s obzirom sta studiram i cime planiram da se bavim. I nista mi ne fali sto sam se i na drustveno-jezickom smeru mlatio s njome. :) )

Za Ustav i prava gradjana, mislim da je jako bitan predmet, posebno buducim studentima drustvenih fakulteta, ali i svima ostalima, jer kao sto neko rece, ne trebaju nam po tom pitanju neosvescene generacije, bitno je da se ljudi upoznaju sa osnovim politickim i pravnim elementima drzave u kojoj zive, kao i sopstvenim gradjanskim pravima. Mi smo pritom imali jako dobru (ne blagu, vec kvalitetnu) profesorku (koja je lepo govorila da ce nam mozda jednog dana zatrebati da se pozovemo na zajamcena nam prava, a da mozda necemo ni znati da ih imamo) i smatram da Ustav kao predmet, adekvatno shvacen i sproveden, donosi zapravo jako konkretna, bitna i prakticna saznanja. Njega ne bih ukidao, cak ni u strucnim skolama, jer nije uopste obiman, lako se uci i u krajnjoj liniji vecina na njemu nabije prosek :D (ne znam nikog ko je iz istog imao nisku ocenu)

Sociologija jeste obimna, i neorganizovana kao skolski predmet ali itekako pruza neke osnove saznanja o drustvu. Ako bi je malko sazeli i izmenili, ne bi trebalo da je izbacuju, jer ima dosta zanimljivih uopstenih stvari, cak i za nekog koga drustvene nauke ne zanimaju. Ako ce da je ostave ovakvu kakva je, nakrkanu i gomilom naucnih pravaca, teorija i cuda, onda bolje da je, kao sto i planiraju, stave obaveznu samo na drustveno-jezickim smerovima. Mada i to mi je onako diskutabilna ideja, s obzirom da 90% faxova, nevezano kojim naukama se bave, imaju socu u prvoj godini (pa cak i masinski npr.), pa bi ljudima mozda bilo bolje da ukace neke stvari vec u srednjoj.

Al' nesto mi cela prica mirise na divnu ex ministarku prosvete i njeno koketiranje sa Darvinovom teorijom iz biologije :lol:
By loreenche
Ovo je katastrofa!

Sociologija kao nauka o drustvu jednostavno mora da bude izucavana od strane nasih klinaca (sad sam ja kao veliki :P ) Pa u ovoj jednoj godini sociologije sto je ucim, dosta interesantnog je spomenuto, pojam sociologije, drustva, vrste drustava, socioloske grupe, i ono najvaznije - religija. Ako ce to da izbace, sta zanimljivo ostaje u skoli? Najbolje da ubace heklanje... -.- :hekla:
By str00ja
@ smalltown boy: true, u soci smo pominjali i ucili neke jako zanimljive, svakodnevne, kao sporedne, a u stvari bitne stvari, za koje sam se do tada pitao kada i gde se uce i pominju :P

a sto se tice veronauke, dat je izbor: ili ona ili gradjansko vaspitanje i meni je to skroz ok. (pritom je nastava iz istih smesna i ocene su opisne i ne ulaze u prosek, i obicno sluzi ljudima u skoli da iskazu i prodiskutuju neko svoje misljenje ili stav o nekoj drustvenoj pojavi, odmore mozak od ostalih mozgojebackih predmeta ili pak da popiju kafu negde u blizini :lol: )
By loreenche
Osim toga, odakle ce sad da se vade pitanja iz kvizova? Postacemo glupa nacija breeeeeeee :(

:hipnotizer:
By Simor
Aktuelno Ministarstvo prosvete se već proslavilo odlukom da ukine finansiranje istraživačke stanice "Petnica" pa mi nije čudno da se njihovi nakaradni potezi nastavljaju ukidanjem sociologije.

Sećam se da sam pre nekoliko godina pričao sa jednom devojkom iz Albanije koja je bila prva generacija studenata koji su završili sociologiju u Tirani jer je tamošnja komunistička vlast, do demokratskih promena, smatrala da je sociologija buržoaska naučna disciplina te da nema potrebe za njom. S obzirom da je aktuelni ministar iz Socijalističke partije Srbije, moguće da se upravo ovim i vodio oslobađajući naše đake od dodatnih obaveza, iako školstvo naravno ostaje neprilagođeno stvarnosti u kojoj živimo i u kojoj ćemo, valjda, živeti.

Kako god, ovde postoji sistematska destrukcija prosvete i prosvetnog sistema, i zaista mi nije jasno kako sadašnja politička elita namerava da gradi građansko društvo saobraženo evropskim standardima ako će stalno da udara na jednu od suština takvog društva kakvo je prosveta. Pritom, ne mislim tu samo na moguće ukidanje sociologije kao nastavnog predmeta, nego na sveopštu bahatost prema školstvu.
By str00ja
Da, ukidanje Petnice je hit, znam mnoge ljude kojima su tamosnji seminari i predavanja zaista bili zanimljivi, pogadjali njihovu sferu interesovanja i bili im od koristi u kasnijem obrazovanju. Da nam je prosveta u haosu jeste, i zalosno je sto se politicka koplja lome, izmedju ostalih sfera, i na njoj,kao jednoj od najbitnijih.
Korisnikov avatar
By _miki_
Originally posted by Banana

MIki, rekao sam da bude dodatni, ne da se neki izbaci umesto njega...

Pa niko ne mora da se autuje, treba ici dokle osoba zeli...

Ali psihoterapeut moze da kaze: Deco, sasvim je ok biti gej. Homoseksualnost nije bolest, ne prenosi se, nikoga ne ugrozava, itd.
Treba biti tolerantan, i prihvatiti razlicitost medju ljudima, svako od nas je razlicit na neki nacin...
Sve se to uci iz gradjansog(i trebalo bi iz na veronauci to da se uci),iz Sociologije i Ustava.

A ako neko krene sa homofobicnim napadima, onda treba da se zapita i objasni odakle to dolazi, da preispita svoje stavove.

Sa autoritetom iznositi argumente i istrebljivati homofobiju koliko je moguce.

A sto se zebnji i strahova tice, mislim da bi se to polako vremenom topilo: kada se neko malo oslobodi, onda ce i neko drugi... Ne sa nekom prisilom i insistiranjem, nego svojevoljno, spontano. U tom uzrastu postoje mnoge dileme i problemi koji su im zajednicki, a koji su cesto tabuizirani, ili mozda ne mogu da se njima bave na adekvatan nacin itd. Zajednicki problemi i njihovo deljenje stvaraju veci osecaj pripadnosti :grouphug:
Ti si,izgleda,nepopravljiv idealista i utopista. :dancing:

Slazem se sa tobom oko toga da kod nas u drustvu na sve strane skripi i da je svuda busno i da se treba krpiti na svim mestima gde je to moguce.
Koliko se secam u skolama i dalje postoje skolski pedagozi,psiholozi...Oni bi trebalo da se bave ovakvim stvarima.A ne da samo sede u svojim kancelarijama i da budu nekorisniji od domara ili lozaca.Hocu da kazem da vec postoje osobe koje bi trebalo da se bave ovim stvarima.A da se ne bave i da su gotovo nepostojeci to je tacno.
Korisnikov avatar
By _miki_
I samo da kazem da se apsolutno slazem sa svim onim sto je napisao str00ja.
By Guion Nerville
mozda je utopija zbog finansija

a i dalje ima toliko agresivnosti, pa i beskrupuloznosti medju mladima, ima depresivnosti, mnoga osecanja su snazna, treba da donose vazne odluke. muke odrastanja uvek postoje, a pogotovo u ovoj dzungli.

psiholozi i pedagozi se bave uglavnom 'problematicnom' decom, i mahom tek kada naprave neki 'prekrsaj'...

treba autoritet koji nisu roditelji, koji ce ih uputiti i na drugacije vrednosti, na bavljenje svojim emocijama, na sazrevanje.
Mozda se to sve uci na tom gradjanskom, pa otkrivam toplu vodu...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Kakve budale!

:ubise:

Što se mene tiče, mogu da ukinu šta god im padne na pamet.
Ionako nisam planirao da se smaram sa pedagoškim predmetima, kako bih kasnije bio u prosveti ove usrane države.
Korisnikov avatar
By hlaefdige

psiholozi i pedagozi se bave uglavnom 'problematicnom' decom, i mahom tek kada naprave neki 'prekrsaj'...
meni je cak nas pedagog objasnila da njima nije glavni posao razgovor i resavanje problema sa decom, nego organizovanje nastave i nastavnog osoblja....zacudilo me..nisam to tako zamisljala...
By str00ja
Originally posted by hlaefdige

meni je cak nas pedagog objasnila da njima nije glavni posao razgovor i resavanje problema sa decom, nego organizovanje nastave i nastavnog osoblja....zacudilo me..nisam to tako zamisljala...
jeste, to je tacno, oni se tamo u registru zaposlenih u skoli, ili kako se to vec zove, vode kao "saradnici" u nastavi (ili tome slicno), ja video svojim ocima

naravno oni maltene samo sede u kancelarijama i piju kafe i bave se nekom papirologijom s vremena na vreme... svo njihovo delanje i eventualni kontakt sa decom je u cilju boljeg funkcionisanja skole kao ustanove i boljeg izvodjenja nastave, nikakve psihologije, razumevanja i resavanja (licnih) problema tu nema...
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by str00ja

jeste, to je tacno, oni se tamo u registru zaposlenih u skoli, ili kako se to vec zove, vode kao "saradnici" u nastavi (ili tome slicno), ja video svojim ocima

naravno oni maltene samo sede u kancelarijama i piju kafe i bave se nekom papirologijom s vremena na vreme... svo njihovo delanje i eventualni kontakt sa decom je u cilju boljeg funkcionisanja skole kao ustanove i boljeg izvodjenja nastave, nikakve psihologije, razumevanja i resavanja (licnih) problema tu nema...

Pa i to se promenilo?Ja dok sam bio u osnovnoj,imali smo casove kod pedagoga,jednom nedeljno.
By str00ja
Originally posted by Tungi
Originally posted by str00ja

Pa i to se promenilo?Ja dok sam bio u osnovnoj,imali smo casove kod pedagoga,jednom nedeljno.
U osnovnoj su i kod nas psiholog & pedagog jos i znale da banu i objasnjavaju nam neke kao bitne stvari vezane za ucenje ili buduce obrazovanje, ali ovi po srednjim skolama... Sto rece neko, domari su korisniji za skolu od njih. Naravno da su tehnicki uvek tu ako bilo kom uceniku zatreba razgovor ili pojasnjenje necega. Ali ja kad sam svojevoljno u srednjoj za ne secam se vise sta otisao da priupitam i saznam - nista ni bitno ni novo nisam ni saznao ni shvatio.
Korisnikov avatar
By Tungi
Da se pitam,a ne pitam se,ne da bih ukinuo ijedan sadasni predmet(izuzev veronauke),jos bih vratio i marksizam i odbranu i zastitu...Trebalo bi pre da se pozabave gradivom,preobimnoscu,da koriguju i uproste malo,da se izbaci mnogo sta sto je nepotrebno,a ne da svako malo nesto ukidaju.
By str00ja
^ ^ agree, skroz, ima previse detalja i nepotrebnih stvari, da se na kraju od svega toga ne skonta poenta i ono korisno
Korisnikov avatar
By castor
Ne bih ja tu nista dirao. Posebno ustav i pravo. Dosadan predmet jeste. Koristan jeste.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Kakav maler, ostade dirrty bez posla. Predlozi? :pervert:
Korisnikov avatar
By blenta
pa kom nije jasno da je bez posla cim krene da uci sociologiju
nije mu mnogo korisno ni posle nista reci

daleko od toga da mislim da je nepotrebna
ali svakako mislim da nije perspektivna
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!