Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Imam problem na prvoj godini Filozofskog faxa.
Osnove filozofije i metodologije nauke.
Ispit nosi najmanje bodova (3), sporedan je potpuno, pošto sam na sociologiji, profesor je pogubljen u vremenu i prostoru.

Naime, iako nam je bilo dozvoljeno da na kolokvijum ponesemo beleške i skripte, ništa nije pomoglo!
Osvojio sam bednih 25,5 poena od 40!
A čitavo odeljenje je najbednije prošlo.
Danas mi je bio ispit, koji nosi 60 i sumnjam da ću slavno proći, pošto tek sad ništa nisam učio, razočaran rezultatom na kolokvijumu, koji smo inače saznali pre 2 dana, i to verovatno samo zato što je danas bio poslednji dan ispitnog roka, gde su uglavili ispit nekoliko dana pre toga.
Čovek je mentol!

Sve i da želim da naučim, nije moguće jer je skripta nenormalna, a profesorova predavanja su komedija.
Asistentkinja nam je bila malo normalnija, ali njihova mišljenja po pitanju filozofskih problema se slabo poklapaju.

Pa bih, sve i da prođem, ukoliko nije makar 8 :/, da ga oborim.
Ali mi treba pomoć da ga spremim za naredni rok, tačnije makar neke smernice... da li postoji neka normalnija i razumljivija literatura, i tome slično.

Hvala.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ko ti predaje to?
mis'im, ako si na bg filozofskom...
Korisnikov avatar
By Dirrty
On predaje taj predmet od ove godine, prošle je bio neko drugi.
Ne znam da li je ranije predavao na Bg Filozofskom.

Vladan Đorđević.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Čovek je potpuno pogubljen.
Istina da nam ni predavanja ni vežbe nisu bile obavezne, ali je u sred semestra nestao na par nedelja i nije javio ni asistentkinji, niti joj je odgovarao na mejlove koje mu je slala u toku tih nedelja
Kasnije se ispostavilo da je bio prehlađen?
To je samo jedan od bisera...
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Jaoooo, pa divnoooooo! Još jedan kolega :)
Elem, možete da nosite beleške i skripte na kololvijum :shok: :shok2: :shocked: !!!!!!!!!!??????????????
Jbt. je l to neki privatni faks :D =?=

edit:

Ladno u Bg-u... ne verujem jbt!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Samo kod njega, ali kažem ti da ne vredi.
Kod njega kolokvijum nije bio obavezujući jer teorijski samo na ispitu koji nosi 60 poena da izvučeš 6!
A danas na ispitu smo takođe imali pravo na sve to, jer je gradivo identično kao na kolokvijumu, plus još par poglavlja što je odradio poslednje nedelje vanredno, a ja bio prehlađen!
A pritom mi njegova predavanja apsolutno ne znače, jer ima tih glas, ne zahteva pažnju, priča o nečemu samo njemu shvatljivom i povezanom sa datom temom...
A nama ostaje da polažemo retardiranu skriptu, koju ne bi umeo da objasni sve i da želi, pretpostavljam.

Pritom je reč o filozofiji i metodologiji prirodnih nauka!
Da je makar u vezi društvenih, što nije stigao ni da spomene, pa da se potrudim više da naučim!

Možda bi mi bilo pametnije da ako prođe, pa i sa manje od 8, prihvatim, ali ja to ne bih prežalio...
Treba mi pomoć!
Korisnikov avatar
By Dina
Meni se cini da je ipak najjednostavnije da spremis iz te skripte koju imas, koliko god nerazumljiva bila. Taj ispit mogao bi se delimicno preklapati sa ispitom iz opste metodologije na filozofiji. Na tom ispitu bilo je nesto preko dvadeset knjiga iz obavezne literature, kad bi sve iscitao verovatno bi ti bilo jasnije, ali ko zna koliko bi vremena onda izgubio. Cak i na filozofiji retko ko je to citao, postoje skripte na forumu filozofskog fakulteta, u skriptarnici, pod filozofija, pa opsta metodologija. Eventualno to mozes da iskoristis kao dopunu tvojim skriptama... Evo ti linka foruma ako ga mozda nemas:

http://www.studfor.org/
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Dirrty

Imam problem na prvoj godini Filozofskog faxa.
Osnove filozofije i metodologije nauke.
Ispit nosi najmanje bodova (3),
sporedan je potpuno, pošto sam na sociologiji...
Zbog ovoga i treba da padneš ispit.

Metodologija nauka nevažna za sociologiju, koja je, ovaj hm, nauka? I filozofija nevažna sa sociologiju -- pa srećo masa savremene sociologije IDEJNO "crpi" iz savremene filozofije više nego od bilo koje oblasti.
Korisnikov avatar
By 2kune
ah... ti današnji studenti... i ti današnji studiji... :hamlet:
Korisnikov avatar
By Tungi
Dirrty,pa i ti na filozofskom? :shmi:

Ne znam nista o metodologiji,ja imam metodiku klasicnih jezika:doh:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Originally posted by Dušan Maljković

Zbog ovoga i treba da padneš ispit.

Metodologija nauka nevažna za sociologiju, koja je, ovaj hm, nauka? I filozofija nevažna sa sociologiju -- pa srećo masa savremene sociologije IDEJNO "crpi" iz savremene filozofije više nego od bilo koje oblasti.
Iako bi trebala biti filozofija i metodologija nauke, on je odradio samo deo vezan za prirodne nauke, što je apsolutno neprimenljivo na društvene!
To sam već naglasio.

Ne pravi se pametan matere ti.

Prtiom se ne bih složio ni da je sociologija najviše povezana sa filozofijom.
Pre bih rekao psihologijom.

Naravno da su sve discipline na Filozofskom povezane, ali kada sam rekao najmanje bitan mislio sam na osnovu odrađenog programa.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Srećo, na fakultetu si, ispiti se ne spremaju SAMO iz predavanja, kao u srednjoj, nego (primarno) iz izvorne literature. Tako da, šta god on pričao, imaš ti šta da pročitaš u vezi sa metodologijom "društvenih nauka".

Btw, da si se malo više bavio metodologijom, došao bi do zaključka da je za nju i filozofiju nauke paradigmatična nauka upravo fizika, kao specifičan ideal uspele matematizacije jednog "prirodnog područja", kojoj i sociologija, u jednom delu teži. Prema tome, opet su te dve stvari u vezi. (U perspektivi analitičke filozofije, bar onog ortodoksnijeg dela, sociologija bi trebalo da bude "društvena fizika")

Dakle, knjige u šake i pre nego što počneš da filozofiraš, promisli!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne zanima me dodatna literatura, jer on traži to što traži, a mene to stvarno ne zanima.

Ne, ja ne podržavam pozitivističke težnje ka metodologiji prirodnih nauka. stoga moj ideal nije fizika, a još manje me interesuje njena metodologija.

Da imam mišljenje da se sociologija može svesti na neku drugu nauku, ja bih verovatno upisao tu drugu nauku.

I neću da se raspravljam.
Ja sam lepo zamolio za pomoć.
Ukoliko ne možeš da mi preporučiš konkretnu literaturu, zbogom.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Dirty je rekao POZITIVIZAM! I pravilno upotrebio! A taman sam mislio da sam sve na svetu video... :)

Šalim se Dirty, moja podrška!

I trebalo bi malo da se pozabaviš filozofijom nauke, dopala bi ti se. Ta predivna fizika spojena sa filozofijom -- mljac!:love:
Korisnikov avatar
By coka
aha zato nam je prljavi najbolji na prvoj godini :setnja:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ostavte se teoretisanja. Ispit se na Filozofskom sprema tako što se shvati šta profesor voli i šta mu se dopada, i onda mu se to servira na način koji mu se dopada. Izvori ti ič ne trebaju osim ako ti ih profesor ne traži ili ako želiš stvarno nešto da naučiš o tome. (I, da ne grešim dušu, pokazalo se da i ta sažvakana skripta i beleške često sadrže informacije koje ti posle dobro posluže, u "velikoj" literaturi se lako čovek izgubi, naročito ako je neiskusan.) Moj savet ti je: idi na konsultacije i predavanja -- bez obzira što su komedija, ih koliko sam se samo komedija naslušao sinko -- i pokušaj da shvatiš šta tačno traži.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma oduvek sam imao odbojnost prema prirodnim naukama, sem prema matematici koja je majka i svet za sebe.

Nikako ne podcenjujem filozofiju, ali bih voleo da smo se pozabavili sa metodologijom društvenih nauka, jer ja sve društvene nauke potpuno obožavam!

Možda u toku studija se susretnem sa drugim filozofskim predmetom, ili naletim na literaturu, ali trenutno nemam kad da razmišljam o takvim dodatnim aktivnostima.

@AngraMaina
Problem je u tome što ni on sam ne zna, ili makar ne ume da objasni.
A u pitanju je jedini pisani ispit, što se ne može reći da obožavam.
Da je profesor manje pogubljen, verovatno se ne bih žalio (toliko).
Ali se ovako sve poklopilo, i ništa nije kako treba!

Inače sam išao na dosta predavanja i vežbi, a samo sam sa vežbi uspeo nešto da pohvatam, ali se pokazalo da mi ne vredi, pošto se mišljenje profesora i asistentkinje ne poklapaju.
By Hans
Dirrty, ti si na Filozofskom? :love:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Da ne dužimo priču, potrebna mi je adekvatna zamena/dopuna Hempela - Filozofija prirodnih nauka.

Izvinjavam se na ispadima nervoze.
Ako je neko (napokon) oduševljen studijama na sociologiji, i ako je neko spreman da nauči (i zbog ocene naravno), ali prvenstveno zbog želje i volje za tim, onda sam to ja.

I onda kada mi naiđe nešto ovako, gde mi se jednostavno ne da, onda se iznerviram.
Korisnikov avatar
By coka

Da ne dužimo priču, potrebna mi je adekvatna zamena/dopuna Hempela - Filozofija prirodnih nauka.
sto svakako ne mora da znaci da ces dobiti vecu ocenu jer ni sami ne znamo sta on trazi :saksofon: :die: :backstab:
Korisnikov avatar
By Dirrty
@confinatii

Iako rado dajem guzu, iz zadovoljstva (!), tom čoveku zaista ne bih.
Ne iz principa, nego zato što jednostavno nije moj tip.

Priznajem da nisam dao sve od sebe, zbog ostalih ispita.
Ali se neću smiriti dok se to ne desi.
Pa ako i tada dobijem neku bedu od ocene, jednostavno ću znati da više nisam mogao.
Korisnikov avatar
By AngraMaina

@AngraMaina
Problem je u tome što ni on sam ne zna, ili makar ne ume da objasni.
A u pitanju je jedini pisani ispit, što se ne može reći da obožavam.
Da je profesor manje pogubljen, verovatno se ne bih žalio (toliko).
Ali se ovako sve poklopilo, i ništa nije kako treba!

Inače sam išao na dosta predavanja i vežbi, a samo sam sa vežbi uspeo nešto da pohvatam, ali se pokazalo da mi ne vredi, pošto se mišljenje profesora i asistentkinje ne poklapaju.
Za pismene ispite najbolje je da te upamti (i on i asistenti) pa će automatski gledati drukčije na tvoj test. Ali ako je konfuzija od čoveka kao što kažeš to je onda zajebano. Probaj da prođeš kroz beleške sa predavanja i skripta i da vidiš da li postoje ispitna pitanja (često postoje neformalna koja studenti skupljaju), možda eventualno pronađeš neku zakonitost, tematske celine, nešto da nađeš neki smisao. Obično najbesmislenija pitanja imaju 2-3 stavke koje treba pomenuti u odgovoru i to je sve što njih interesuje. Uvek ti ostaje mogućnost da ga ganjaš na konsultacijama, to često pomogne. Drži se i srećno.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Problem je u njegovom ocenjivanju.

Rekao je da ne radimo pitanja po knjizi već trebamo da pokažemo kako smo mi to razumeli.

I na kraju sam dobio više poena na delu gde sam uradio po knjizi nego po svojim i asistentkinjim rečima.

A pritom ne nemoguće odraditi njegovim rečima jer on uopšte ne ide po literaturi iz koje su konkretna pitanja.
Ako i dodirne temu, to je tako nerazumljivo, da je to nenormalno.

Ma rasulo.
Ne vredi ništa sem neka bolje literature, skripti...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Nema pravila.
Ja bih za ispitna pitanja koja nisam presla dobijala desetke na odgovoru, a sestice za ona kojima sam dobro vladala. Tek si n prvoj godini, ne daj da te opste uzev nerazumljivost uzbudjuje ili nervira.
Pokusaj sa Angrinim savetima.
Ja bih eventualno mogla da ti dobavim hrestomatiju tekstova pokojnog Ratka neskovica koji je predavao Uvod u filozofiju na Filoloskom. Toliko od mene. :bye:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Iako ću teško preboleti, izvukao sam i treću 10ku, plus jedna 9ka, tako da mogu da okinem do 7 a da mi prosek bude iznad 9 što mi je bio cilj.

A ako bude 6, ispi*deću, ali stvarno.

Javljam kada stignu rezultati, da se žalim još malo, pa da vidim šta dalje.
Navodno su rezultati ove nedelje.
Da vidimo i to čudo, pošto je kolokvijum pregledao mesec dana, zbog pritiska ispitnog roka.

Je*ale me brojke.
Opsednut sam zvanično! :jankovicka:
Korisnikov avatar
By coka

Iako ću teško preboleti, izvukao sam i treću 10ku, plus jedna 9ka, tako da mogu da okinem do 7 a da mi prosek bude iznad 9 što mi je bio cilj.

A ako bude 6, ispi*deću, ali stvarno.

Javljam kada stignu rezultati, da se žalim još malo, pa da vidim šta dalje.
Navodno su rezultati ove nedelje.
Da vidimo i to čudo, pošto je kolokvijum pregledao mesec dana, zbog pritiska ispitnog roka.

Je*ale me brojke.
Opsednut sam zvanično!
:giljotina: :egzorcist:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Izostavila si malopre dodat smajli u mom postu!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!