Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By ::fy::
Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak tumačenje odredbi Zakona o visokom obrazovanju kojim se izjednačavaju zvanja "diplomirani" i "master", odnosno zvanja onih koji su diplomirali ranije i onih koji studiraju prema Bolonjskoj deklaraciji.

Beta

Trebalo im je više od 6 meseci da usvoje ovaj predlog, samo da dignu rukice i ništa više...Pitam se samo šta će sada biti sa onima koji su u okrobru već upisali master studije, ko će njima nadoknaditi štetu!?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
niko im nece nadoknaditi stetu...ali ajde...nece biti ni prvi ni poslednji koje je nas sistem necim ostetio
Korisnikov avatar
By Escobar
znaci studenti koji su platili tipa 1000 eura za Master nece dobiti odstetu nazad?

iskreno mislim da nije fer to izjednacavanje. zapravo, i da bude fer, Master iz Srbije nece imati nikakav prolaz preko. Mi ovde rintamo 5 godina za Mastera, i sad se nasao neko pametan da usled reformi izjednaci dipl sa tim zvanjem...

bas me zanima kako ce se stari studenti snaci sa tim....:f5:
Korisnikov avatar
By M M and I
Svakako je to zesca glupost. Zbog toga ce i "MSc" iz Srbije biti nepriznat u inostranstvu.

U ostalim zemljama Evrope je Dipl. nizi stepen od Mastera...sad se Srbija nasla da izmislja nova pravila...:ves:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Ne, nije tačno. Prvo proverite nešto pre nego što iznesete ovde.

U Hrvatskoj i Sloveniji "diplomirani" su takođe izjednačeni skupštinskom odlukom sa novim zvanjem "master", ali u Sloveniji se to dogodilo pre 10 a u Hrvatskoj pre 5 godina. To je prvih nekoliko godina izazvalo pravi haos sa zvanjima u te dve države ali je omogućilo studentima sa starim zvanjem da ih poslodavci po slovu zakona ne mogu diskriminisati pri zaposlenju! Dakle, kada neko bude ubuduće tražio master diplomu za posao neće smeti da diskriminiše one sa zvanjem diplomirani i to je suština cele priče.

A što se tiče inostranstva, cilj ove odluke i nije kako će se u inostranstvu prevoditi naše diplome, uostalom to isključivo zavisi od te države ili Fakulteta bez obzira na Bolonju i bilo koju odluku naše države.
Korisnikov avatar
By Zibro
ljudi da li neko kapira koliko je ovo pogresno
apsolutno je nebitno kako se sta zove vec koliku tezinu ima diploma , sta ona znaci i sta sa njom u zivotu mozes da uradis ......
dakle masted ne master jos uvek sa vecinom nasih diploma mozes da obrises du*e
i sta je rezultata
sad imamo pun k*rac mastera koji su isto tako bez posla , isto tako obezvredjeni i isto tako
nepriznati kao sto su bili i pre donosenja ove odluke
i dalje jedan dobar vodoinstalater moze da zaradi barem tri puta vise od svih nasih bajnih mastera

sto se mene tice mogli su da proglase da se priznaje zvanje transkosmickog intergalaktickog diplomiranog master .....
Korisnikov avatar
By Escobar
Originally posted by M M and I
Svakako je to zesca glupost. Zbog toga ce i "MSc" iz Srbije biti nepriznat u inostranstvu.

U ostalim zemljama evrope je Dipl. nizi stepen od Mastera...sad se Srbija nasla da izmislja nova pravila... :ves:
:up:

Sa druge strane, znam dobro (a to je i moj slucaj) da su Dipl iz Srbije bez problema upadali na Master preko grane, jer su imali jednu godinu obrazovanja vise. Sada, kad je Dipl (dakle BSc) jednako sa MSc, mislim da niko vise nece biti zainteresovan da primi jednog takvog kvazimastera negde u EU.

I sta su napravili? Kao sto rece Zibro, nevidjenu glupost. :neznam:
Korisnikov avatar
By horus.
Diplome su izjednacene u tome sto ni dipl., a ni masteri nece moci da nadju posao vani u struci. Ovde intelektualci, a vani sanitarci...
Korisnikov avatar
By jukie
E vala ako. I red bi bio da, sa onoliko položenih ispita do diplomskog, ne budem isto tretiran kao i ovaj što će sada studirati tri godine i imati upola manje ispita i biti bachelor.

Doduše nije mi jasno zbog čega smo po difoltu studirali masterske studije biologije (sa sve stručnim ispitima sa smera).
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by ForeverYoung

U Hrvatskoj i Sloveniji "diplomirani" su takođe izjednačeni skupštinskom odlukom sa novim zvanjem "master", ali u Sloveniji se to dogodilo pre 10 a u Hrvatskoj pre 5 godina. To je prvih nekoliko godina izazvalo pravi haos sa zvanjima u te dve države ali je omogućilo studentima sa starim zvanjem da ih poslodavci po slovu zakona ne mogu diskriminisati pri zaposlenju! Dakle, kada neko bude ubuduće tražio master diplomu za posao neće smeti da diskriminiše one sa zvanjem diplomirani i to je suština cele priče.

A što se tiče inostranstva, cilj ove odluke i nije kako će se u inostranstvu prevoditi naše diplome, uostalom to isključivo zavisi od te države ili Fakulteta bez obzira na Bolonju i bilo koju odluku naše države.
A-ha...i evo ocekujem svakog trenutka da vidim reke srpskih Dipl.-omiranih koji su izjednaceni sa MSc u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji - kako hrle i traze zaposlenje u Hravtskoj i Sloveniji...Takodje ocekujem i da vidim kako ce ih poslodavci i u Sloveniji i u Hrvatskoj jedva docekati, oberucke primiti i odmah masovno zaposljavati...posebno u Hrvatskoj...

:cekam:
Korisnikov avatar
By blenta
to nam je bilo bitno da izvinu dame u p..... m.....
Korisnikov avatar
By blenta
pritom je skroz pogreshno :ccn:
Korisnikov avatar
By Vlada T
A jel to znaci da cu od sutra moci u dokumente koje potpisujem da dodam ono "mr"? :dude: :dude: :dude:
Korisnikov avatar
By *deni*
To sam i ocekivao da se desi, pa mi uopste nije padalo na pamet da upisujem master studije.
No, dosta ljudi je jos prosle godine pohitalo da ih upise, pa su ovi hohstapleri i mamipare sa fakulteta ipak uspeli da napune dzepove lovom od preskupih skolarina.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Vlada T
A jel to znaci da cu od sutra moci u dokumente koje potpisujem da dodam ono "mr"? :dude: :dude: :dude:
Ne znaci.
No, ako upises master, to bi ti, kao diplomiranom, trebalo da bude ekvivalent za magistarske studije.
Korisnikov avatar
By gorilica
Ova odluka je zapravo jedan korak blize Evropskoj uniji.
Evo kako ja to vidim:
Kada, i ako nas budu prihvatili pod svoje okrilje, ovakva odluka bi trebala da smanji masovnu migraciju stanovnishtva., jer te niko nece prihvatiti sa takvom diplomom. Kao u onom crtanom filmu sa konzervom riba, ali bez otvaracha, nigde u blizine.
Korisnikov avatar
By Katengl
Je l' to bezuslovno izjednacavanje ili postoje neki uslovi koji moraju da se ispune?
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by ForeverYoung

U Hrvatskoj i Sloveniji "diplomirani" su takođe izjednačeni skupštinskom odlukom sa novim zvanjem "master", ali u Sloveniji se to dogodilo pre 10 a u Hrvatskoj pre 5 godina.
u HR diplomirani i masteri izjednaceni su tek prije 10 dana.

doduse, oni koji su isli na magisterij imat ce naziv mr.sc. kao magistar znanosti, a magistar struke je mag :gatara:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by *deni*
To sam i ocekivao da se desi, pa mi uopste nije padalo na pamet da upisujem master studije.
No, dosta ljudi je jos prosle godine pohitalo da ih upise, pa su ovi hohstapleri i mamipare sa fakulteta ipak uspeli da napune dzepove lovom od preskupih skolarina.
Kod nas* nisu, jer smo svi već položili sve ispite koje možeš da zamisliš da postoje, tako da već par godina postoji direktna prohodnost na doktorske
*bgd, bio.fak.
Korisnikov avatar
By KiWi
Ja danas čuo da neće biti nikakvih refundacije ... Ko se zajebao, njegov problem ... kriv je što je verovao svom matičnom fakultetu ...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ovako su to meni pojasnili na novosaCkom PMF:
Obzirom da spadam u prebolonjsku generaciju, moja diploma ce imati ekvivalentnost one master diplome koju su stekle kolege sa bolonjom, sto znaci da cu smeti da konkurisem na iste poslove kao i oni (mislim, fuck, svi mi ima da konkurisemo za posao profesora biologije, jer, istini za volju, drugih konkursa i nema).
E sad, evo malo potprcavanja:
Obzirom da su mi izdali diplomu, koja po novom zakonu znaci da sam master, ja bih trebala da mogu da na svom fakultetu upisem doktorske.
E, ne mogu.
Odradice nesto sto se zove ekvivalencija ispita, i ukoliko nemam izvanredne postignute rezultate u toku studiranja, jednostavno nemam dovoljno bodova. Ali, ja te bodove mogu da steknem ako upisem - da, master studije. Pa kada to zavrsim, onda mogu da predjem na doktorat.
Sve u svemu - sto se zaposljavanja nakon studiranja tice, super, pozdravljam. I to samo za one koji zele da rade ovde, posto u inostranstvu nasu diplomu ne priznaju ni kao barchelor.
Sto se tice daljeg studiranja i usavrsavanja - :down:
Jedino sto je relativno ok je da se na master studije prima veliki broj studenata (40?!) ali ako se sami finansiraju. Nema uslova da prosek mora da bude 8.0 isl, ako imas 1000 eura i imas volje da se za te pare klackas jos godinu dana...
Sa doktorskim je slicna situacija, raspisan je konkurs za 20 mesta (?!) ali bez budzeta.
Korisnikov avatar
By BlackBoy
Originally posted by gorilica
Ova odluka je zapravo jedan korak blize Evropskoj uniji.
Evo kako ja to vidim:
Kada, i ako nas budu prihvatili pod svoje okrilje, ovakva odluka bi trebala da smanji masovnu migraciju stanovnishtva., jer te niko nece prihvatiti sa takvom diplomom. Kao u onom crtanom filmu sa konzervom riba, ali bez otvaracha, nigde u blizine.
Slazem se tobom, to je i neko moje vidjenje stvari...
By Dionysus
A KO CE MENE DA OBESTETI STO CU JA DA GULIM STOLICU 5 GODINA ZA ZVANJE MASTERA, DOK CE GA NEKO DOBITI POSLE 4... I NIJE ME BRIGA STO SE PRELAZI ISTI OBIM GRADIVA, U PITANJU JE JEDNA PROTRACENA GODINA ZIVOTA!!!!
KRIMINAL!!!
Korisnikov avatar
By jukie
Pinklove, iz iskustva svoje generacije ti kažem da broj protraćenih godina života ne možeš da meriš onim što u informatoru piše da studije toliko traju. Mislim da sam bio recimo peti-šesti iz moje generacije od 90-tak (pa čak i ako je 2/3 odustalo posle nekog vremena, a nije, to je peti-šesti od 30-tak) koji sam diplomirao, posle nešto manje od šest godina na navodno četvorogodišnjim studijama (pre kraja apsolventskog roka).

Ima tu mnogo činilaca: predmeti sa preopširnim gradivom, profesori koji su jednostavno prestrogi pri ocenjivanju, ispiti koji ne mogu da se polažu dok se ne položi neki drugi ispit (tako da čak ni tri laka ispita koja imaš spremljena ne možeš da izađeš da polažeš dok ne položiš jedan ekstra težak) itd itd.

(tu sad ne uzimam u obzir činjenicu da mi je izborom fakulteta sa ništavnom mogućnošću zapošljavanja ceo život protraćen što se tiče karijere u struci)
Korisnikov avatar
By *deni*
Kontam da smo mi diplomirani izjednaceni sa masterima samo po pravima, a ne i da smo " postali " masteri, jer master diplomu nismo ni stekli.
OK mi je da se upisivanje i zavrsavanje master studija racuna kao sledeci naucni stepen, posle kojeg ide doktorat.
By Dionysus
Originally posted by jukie
Pinklove, iz iskustva svoje generacije ti kažem da broj protraćenih godina života ne možeš da meriš onim što u informatoru piše da studije toliko traju. Mislim da sam bio recimo peti-šesti iz moje generacije od 90-tak (pa čak i ako je 2/3 odustalo posle nekog vremena, a nije, to je peti-šesti od 30-tak) koji sam diplomirao, posle nešto manje od šest godina na navodno četvorogodišnjim studijama (pre kraja apsolventskog roka).

Ima tu mnogo činilaca: predmeti sa preopširnim gradivom, profesori koji su jednostavno prestrogi pri ocenjivanju, ispiti koji ne mogu da se polažu dok se ne položi neki drugi ispit (tako da čak ni tri laka ispita koja imaš spremljena ne možeš da izađeš da polažeš dok ne položiš jedan ekstra težak) itd itd.

(tu sad ne uzimam u obzir činjenicu da mi je izborom fakulteta sa ništavnom mogućnošću zapošljavanja ceo život protraćen što se tiče karijere u struci)
Razumem ja to sve, ali sve i da si studirao 12 godina odredjeni faks, pa sad imas master, ja da ga sad upisemi da studiram istim tempom kao ti zavrsicu ga za 13... Kako god da okrenes meni , i ne samo meni, nego celoj mojoj generaciji, ukradose godinu dana zivota...
U startu sam ostecena, pre nego sto sam upisala ista.
A posle ove odluke nemam zelju ni za upisivanjem bilo cega...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by *PiNkLoVe*
Razumem ja to sve, ali sve i da si studirao 12 godina odredjeni faks, pa sad imas master, ja da ga sad upisemi da studiram istim tempom kao ti zavrsicu ga za 13... Kako god da okrenes meni , i ne samo meni, nego celoj mojoj generaciji, ukradose godinu dana zivota...
U startu sam ostecena, pre nego sto sam upisala ista.
A posle ove odluke nemam zelju ni za upisivanjem bilo cega...
Ne, ustvari nema razlike. Potrebna je ista količina vremena da se spremi npr. 34? 38? ispita (zaboravih koliko smo ih imali) bilo da na papiru piše da studije traju 4 ili 5 godina.

Npr. evo ja napravim fakultet i proglasim ga jednogodišnjim, ali za diplomu treba da položiš 34 ispita. Isto vreme će ti trebati da spremiš te ispite (ako se ozbiljno polažu) kao i da ga proglasim trogodišnjim fakultetom.

To što je nama biohemija na papiru bila jednosemestralni ispit ne znači da je nismo polagali u proseku dve godine (izlazeći u svakom roku), a bez dva meseca danonoćnog štrebanja je ni onaj sa prosekom 10.00 nije položio a kamoli mi ostali.

Mislim da su u stvari nama ukrali godinu dana života jer smo planirali da do tada diplomiramo, ne znajući da fakultet efektivno traje pet (šest, sedam) godina. Vama su ti isti ispiti lepše raspoređeni u pet zvaničnih godina.
By Dionysus
Ma, hvala im do ***.... A sta je sa onim ljudima koji su ipak uspevali da daju sve to za predvidjene 4 godine? Jako mali broj, ali postoje....
Korisnikov avatar
By emo_haos_
ja samo mogu dodati da, po mom misljenju, master nije dipl.ing.-u ni do clanaka...
steta i sto se izjednacuje...
Korisnikov avatar
By Calypso
Master nije ni do kolena Diplomiranom zato sto kad izracunas poene, a oni su bitniji od tehnicke sitnice koliko studije traju, odnosno na koliko godina su ONI rasporedili odredjen broj ispita, dipl ima vise poena od mastera. Na kraju zavisi od samog faxa ali ni jedne stare studije nemaju manje poena od 300. Moje studije po starom nose 394 ects bodova sto je mnogo vise od 300 koliko nosi master.

Moja 2 ispita su bolonjcima podeljena u 5 pa ti vidi kome je vece opterecenje i koliko je lako razvuci studije za jednu godinu.
Drugo, master jos uvek kod nas nije organozovan kvalitetno te fakulteti jos uvek zgrcu pare na par ispita koje su dodali na ono vec slusano... Master sada ne vredi ni 100e a kamoli 1500e.

Nije gomila studenata bzv racunala opterecenje svojih studija i na kraju pokazala da je u pravu...

Bolonja je shit...

Ponosna sam sto cu biti dipl.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!