Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Draco
investicioni fondovi i ulaganje na berzi..

..dakle, jel ima na forumu neko ko bi mogao maaalo da mi pojasni koja je razlika <osim da je rizik od gubitka kod if/a manji> i kako to ekshli funkcionise. Gledala sam na sajtu investicioni-fondovi.com, ali svi se strucno frljaju =/

Da budem preciznija, ono sto mene zanima je sta ja, step by step, treba da radim ako zelim da ulozim nesto novca. I sta treba da me vodi u izboru nacina und firme preko koje ulazem.
Korisnikov avatar
By blenta
pa sad
privatni investicioni fondovi u srbiji po meni nisu josh uvek dobri za dati im pare jer su im provizije nerealno velike
ali opet oni jesu profesionalci
a srbija je trenutno dobro mesto za ulaganje

a samostalno ulaganje na berzi
ja probao sa sitjom chisto igre radi
zaradio pa zaradio pa duplirao
pa sve puko i to ne zbog greshke neg politike

npostoje neki pokazatelji ali ih nije lako pratiti a i nisu predvidivi
u protivnom bi svi bili bogati , ne?
dodatna stvar u srbiji je politika koja dosta ume da utiche
a mali igrachi tu ne mogu apsolutno nikako da se zashtite
Korisnikov avatar
By Delete
Hajde, buduci da mi je to na neki nacin struka, prvo da pocnemo od cifre koju bi ti ulozila, pa onda da ti ja kazem da li ti se to izplati i za koliko je moguce videti efekte takvog ulaganja.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by blenta
a mali igrachi tu ne mogu apsolutno nikako da se zashtite
Zasto mislis da veliki mogu?
Korisnikov avatar
By blenta
policajcima je ulaganje struka? :wtf:
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by Delete
Hajde, buduci da mi je to na neki nacin struka, prvo da pocnemo od cifre koju bi ti ulozila, pa onda da ti ja kazem da li ti se to izplati i za koliko je moguce videti efekte takvog ulaganja.
:) pederu, to cu ti na u2u, ne bi bas bilo takticno o tome ovako public :)

nego, nemoguce da mi niko ne moze reci nesto konkretnije..?

Blento, kako si SAMOSTALNO ulagao?! Mislis preko neke brokerske kuce? i na koju foru si pukao?
Korisnikov avatar
By blenta
preko brokerske kuce morash to ne mozesh izbeci draco
jer fizichka lica se ne mogu pojaviti na berzi vec samo pravna lica
tako je predvidjeno nashim ustavom

dakle jedno 20tak brokerskih kuca ima u nas
manje vishe ti je isto u koju cesh otici
jer ti oni nece nishta pomagati ako se vec odluchish za taj korak(samostalnog ulaganja a ne prepushtanje para investicionim fondovima) nego ce samo biti posrednik preko koga cesh motji da izadjesh na berzu

broker ce uraditi samo i samo ono za shta mu samo Ti izdash nalog

i rachunaj da na svaku dobit koju ostvarish platjash drzhavi porez na kapitalnu dobit koja iznosi 20%

brokerske kuce uzimaju 1-3 posto
nije strashno

jako sam dobro radio sa bankama, i sa "perspektivnim" preduzecima tj. onima koja sam ja smatrao da ce biti uspeshna posle privatizacije
a losh sam bio na uljari
jer su odjednom isplivale neke malverzacije pa bivshe rukovodstvo smenjivano
pa se umeshala politika
tu sam puko ko zvechka
Korisnikov avatar
By Delete
policajcima je ulaganje struka? :wtf:
Decko, raspolazes zastarelim informacijama...ko je jos video da je panduracija profitirala? :) Zna se gde je velika lova :lol:
Korisnikov avatar
By Delete
blento, ako nije tajna sa koliko novca si "uplivao" u te vode?
Korisnikov avatar
By blenta
nije tajna
nisam mislio da zaradjujem od toga
makar ne za sada
ali hteo sam da vidim kako funkcionishe
namenio sam 200 e
ispade kasnije 250
penjao sam se polako sa 250 do 413
a od 400 do oko 600 sam vec brzo stigao
onda sam pooko jer nisam radio diversifikaciju kako treba
Korisnikov avatar
By blenta
ideja je bila da udjem sa 200
budem oprezan
malo zaradim recimo do 350-400
izvadim pochetnih 200
i sa ostatkom nastavim da se igram i ostanem na pozitivnoj nuli
no polakomio sam se
:kosach:

slab sam :sweet:
Korisnikov avatar
By unic0rn
meni je to skoro palo na pamet, da obrnem malko kapitala :) ), ali nisam se puno bavio time, tako da je blentino iskustvo zanimljivo...

o periodu o koliko meseci pricas inace? znaci od pocetka do finalnog praska :) )
Korisnikov avatar
By blenta
pricham o periodu od 4 meseca cirka
ali to je samo aktivno bavljenje
procitao sam neke knjige pre toga
to ne racunam u rad

dakle oko 4 meseca po oko sat vremena dnevno
pracenja
racunanja
uporedjivanja
razmishljanja

ali iako su male cifre u pitanju veliki je uspeh
jer pre nego shto sam izgubio sve
ja sam 200 navukao na 600
to je prinos od 200%
Korisnikov avatar
By unic0rn
ma to uopste nije lose...

a jel brokerske kuce iskljucivo vrse kupoprodaju, ili daju savete ili u krajnjem slucaju hoce i da preuzmu brigu o 'kapitalu'? tj, nude li te usluge tako da ti samo pljunes pare a oni te konsultuju samo pre definitivne kupovine/prodaje?
Korisnikov avatar
By Delete
A "radio" si samo sa akcijama ili i sa obveznicama?
Korisnikov avatar
By blenta
brokerske kuce junac prstom ne mrdaju
oni samo urade ono za shta im se izda nalog sa tvoje strane
nikakav savet, konsultacija, apsolutno nishta
jedina im je namena shto bez njih kao fizichko lice ne mozesh da kupish niti prodash nisshta
njihov je honorar 1-3 %
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by unic0rn
ma to uopste nije lose...

a jel brokerske kuce iskljucivo vrse kupoprodaju, ili daju savete ili u krajnjem slucaju hoce i da preuzmu brigu o 'kapitalu'? tj, nude li te usluge tako da ti samo pljunes pare a oni te konsultuju samo pre definitivne kupovine/prodaje?

Funkcija brokera nikako nije kupovina akcija bez tvog naloga za kupovinu, tako da tu mogucnost mozes da zaboravis. Mada...pojedine brokerske kuce (kao sto je ova u kojoj ja imam racun) imaju finansijske savetnike koji imaju licencu od komisije za hartije od vrednosti i oni ti kazu sta bi bilo primereno tvojim oćekivanjima i sklonosti riziku, pa onda ti odlucis da li da se upustis u "ovo" ili "ono". A pojedine brokerske kuce, uz mnoo veci procenat, a opet uz tvoju saglasnost, ulazu tvoj novac tamo gde oni smatraju da postoji veca sansa za ostvarenje dobiti.
Korisnikov avatar
By kal zakath
polakomljIvanja :) )

Ključna reč kada se igra solo. Imao kal jednom višak 1000 DM i insajderske informacije. Za mesec dana imao 5000 DM. Kal prodao i kupio druge dionice. Dividenda bila ludih 30%. Kal reinvestirao dividendu u dodatne dionice i počeo da mašta o kučama na Bahamima, jahtama etc. Jednog dana se kal probudi i pročita u novinama, da se firma u veliko zajebala, i da su mu dionice krahirale. Sada kal ima kod kuče dionice koje ne vrede papira na kojem su štampane i više ne sanja o Bahamima.
Korisnikov avatar
By blenta
a ako ne zelish sam da raspolazhesh parama a imash ih malko vishe
onda mozesh dati ih u neki investicioni fond gde ce njime raspolagati portfolio menadzer koji je profesionalac i shkolovao se za to

ima prednosti i nedostataka i jedne i druge varijante
ako nekog zanima obrazlozhitju

ali mi investicioni fondovi u sr ne ulivaju poverenje
By Sixto
Neka hvala, vise volim da su mi u slamarici, nego da se njima neko igra i glumi gazdu!
Ako treba da se namnoze namnozicu ih ja!
Korisnikov avatar
By unic0rn
Da, to sam i pitao.
Ja ne bih imao vremena (iako bi mi bilo interesantno) da se previse upustam u trzishne tokove, pa bi mi lakshe bilo da mentalno otpishem unapred odredjenu sumu novca i ili se konsultujem s nekim (prva opcija koju si navela), ili koristim tu drugu opciju.

Sad znam da to postoji :)
Korisnikov avatar
By blenta
e tako neshto i ja odradio kal
samo shto ja izgubih mnogo manju cifru
al ajde bio sam spreman na to
mada sam hteo izvuci pocetni ulog
i nastaviti se igrati
Korisnikov avatar
By Delete
ali mi investicioni fondovi u sr ne ulivaju poverenje
Pa uvek mozes da investiras u inostrane.
Korisnikov avatar
By blenta
ne postoji junac
ako ocesh da dash i ne mislish- investicioni fond
brokerske kuce ne mogu da urade nishta bez tvog naloga
a njihov je procenat isti
pa razmisli dal ce da rade ili ne ako ne moraju ???
(mislim na savete, navodjenje itd. a njihovo samostalno upravljanje je nezakonito, svaka pojedinacna odluka-novi nalog licno potpisan)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by kal zakath
polakomljIvanja :) )

Ključna reč kada se igra solo. Imao kal jednom višak 1000 DM i insajderske informacije. Za mesec dana imao 5000 DM. Kal prodao i kupio druge dionice. Dividenda bila ludih 30%. Kal reinvestirao dividendu u dodatne dionice i počeo da mašta o kučama na Bahamima, jahtama etc. Jednog dana se kal probudi i pročita u novinama, da se firma u veliko zajebala, i da su mu dionice krahirale. Sada kal ima kod kuče dionice koje ne vrede papira na kojem su štampane i više ne sanja o Bahamima.
Ja nekako to laicki kapiram da ako nisi promiskuitetan po pitanju deonica onda treba da imas potpune informacije o kretanjima u kompaniji..
Ako menjas deonice ko gace, onda gledas samo sta je kratkorocna dobra prilika.

ok blento, koja je razlika?
Korisnikov avatar
By unic0rn
ne postoji junac
ako ocesh da dash i ne mislish- investicioni fond
brokerske kuce ne mogu da urade nishta bez tvog naloga
a njihov je procenat isti
pa razmisli dal ce da rade ili ne ako ne moraju ???
(mislim na savete, navodjenje itd. a njihovo samostalno upravljanje je nezakonito, svaka pojedinacna odluka-novi nalog licno potpisan)
pa ja sam mislio na ovo sto je delete opisala, znaci ne moram ja da pratim indekse, nego oni, onda me zove i kaze "predlazem da se prodaju akcije od X i kupe Y zato sto..." ja kazem ok, potpisem nalog i to je to ili kazem ne OK, ja mnogo volim X :) ))
Korisnikov avatar
By Delete
Ja nekako to laicki kapiram da ako nisi promiskuitetan po pitanju deonica onda treba da imas potpune informacije o kretanjima u kompaniji..
Ako menjas deonice ko gace, onda gledas samo sta je kratkorocna dobra prilika.

ok blento, koja je razlika?
Pa poenta i jeste da menjas akcije, jer danas je npr. porasla cena akcija "A" koje ti imas, naravno da ces da ih prodas, za te pare kupis akcije "B", onda njih prodas, pa za te pare kupis akcije "A", "C" i "D", i sve tako vrtis. Najvaznije ti je da pratis sve tokove i da ne budes kao pristrasni navijac, da se drzis samo onog tima koji po tvojim prizeljkivanjima dobija. Uh, al` sam ovo uprostila, a i dalje zvuci komplikovano :)
By Sixto
Pracenje prilika u Srbiji cini mi se da je nemoguce, jer ipak firme ne posluju po trzisnim principima vec po politickoj i kriminalnoj liniji!
Preko dana padaju uspesni, preko noci se dizu sumnjivi!
To se ne moze upratiti a da nisi direktno umesan tj na mestu izvora informacija pa da znas sta ti je ciniti sutra!
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ako želiš na brzinu zaraditi, onda moraš raditi sam. Konstantno prodavati i kupovati, čitati sve novine (od privrednih do trač). Nema tu "e danas mi se ne ide kod brokera".
Ako planiraš, da možda manje zaradiš, ali sigurnije i na duži rok, onda se definitivno isplate investicioni fondovi. Ali opet moraš da paziš koji fond. Ovde imaš recimo fondove koji investiraju isključivo po regijama. Pa imaš balkanski fond, pa turski, pa ruski, pa azijski,...
Korisnikov avatar
By blenta
prvo-odgovornost
ako idesh solo preko brokera- sam vucesh poteze
preko investicionog fonda- to radi portfolio menadzer- profesionalac

drugo-plata
solo- profit ako ga ostvarish je tvoj umanjen za 20% shto je porez na kapitalnu dobit
inv.fond- profit od tvojih ulaganja- 20% - naknada za struchno upravljanje kapitalom

tretje- dostupnost
solo- morash uloziti vishe para ne bi li ti se neshto isplatilo
inv fond objedinjuje mnogo sitnih ulagacha i sam predstavlja golem kapital

cetvrto - kontrola - za mene kao scorpiju od krucijalnog znacaja :panker:
solo- igrash sam kako ocesh
inv. fond te ne pita kako da raspolaze tvojim parama niti ti daje ni najmanji stepen kontrole

peto- likvidnost tj. sposobnost da se izvuku zhive pare
investicione jedinice od fonda mozesh da prodash kad god hotjesh
a akcije koji si solo kupio mozes da izdash brokeru nalog za prodaju pa cekash da se pojavi neko ko zheli da ih kupi
ako firma pada niko nece da kupi a njima vrednost pada i pada i pada itd.

sesto- sto je po meni jedina prednost inv fonda jeste diversifikacija
glavna stvar u investiranju

inv fond ima velike pare i razbija ih na delove i najveci deo stavlja u sigurna ulaganja dok manji ddeo u ona rizicna kako bi uvek belezio kakav takav rast
veca diversifikacija=manja shansa da se pukne ali i manja zarada

et toq
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!