Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Egon
i onda chujem ... dobre vesti kruzhe gradom ...
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
ПОВОДОМ ЕКВИВАЛЕНЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ДИПЛОМА

У четвртак 19.октобра, са почетком у 14 ч, у Ректорату Универзитета у Београду, биће одржан састанак Ректорског савета Конференције универзитета Србије (КОНУС), на коме ће се расправљати о критеријумима за изједначавање дипломских студија завршених по ранијим прописима, са новим петогодишњим мастер студијама. Ова тема се тиче свакога ко је икада дипломирао у Србији: ако ранији дипломци (не) постану мастери, да ли ће бити промене у њиховом котирању на тржишту рада и у стицању виших академских звања?

Студенти су КОНУС-у послали захтев за изједначавање ова два звања. У захтеву се образлаже да ће старе дипломе бити девалвиране уколико се не изједначе са новим, јер су доскорашње основне студије суштински истоветне са новим академским мастер студијама и то на основу следећег:
1) Радно оптерећење на пређашњим основним студијама је било далеко веће од оптерећења на најновијим студија првог степена, па се студирало у просеку дупло дуже од планираног трајања студија – према подацима из 2002. год:
 11% студената заврши студије у предвиђеном року,
 19% студената заврши студије за у просеку осам година,
 70% студената одустане од студија.
2) Формално трајање студија је једнако, јер и раније четворогодишње студије са апсолвентским стажом износе укупно пет година, као и мастер студије, док раније петогодишње и шестогодишње студије чак премашују трајање мастер студија.

Овај захтев подржали су студенти проректори Универзитета у Београду, Универзитета уметности и Универзитета у Крагујевцу, као и утицајније студентске организације: Савез студената Београда, Студентска унија Србије, Савез студената Новог Сада, Студентска унија Ниша, Савез студената Ниша, Студентска асоцијација Крагујевца, Савез студената Студентског града у К. Митровици и Удружење студената са хендикепом.

У Хрватској су законом изједначили старе дипломце са новим мастерима, а код нас је за доношење одлуке о томе надлежан КОНУС. Уколико се ово изједначавање не деси и у Србији, бићемо сведоци миграције наших дипломаца на докторске студије земље окружења.

РЕКТОРСКОМ САВЕТУ
КОНФЕРЕНЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТА СРБИЈЕ

Поштовани,

Обраћамо Вам се поводом критеријума које КОНУС треба да пропише у складу са чланом 127. Закона о високом образовању, а који се односе на усклађивање стечених академских, стручних, односно научних назива.
Сматрамо да би у поступку утврђивања наведених критеријума пре свега требало имати у виду да стручни назив стечен након завршених основних студија по ранијим прописима (са називом „дипломирани“), суштински одговара називу стеченом након завршених дипломских академских студија (мастер) по новим прописима. Аргументи за ову тврдњу почивају на одговарајућој самерљивости ових звања у погледу: 1) номиналног укупног трајања студија, 2) укупног обима студија и 3) њихове заједничке разлике у односу на нове „бачелор“ студије првог степена и раније магистарске студије.
1) Номинално укупно трајање студија
Укупно формално трајање основних студија према ранијим прописима у себи садржи број година студија (четири, четири и по, пет или шест) и законом утврђен апсолвентски рок (6 месеци или једна година), што укупно износи најмање пет година редовног студирања. Изузетак чине поједини трогодишњи студијски програми, основани у складу са Законом о универзитету из 2002. године, чије трајање са апсолвентским роком износи мање од пет година редовног студирања. Током апсолвентског рока студенти обављају обавезе предвиђене наставним програмом, и то обављањем консултација, одређених предиспитних обавеза (колоквијуми, тестови, семинарски радови, пројекти и сл.), полагањем испита, израдом дипломског рада и полагањем дипломског испита. Према ранијим прописима, сматра се да је студент завршио студије у предвиђеном року (без обнављања године), када дипломира до истека апсолвентског рока. У том смислу, права која проистичу из статуса студента имала су само лица која су уписала одоварајућу годину студија, односно апсолвентски рок. Дакле, упис апсолвентског рока имао је исте правне последице као упис одр. године студија, те се његово трајање мора узимати у обзир приликом одређивања укупног трајања студија.
2) Укупан обим оптерећења студената
На међународној конференцији Заједнице универзитета Србије, под називом „Високо образовање Србије у европском простору високог образовања“ одржаној 2002. године у Београду, генерални секретар ЗУС-а је у свом излагању истакао следеће податке о студентима универзитета у Србији:
 ≈ 11% студената заврши основне студије у предвиђеном року,
 ≈ 19% студената заврши основне студије у просеку за осам година,
 ≈ 70% студената одустане од студија.
Дакле натпросечни студенти су они који дипломирају у предвиђеном року, док остали завршавају студије у продуженом року, ако већ не одустану од стицања високог образовања. У интерпретацији ових података склони смо да се не сложимо са оценом да су студенти у Србији у просеку слабијих интелектуалних способности и академских капацитета од њихових европских колега. У том случају остаје нам једино да закључимо да време потребно за савлађивање оптерећења студената, прописаног наставним планом и програмом, знатно надилази временски рок који студенти имају на располагању у складу са ранијим прописима. Насупрот томе, новим законом се прописује 40-часовна радна недеља, чиме се укупан обим оптерећења студената стандардизује тако да просечан студент може да заврши студије у предвиђеном року – пет година за дипломске академске студије (мастер). Дакле и у погледу укупног обима оптерећења студената, основне („дипломске“) студије по ранијим прописима надилазе новоуведене „бачелор“ студије првог степена и одговарају оптерећењу академских дипломских студија (мастер).
3) Однос према другим врстама и нивоима студија
Као што смо видели, будући да нове дипломске академске студије (мастер) и по свом номиналном трајању и по обиму студија у најмању руку одговарају ранијим основним „дипломским“ студијама, обе се у једнакој мери разликују од других врста и нивоа студија дефинисаних ранијим и данашњим прописима. И нове мастер и старе „дипломске“ студије су у истој мери захтевније од нових „бачелор“ студија првог степена, као што су једнако мање захтевне од ранијих магистарских студија. Потребно је указати и на њихов равноправан однос према докторским студијама о којем сведоче став 4. члана 29. и став 1. члана 56. Закона о универзитету из 2002. године. Према овим одредбама претходног Закона, студенти имају могућност да након основних студија, уз одговарајућу просечну оцену, директно упишу докторске студије, док данас, након студија првог степена та могућност не постоји ни у начелу. Дакле, не само по њиховој међусобној сличности, већ и по њиховој једнакој разлици од других врста и нивоа студија утврђених ранијим и новим прописима, нове дипломске академске студије заслужују да буду проглашене еквивалентним са ранијим основним „дипломским“ студијама.

З А К Љ У Ч А К
а) Имајући у виду аргументацију сажету у тачкама 1), 2) и 3) овог дописа, предлажемо КОНУС-у да утврђивањем критеријума за усклађивање стечених академских, стручних, односно научних назива у складу са чланом 127. Закона, обезбеди изједначавање звања стечених након завршетка основних „дипломских“ студија према ранијим прописима, са одговарајућим звањем стеченим након завршетка дипломских академских (мастер) студија.
б) Притом, потребно је обезбедити једнак третман за сва звања стечена након завршених основних студија по ранијим прописима, без обзира на број година студија (6, 5, 4.5 или 4 године + апсолвентски рок). Стицањем ових звања стиче се исти степен стручне спреме, па самим тим и једнака права за све носиоце датог степена стручне спреме.

На крају, било би умесно учинити једну дигресију и подсетити да су имаоци домаћих факултетских диплома, иако су били цењени, у ствари имали богату историју дискриминације у многим страним земљама. Наиме, баш зато што су били третирани и плаћени као бачелори, а имали су компетенције тамошњих мастера. Упркос томе, или баш због тога, не смемо да дозволимо да се и у сопственој држави огрешимо о свој досадашњи образовни производ тиме што ћемо девалвирати његову стварну вредност. У то име очекујемо од КОНУС-а да по овом питању донесе одлуку која ће уважити понуђене аргументе и поступити, како искрено верујемо, у општем националном интересу.

С поштовањем,

Студент проректор Универзитета у Београду, Ненад Ђорђевић
Студент проректор Универзитета у Крагујевцу, Горан Томовић
Студент проректор Универзитета уметности у Београду, Војислав Клачар
Студентска унија Србије, Јелена Иванчевић
Савез студената Универзитета у Новом Саду, Милан Бабић, члан Националног савета за високо образовање
Студентска унија Универзитета у Нишу, Бојан Рајковић
Савез студената Универзитета у Нишу, Раде Петровић
Удружење студената са хендикепом, Бојан Станојловић
Савез студената Студентског града у К. Митровици, Никола Радојевић
Савез студената Београда, Срећко Шекељић
Korisnikov avatar
By Egon
sto bi znachilo ... studenti ( koji su ove godine upisali apsolventski)
mocji cje sa osnovnih studija da dobiju magistarsku diplomu ...

:tumble: a to znachi da umesto na magistarske studije
idem na doktorat ... :peva:
Korisnikov avatar
By Mars

Face lifting zahvat na osobi koja je u terminalnoj fazi leukemije.
To ja mislim o nasem skolskom sistemu, sadasnjem i buducem.

Nikakva sustinska reforma obrazovanja.
U smislu - kako najoptimalnije steci obrazovanje i kako ga dalje primeniti i (najvaznije po meni) - kako ga odrzavati.

Ovim ce jos izrazenije da bude ono sto je i do sada: da ce ova zemlja imati doktore nauka koji su prosli kroz celo svoje obrazovanje kao noz kroz maslac jer su prosto radili ono sto se od njih ocekuje. Nauci to i to zato sto to tako treba. Uradi to i to zato sto tako mora. Ima da citas ove knjige a ne neke druge. Ako citas te knjige, one moraju da ti se dopadnu iz tog i tog razloga a ne nekih drugih itd....

A ova prosta translacija titula mi je smesna.

„Ja sam mali postar, kurac mi je ostar,
Bez’te, bez’te zene, bicete jebene!“

Marsova riznica pesama za decu, str8 ciklus

WebMuseum: Famous Paintings
By Ulix
Originally posted by Mars

Ovim ce jos izrazenije da bude ono sto je i do sada: da ce ova zemlja imati doktore nauka koji su prosli kroz celo svoje obrazovanje kao noz kroz maslac jer su prosto radili ono sto se od njih ocekuje. Nauci to i to zato sto to tako treba. Uradi to i to zato sto tako mora. Ima da citas ove knjige a ne neke druge. Ako citas te knjige, one moraju da ti se dopadnu iz tog i tog razloga a ne nekih drugih itd....
Takvi doktori nauka vec postoje, ovako ce ih samo biti vise. :sesir:
Korisnikov avatar
By Mars
Pa ja rekoh - kao sto je i do sada...i jos vise, kako kriterijumi (nakaradni kakvi jesu, ali opet kriterijumi) - padnu.

Korisnikov avatar
By Tweety
objasnjenje cele zbrke:

u pojedinim medijima je napisano da diplomci postaju magistri, sto je slucajna greska, jer oni ne postaju magistri, vec masteri! magistri ostaju kao posebna kategorija izmedju mastera i doktora nauka.
poenta je u tome da ce neko ko je zavrsio psihologiju, moci da promeni diplomu na fakultetu i umesto DIPL. PSIHOLOG pisace mu DIPL. PSIHOLOG- MASTER, a ne MAGISTAR PSIHOLOGIJE! fora je u tome, da ce ljudi koji su po starom magistri, morati samo da napisu doktorske teze i time postati doktori nauka, a po novom sistemu, masteri (odnosno svi za zavrsenim fakultetima) ce morati da pohadjaju trogodisnje ili cetvorogodisnje doktorske studije+tezu.
all in all, nista se ne menja, sem sto ce nam svima sa fakultetima pored titule dipl.__ biti dodata crtica i master.

radi se o obicnoj zameni terminologije, pa tako:

DIPL.PSIHOLOG po novom zakonu postaje DIPL.PSIHOLOG-MASTER

MAGISTAR PSIHOLOGIJE po novom zakonu postaje AKADEMSKI SPECIJALISTA ZA PSIHOLOGIJU

DOKTOR PSIHOLOGIJE ostaje DOKTOR PSIHOLOGIJE
Korisnikov avatar
By jukie
E ono što mi se ne sviđa je ovo:

то ће значити да сви они који су на домаћим универзитетима стекли звање „дипломирани”, могу поднети захтев матичним факултетима како би се њихова стара диплома поништила и како би аутоматски стекли звање мастера.

Što znači da ću morati da puknem pare da bih ustvari ostao na istom :ozbiljan: umesto da jednostavno kažu "jukie pošto je diplomirani automatski je master i NE MORA da poništava diplomu i vadi sledeću i opet je fotokopira i overava za sve što mu je potrebno".

A koliko vidim nije ni odlučeno šta sad taj master znači, tj. šta sa masterom mogu da radim u struci a šta sa bachelorom. Da li bez poništavanja diplome i vađenja i fotokopiranja i overavanja mogu npr da predajem deci u a) osnovnoj ili b) srednjoj školi.
Korisnikov avatar
By Tweety
neces morati da menjas diplomu, ako ne zelis! jednostavno nema nikakvih sustinskih promena! PODRAZUMEVACE se da si sa starim programom- master! istao tako, ako imas magistarsku dipl, ne moras da je menjas i postajes akademski specijalista, ako ne zelis! makar je dekan filoloskog to izjavio!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
master and commander.......
.....valjda ce mi to olaksati neke stvari kad budem prevodila diplomu...
Korisnikov avatar
By Tweety
jos jedna stvar, ukoliko planirate da idete u ameriku, kanadu ili australiju, novodobijen dodatak tituli- master se apsolutno ne priznaje! univerziteti u ovim zemljama ce nase nove MA diplome priznavati iskljucivo ka BA, a samo stare magistarske kao MA! ovo je 100posto provereno. recimo, univerzitet u torontu kao MA diplomu prhvata iskljucivo 4godine osnovne studije+ 1ili 2 magistarske!
By Ulix
Ako se nista ne menja, koja je onda poenta svega ovoga?
Korisnikov avatar
By unic0rn
da u sistemu bolonje nashe diplome ne bi vredele manje nego sto (shatro) realno vrede
Korisnikov avatar
By Tweety
pa menja se jedna jedina stvar, a to je evropski sistem prenosa bodova! i to se odnosi samo na studente koji su POCELI da studiraju po novom zakonu, odnosno bolonjskoj deklaraciji! to znaci da ti studenti mogu, posle bilo koje godine studija, da predju na bilo koji univerzitet u evropi i nastave studije, jer su sistemi i bodovi uskladjeni! za starije studente ili one koji su vec diplomirali, sem nebitnih promene titula, koje sam vec spomenuo, APSOLUTNO se nista ne menja! nista ne dobijaju, niti gube! ostaju dipl. i to je to...
Korisnikov avatar
By Mars
... i da se opet niko ne dotakne malo i sustine, a ne samo forme.

Korisnikov avatar
By Cruiser
A ako smo diplomirali, i postali bolonjski masteri :)

(jebote!)

šta onda?

Ne moramo da nostrifikujemo diplome ako zapalimo u bolonjske zemlje?

Kladim se da moramo.
Korisnikov avatar
By bigirl
Ma.
Zar je bitno kako se zovem?
Bitno je da završim faks.
Ostalo će lako ići.
Korisnikov avatar
By Myself
Nije tacno da diplomci automatski postaju masteri. Ukoliko ste zavrsili cetvorogodisnji fakultet, vi ste diplomirani 'nesto'. Da bi dobili zvanje 'master' morate da pohadjate petu godinu fakulteta, jer po novom sistemu skolovanja ne postoje klasicne magistarske studije u trajanju od 2 godine.
Takodje, ukoliko upisete trogodisnji fakultet, po novom sistemu skolovanja, vi ne mozete biti diplomirani 'nesto'. Vi ste samo 'nesto' sa akademskim zvanjem ili ako ste upisali trecu godinu na nekoj od visih skola strukovni 'nesto'. Da biste bili diplomirani 'nesto', morate da zavrsite cetvrtu godinu studija, pa dalje - peta - master i sesta - mr. Posle jos 2 za dr.
Sadasnji fakulteti (privatni) koji su za trogodisnje skolovanje upisivali VII/1 ili dipl. 'nesto' ne mogu to da pisu, ustvari mogu, ali to nigde nije priznato.
Jedina 'olaksica' su bodovi i to sto sami mozete da odlucite koji cete stepen fakulteta zavrsiti (3,4,5,6 i 7).

P.S. Ovo znam iz prakse, jer sam upravo upisala master kojim sticem stepen str.spr. VII/2, posto zakasnih u junu sa upisom na redovne poslediplomske (postojala mogucnost samo jos ove godine u junu - vise toga nema, iako sam se pre 8 godina upisala redovno ali sam bila 'vrednica').
Korisnikov avatar
By nEne
znaci bicu MASTER OF PSYCHOLOGY, to mu dodje samo malo gore od MASTER OF THE UNIVERSE! :superheroj:

inace, na mom odseku se uveliko upisuju studenti PETE GODINE koji ce dobiti istinsko master zvanje i koji ce imati pravo na doktorske studije, na koje mi "lazni-masteri" nemamo pravo. dakle, onaj ko bude zeleo da pohadja doktorske studije morace prethodno da odslusa petu godinu i da onda slusa dve godine dokotorskih.

Nakon iscrpne i iscrpljujuce diskusije rektori su u potpunosti prihvatili studentske predloge i doneli odluku da svi koji su ikada stekli univerzitetsku diplomu prema starim propisima, kao i svi mi koji po tim propisima zavrsavamo studije, mozemo staru diplomu da zamenimo diplomom mastera.

Svi rektori drzavnih i privatnih univerziteta su glasali ZA ovu odluku izuzev rektorke UNS-a, koja je bila UZDRZANA.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Myself
Nije tacno da diplomci automatski postaju masteri. Ukoliko ste zavrsili cetvorogodisnji fakultet, vi ste diplomirani 'nesto'. Da bi dobili zvanje 'master' morate da pohadjate petu godinu fakulteta, jer po novom sistemu skolovanja ne postoje klasicne magistarske studije u trajanju od 2 godine.
E pa to meni baš otežava i zbunjuje... mi smo išli na navodne četvorogodišnje studije i imali x (37? 38?) predmeta, a generacija posle nas je imala 4.5-godišnje studije i samo su im 2? predmeta prebacili sa četvrte godine u taj deveti semestar. Stvar je u tome što ja imam položene sve te predmete i završio sam 7/1, diplomirani nešto, studije za oko 5.75 godina od momenta upisa. Dakle, nemam ŠTA da pohađam jer imam i viška položenih ispita - ne postoji nijedan ispit koji bi mi nedostajao.
By Бреее!!!
Дипломиране факултетлије - „магистри” !!!

Ректорски савет Конференције универзитета Србије одлучио је да се дипломе основних студија завршених по ранијим прописима изједначавају са дипломама нових, мастер студија.

Ова одлука односи се на све оне који су завршили државне, али и приватне факултете по старом закону, изјавио је за „Политику” Срећко Шекељић из Савеза студената Београд.

Он је појаснио да ће се ово односити и на оне који тек треба да дипломирају, под условом да су уписали факултет до школске 2004/05. године, јер је прошле године усвојен нови Закон о високом образовању.

На питање да ли ову одлуку треба да потврди и Министарство просвете, он је одговорио да „овај пропис нико више не треба да ратификује”. Вест је потврдио и проректор Београдског универзитета др Александар Липковски.

По речима Шекељића, када ова одлука заживи, то ће значити да сви они који су на домаћим универзитетима стекли звање „дипломирани”, могу поднети захтев матичним факултетима како би се њихова стара диплома поништила и како би аутоматски стекли звање мастера.

Ова одлука односи се на све дипломце четворогодишњих, петогодишњих и шестогодишњих студија.

Овим је прихваћен захтев студената проректора Универзитета у Београду, Универзитета у Крагујевцу и Универзитета уметности. Они су се залагали да се досадашње звање „дипломирани” изједначи са звањем мастер по новом систему школовања.

Према речима академаца, радно оптерећење на пређашњим основним студијама било је много веће од оптерећења на новим студијама првог степена (бачелор) и више одговара петогодишњим мастер студијама. Они су истицали и да су према годинама трајања старе основне студије ближе новим мастер (пет) него бачелор (три године) студијама.

Наиме, уз углавном четворогодишње слушање наставе, досадашњи систем студирања предвиђао је и једногодишњи апсолвентски стаж, па су основне студије за већину студената углавном трајале минимум пет година. То време је, по старом систему, било довољно за 11% студената да дипломирају, а 19% студентске популације завршавало је студије чак осам година пошто су уписали факултет.

Иначе, у Хрватској су законом изједначени стари дипломци са новим мастерима.

Ипак, треба сачекати да ову вест потврде и друге институције.

:srbin: :eu:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Tweety
Originally posted by Бреее!!!
Дипломиране факултетлије - „магистри” !!!

Ректорски савет Конференције универзитета Србије одлучио је да се дипломе основних студија завршених по ранијим прописима изједначавају са дипломама нових, мастер студија.

Ова одлука односи се на све оне који су завршили државне, али и приватне факултете по старом закону, изјавио је за „Политику” Срећко Шекељић из Савеза студената Београд.

Он је појаснио да ће се ово односити и на оне који тек треба да дипломирају, под условом да су уписали факултет до школске 2004/05. године, јер је прошле године усвојен нови Закон о високом образовању.

На питање да ли ову одлуку треба да потврди и Министарство просвете, он је одговорио да „овај пропис нико више не треба да ратификује”. Вест је потврдио и проректор Београдског универзитета др Александар Липковски.

По речима Шекељића, када ова одлука заживи, то ће значити да сви они који су на домаћим универзитетима стекли звање „дипломирани”, могу поднети захтев матичним факултетима како би се њихова стара диплома поништила и како би аутоматски стекли звање мастера.

Ова одлука односи се на све дипломце четворогодишњих, петогодишњих и шестогодишњих студија.

Овим је прихваћен захтев студената проректора Универзитета у Београду, Универзитета у Крагујевцу и Универзитета уметности. Они су се залагали да се досадашње звање „дипломирани” изједначи са звањем мастер по новом систему школовања.

Према речима академаца, радно оптерећење на пређашњим основним студијама било је много веће од оптерећења на новим студијама првог степена (бачелор) и више одговара петогодишњим мастер студијама. Они су истицали и да су према годинама трајања старе основне студије ближе новим мастер (пет) него бачелор (три године) студијама.

Наиме, уз углавном четворогодишње слушање наставе, досадашњи систем студирања предвиђао је и једногодишњи апсолвентски стаж, па су основне студије за већину студената углавном трајале минимум пет година. То време је, по старом систему, било довољно за 11% студената да дипломирају, а 19% студентске популације завршавало је студије чак осам година пошто су уписали факултет.

Иначе, у Хрватској су законом изједначени стари дипломци са новим мастерима.

Ипак, треба сачекати да ову вест потврде и друге институције.

:srbin: :eu:

:zastava: :zastava: :zastava:
u pitanju je novinarska GRESKA U NASLOVU!!! NA SAJTU UNIVERZITETA univerzitet je ostro reagovao na pogresne natpise novina! radi se samo o novoj termninologiji i master i magistar NIKAKO nisu isto, sto sam i napisao u ranijim postovima!
ja sam na prvu lopu pomislio da ce moja diploma sa osnovnih studija postati magistarska, a sa magistarskih doktorska, ali to nije tako!!!
radi se o obicnoj zameni terminologije, pa tako:

DIPL.PSIHOLOG po novom zakonu postaje DIPL.PSIHOLOG-MASTER

MAGISTAR PSIHOLOGIJE po novom zakonu postaje AKADEMSKI SPECIJALISTA ZA PSIHOLOGIJU

DOKTOR PSIHOLOGIJE ostaje DOKTOR PSIHOLOGIJE

sto znaci da master nije POSTDIPLOMSKA titula, vec identicna kao i ranije diplomska! magistarska diploma dobija isto tako novo ime, a jedino doktorska zadrzava ime!

nigde u evropi i svetu, prema recima dekana filoloskog fakulteta, te master diplome NECE biti priznavane kao magistarske, jer to i NISU!

zakljucak: niko ovim ne dobija visu titulu nego sto je imao, niti mu vise vredi diploma, samo se sada stvari drugacije nazivaju!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Juf, to "akademski specijalista" zvuci kao neki pocasni naziv za kuvare...

Grundstudium, Hauptstudium, Magisterstudium, Doktorstudium, dodiplomske, postdiplomske - sve mu to izadje na isto samo se menjaju nazivi...
By жњ
ah miline! :klap: ove dve godine studiranja viska mu dodju kao magistarski! eto, lepo sam ja rekla da cu sa 25 da magistriram :P
Korisnikov avatar
By Mars
Na to magistar ce da gledaju ljude odprilike podjednako zacudjeno kao i one koji ovde rade kao predavaci u srednjoj skoli a misle da im je zvanje profesor.

„...kad si srecan i kad zelis s drugim delit srecu tu
kad si srecan ti izvadi tad kurac - KUURAC!!!“

Marsova riznica pesama za decu, horske pesmice

A Huge Collection of Interesting Facts
Korisnikov avatar
By Nbegi
Magistar se ukida, koliko sam uspeo da razumem. Biće samo bačelor, master, specijalista i doktor.
A ova ekvivalencija je samo prelazno rešenje za studente po starom zakonu.

Ovo bi bila suština u par rečenica.
Korisnikov avatar
By Mars
Mnoge ce babe i dede, majke i ocevi a izgleda - i podmladak njihov - biti jako tuzni sto ipak nece da budu magistri...

„...kad si srecan i kad zelis s drugim delit srecu tu
kad si srecan ti izvadi tad kurac - KUURAC!!!“

Marsova riznica pesama za decu, horske pesmice

A Huge Collection of Interesting Facts
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ipak, to što je srpska klasična naobrazba na niskim granama, ne znači da engleski izgovor latinskih titula ne treba prilagoditi srpskom uzusu. Bakalaureat, magistar, doktor bio bi jedini ispravan prevod za bachelor, master, doctor.* (Nezavisno od toga što stari magisterijum postaje ekvivalentan akademskoj specijalizaciji.) Ali šta očekivati od ministarstva koje izdaje licence...
Bakalaureat mi mnogo "vuče" na bakalina ili na bakalar :smeh:

Gde babe, dede, majke, očevi i podmladak da toliko lome jezik... bakalAUrEAt... AU EA :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!