Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

By Shoplifter
Da li se neko ovde bavi web dizajnom?

Ja za sada nisam upucen u isti, interesuje me da popricam sa nekim kako tu stoje stvari u "profesiji", kako se upoznati sa osnovama itsl.
hvala.
:komp:
Korisnikov avatar
By nEne
ja sam se bavio, doduse ne profesionalno ali bejah dobar u tome, to je moje skromno misljenje... sada sam malo zardjao posto nisam dugo radio.

nisam obrazovan u toj oblasti, sve sto sam naucio o grafici naucio sam sam, a talenat za lepo sam dobio rodjenjem. ;) dakle, od kad imam racunar (a to je dugo) cackam graficke programe i mislim da je najbolje tako uciti. recimo, kada sam hteo da naucim flash kupio sam knjigo od hiljadu strana, ubrzo sam je batalio i vratio se staroj dobroj metodi "cackanja", "pokusaja i pogresaka" i intuiciji... naucio sam flash, ne na najvisem ekspertskom nivou, ali dovoljno.

ne znam kako stvari stoje u profesiji, znam da moze solidno da se zaradi ako si dobar i ako si zaposlen u nekoj dobroj ageniciji. moze i ako si sam svoj sef, samo moras da si sposoban i da imas zivaca da se jebavas sa srpskim malim preduzetnicima... ja sam dosta radio kao "podizvodjac" (outsource), a radio sam i direktno za neke ljude iz inostranstva. bilo je kinte.

ako zelis da se bavis vebdizajnom i realno mislis da si talentovan (posto je to najbitnije). instaliraj photoshop i neki program za vektorsko crtanje i istrazuj... stvaraj! ako ti je lakse uz knjige, kupi knjige. takodje, nauci da radis u dreamweaveru. u poslednje vreme je imperativ CSS, to moras da apsolviras, bar u osnovi. i na kraju, mozes da se oprobas i u flash-u.

srecno.
Korisnikov avatar
By KiWi

Zavisi kakav te web dizajn zanima ... Kopleksan sa bazama podataka (koji se radi npr. u Microsoft .NET C#), vektorski (Flash i kombinacija flasha i rastera) i rasterski dizajn (standardni web dizajn uz obilje rasterskih slika koji se npr. radi u Dreamweaveru). To je sa grafičke strane ... A od jezika možeš koristiti Java Script, PHP, DHTML, ili flashov ActionScript (skoro pa bezgranične mogućnosti).

Veruj mi, najbitnije je da imaš ideju :) Ako imaš jasnu sliku onog što želiš da napraviš, uz malo vežbe do toga se stiže lako.

Literaturu možeš naći na netu...

Kada se izveštiš, ne naplaćuj po strani već po utrošenom satu posla :)

P.S. Demiane, ti nisi amater (bez obzira na obrazovanje) :)
Korisnikov avatar
By Rei
What demian said. :)

Treba ti dosta vremena i stvpljenja, to je spor proces, ako hocesh sam na svoju ruku da nauchish.
Knjige mogu da pomognu ali meni licho je taj metod strashno nepraktichan. Dobre su kad ti breba bash u tom trenutku neshto shto ne znash, za sve ostalo najbolje je da shto vishe eksperimentishesh sa programima.

Photoshop & Dreamweaver.
Mada kazhu da je za pochetnike umesto Dreamweavera bolji MS Front Page, ali ne znam, nisam ga probao.
Korisnikov avatar
By nEne
@ naravno, kiwi, ja sam profesionalka! ;) :kiss:

elem, po meni je sve to sto ima veze sa programskim jezicima sem bazicnog html-a, css-a i flashovog action scripta, manje web design a vise web development. tesko je da se u jednoj osobi sretnu i estetski talenat i talenat za programiranje.

zato dizajner, kreativac, treba da radi u timu sa programerom a ne da bude programer...
Korisnikov avatar
By KiWi

@demian: Potpisujem svaku reč !
Korisnikov avatar
By unic0rn
web dizajn ti je crtanje na web papiru.

znaci, kreces od svoje ideje ili necijeg zahteva ili meshavine, a uglavnom se crta u Adobe Photoshopu (zahteva znanje naprednog koriscenja istog).. rasporedjujes elemente, boje, igras se sa fontovima, gradijentovima, itd... Tako dobijas skicu, idejno resenje, dizajn.

Takodje mozes isto to raditi u flashu.

tu ti se posao dizajnera skoro pa zavrsava, onda ide kodiranje u Dreamweaveru ako je rec o htmlu i cssu... ali to moze i ne mora da radi dizajner (ali bi trebalo da zna), moze i koder...

a php, .NET i slicno s time nema nikakve veze, to su programski jezici koji dizajneru nisu potrebni...
By Shoplifter
hvala na odgovorima!!!
:D :hvala: :cvece: :kiss:

ja jesam nesto kopao po photoshopu, po principu sta ubodem, ali mi je mana sto nemam strpljenja, te nisam bas daleko odmakao. a u tom smislu sam pomislio da bih se lakse organizovao uz odredjeni guidance npr. na nekom kursu ili vec uz neciju asistenciju, pa opet pitam -
da li preporucujete, i znate li za pouzdano dobar kurs ili vec neku skolu, i za one koji su vec radili nesto sa tim,
ko se zapravo zaposljava u tim agencijama?
da li je neophodna odredjena diploma za tako nesto kao kvalifikacija?
By vlbo
Posto vidim da je demian dosta upucen, mene bih interesovao ako znas neki nacin na koji bih mogao naci te pocetne entry level poslice a mozda i neki outsourcing, posto meni to predstavlja bas problem.
Inace se veoma dobro sluzim Psh, Illustratorom, sad i CSS (medjutim jos mi treba prakse) XHTML i slicno
poslednje sto sam uradio kompletan skin za blogger http://housemus1c.blogspot.com
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!