Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi

Zna li neko kako oni funkcionišu?

Da li je regulisano npr. šta se dešava sa klijentima u slučaju da fond prestane sa radom?

Da li je pametnije uložiti u strani fond ili u domaći?

Da li čovek može da uplaćuje u fond za državnu penziju i fond za privatnu penziju?

Da li se u slučaju da dođe do inflacije novac automatski prebacuje u neku stabilnu stranu valutu kako ne bi propao?

Prosta računica kaže da ako 25 godina uplaćuješ po 3.000 din mesečno, imaćeš ukupno uplaćeno 2,6 miliona dinara. U slučaju da želiš da primaš platu prvih pet godina penzionisanja ona će iznositi oko 50.000 dinara, što ukupnu sumu uvećava za 0,4 miliona (što nije malo). Ove cifre koje sam izneo važe za Delta Generali penzioni fond.

Sajt b92.net je objavio pre nekog vremena da će se očekuje do kraja 2007. godine otvaranje još 5 privatnih penzionih fondova. Trenutno u Srbiji licencu za rad Narodne Banke Srbije imaju "Delta Generali", "Rajfajzen futura", "Penzijsko društvo Garant" i "Penzija Plus".

U Srbiji u privatne fondove za penziju novac uplaćuje 5% stanovništva (samo ne znam da li se to odnosi na radno ili ukupno stanovništvo), dok je u Hrvatskoj taj broj 4 puta veći.
Korisnikov avatar
By Daliborka
Ne znam tacno kako funkcionisu, ali mislim da je princip sledeci:
Svaki mesec u taj privatni penzioni fond iz dzepa uplatis odredjenu sumu i posle trideset godina dobijes penziju.
Sto vecu sumu uplacujes, steci ces i vecu penziju.
:)
Ja sam odlucila da ukazem poverenje privatnom penzionom fondu.
Komotno mogu, recimo, mesecno da izdvojim 1000 dinara, pa da za 20 ili trideset godina imam dve penzije, ovu redovnu i ovu iz privatnog fonda.
Super !
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
što se tiče garancija, isti je princip kao i kod banaka i drugih vrsta investicionih fondova. postoji određeni iznos garantovanih sredstava koji fond deponuje kod NBS, a kao garant se pojavljuje i sama NBS. na žalost, ljudi ovde imaju negativna iskustva sa raznim Jezdama i Dafinama. doduše stvari su se dosta promenile i sada postoje mnogo veće bankarske garancije da ćeš na kraju svoj novac ipak dobiti bez obzira da li banka/fond propadne ili ne.

takođe, fondovi smeju da ulažu samo u poslove sa najmanjim rizikom. ovakva dobit jeste manja, ali je i manji rizik da fond propadne.

ako si zaposlen, pare moraš da uplaćuješ u državni fond (bar još uvek), a u privatni ako želiš. naravno, kasnije ćeš dobijati dve penzije.

a što se tiče izbora, zakoni su takvi da je pravno gledano svejedno u koji privatni fond ćeš uplaćivati sredstva. naravno, uplaćivaćeš u onaj gde su uslovi najpovoljniji, tj. tamo gde imaš najbolje garancije i najveće prihode.
Korisnikov avatar
By Stripi
Kod nas sad dolazi 4 mirovinski stup.
Za sada imamo tri-dva obavezna (prvi je stup solidarnosti za sadašnje umirovljenike, drugi je za našu mirovinu) te treći koji je dobrovoljni. Bio sam na nekom savjetovanju i rekli su mi da je taj treći dosta nepovoljan-manje kamate, pristupne naknade i nnemogućnost raspolaganja novca odjednom i u cjelosti, dok je sa četvrtim to sve puno fleksibilnije :yes:
Ove godine još neću ali vjerujem da ću sljedeće već počet uplaćivat. To i pogrebno osiguranje. Jebiga, trideseta je već blizu :party:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Ako Morgan dozivi penziju, bog ce se sapleti o svoje stidne dlake...
A svi znamo da se bog brije.
Korisnikov avatar
By Vlada T
Originally posted by 2Q2Bstr8
što se tiče garancija, isti je princip kao i kod banaka i drugih vrsta investicionih fondova. postoji određeni iznos garantovanih sredstava koji fond deponuje kod NBS, a kao garant se pojavljuje i sama NBS. na žalost, ljudi ovde imaju negativna iskustva sa raznim Jezdama i Dafinama. doduše stvari su se dosta promenile i sada postoje mnogo veće bankarske garancije da ćeš na kraju svoj novac ipak dobiti bez obzira da li banka/fond propadne ili ne.

takođe, fondovi smeju da ulažu samo u poslove sa najmanjim rizikom. ovakva dobit jeste manja, ali je i manji rizik da fond propadne.

ako si zaposlen, pare moraš da uplaćuješ u državni fond (bar još uvek), a u privatni ako želiš. naravno, kasnije ćeš dobijati dve penzije.

a što se tiče izbora, zakoni su takvi da je pravno gledano svejedno u koji privatni fond ćeš uplaćivati sredstva. naravno, uplaćivaćeš u onaj gde su uslovi najpovoljniji, tj. tamo gde imaš najbolje garancije i najveće prihode.
Gresis. Nema deponovanja sredstava kod NBS niti NBS garantuje za ta sredstva. NBS samo obavlja nadzor poslovanja pazi sad, drustava za upravljanje fondovima, ne samih fondova (razlika je bitna, ali da sad ne ulazim u duzu pricu), u smislu zakonitosti i naravno izlaganja rizicima.
Zakon je takav da su penzijski fondovi prilicno limitirani u rasporedjivanju portfelja (u smislu vrste hartija u koje se moze ulagati, udela u ukupnom fondu i ostalo), upravo da bi se minimizovali rizici.

Kiffi, bejbi, sve sto si pitao zahteva duzu pricu, pa...you know where to call.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Vlada T

Lakše mi je na kafu da te izvedem neko da te zovem i da mi objašnjavaš :)

Temu sam pokrenuo zbog mog kuma koji je počeo da daje godišnje neku sitnu lovu u neki fond (koji je kako tvrde legalan), a nije jedan od navedenih ... Para je smešna ako se zna da se radi o jednoj uplati za celu godinu ... Kada se penzioniše, čovek navodno dobija penziju veću od prosečne državne penzije ...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Kiwi sve shto zvuci previse dobro da bi bilo istinito verovatno i nije-mislim na situaciju u vezi tvog kuma i njegovih uplata u taj fond.

Isto tih 5% koji uplacuju u priv.pen. fondove se odnosi na deo populacije koji je u radnom odnosu.To jeste malo ali mislim da je prosle godine bilo svega 2% s obzirom da su ti fondovi tek poceli sa radom kod nas procenat ce sigurno rasti.Ja sam licno za takve ne obavezne fondove i verovatno cu ucji u tu varijantu za koju godinu-ako dobijem povishicu to jest :D
Korisnikov avatar
By Vlada T
Originally posted by Kiwi
Originally posted by Vlada T

Lakše mi je na kafu da te izvedem neko da te zovem i da mi objašnjavaš :)

Temu sam pokrenuo zbog mog kuma koji je počeo da daje godišnje neku sitnu lovu u neki fond (koji je kako tvrde legalan), a nije jedan od navedenih ... Para je smešna ako se zna da se radi o jednoj uplati za celu godinu ... Kada se penzioniše, čovek navodno dobija penziju veću od prosečne državne penzije ...
puedes llamarme y venir a mi lugar y mí lo explicará todo a ti
Korisnikov avatar
By KiWi
gracias que haré eso
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!