Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Pošto neki od vas već studiraju po bolonji (mortadeli), interesuje me kako su vam koncipirani oni testovi (kontrolni zadaci) koje imate tokom godine: koliko su česti, koliko pitanja imaju i koliko vremenski traju, kolika količina gradiva dolazi na jedan test itd.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja imam par ne bas tako sjajnih iskustava po pitanju tih 'bolonjskih' testova, jer smo mi bili poslednja generacija po starom programu, pa su profesori iskoristili sansu da oprobaju novi model na nama.
Uglavnom postoji tri testa, ako se ne izlazi na usmeni. Ukoliko profesor/ica voli usmeni, onda imamo dva testa, ali maximalan broj bodova je dovoljan za neku sedmicu, a svi koji zele vise moraju doci na usmeni kada odgovaraju na pitanja iz celog gradiva. Ako profesor/ica nije neki drkos, ocena sa testova ostaje bez obzira na epilog usmenog, a ako jeste - mozes pasti spit zbog alavosti.
Uglavnom prate predavanja, ili su rasporedjeni u jednom semestru na recimo svakih mesec i po.
Imaju po tridesetak pitanja, ali zavisi kako su koncipirana. Uglavnom retko zahtevaju previse filozofije, svode se na zaokruziti tacan odgovor, dopisati, dati definiciju, nabrojati, povezati pojmove. Rade se u toku jednog predavanja, znaci dva sata max. Uglavnom nije potrebno toliko vremena.
Sad, lose iskustvo... testovi iz genetike (ubicu se bude li ovo iko sa genetike citao) su bili brutalno teski, neka pitanja uopste nisu bila iz literature za genetiku, vec iz nekih drugih predmeta koje smo slusali, ali nismo polozili :hypno: , trazeno je da na cetvrtini papira zdudam ceo zadatak, a nisam imala dodatne papire, nego mi je asisentkinja lepo skresala da se snadjem. Pisala sam brojke i slovca za mikroskop, posto je trazen i postupak. Neki od zadataka na zaokruzivanje su zapravo bili celi zadaci koje treba uraditi da bi se stiglo do krajnjeg resenja, odnosno slovceta koje treba zaokruziti. I... najlepse od svega - nema popravnog. Ko pukne jedan, makar bio poslednji, polaze po starom, prakticni + usmeni.
Pa, uglavnom se potrude da za testove lepo podele gradivo (ako se ikako moze podeliti) na jednake celine. Mada, ima slucajeva da se za jedan test sprema skriptica od 100-nak strana, a za sledeci knjiga od 300 i nesto.
Ne znam, meni je sve to malo klimavo, bar kod nas gde se ljudi dovijaju na najrazlicitije nacine da sto manje uce, a sto vise ispita polazu, pa tako ima onih koji izadju na jedan test da bi pohvatali i zapamtili pitanja i onda sledeci put dodju da dobiju 10, jer se ne prave novi testovi za svaki rok itd...
Korisnikov avatar
By jugoslovenka
Za sada imam osecaj da smo mi pokusni kunici i da se i sami profesori na nama sad uce kako treba da se radi sve to.
U principu, mi posle svake celine koju odslusamo imamo test, pa onda kad budemo pri sredini knjige radimo kolokvijum, i testova ima koliko i poglavlja, a kolokvijuma 2, eventualno 3. Oni bi, po pravilu trebali da budu dovoljni za ocenu, medjutim neretko profesori pozivaju studente i posle tih uspesno uradjenih kolokvijuma da dodju na usmeni.
Korisnikov avatar
By switchon1234
Uglavnom, svih pet godina smo imali mogucnost polaganja preko kolokvijuma bez obzira sto sve do prosle godine nije bio zvanicno uveden bolonjski sistem. 2-3-4 kolokviuma po predmetu.
Meni licno ne odgovara sistem kolokvijuma jer kapmanjski ucim i volim da se posvetim tome sto radim potpuno. Zato sam uglavnom uvek bolje prosla na celom ispitu. Da ne kazem da za kolokvijume cesto ni sami profesori ne znaju sta hoce da daju naucimo...
Korisnikov avatar
By Herald
Bolonja je kao u srednjoj skoli. Predjes nesto malo pa kontrolni. I tako stalno po malo.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by smera
Bolonja je kao u srednjoj skoli. Predjes nesto malo pa kontrolni. I tako stalno po malo.
Zbog toga u suštini i pitam... jer sam stekao utisak da je u srednjoj školi drugačije od toga i da onda đaci ulaze u kulturološki šok kada jednom dođu na fakultet... čini mi se da većini nastavnika više odgovara da đaci kampanjski uče i jednom po tromesečju usmeno odgovaraju, jer onda ne moraju stalno da pregledaju kontrolne... mislim da je delimično zato što ne umeju da naprave dobra pitanja za testove, pa zadaju "napiši sve što znaš o..." i onda se smore kada vide gomilu od po pet sitno ispisanih listova...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
kolokvijumi o kojima pričate i testovi o kojima jukie priča su dve različite stvari. ovi "bolonjski testovi" se rade svake nedelje! kod nas na faksu postoje, ali na na svim predmetima još uvek. ja bih voleo da imam tako nešto, jer bi mi bilo mnogo lakše da ispolažem sve predmete. istina, smara to što su im obavezna sva predavanja i vežbe.
Korisnikov avatar
By jukie
Mi smo na fakultetu samo iz nekih predmeta imali te testove-kolokvijume, i onda su bili jednom nedeljno (npr. ponedeljkom u 7.30 ujutru pa posle celu nedelju budeš neispavan) i nisu uopšte bili laki... iz opšte fiziologije sam valjda imao prosečnu ocenu 6.0; ja ono gradivo ne umem da učim, pogotovo nedeljom poslepodne... doduše iz geografije životinja sam imao 10.0 prosek, ali to gradivo me zanima, a i ovi ostali su mogli da polažu popravne kolokvijume, tako da je to nešto drugo.
Tu ne računam kolokvijume iz neorganske hemije, koji su kao prvi deo ispita
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!