Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Paki
Studirati u Italiji...

Ona vest koja je neminovna na po?etku svakog novinskog teksta, ovoga puta glasi: "Prema prijavama za ispite iz znanja jezika, svi su izgledi da ovogodi?nji rekordni broj od 45 hiljada stranih studenata u Italiji, bude zna?ajno nadma?en u narednoj ?kolskoj godini". Dolaze, i to sa raznih strana sveta. Na prvom mestu su mladi Albanci, koji ?ine ?ak 25 odsto svih stranih studenata u Italiji, slede Grci, Rumuni, studenti iz Kameruna i Maroka, pa Hrvati, a onda iznena
Korisnikov avatar
By cartman_ns
Bolje receno kako najbolje i najlakse do stipendije, cuo sam da italijanska vlada stipendira strance na drzavnim univerzitetima. Neka iskustva, jel neko probao, zavrsio mozda??

Ko god zna nesto, molim vas da odgovori, ali detaljno, sa svim koracima. Kako se prijavljuje, sta je sve potrebno, jel moram u Zagreb po TOEFL, jel bitan prosek....tj SVE :)

Hvala unapred!
By Çâðê_DUP
Zanima me neki pocetni impuls ka studijama u inostranstvu, ka cemu se orijentisati, gde traziti, koliko para, koji uslovi, linkovi, sajtovi, i sl.

Neka ova tema bude mali prirucnik svima koji zele da zapocnu (nastave) studije u inostranstvu. :france:

(apelujem da se uvedu smajliji jos nekih zemalja UN, Spanija npr)
Korisnikov avatar
By Escobar
Pa jedino sto mozes je da pratis sve zive konkurse, npr na Infostud sajtu, sad, sve zavisi koja si godina i sta studiras, mozda da stupis u kontakt sa nekim od profesora univerziteta koji te interesuje, pa da mu se uvalis na praksu preko leta, dalje ce ti biti lakse, kad te upoznaju tamo....

Sto se tice cena, mene je odlazak (dakle sa svom administracijom i parama za pocetak) izasao relativno jeftino--ajd da ne lupam ali oko 1500-2000 eura....
By Çâðê_DUP
Originally posted by Escobar
Pa jedino sto mozes je da pratis sve zive konkurse, npr na Infostud sajtu, sad, sve zavisi koja si godina i sta studiras, mozda da stupis u kontakt sa nekim od profesora univerziteta koji te interesuje, pa da mu se uvalis na praksu preko leta, dalje ce ti biti lakse, kad te upoznaju tamo....

Sto se tice cena, mene je odlazak (dakle sa svom administracijom i parama za pocetak) izasao relativno jeftino--ajd da ne lupam ali oko 1500-2000 eura....
Da preciziram, ne radi se o meni, osim ako ne govoris "uslovno".
Zanimaju me svi nacini da se uopste ode iz ove zemljetine, pa i ovaj. Ja licno volim da sam u toku sa tim.
Dakle, 2000 evra. Pa zar ne mislis da ako neko ima 2000 evra u dzepu, da mu ni Srbija nece toliko smetati? Ili govorimo o onima koji bas zele da odu negde drugde zbog usavrsavanja i sl.
Mene ovi drugi manje interesuju. Mene zanimaju oni koji zele da ZAPOCHNU studije u inostranstvu, zato sto je to teza opcija za razmatranje.
Zanimaju me takodje drzavni univerziteti, jer za ove ostale znam nacin. :pare:
Ali, to je nesto sto mene zanima. A druge verovatno zanima i jedno i drugo.
:gitara:
Korisnikov avatar
By Escobar
Pa ja sam svojih 2000 evra na jedvite jade skupio.... Ne govorim o parama koje treba da pljunes odjednom, vec za kojekakve prevodioce, avion, vize, te dok se ne snadjes.....
Korisnikov avatar
By Katengl
Ja ozbiljno razmisljam da sledece godine odem negde i ako treba opet krenem od prve godine (sad sam brucos u bg-u). U svim zemljama EU su sada uvedene posebne skolarine (po par puta vece nego za drzavljane iz EU) za strance na drzavnim univerzitetima, osim, kako sam razumeo, Finske i Italije (mozda i Nemacka, nisam siguran). Imam poznanike koji su u Italiji i koji nisu nimalo zadovoljni njihovim sistemom obrazovanja i drustvom uopste, tako da je meni licno ta opcija otpala. Cuo sam i da su ljudi iz francuskog KC-a jako ljubazni i da hoce da objasne sve sto vas interesuje u vezi sa studiranjem tamo, ali valjda uz prethodno zakazivanje. E, sad, mene najvise privlaci UK, ali su skolarine paprene a sanse za dobijanje nekih stipendija i nisu bas neke (uglavnom ih dobijaju postdiplomci). Trenutno sam u nekim pregovorima sa Edinburgom oko priznavanja diplome iz srednje skole, ali cak i kad bi sve ispalo kako treba - $$$$$$... Osim ako nadjem nekog dobrotvora :D . Sto ce biti za nekih pola veka. Tako da mislim da je definitivno mnoooooooooogo lakse otici tamo na neko usavrsavanje ili na postdiplomske nego krenuti od nule, ali sta da radim kad me neki djavo tera da odem odavde sto pre. Jos jedan problem je jezik, koji morate da govorite na nivou C1 ili C2 (Kembridzov CAE ili CPE), a s obzirom na to da su osnovne studije iskljucivo na jeziku zemlje u kojoj studirate - ko je raspolozen za ucenje finskih 15 padeza, samo napred!
Korisnikov avatar
By pazzaz
Drzavni fakulteti su uglavnom dzabe ili jako jeftini (u Belgiji su oko 400 eura u Francuskoj i Nemackoj je koliko znam skoro za dz) ali traze prvenstveno znanje jezika na dobrom nivou kako bi se mogla pratiti predavanja i polaganje prijemnog (za neke fakultete). Mada zakoni su se malo poostirili od kad su se prikljucile nove clanice EU ali ipak sve zavisi od zemlje i grada u koji zelis da odes. Ako nadjes fax i zemlju koja ti odgovara onda za info se treba obratiti studentima (prvenstveno onima koji nisu iz EU) sa tog faxa sta je sve potrebno za upis.
Korisnikov avatar
By tramp
dosta fakulteta u USA daju pare za post. dipl. i to se da sa malo strpljenja naci na netu, pa ako koga zanima kako nek se javi ... naravno pomaze ako si mali genije :ogledalce:
Korisnikov avatar
By Sky123
(apelujem da se uvedu smajliji jos nekih zemalja UN, Spanija npr)
[/quote]

Pa, vec imaju smajlici nekih zemalja, kao sto su Vatikan :egzorcist: , malta :jbg: , turska :piggy: (hehe), amerika :psiholog: , holandija :zen: , opet holandija :ostrisekiru: , egipat :skorpija: , australija :kiwi: , kina :chestram: , cad :smeh: , tunis :arapin: , sjeverni pol :dm: , norveska :snesko: ... etc etc etc ... i naravno kolorado :colorado: :tamoamo:
Korisnikov avatar
By Escobar
Da, kao sto rece Tramp, najlakse je otici na post dipl, licno mislim da ima dosta sansi u USA, naravno, trazi se dosta dobar prosek, dobre preporuke i dobri projekti....:nerd:
Korisnikov avatar
By NegativE
Da, da, sve zavisi od toga gde i sta zelis:)
ja imam neke linkove i ponude vezane za UK jer me ta zemlja iskljucivo interesuje pa ako nekog takodje zanima nek se javi...

* prirodne nauke, tehničke nauke, društvene nauke, humanističke nauke...*

http://www.admin.ox.ac.uk/io/scholinfo.shtml

*Queen Mary's School of Medicine and Dentistry*

http://www.qmul.ac.uk/international/

*ima jos jedan super projekat, ciji mi se link zagubio (ali ga mogu naci ako se potrudim), a tice se sestomesecnog boravka u UK radi ucenja jezika za vreme koga je obezbedjen job koji je placen po principu studentske dnevnice i od istog se i placa skolica i smestaj u porodici + ostaje nesto za dzeparac! Mozda i najbolja opcija za pocetak i uspostavljanje veza...

i jos neki linkovi vezani generalno za evropsko podrucje i studiranje

*opet za medicinare* :)

http://www.emsa-europe.org/
http://www.esn.org/students/forstudents.php

*Network of Universities From the Capitals of Europe*

http://www.ulb.ac.be/unica/

*Stipendije i studiranje u Svedskoj*

http://www.sweden.se/templates/cs/SISFr ... _4908.aspx >>>
http://www.sweden.se/templates/cs/Article____4936.aspx

*Stipendije i studiranje u Swiss* >>> vazi do 31.10!!!
http://www.saia.sk/Images/Kristina/Bila ... 7-2008.pdf

*Studiranje u Nemackoj - stipendije*
http://www.daad.de/stipendien/en/index.en.html?
odeljak za Srbiju >>>
http://www.daad.de/stipendien/en/index.en.html?land=72

+ Scholarship database(detaljne informacije o SVIM programima stipendija!)
http://www.daad.de/deutschland/foerderu ... 62.en.html
Korisnikov avatar
By Sky123
ja razmisljam da posle srednje hvatam neki fakultet u Uk-u...
Korisnikov avatar
By Val
Evo konkretno za Nemacku: Ako neko zeli da studira ovde, kao prvo mora da ima zavrshen kurs nemackog (koji tacno, ne znam), pa s tim dodje u nemacku, ponese 3000 Eura (koliko koshta "shkolarina" na faxu od 2007 godine), pa onda josh neke parice za zivot, osim ako ima nekoga ko ovde moze da ga podrzi. Zatim prvo 6 meseci sedi ovde, opet ide na kurs (kurs E) Nemackog i tek da tim papiricem u ruci moze da se prijavi na fax. Do ove godine je upisivanje na fax drzava podrzavala, posebno za inostrane studente. Medjutim od 2007 sve sami placate. U svakom slucaju u depozitu MORA da stoji 3000 Eura od kojih oni svaki semestar odbijaju po 700 eura. Kad se taj novac istopi placate dalje sami. Imate naravno mogucnost i da radite, ali ne vishe od 100 sati mesecno.

:putnik:
By Çâðê_DUP
@val
za koliko vremena moze da se prosecno skupi love za faks? (npr za 6 meseci, dok traje ucenje jezika)
Korisnikov avatar
By Katengl
Originally posted by NegativE
Da, da, sve zavisi od toga gde i sta zelis:)
ja imam neke linkove i ponude vezane za UK jer me ta zemlja iskljucivo interesuje pa ako nekog takodje zanima nek se javi...
Da, ali meni licno nije problem ovo:

"Thank you for your email. The Serbian Secondary School Leaving Diploma is
considered comparable to the overall GCE A-level standard and we would be
happy to consider an application from you if you have attained, or are
expected to attain, top grades in at least three relevant subjects
(including Mathematics and Physics).

Please visit the College website for further information.

Yours sincerely

Mrs Stacey Smith
Admissions Secretary

Trinity College"

posto posle toga sve zavisi od intervjua, nego mi je problem ovo:

"If you are an Overseas student, you must pay annual fees to both the University and the College. The College fee for the academic year 2006-7 is £3,459. The University fee depends on the subject involved: for most Arts subjects and Mathematics, it will be £8,832; for Sciences (other than Mathematics), Architecture, Geography and Music it will be £11,571 (2006-7 rates). A higher fee is charged in the clinical years of medical courses."

A fora je u tome sto je ista skolarina i na najmanjim univerzitetima i na Kembridzu ili Oksfordu, samo sto su mozda cak i vece sanse da se dobije neka stipendija na ovim prestiznijim, jer ih jednostavno sami univerziteti dodeljuju vise. Nista, jedino da krenem da dilujem drogu i da se nadam. Drugi nacin ne postoji.
Korisnikov avatar
By M M and I
Svedska jos uvek i stranim studentima dozvoljava studiranje pod uslovima pod kojima studiraju i svedski drzavljani...tj. DZABE...odnosno ne placa se nikakva skolarina....ostalo (kao sto su put, viza, stan, hrana i knjige) placas sam...mada knjige uvek mozes naci u univerzitetskoj biblioteci pri svakom univerzitetu...

Inache ja studirao preko ERASMUS-a (tj. tvoj maticni fax te salje na neki drugi fax u EU sa kojim ima deal) u Italiji i bilo je odlicno...E sad kakvi su uslovi za studiranje u Italiji za strane drzavljane ne znam jer u Italiji nemam status stranog drzavljanina...
Korisnikov avatar
By M M and I
e da, na ovo sto je Val napisala, da dodam da u Svedskoj ne moras da znas svedski da bi pohadjao predavanja na engleskom koja ima svaki tehnicki fax...
Mada, ako zelis da studiras sa svedskim studentima na svedskom, a ne sa stranim studentima na engleskom, moras da imas polozen TISUS (Test I Svenska för Utländska Studenter)....
Korisnikov avatar
By HPLC
Fakultet u Novom Sadu, magistratura u Nemackoj, doktorat u UK i postdoc u USA...posle nazad u UK kao profesor :) The End ;)
Korisnikov avatar
By SouthSide
Pa u Austriji mu dodje onda najjednostavnije, samo treba da se prilozi dokaz o prijemu/studiranju na nekom od drzavnih fakulteta u Srbiji i onda te oni prime pod uslovom da u roku od 3 semestra polozis kurs nemackog za strane studente i to bi bilo to. Sad, skolarine se na nekim univerzitetima placaju, a na nekima ne, zavisi, mada i na onima na kojima se placaju postoji mogucnost da ti vrate novac posle godinu dana ako polozis odredjeni broj ispita.
Nije tesko doci na studije u Austriju, zajebano je za posao i te fore, inace, faks upisati i poloziti kurs nemackog se moze vrlo lako.

-
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Na drzavni fakultet u Nemackoj primaju sa diplomom srednjeg nivoa (Mittelstufen), s tim da dopolazes do nivoa do kog treba, negde i nista. Po pravilu te ceka polaganje DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang), i imas jedan semestar na raspolaganju da se pripremis. Ostalo je napisala Val.
By necodp
Pa ja sam konkurisao za Aarhus u Danskoj.Poslao sve,i rezultate TOEFL i ostalu dokumentaciju i sad chekam....Bio sam tamo jednom da to odnesem i na kosultacije sa neko zenom koja je glavna odgovorna za strane studente na faxu....Oni primaju negde oko 150 stranih studenta e sad nisam siguran koliko njih ide neki budzet a ici tamo na samofinansiranje je......pa onako recimo skupo(9000 EUR godina).....e sad sovek u dilemi....drzavni u Srbiji ili Pola Pola u Danskoj.....
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Ja sam aplicirao na par faxova u UK, svi su mi rekli samo da im posaljem dokumente i it's a done deal, ali... Kada studiras mozes da radis samo part time, a sa part time je nemoguce ziveti u Londnu tako da...
Korisnikov avatar
By krvavi knez
ja ću probati doći u beograd na studij sljedeće godine...

ali ne znam mogu li ja to...

imaju li fakulteti i sveučilišta bilatralne ugovore ili nemaju.:kuca:
Korisnikov avatar
By blenta
zashto bi neko hteo da sa zg sveuchilishta dodje na bg univerzitet???
Korisnikov avatar
By Deksi
Ja treba da potrazim mogucnosti studiranja u Norveskoj uskoro i da apliciram.....smara me odlazak u inostranstvo ali realno perspektiva je svakako bolja tamo nego ovde po pitanju posla,izbora fakulteta itd.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Deksi
Ja treba da potrazim mogucnosti studiranja u Norveskoj uskoro i da apliciram.....smara me odlazak u inostranstvo ali realno perspektiva je svakako bolja tamo nego ovde po pitanju posla,izbora fakulteta itd.

:)

Hvorfor Norge?
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by M M and I
Originally posted by Deksi

:)

Hvorfor Norge?
Zato sto mi se zemlja jako dopada,jos kao klinac sam bio fasciniran severnim zemljama.
Znam i poneku rec :smilegrin:
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
Well, uvek mozete da nahvatate neku stipendiju.
Ova poslednja koju sam odbila obuhvatala je studije, dom, menzu, mesecni iznos (otprilike kao i stipendija koju ovde primam).... Nije zvucalo lose, ali... Necu ja da ostavim moju ljubav ni za tri sipendije...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!