pazi, nisam bio na akademiji, pa ono što sam napisao je ono što sam ?uo od nekih ljudi koji su tamo. možda si ti ?uo neke druge informacije, pa se onda to sve svodi na rekla-kazala, tako da se bojim da tu nisam ništa pametno napisao.
što se novca ti?e, mala para kao i za svaku umetnost, ništa novo. pitanje je šta ?eš ti napraviti od toga svega. moje li?no mišljenje je da ako završiš akademiju i odeš da pucaš po svadbama i krštenjima, si bacio te ?etiri godine. opet, s druge strane, sre?an si ako možeš da se baviš ozbiljno fotografijom, a imaš i od ?ega da lepo živiš.
za ozbiljan po?etak... šta je "ozbiljan po?etak"? koliko je meni poznato, na NS akademiji se fotografija i dalje radi klasi?nim aparatima (što je ?ini pomalo skupim hobijem), a moraš sam proveriti da li su se malo modernizovali, pa sad daju studentima da se praksaju digitalcima. pretpostavljam da ?e od njihovih kriterijuma (ili neke druge akademije, svejedno) zavisiti i izbor vrste aparata.
cene su približne kad se radi o
kvalitetnim SLR aparatima, bilo analognim, bilo digitalnim, naravno novim. pogledaj u oglasima, tamo možeš na?i dosta polovnjaka raznih marki do 500 €. koliko sam imao prilike da zavirim, cene deluju okej, ali je jako bitno da povedeš nekog iskusnog sa sobom da pogleda aparat da ti ne bi uvalili neki koji ima neki feler, a da se to na prvi pogled ne vidi. posle s takvim aparatom možeš samo da se slikaš (figurativno).
što se filma ti?e, svakako da se kvalitetniji otisak dobija na filmu (zbog rezolucije zrna), ali to su pri?e za neke "high end" profesionalce kojima sad definitivno ne treba da se optere?uješ. ina?e se koriste najobi?niji filmovi, samo je pitanje kolika ti ISO osetljivost treba i na koji format ?eš raditi.
s druge strane, pri izboru aparata su ti bitni i objektivi, pa ti npr. ne bih preporu?io da kupuješ neki Zenit ili nešto tako staro. da se razumemo, Zenit je odli?an aparat, ali za njega ne?eš na?i objektive! s druge strane, npr. Nikonovi objektivi mogu da se šrafe i na stare SLR modele i na najnovije DSLR modele (naravno, od ove firme), pa se vlasnici starijih modela koji imaju kolekciju objektiva lakše odlu?uju na prelazak u digitalne vode.
moj li?ni stav je da za ozbiljno fotkanje ne možeš bez SLR aparata, zbog samih karakteristika. kreni od izmenljivosti objektiva, blica, pa do ru?nog izoštravanja, o?itavanja parametara, mogu?nost - to sve ne?eš na?i kod "idiota", a potrebno ti je za ozbiljan rad. opet, neki od naprednih modela "klasi?nih" digitalaca nude nekakav kompromis za znatno manje para, ali ?ak i uz mogu?nost manuelnog izoštravanja to nije ni približno "vr?enju to?ki?a" na objektivu.
fotografija nije jeftin hobi, to sigurno. za analognu možeš na?i jeftiniji aparat, ali ?eš brdo love spucati na filmove i na izradu fotki (cene su previsoke u državi Srbiji, na žalost), dok s druge strane DSLR košta više, ali je zato eksploatacija prili?no jeftina.