Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Ulix

Zaista ti je potrebna obuka da bi shvatio da se na mušterije ne viče? Da li bi tu obuku pohađao pre ili posle obuke za obuvanje patika i upotrebu viljuške? :eureka:
Hteo ti to da priznaš ili ne, ali svi mi smo imali obuku za obuvanje patika i upotrebu viljuške ... Moja mama je po tom pitanju bila gonič robova. Svaka mašna na pertlama je morala da ima jednake "uškice".
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by ns.happy

za curu koja je zavrsila ekonomiju ne kapira postulate kapitalizma. musterija je uvek fak uvek u pravu!
Ne. U kapitalizmu je onaj ko ima novac fak uvek u pravu. Da baba nije imala novac da kešira parfeme, očito iz čistog bezobrazluka i inata, ništa od ovoga se ne bi desilo. Ali da ostavimo sad to.

Kad se sve svede, ispadne da je baba za pet parferma kupila otkaz radnice. Time se kao mušterija direktno umešala u HR neke firme, a šefovica koja je na to pristala složila se da njena radnica vredi pet parfema.

Da li neko vidi u tome nešto pogrešno? Da li na primer forumska šatro-levičarka Ulixiana vidi nešto pogrešno u takvom postupanju prema radnicima?

Ono što postoji u razvijenom kapitalizmu a ne postoji u Srbiji je smisao za timski rad. To u prevodu znači -- možemo da se ne podnosimo, ali u interesu nam je da štitimo leđa jedni drugima.

Ispravno bi bilo da se šefovica sve složi, proda parfeme, a kad baba ode, da razgovara sa radnicom i shvati da je ova imala prirodnu ljudsku reakciju, loš dan, da je preterano reagovala na nešto što je iritiralo i tako dalje. Ako je to prvi put, ne bi trebalo da snosi nikakve posledice. Kao rezultat bi se dobio/la zadovoljniji/a i lojalniji/a radnik/ca, a parfemi su prodati -- što bi se reklo, win-win.
By XanaX
... Pa, da je cura dobila otkaz, a da sam na njezinom mjestu, narednih 10 (tj. dok me ne otjeraju) dana, dolazio bih u tu istu parfumeriju i oblijevao se parfemima... I usput, uputio koju fiktivnu primjedbu na bilo što, uz uvjet neka se ista prenese vlasnici.

I zaista, to da je kupac na prvom mjestu - stoji, kao što stoji da je curina reakcija bila pogrešna (ić' se svađat' s babom) - ali, ideja da uđeš u parfumeriju (ja zadnji puta kada kupovah dar) i samo se štrcaš i sl...

Mislim, parfemi stoje, kao prvo, pod ključem valjda, pa onda kažeš prodavačici koji / koje bi želio "omirisati" (ujedno te i zapita kakovi su ti afiniteti, nešto osvježavajuće, voćno itd.) i uglavnom, prodavačica otključa, izvadi bočicu / bočice koje se koriste za testiranje i malo štrcne na tester i pruži ga, da omirišeš... Iznimno neke vrste, valjda oni tzv. "teški" mirisi koji daju pravi "buke" uz toplinu kože, te ti malo štrce na ruku...
Korisnikov avatar
By Madonna
and maybe, just maybe se ta devojka zamerila bakici pre ovog incesta u parfimeriji ali je zaboravila? :serlok:
Slika
By Ulix
Originally posted by AngraMaina
Da li na primer forumska šatro-levičarka Ulixiana vidi nešto pogrešno u takvom postupanju prema radnicima?
Sad kad si me ti naučila šta je jedino ispravno i ljudsko (da ne kažem fer i principijelno) rešenje, kao stara sveznajuća koka koja se povremeno spusti među piliće i podeli mudrost koju je stekla sedeći na jajima, vidim da sam zgrešila i kajem se zbog svoje nepromišljenosti i evo, ovde pred formuskim svetom, obećavam da nikada više neću imati mišljenje, a da se pre toga ne konsultujem sa tobom, budući da ti znaš, a mi svi samo nagađamo.
:pilence:
Korisnikov avatar
By KiWi
Nullarice, gde nađe ovu babu???
Korisnikov avatar
By Dirrty
Osećam da je baba pička ipo za svoje godine. :vatroslava:
Korisnikov avatar
By Madonna
konstatacija veture i film ''drag me to hell'' kiwi
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by KiWi

Stvarno si naivan ako misliš da su prodavačice na zapadu uslužne samo zato što su tako vaspitane.
Uslužne su i ljubazne zato što na Zapadu prodavačice popiju otkaz kad viču i drže lekcije mušterijama. :kosa:
lepo bi bilo da je i sa lekarima tako-50% dr-ova bi popilo otkaz u roku jednog jedinog dana...

aj,nek bude 30%... :hekla:

ostalo je napisao xanax-ono-šbkbb...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by AngraMaina
Da li na primer forumska šatro-levičarka Ulixiana vidi nešto pogrešno u takvom postupanju prema radnicima?
Sad kad si me ti naučila šta je jedino ispravno i ljudsko (da ne kažem fer i principijelno) rešenje, kao stara sveznajuća koka koja se povremeno spusti među piliće i podeli mudrost koju je stekla sedeći na jajima, vidim da sam zgrešila i kajem se zbog svoje nepromišljenosti i evo, ovde pred formuskim svetom, obećavam da nikada više neću imati mišljenje, a da se pre toga ne konsultujem sa tobom, budući da ti znaš, a mi svi samo nagađamo.
:pilence:
Tako. A kad ti budeš radio pa napraviš grešku -- jer, verovao ili ne, ni ti nisi bezgrešan niti uvek u pravu -- verovatno ćeš isto tako gorljivo i prepotentno tražiti momentalni otkaz?

(Ti i ostali koji tako misle, a vidim da ih ima mnogo.)

Inače ovde u Americi radnica ne bi automatski dobila otkaz, dobila bi ga ako joj je gazda drkadžija -- zla sreća kao ona koja je pogodila Kiwijevu prijateljicu. I uopšte, ako za neku zemlju ne treba generalizovati, onda je to Amerika. OK teško da će se neko izdrati na tebe u radnji (mada i to nije isključeno, a i ne znamo koliko je zapravo nevaspitana bila reakcija te devojke), ali daleko od toga da postoji neki ujednačen obrazac civilizovanog ophođenja.
Korisnikov avatar
By gorilica
Nakon 15 godina rada u trgovini, i kao neko koga 80% mushterija bash, bash zgotivi, mirne dushe mogu da kazem Kiwi, da je tvoja drugarica i te kako osnovano mogla da popije otkaz.
Fraza: Mushterija je uvek upravu, nije samo fraza. Za pravog trgovca bi trebala da bude svakodnevna mantra. Glas zadovoljne mushterije se daleko chuje. Glas nezadovljne josh dalje, a trgovac zivi od novca koje mu iste svakodnevno ostavljaju.
Trgovina je zanat. Zanat za koji se izmedju ostalog neko i shkoluje 3-4-5 godina. Izmedju ostalog, problem koji mi kao drushtvo danas imamo, a vezan za neljubazne shalterushe i izdrkane kasirice je vezan za to shto se masovno zaposhljavaju nestruchni ljudi.
Ipak, drago mi je shto se zavrshilo kako se zavrshilo, jer kontam da tvoja drugarica jednostavno nije znala da se izbori sa situacijom i jer smatram da je veca krivica vlasnice radnje shto je uopshte zaposlila nekog ko nije struchan. Na kraju je ipak donela ispravnu odluku. Kaznom je tvojoj drugarici stavila do znanja da je pochinila greshku, a vrstom kazne ce mozda od nje i napraviti pravog trgovca. Chovek se na greshkama uchi.
Ostalima:
Posao trgovca inache jeste prilichno stresan. Morash se prilagoditi i naci nachin da pravilno pristupish razlichitim profilima ljudi (od onih sa visokim obrazovanjem, do onih sa 2 razreda osnovne, u shirokom spektru njihovog lichnog raspolozenja), osmehivati se i kada ti nije do toga, po nekad progutati i neku uvredu, izboriti se sa riskantnim situacijama kada ti se u radnji pojavi alkoholisano lice ili grupa narkomana koja je najcheshce tu sa ciljem da ti neshto mazne, a shto ce tebe pecnuti po dzepu, prilagoditi se zahtevima poslodavca (koji chesto mogu biti sumanuti), i sve to u jednom danu. Upravo zbog svega toga, pravi i uspeshni trgovci i jesu nekada bili respektabilni chlanovi drushtva. Na zalost, vreme u kome zivimo je dosta toga devalviralo i promenilo.
Korisnikov avatar
By deran
gorilici-to što si napisao važi maletene za sve poslove gde čovek dolazi u neposredni kontak sa ljudima...

ti beše rekao da radiš u kiosku?da ti baba dolazi deset dana i lista novine koje dovati,bi ćutao?

"gospođo,molim vas,ostavite novine" i onda baba raspali "đubre jedno,ti meni tako...............................zovi gazdu............................................".
Korisnikov avatar
By greek_lover
Eh, Kiwi, nije tako jednostavno ...
Kao prvo - da li je baba pokvarna, odvratna, samoziva kucka? Da, naravno da jeste!
Da li je tvoja drugarica pogresno postupila? Da, jeste!
Da li baba ima pravo da trazi njeno otpustanje? Ima!

Problem radnika u usluznim delatnostima u srbiji nije mala plata, koliko je problem u stavu (tzv, attitude) i nemanju razvijene svesti o podeli odgovornosti.
Da li je negde u radnji bio natpis da ne smeju potencijalni kupci da se prskaju parfemima do mile volje? ... nije, naravno!
Ona je, realno, trebala da ukaze vlasnici radnje, menadzeru ili vec kome na babu i da nastavi da bude ljubazna i usluzna ... cinjenica da je nju (a i sve nas bi) babino ponasanje nerviralo je kranje nebitno!
NIJE SMELA NI PO KOJU CENU da ulazi u bilo kakvu verbalnu raspravu sa babom!!!! Ona nije zaduzena za to!
I tu lezi glavni problem, kad osoblje da sebi za pravo vise nego sto je ovlasceno!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Parfemi se i kupuju po par dana. Posle njuškanja trećeg ili četvrtog čulo mirisa postaje zasićeno, pa se mora iskulirati sat dva...a baka je kulirala dan...pa je ponovo došla da pomiriše par parfema...
Svaka čast bakici, ali neću da osuđujem prodavačicu jer da sam na njenom mestu i meni bi se stvorio oblačak oko glave.
Korisnikov avatar
By gorilica
Derane, ja imam tetku koja vec godinama dolazi i radi to shto si naveo, i pri tom za sobom ostavi haos koji uvek moram da sredjujem, a pri tom je medicinski radnik. Kada je vidim, izbiju me ospice, ali sam ljubazan, i stalna je mushterija koja mi mesechno u radnji ostavi 5-6 hiljada.
Jedino gde se ja upletem je da upozorim mushteriju da bude pazljivija sa kishobranom zbog shtampe, kada pada kisha, ili da se malo pomeri od shaltera (ljubaznim tonom), ukoliko lista shtampu a naidje sledeca mushterija.
Korisnikov avatar
By deran
a da ne ostavi tih 5,6 hiljada-u tom je kvaka-dakle,namerna provokacija od nekog,ko na kraju krajeva i nije mušterija...
Korisnikov avatar
By greek_lover
Ali namerne provokacije se resavaju pravilima ... ili se prijave onima koji su iznad tebe ... nikada se ne upustas u raspravu sa musterijama, cak i da znas da te zajebavaju osim ako ne naprave shtetu, tu je poenta!
Korisnikov avatar
By deran
ne znam-ja ne bih imao živaca za tako šta-bilo bi BABA MRŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ... :lol:
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by deran

a da ne ostavi tih 5,6 hiljada-u tom je kvaka-dakle,namerna provokacija od nekog,ko na kraju krajeva i nije mušterija...

Fora kod mene je shto se prema mushteriji koja mi ostavi 10 dinara u radnji ophodim sa istim poshtovanjem i ljubaznoshcu kao i sa onom koja mi ostavi 10 000. Shto sa osmehom dochekam i gospodju u nercu, kao i jadnichka koji krpi kraj sa krajem. Shto cu i onog ko mi nece ostaviti novac tog trenutka, ukoliko neshto nemam, uputiti na mesto gde moze da nadje to shto trazi. Zbog toga me i gotive.
Korisnikov avatar
By deran
ma oke,al opet se osvrćem-kad neko namerno dodijava,a recimo gazda na službenom putu... :srbin:

kontam ja i pravila i sve i sve,al kontam i da ima bezobraznika neviđenih...
Korisnikov avatar
By confinatti
Mene takodje nervira kada mi prodavacica dise u vrat,uhodi me dok razgledam rafove,bezobrazno mi namece svoju vestacku usluznost kao ona ce da mi pomogne oko izbora onog sto trazim itd,itd.Dok jednom ne pljunem slajmaru na takvu neku amebu od prodavacice necu da se smirim!:egzorcist:
Korisnikov avatar
By greek_lover
ima bezobrazluka da ne mozes zamisliti, ali opet ... postoje pravila, jbg!

Najgore je kad se dovedes u situaciju da musterija, ma koliko govno bila, dodje u priliku da se izivljava kao bakica iz topika :(
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by gorilica

Fora kod mene je shto se prema mushteriji koja mi ostavi 10 dinara u radnji ophodim sa istim poshtovanjem i ljubaznoshcu kao i sa onom koja mi ostavi 10 000. Shto sa osmehom dochekam i gospodju u nercu, kao i jadnichka koji krpi kraj sa krajem. Shto cu i onog ko mi nece ostaviti novac tog trenutka, ukoliko neshto nemam, uputiti na mesto gde moze da nadje to shto trazi. Zbog toga me i gotive.
Btw, nisi shvatio poentu.
Tih 5-6000 ostavlja upravo zato shto je tolerishem i imam strpljenja sa njom. Da sam bio drzak, zaobilazila bi me u shirokom luku i ishla kod nekog drugog sa chelichnijim zivcima i vecim stepenom licemerstva. :lol: Jbg, kao shto greek reche, pravila su pravila.
Na kraju, nije mi ni teshko da pospremam svaki put za njom. Shvatish to kao sastavni deo posla i pichish dalje. :)
Korisnikov avatar
By greek_lover

Btw, nisi shvatio poentu.
Tih 5-6000 ostavlja upravo zato shto je tolerishem i imam strpljenja sa njom. Da sam bio drzak, zaobilazila bi me u shirokom luku i ishla kod nekog drugog sa chelichnijim zivcima i vecim stepenom licemerstva. :lol: Jbg, kao shto greek reche, pravila su pravila.
Na kraju, nije mi ni teshko da pospremam svaki put za njom. Shvatish to kao sastavni deo posla i pichish dalje. :)
:up:
Korisnikov avatar
By scout_finch
znaci nastavnica moze da povede ekskurziju od 60 djaka, uvede ih u parfimeriju da "testiraju" parfeme ceo dan, bez namere da kupe, a prodavacica ne treba na to da obraca paznju?
kul.
meni se desilo vise puta da udjem u radnju, i, buduci da cesto izgedam ko klosar, radnice me gledaju i cene dal imam kintu da kupim ono sto oni podaju, par puta me to i naljutilo, al' opet mi ne bi palo na pamet da nekom namestim otkaz.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!