Originally posted by str00ja
Originally posted by hlaefdige
Originally posted by Banana
psiholozi i pedagozi se bave uglavnom 'problematicnom' decom, i mahom tek kada naprave neki 'prekrsaj'...
meni je cak nas pedagog objasnila da njima nije glavni posao razgovor i resavanje problema sa decom, nego organizovanje nastave i nastavnog osoblja....zacudilo me..nisam to tako zamisljala...
jeste, to je tacno, oni se tamo u registru zaposlenih u skoli, ili kako se to vec zove, vode kao "saradnici" u nastavi (ili tome slicno), ja video svojim ocima
naravno oni maltene samo sede u kancelarijama i piju kafe i bave se nekom papirologijom s vremena na vreme... svo njihovo delanje i eventualni kontakt sa decom je u cilju boljeg funkcionisanja skole kao ustanove i boljeg izvodjenja nastave, nikakve psihologije, razumevanja i resavanja (licnih) problema tu nema...
Pa u osnovnoj školi pepsi služba uglavnom služi da se dete koje je uradilo neku glupost i nastavnik koji je imao nesreću da ga zatekne na delu i dovede do pepsi službe smaraju tokom celog velikog odmora dosadnim suvoparnim teorijskim rečenicama, onda dete nešto kaže i pokaže koliko mu svest nije u vezi sa ovom dimenzijom realnosti, onda opet sledi red dosadnih suvoparnih teorijskih rečenica, pa opet dete nešto lupeta (i ne odustaje od svog stava koliko god on nelogičan bio) i tako 5-6 rundi, i onda detetu posle nekog vremena dosadi i počne da klima glavom i da govori kako će biti dobro i kako neće više da radi to što je radilo, i onda pepsi sa pobedonosnim osmehom (kako sam uspešna! rešila sam slučaj!) pušta dete (i zatočenog ekstremno smorenog nastavnika) da odskakuću niz hodnik jer je kraj odmora i vreme da počne sledeći čas
A što se tiče srednje škole, tu te uhvate na hodniku ili u zbornici pa ti dosađuju kako ti papirologija nije urađena kako treba. Na kraju moje zamene u srednjoj školi sam počeo da se štrecam kada je vidim da dolazi u mom smeru (jao evo je opet! ima da me u'vati u mašinu pa da me davi!) a taj poslednji put (kada sam apsolutno sve sredio kako je htela i nije imala šta više da prigovori) jednostavno je prošla pored i uhvatila jadnu profesorku mislim baš ustava da nju dalje drlja
Naravno pepsi služba se u oba slučaja takođe udružuje sa razrednim starešinama da lobiraju za decu koja važe za dobru i pametnu (u oko 2/3 i jesu, i sama deca nemaju nikakav problem nego pepsi+razredni prave od muve slona, a u trećoj trećini su problematična deca sa protekcijom), kako bi im se poništile slabe ocene koje su dobili jer su kiksnuli pošto jednostavno nisu učili, ili što su prepisivali na kontrolnom, ili što su šaputali bez prestanka kad su drugi odgovarali, ili da nabede nastavnika da je đak bio na času i da je pogrešno upisan kao odsutan, iako su đaci prebrojani i svi ostali su bili tu i samo je on falio.