Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By gorilica
Sve u svemu, izgleda da gramatika većini nas postaje problem što smo više stariji.
Korisnikov avatar
By Mortis
Jesmo li zaboravili na SMISAO izrecenog? Stalno se setim izvesne matore drtine koja umesto da SHVATI poruku, krene da gramaticki secira recenicu. Primer...

MD: "sad da uradis x da popravimo situaciju y"
ja: "zadnji put x je pogorsao situaciju y"
MD: "ne postoji prednji i zadnji"

To je funkcionalna nepismenost. Kad mi neko kaze da se da li pise odvojeno, a potrefilo se da sam napisao nesto o izvesnom umetniku...
By ...Sitnicava...
Originally posted by Kitee
Originally posted by QueerQue
ne kapiram nepismene ljude, jebote!! :drama:

ajde necu sebe uzeti za primer (makar zbog ovog ajde :) ali, zaista, sve se da nauciti makar do cetvrtog razreda osnovne skole. i ne kapiram kako neko konta da je nekapiram ili neznam i uvek, ali kad procitam UVEK i ...... :kletva:

ne vidim dalji razlog za komunikaciju....ma .... zaista. NE KAPIRAM!!

:maji:
Speaking of which... "jebote" se pise odvojeno :kiss:

"Jebote" se ne piše odvojeno...:nope:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Delete
Originally posted by jukie
Originally posted by Kiwi
P.S. U jednoj od tema sam napisao ''u redu'' odvojeno iako treba zajedno ... Samo mali info, postoji vest u arhivi na Blicovom sajtu gde "u redu" stoji odvojeno, a ne misli se na stojanje u koloni
"U redu" se i piše odvojeno u srpskoj varijanti, a u bosanskoj se piše zajedno, za hrvatsku nisam siguran.
Da se nisi zeznuo navodeci ovaj primer?
Koliko ja znam, u bosanskoj se, takodje, pise odvojeno, a za hrvatsku sam poprilicno sigurna da je obrnuto.
Na OBN titlovima filmova i serija se "u redu" uvek piše "uredu"
Korisnikov avatar
By Modesty
Na forumu vidim dosta pravopisnih grešaka,prvenstveno kod sebe ali smatram da ti baš i nema veze sa pismenošću jer sam definitivno i obrazovana i pismena.....što više tipkam po tastaturi,još ako je neka rasprava,ako su upitanju emocije bilo koje vrste...pravim greške,dok mi se to nikad ne dešava kad pišem na papiru i prilikom govora.
Malo smo deformirani od silnog tipkanja,ja osobno i lijena,često puta da ispravljam,tj,da prečitavam šta sam napisala.
Korisnikov avatar
By Frey
Setih se one Titove:

"Pre rata, u Srbiji je 50% stanovništva bilo nepismeno. Danas je potpuno suprotna situacija!"

:smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Hehe.

Da bismo se POSLE svega ponovo VRATILI na 50...
Korisnikov avatar
By Schveca
Originally posted by Modesty
Na forumu vidim dosta pravopisnih grešaka,prvenstveno kod sebe ali smatram da ti baš i nema veze sa pismenošću jer sam definitivno i obrazovana i pismena.....što više tipkam po tastaturi,još ako je neka rasprava,ako su upitanju emocije bilo koje vrste...pravim greške,dok mi se to nikad ne dešava kad pišem na papiru i prilikom govora.
Malo smo deformirani od silnog tipkanja,ja osobno i lijena,često puta da ispravljam,tj,da prečitavam šta sam napisala.
ja cu oo da prepishem :hekla:
Korisnikov avatar
By Mars
Koliko ja znam, oni su neka pravila formirali na osnovu smisla u recenici. I onda je nastao haos.
Kog ne mrzi neka pogleda kada se koristi "radio amater" a kada "radio-amater".

Kad sam ja isao u skolu, pravilo je bilo: ako se obe reci menjaju po padezima, onda nema crtice, ako samo druga, onda sa crticom. Sada nije tako.

Licno ne volim diskusije na temu pravopisa jer, prema mom iskustvu, njih zapocinju i potenciraju oni koji znaju samo to jedno pravilo o kome pricaju, eventualno jos par preko toga. I to koriste da diskredituju sagovornika. A oni koji pisu potpuno pravilno se ne oglasavaju...

Ja sam nesto izmedju, pa zato i pisem ovo.

:D
Korisnikov avatar
By hlaefdige
to sam i ja primetila...mislim da sam vec pisala na tu temu....svako ima neku omiljenu pravopisnu gresku..i kao...ako neko tako gresi, taj je glup, a ako resi nesto drugo..onda nije toliko....
By ...Sitnicava...
Originally posted by jukie
doduše ja sam "naprimer" uvek pisao spojeno, gde god da je u rečenici, jer ga "IZGOVARAM spojeno".
Eeeee, jukie, da je to kriterijum, na šta bi nam rečenice u pisanoj formi ličile... ;)

Naprimer, SOBZIROM na to da je...
Korisnikov avatar
By jukie
Pa sad se baš trudim.. postoje 2-3 takve situacije u kojima namerno (svesno) pišem odvojeno (tj. razmišljam "odvojeno, odvojeno" dok kucam). Držim ovu Klajnovu knjižicu blizu tastature pa je proveravam
Korisnikov avatar
By maka
mislim da ni sam ne pismena. ne cu da krivim one ko ji su ne pismeni. :smeh: :smeh: :smeh:

elem.

mene najvise nervira mesanje jeR i jeL.. i kad neko pise "ne" spojeno sa glagolom..
i ja gresim i svi gresimo,al trudim se da pisem sto pravilnije..
By ...Sitnicava...
Originally posted by maka
mislim da ni sam ne pismena. ne cu da krivim one ko ji su ne pismeni. :smeh: :smeh: :smeh:

elem.

mene najvise nervira mesanje jeR i jeL.. i kad neko pise "ne" spojeno sa glagolom..
:lol:

Meni je simpatično kada se neko "prepismeni", pa piše rečenice tipa:

" K'o god te bude dirao, ti mi javi."

Ili "prepismenjavanje" u vidu stalnog umetanja zareza tamo gde im nije mesto.

Npr. "Ma, svejedno je, Sonja, će doći sutra, ili, prekosutra."

:mini:
Korisnikov avatar
By jukie
E ja se povodom tog apostrofa sećam da smo jednom kod učiteljice pisali sastav i da sam hteo da napišem reč "umro" ("kada mu je umro otac", tom nekom liku iz priče) i odjednom nisam bio siguran da li se tu važi ono "muklo e" (koje slabo pismeni gube) ili ne ("vido", "našo", "išo") i onda sam napisao "umreo" za svaki slučaj jer u većini tih slučajeva se u književnoj varijanti ipak koristi to e ili a ispred o. Naravno nije bilo tačno, i učiteljica me pitala zašto sam stavio to e ali sam se branio ćutanjem. Iz nekog razloga sam se uvek branio ćutanjem u takvim situacijama jer sam to "zašto si uradio kako ne treba" shvatao kao grdnju što nije dobro urađeno (a i učiteljica je bila jedna od onih strogih). Sećam se slične situacije sa "Petar, množina Petrovi" gde sam u nekoj radnoj svesci za četvrti razred (e da, tada smo bili treći razred) Milenine starije sestre pročitao da je množina od Jelena Jelene, i onda smo dobili zadatak da napišemo sve oblike reči Petar i samo smo Milena i ja napisali Petrovi (jer smo koristili to pravilo iz te radne sveske) i oboje smo samo ćutali kada nas je učiteljica pitala zašto smo tako napisali (a baš je davala utisak kao da nas optužuje što smo loša deca i ne učimo kako treba)
Korisnikov avatar
By ivanazuh
- Nema ni kalizacija! Kanal o’tamo puna je voda! Narod, sve ce da poginemo u vodu! I ‘ocu ljudi da su higijena, da imaju narod u školu! Kakva higijana da imaju! Nemaju odakle narod da živu! Nemaju veliki platu! Narod živu u vodu, brate mili! Kako narod živu u Beogradu?! Ima socijalni rada i pomognu gi i sve! Ovde idite da se žalite - kažu:“Idi radite“! A de da radimo kad smo mi ljudi bolesni! U Deponiju živimo!
Korisnikov avatar
By ivanazuh
- Šutiradu me gospoda! Cigani me šutiradu! Šutira me s noge na nogu svakojaka nacija! Šutiradu me s noge na noga, a kad bi’ imala jedno tri ’iljade evra, ja bi’ možda dobila stan i na špijunku! Al ja ne tražim stan, brate slatki, na špijunku! Ja tražim jednu garniseru, jel jednu vešernicu, je li, jedno dva odelenja kulturni! Da imam vodu, da imam WC, da imam struju, osnovno jel ja se nisam kupala tri godine! I ja i moja deca! Vaške imam u glavu, ko perinač!

;)
Korisnikov avatar
By Azdaja
ah, ja volEm da sam nepismena... :sise: i imam i sise :retard:
Korisnikov avatar
By maka
Originally posted by ...Sitnicava...
Originally posted by maka

elem.

:lol:

Meni je simpatično kada se neko "prepismeni", pa piše rečenice tipa:

" K'o god te bude dirao, ti mi javi."

Ili "prepismenjavanje" u vidu stalnog umetanja zareza tamo gde im nije mesto.

Npr. "Ma, svejedno je, Sonja, će doći sutra, ili, prekosutra."

:mini:

tako ja pisem na pocetku svake veze hahahahh ono,kad se dopisujemo hahaahhha
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by ivanazuh
- Šutiradu me gospoda! Cigani me šutiradu! Šutira me s noge na nogu svakojaka nacija! Šutiradu me s noge na noga, a kad bi’ imala jedno tri ’iljade evra, ja bi’ možda dobila stan i na špijunku! Al ja ne tražim stan, brate slatki, na špijunku! Ja tražim jednu garniseru, jel jednu vešernicu, je li, jedno dva odelenja kulturni! Da imam vodu, da imam WC, da imam struju, osnovno jel ja se nisam kupala tri godine! I ja i moja deca! Vaške imam u glavu, ko perinač!

;)
Ko je dama koja je ove reci izgovorila ?
:love:
Korisnikov avatar
By ivanazuh
teta daco, "zivot roma" by tv paljma pljus, mislim da ima na 'tubetu'... :kiss:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Sjajna je..
Toliko zivopisna i srchana ( mada neshkolovana i nepismena ) zhena, da nemam rechi..
By Hans
Ipak , vrhunac su reči poput ''sumlja'' , zatim... konstrukcija ''ti biH trebalA'', onda mešanje ''je li'' i ''jer''... Paradoks je što su to uglavnom osobe sa dobrim školama, fakultetima, da ne računam ljude poput Mine Kostić koja kaže ''reČE ja'' ili Fahrete koja je imala ''plaFonsku ljubav''...Ne smeta mi, neka završavaju svoje fakultete sa neznamkakvim prosekom...ja se nikada ne bih menjao.
By mikka
Originally posted by Hans_87
Ipak , vrhunac su reči poput ''sumlja'' , zatim... konstrukcija ''ti biH trebalA'', onda mešanje ''je li'' i ''jer''... Paradoks je što su to uglavnom osobe sa dobrim školama, fakultetima, da ne računam ljude poput Mine Kostić koja kaže ''reČE ja'' ili Fahrete koja je imala ''plaFonsku ljubav''...Ne smeta mi, neka završavaju svoje fakultete sa neznamkakvim prosekom...ja se nikada ne bih menjao.
Istina je da ljudi koji studiraju lingvistički orijentisane fakultete treba da bolje poznaju pravopis jer je to stvar opšte kulture, a verovatno i njihove profesije.

Ali ako bismo gledali neki fer reciprocitet, onda bi bilo nekulturno i da profesor nekog jezika nije čuo za Njutnove zakone, ili Pitagorinu teoremu, ili planete Sunčevog sistema, što po mom mišljenju jesu neke osnovne stvari... Ali to se obično gleda u drugačijem kontekstu.
Poznata voditeljka u emisiji visokog rejtinga kaže da nikad nije čula za Milutina Milankovića.
(Nisam nigde video da je neko otvorio "skandal temu" posvećenu tome, a koja je, po mojoj oceni, barem u rangu one "je l, jer")
Stoga mislim da ne treba biti oštar prema ljudima dok studiraju nelingvističke fakultete (iako priznajem da postoji neka osnovna gramatika koja treba da se zna iz osnovne i srednje), pa treba pored silnig formuletina i proračuna i da gnjure nad gramatikom, dok se to baš i ne očekuje u obrnutom slučaju.
Kardinalne greške ne prijaju ni meni, ali kod ovih lakših bilo bi fer pogledati im kroz prste.
Eto, samo sam hteo i da malo sagledam stvari i iz nekog drugog ugla. :peace:

Ipak, moje mišljenje je da osoba koja je završila svoje formalno obrazovanje, treba da se potrudi ne samo oko svog pravopisa, nego i celokupne opšte kulture (a pravopis sigurno jeste njen osnovni element).
Korisnikov avatar
By AngraMaina
zasto ova tema ne moze da umre nego je vaskrsavate ko pekic lazara?

elem prost zakon ponude i potraznje: u srbiji NISU POTREBNI pismeni ljudi. pismenost ne donosi nikakvu prakticnu niti simbolicku dobit. i normalno da nece niko da gubi vreme.
By mikka
Originally posted by AngraMaina
zasto ova tema ne moze da umre nego je vaskrsavate ko pekic lazara?
Znam angra, a na forumu teme o nepismenosti niču ko pečurke na panju. :kisa: Da li je pravopis postao fetiš za gej populaciju? :neznam:
elem prost zakon ponude i potraznje: u srbiji NISU POTREBNI pismeni ljudi. pismenost ne donosi nikakvu prakticnu niti simbolicku dobit. i normalno da nece niko da gubi vreme.
Nažalost, ima dosta istine u tome. I uopšte, razvoj bilo kakvog neprofitabilnog aspekta ličnosti se smatra gubljenjem vremena. Kapitalizam :giljotina:
By Hans
Ova tema treba da postoji jer je zanimljivija od sijaset drugih, tipa : ko voli otpozadi, ko ne voli... Elem, mikka, istina je to sto govoris, samo, ja se secam da sam u gimnaziji morao znati mnogo toga iz sveta prirodnih nauka iako me to nije zanimalo...Zato danas i dalje hvatam sebe kako pishem trigonometrijske formule s vremena na vreme ili reshavam oksido-redukciju. :smeh:
By mikka
Oksido-redukcija još i nekako...ali trigonometrija u slobodno vreme? Ti baš znaš da se zabavljaš :giljotina: :lol:
Šta sam još 'teo reći... Da, mislim da je bitna stvar u učenju pravopisa (a i usavršavanju uopšte) obuzdavanje sujete ako ti neko ukaže na grešku na dobronameran način.
Mi smo imali jednog sjajnog nastavnika koji je ponekad grešio u pravopisu, ali kako je bio blizak sa nama, nije mu smetalo, i čak je bilo dobrodošlo da ga ispravimo. Divan jedan čovek. Umeo je da zastane u sred predavanja i naglas razmišlja koji je od neka dva oblika pravilan. Naravno, uvek se nađe nekoliko udarnih štrebera da ispucaju tačnu verziju. Za maturu smo mu poklonili Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica". :smeh: A njemu maltene suze radosnice. :lol: E to je "lafofski" odnos prema onome što čovek treba da nauči. :smug: :sudija: :cheer:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!