Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By zimizamizum
The1, evo da ti da savet neko ko je upisao fakultet koji je neprofitabilan :D (istrazivanja kazu da oko 85% dip. psih. kod nas zavrsi u skoli bar u nekom periodu)

Upisi ono sto zelis/volis.

Tvoj radni vek ce se zavrsiti kroz minimum 45-50 godina.

Ako upises ono sto zelis, imaces mogucnost da se time bavis, ali neces morati. Ako upises nesto sto ne volis, neces imati mnogo manevarskog prostora kasnije.

I ko zna sta ce se sve desiti u tih 45-50 godina. Mozda ce nastavnik biti jedno od najuvazenijih i najprofitabilnijih zanimanja. Mozda ces ti saznati da se u stvari jos vise zanima nesto drugo? Moza ces zavrsiti u inostranstvu gde su opcije drugacije. Ne zaboravi one silne ljude koji su pre desetak godina na zapadu upisali programiranje - super plata, trazen posao... Danas se mnogo njih kaje jer nema posla (previse je programera) i moraju konstantno da se dodatno obrazuju.

Danas se u Evropi i Americi za lepe (odgovorne, dobro placene i kreativne) poslove uglavnom trazi magistarski. Dok se navrsi onih 45-50 godina, mozda ce uslov biti post-doc. Ko zna koliko ces jos godina provesti sticuci razne diplomice, i kojim putem ces otici. Multidisciplinarnost se uvlaci svugde. Mi imamo stalno neke filologe koji postdiplomiraju na psiholingvistici.

Ja sam upisala psihologiju ubedjena da cu zauvek biti vezana za NGO sektor i da ce mi ona pomoci u planiranju akcija... Onda mi se ucinilo da je reforma skolstva negde gde se potpuno nalazim, svakom svojom porom. Nazalost, shvatih da to mnogo zavisi od aktuelne vlasti i da je skroz nesigurno. A danas mi je samo u glavi kako da naucim sto vise statistike, jer mi se cini da je ona kljuc razumevanja svih istrazivanja (a i obradjujem podatke za parice...). Ko bi rekao da cu od NGO sektora doci do statistike? Sigurno ne ja! Pazi, statistika me zaista ZANIMA, nalazim da je potpuno fantasticna - a imala sam dvojku iz matisa kroz srednju skolu...

Elem, mislim da nije dobra ideja opredeljivati se za fakultet na osnovu trenutnih opcija koje nudi ta diploma, jer se svasta moze promeniti u medjuvremenu. Ipak je nasa zemlja prosla kroz period zesce turbulencije i ovo sadasnje stanje verovatno nije reprezentativno za ono sto ce biti u buducnosti.

A od onoga sto si ti ispisala da te zanima... Pa, jedino sto mogu da ti kazem je sta bih JA izabrala, ali to ti i nije korisna informacija. Jedino sto mogu da procenim, ovako pausalno, je da je filozofija super izbor ako planiras da nastavljas skolovanje posle diplomiranja, a za novinarstvo sam cula da se i ne trazi bogznakakva pamet i kvalitet, te ti moze biti dosadno medju ljudima koji to studiraju... Za ostalo ne znam.

I da, mani one price da se nesto moze nauciti citanjem knjiga. Nije isto studirati nesto i usputno se dotaci iste te materije.

Eto tako. Hope that helps.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by kiss addict
Ovo je samo bilo moje skromno mišljenje, pozdrav! :bye:
:bye:
Hvala...

ma, da, upisujem ono sto volim. Necu da budem nikakva ceo zivot zbog jednog pogresnog izbora...
Korisnikov avatar
By vivaldi
Mislim, izvini, jedna od zelja tvojih roditelja za tebe je MASINSTVO :doh:

Da li je to samo njihova pusta zelja ili misle da bi tebe masinstvo moglo interesovati ?

:alikako:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by vivaldi
Da li je to samo njihova pusta zelja ili misle da bi tebe masinstvo moglo interesovati ?
Na mašinstvu ima puno devojaka?
U svakom slu?aju nekoliko iz našeg odeljenja je htelo tamo da se upiše a neke i jesu. Polagala se matematika i ovima koje su umele da rade matematiku mašinstvo je bilo na vrhu liste.
Doduše bilo ih je i koje su neslavno prošle na tom prijemnom... a fiziku iz mog odeljenja niko nije položio...
Korisnikov avatar
By reveal
duso, tebi bi vise od svega odgovarala KNJIZEVNOST. mnogo je volis, mnogo znas po tom pitanju, zanima te svaka nova informacija, in fact, upijas ih kao malo dete zeljno znanja...
znaci, bez pitanja, kazem ti KNJIZEVNOST. (ti najbolje znas koja te najvise zanima i u cemu bi se najbolje videla)

ps: zajebi razmisljanje sta ces sa tim kasnije, jer ce te to samo smoriti. :opatica:
Korisnikov avatar
By vivaldi
Originally posted by jukie
Na mašinstvu ima puno devojaka?
U svakom slu?aju nekoliko iz našeg odeljenja je htelo tamo da se upiše a neke i jesu. Polagala se matematika i ovima koje su umele da rade matematiku mašinstvo je bilo na vrhu liste.
Doduše bilo ih je i koje su neslavno prošle na tom prijemnom... a fiziku iz mog odeljenja niko nije položio...
Vidi se da ne poznajes the1... :novine:
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by reveal
duso, tebi bi vise od svega odgovarala KNJIZEVNOST. mnogo je volis, mnogo znas po tom pitanju, zanima te svaka nova informacija, in fact, upijas ih kao malo dete zeljno znanja...
znaci, bez pitanja, kazem ti KNJIZEVNOST. (ti najbolje znas koja te najvise zanima i u cemu bi se najbolje videla)

ps: zajebi razmisljanje sta ces sa tim kasnije, jer ce te to samo smoriti. :opatica:
Pa i ne treba nešto preterano da razmišlja ako je to zaista toliko interesuje, ali, avaj, nekad treba malo razmišljati i unapred, veruj mi... Književnost je odli?an izbor, jer sa tim može da se promuva svuda ako je društvena i komunikativna i jednog dana da unov?i svoju diplomu dobro... zašto je loše razmišljati malo šire... jer to je život, a ne da svi završimo fax i sedimo ku?i ?upaju?i kosu sa glave jer sa svojom diplomom u ovoj zemlji možeš samo znaš ve? šta da obrišeš... Jeste za maturanta problem da misli unapred, i meni je to svojevremeno bio problem i nije mi vredelo pri?ati... ali, malo sam shvatila ponešto za vreme studiranja :zvizdi:
Ja sam završila ono što obožavam da radim, ali sada, kad bih se vratila u godine the1, sve bih uradila druga?ije i sre?om pa imam više interesovanja, onda bih upisala svoju drugu opciju, jer je mnogo profitabilnija, sa manje napora... Eto, smorih ja :rool::pivce:
Korisnikov avatar
By vivaldi

Pa i ne treba nešto preterano da razmišlja ako je to zaista toliko interesuje, ali, avaj, nekad treba malo razmišljati i unapred, veruj mi... Književnost je odli?an izbor, jer sa tim može da se promuva svuda ako je društvena i komunikativna i jednog dana da unov?i svoju diplomu dobro... zašto je loše razmišljati malo šire... jer to je život, a ne da svi završimo fax i sedimo ku?i ?upaju?i kosu sa glave jer sa svojom diplomom u ovoj zemlji možeš samo znaš ve? šta da obrišeš... Jeste za maturanta problem da misli unapred, i meni je to svojevremeno bio problem i nije mi vredelo pri?ati... ali, malo sam shvatila ponešto za vreme studiranja :zvizdi:
Ja sam završila ono što obožavam da radim, ali sada, kad bih se vratila u godine the1, sve bih uradila druga?ije i sre?om pa imam više interesovanja, onda bih upisala svoju drugu opciju, jer je mnogo profitabilnija, sa manje napora... Eto, smorih ja :rool: :pivce:
malecki off-topic, nadam se da the1 nece zameriti...

Kiss, ti odlicno radis i bices vrhunska u svom poslu... To ja kao starija i kompetentnija mogu da ocenim :hekla:

A sta je bila tvoja druga opcija? NIsam znala da imas drugu opciju :cekam:
Korisnikov avatar
By IriS

malecki off-topic, nadam se da the1 nece zameriti...
A sta je bila tvoja druga opcija? NIsam znala da imas drugu opciju :cekam:
Ovo je tema o rešavanju problema The1 a ne mog, stoga :auto:
A ja nemam samo drugu opciju, ve? i tre?u i ?etvrtu :smeh:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady

Da, jeste...
Pa oni su svi dipl.mas.inz.
Dva dipl. mas. inz.-a su izrodila MENEEEEEE!!! :ogledalce:
:)
Da, naravno, pusta zelja... kao da bih se ikada petljala sa tim glupostima, cak i da imam dobru ocenu iz matematike...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Mislim da sam u nekoj fazi gde dobijam kristalastu strukturu meda...
Duboooooooko usecereno!!!
Hvala :kiss:
Problem je (vivaldi, napr, to zna...) sto imam ocajnu prof. knjizevnosti koja ubija sve ono zeljno znanja u nama, sve ono sto ima i miligram ljubavi prema umetnosti...
ne kazem da moze da ubije u meni (to nema sile!), ali, jednostavno se nadam da mi se nece ogaditi pre nego sto stanem ispred zgrade filoloskog i zgrade filosofskog faxa, i zblenuto se zagledam, drzeci novcic u ruci, pitajuci se da li je u pitanju glava ili pismo...
Korisnikov avatar
By vivaldi
dakle, definitivno mislim da engleski ne bi trebalo da zavrsavas, jer ga ionako odlicno govoris, pa bi mogla to znanje da upotrebis u nekoj drugoj struci... Bilo bi kao da imas dva fakulteta. To je recimo moj slucaj, samo sto ti nisam govorila o tome. Jedan od razloga sto zelim da se vidim sa B. je naravno engleski i potreba da joj ispricam koliko mi isti znaci u sadasnjem poslu...
:pionir:

Nema sanse da tvoja odluka bude plod bacanja novcica, sigurna sam da ce se ona iskristalisati u toku sledece godine i da ces biti potpuno sigurna u svoj izbor.
:diplomac:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
dakle, definitivno mislim da engleski ne bi trebalo da zavrsavas, jer ga ionako odlicno govoris, pa bi mogla to znanje da upotrebis u nekoj drugoj struci... Bilo bi kao da imas dva fakulteta. To je recimo moj slucaj, samo sto ti nisam govorila o tome. Jedan od razloga sto zelim da se vidim sa B. je naravno engleski i potreba da joj ispricam koliko mi isti znaci u sadasnjem poslu...

Nema sanse da tvoja odluka bude plod bacanja novcica, sigurna sam da ce se ona iskristalisati u toku sledece godine i da ces biti potpuno sigurna u svoj izbor.
:diplomac:
:hail:
Za B. ne brini, vec sam ti objasnila sve u u2u... istina, ona jeste pomalo neodgovorna (ne pitaj...), ali nema sile da se ne izrazgovarate na temu engleskog jezika, ili cega vec god...
danas mi je, napr, dala koverat na kome je pisalo: "Nesto malo za jelenu o Londonu"...
:cheer:

Svi su krenuli da me vrbuju za knjizevnost, a jedno je sigurno:
-imam sirok spektar mogucnosti posle iste
-znam engleski, i to mogu dobro kombinovati...
-zanima me (mada ni priblizno kao likvna umetnost, ali ALAS,zna se koje su profesije u deficitu na Birou... )
Ima vremena...
By Swanheart
Svi su krenuli da me vrbuju za knjizevnost, a jedno je sigurno:
-imam sirok spektar mogucnosti posle iste
-znam engleski, i to mogu dobro kombinovati...
-zanima me (mada ni priblizno kao likvna umetnost, ali ALAS,zna se koje su profesije u deficitu na Birou... )
Ima vremena...
[/quote]

Upisemo zajedno knjizevnost,pa posle vrsimo psihicku torturu nad maloletnom decom u srednjoj skoli:pucaodsmeha:
E sada malo da se uozbiljim,upisi ono sto volis,imas jos jednu godinu da razmislis dobro.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by the1whowished
Ukratko:
samofinansiranje ne bi bilo problem,
planiram Beograd, ali ni NS nije iskljucen (sve zavisi od druge osobe, ne od mene),
gde bih imala gde da zivim...TEF ili Agronomski u Cacku ne dolaze u obzir, kao ni trendy privatni fakulteti.
A evo i mojih zelja:

- istorija umetnosti
- filozofija
- knjizevnost
- engleski

I, ako nesto znacvi, i zelja mojih roditelja:
- masinstvo
- ekonomija
- prava
- (eventualno...) zurnalistika
Uz to i da kazem da ja nisam na casovima BIOLOGIJE, fizike, geografije i matematike.A nista poput toga ne bih imala na faksu...Uz to, kada sam zagrejana za nesto- opasno sam zagrejana, i duze vremena sam zagrejana. :D

Odj*** misljenje roditelja iako oni imaju najbolje namere. Moj brat je Doktor mašinskih i tehni?kih nauka sa mnoštvom objavljenih nau?nih radova ovde i u inostranstvu pa se od toga nije obogatio.

Izmedju prava i zurnalistike glasao bih za prava.

Drzava je propala, toliko o ekonomiji, sa tim fakultetom ti treba dobra veza.

Poznajuci tvoje postove misljenja sam da treba da upises opstu knjizevnost na Filoloskom.

Trebalo bi da volis svoj posao tim pre sto zivis u propaloj zemlji.
Korisnikov avatar
By vivaldi
Originally posted by Tot

da, da bar mozes da zivis od ljubavi ako ne od para :lol:
Korisnikov avatar
By Tot
Bilo bi kao da imas dva fakulteta.
Zbog para.
:drama:

:rotflmao:

To je recimo moj slucaj,
Svaka ?ast, medjutim nisi jedina, bi?e da ti imas dve, tri, cetiri...ili pak samo jednu dobru vezu(voila ne zaboravite dragi forumasi kakvu promu?urnu de?icu nam je ostavio u nasledje po?ivši komunizam) što pak nije slu?aj sa mojim bratom koji radi u državnoj ustanovi i priznati je naucnik u svetu ali nema tih para koji mogu da plate njegov rad i stru?nost niti se ovde poštenim sredstvima dolazi do ve?eg novca. Ispoljavam izrazitu klasnu netrpeljivost prema demagoškim pri?ama kao što je tvoja, a o prognozama oporavka ove drzave kazem: iskljucivo ljubav prema poslu je nesto sto odrzava coveka u radu, izuzevsi da se nasi fensi pederi( a ovde se dakako izrazavam uopsteno) trude da dodju do novca kako bi ostvarili svoja duhovna pregnu?a.

Naravno uvek postoji mogu?nost da si genije mada oni kroz istoriju zanimljivo je nisu bili pra?eni najboljim stelarnim kombinacijama izuzevsi da su dobre veze verovatno neka zasluga iz prošlog života.

:) )

samo sto ti nisam govorila o tome.

Ali si na kraju vidis ipak rekla. To se zove lazna skromnost.

Jedan od razloga sto zelim da se vidim sa B. je naravno engleski i potreba da joj ispricam koliko mi isti znaci u sadasnjem poslu...
Mislim da ce poznavanje Dikensa naro?ito a i drugih engleskih pisaca uvelike poboljsati profitabilnost i likvidnost tvoje osobe.

Sve u svemu tvoj neumesni komentar koji se svodi na to da se visoke studije zavrsasvaju pretezno zbog novca sto je u ovoj zemlji pogotovo apsurd(ko ne shvata ne vredi mu objasnjavati) izazivale su moj komentar.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Tot

da, da bar mozes da zivis od ljubavi ako ne od para :lol:
Jašta!!!

Nego je nasim pederima op?enito teško objasniti da se sa poslom ne jebeš(iako je intelektualna prostitucija ovde vrlo isplativa) ve? ga samo voliš.

Poznajem dobre hirurge kojima se skoro sve vreme zivota svodi na operacionu salu i koliko god oni zavsavali svoje studije i zbog novca rade svoj bedno pla?eni posao IZ LJUBAVI.

Nego mante se deco romantike.

Naravou?enije: bacite se na ekonomske nauke.
Korisnikov avatar
By vivaldi
Moram priznati da me odavno neko nije ovako dobro nasmejao kao Tot

Mozda si primetio, mozda ne, da je moju recenicu iz prethodnog posta pratio i jedan "neupadljivi" smajli... Ali nema veze

Sve ovo drugo uopste necu komentarisati, jer TheOne odlicno zna sta sam mislila u svom postu...

Btw, svaki naucnik u svetu koji se bavi samo cistim istrazivanjima i zivi od para za projekte nema ni izbliza toliko na svom bankovnom racunu koliko industrija (farmaceutska, biomedicinska ili koja god) moze da ponudi. u tom smislu, ni tvoj brat, a ni ostali koji se u ovoj zemlji bave naukom, nisu izuzeci. Samo su u jos gorem polozaju u odnosu na belosvetske naucnike
Korisnikov avatar
By Tot
OK, izvini što sam bio preoštar.

Drago mi je da smo se ipak razumeli.

:) )
Korisnikov avatar
By IriS
Ja mislim da je za the1whowished najbolje da zaklju?a ovu temu, da je druga deca na kraju ne bi ubila u pojam, pa ne upiše ništa zbog svega toga... I da nas na kraju (pred prijemni) obavesti šta planira da upiše i posle prijemnog kako je uradila prijemni, a ooooonda na kraju da se upisala na fakultet koji je odabrala!
:nerd: :klap: :bye:
Korisnikov avatar
By Mars
:up:

Inache... Mashinstvo vidim da se ovde chesto pojavljuje, ta rech...

Ne znam odakle bih krenuo sa odgovaranjem od te namere, pa i najcrnjeg neprijatelja kad bih ga imao.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ja mislim da je za the1whowished najbolje da zaklju?a ovu temu, da je druga deca na kraju ne bi ubila u pojam, pa ne upiše ništa zbog svega toga... I da nas na kraju (pred prijemni) obavesti šta planira da upiše i posle prijemnog kako je uradila prijemni, a ooooonda na kraju da se upisala na fakultet koji je odabrala!
Dis topik hez ofishili bin klouzd baj duanhuvishd.
Hvala svima! :) :bye:
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by the1whowished
Dis topik hez ofishili bin klouzd baj duanhuvishd.
Hvala svima! :) :bye:
pametnodeteznakogadasluša. bravoisre?no! :vijaca:
Korisnikov avatar
By BlueUnion
Draga forumašice, samo privatni fakultet možeš da upišeš, ako si se sada setila da biraš fakultet. Slažem se sa Negative-cem ;)

Elem, o upisu fakulteta se razmišlja tokom raspusta posle 3. godine srednje škole.

Sa sre?om, pa kako ti bude. Zapamti TMF, mašinstvo i još neke "atraktivne" fakultete uvek možeš da upišeš.
Korisnikov avatar
By IriS
Dragi forumašu, da si pažljivo ispratio celu situation, skontao bi da je draga forumašica na vreme po?ela da razmišlja šta da upiše jer završava 3. razred srednje škole :njanjanja:
Korisnikov avatar
By vivaldi
hej, zar nije :zakljucano: by theOne...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!