Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Ja sam maturant,pa se predomisljam sta da upisem
nije bas lako odluciti,treba puno stvari uzeti u obzir..
Da li neko zna sa cim se najbolje zaradjuje ako su opcije hemija,fizika,biologija,malo matematika?
Hvala za pomoc..bilo kakvu :)
Bojim se da upisem i zavrsim neki fakultet koji je jako tezak i da onda ne mogu da nadjem posao :(
Korisnikov avatar
By unic0rn
farmaceutska industrija je valjda, industrija sa najvecom stopom rasta i najvecim obrtom
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ako ti ide matematika, onda treba da se usmeriš na programiranje ili telekomunikacije. to je valjda jedina perspektivna oblast primenjene matematike. od ovih ostalih, jedino sa hemijom imaš dobre šanse. sa biologijom možeš samo da radiš u prosveti ili da se nadaš nekim parama za neko istraživanje nekih staništa ili ugroženih vrsta :kakodane: , a sa fizikom eventualno da budeš meteorolog, s obzirom da od elementarnih čestica i astronomije u Srbiji teško da možeš graditi karijeru.

razmisli i o tome da sa tehnološkim ili hemijskim naukama teško možeš raditi sama bilo koji posao, tj. moraćeš tražiti posao ili u nekim fabrikama ili u nekim institutima s obzirom da oni jedini i imaju novce da zapošljavaju hemičare/tehnologe/whatever. ako bi htela da pokreneš sopstveni biznis u ovim oblastima, mislim da bi ti trebala poprilična sredstva.
Korisnikov avatar
By frivolus
hemicari, biohemicari, molekularni biolozi, fizikohemicari su jako trazeni i imaju manje-vise slobodan prolaz za Phd u inostrantvu. A nakon toga ako se zaposle tamo, nema vise brige oko zarade...

A ako planiras da ostajes u "lijepoj nashoj" onda ne znam, jako je sirok pojam prirodnih nauka i svih zanimanja koja su u igri, ali bih opet preporucila, kao i 2Q2Bstr8, da izbjegnes biologiju.
Mislim da bi sa hemijom, biohemijom moglo prilicno fino da se zaradi, ali to su uglavnom neki dosadni, monotoni poslovi, bez ikakvih istrazivanja i naucnih radova [jer za tako nesto nema uslova kod nas].. tako da je to prilicno ubistveno, posebno ako imas neku zelju za napredovanjem, novim znanjima i usavrsavanjem....
Korisnikov avatar
By HARP
Svi smerovi hemije ...
Korisnikov avatar
By nev
Originally posted by 2Q2Bstr8
ako ti ide matematika, onda treba da se usmeriš na programiranje ili telekomunikacije.
Najbolje resenje. Posebno su trazeni Linux programeri. To veoma deficitarno zanimanje. Inace u stranim firmama kod nas plata za programere juniore je 600 evra.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to je sve samo delimično tačno. traže se svi profili programera, a najviše C++, C#, Java i eventualno PHP ili neki drugi skript jezik. poznavanje Linuxa se traži prvenstveno kod administrativnih poslova, a najmanje se traže linux programeri iz prostog razloga što je Linux ovde najmanje zastupljena platforma koja se mahom pokriva Java programima.

a što se plata tiče, juniori teško mogu imati toliko veliku platu. početničke se kreću od 300 do 500 eur što jako zavisi od firme i posla koji se obavlja. najčešće plate za programere početnike su oko 300 eur u Novom Sadu i 400 eur u Beogradu.

ako ti treba još informacija, slobodno proguglaj oglase gde se traže programeri na lokalnom tržištu.
Korisnikov avatar
By Aradija
ja sam mislila da upisem fizicku hemiju,cula sam da je fakultet tezak,ali svejedno za svaki fakultet treba puno uciti
Sem toga,ta mi oblast stvarno ide...mislim ne bih nikad mogla studirati pravo ili nesto slicno.To bi mi bilo mnogo teze.
Jedino sam se bojala da zavrsim taj fakultet i da onda ne mogu naci posao :( ali ionako bih radje isla u inostranstvo
Nije da mi ne bi "lepa nasa" nedostajala,ali...bolje je tako :)

Hvala svima na odgovorima :love:
Korisnikov avatar
By nev
Originally posted by 2Q2Bstr8
a što se plata tiče, juniori teško mogu imati toliko veliku platu. početničke se kreću od 300 do 500 eur što jako zavisi od firme i posla koji se obavlja. najčešće plate za programere početnike su oko 300 eur u Novom Sadu i 400 eur u Beogradu.
Krecem se u tim krugovima i evo ti npr u elsys-u (Francuska firma, veoma trazeno Linux programiranje) plata programera juniora je oko cifre koju sam navela. Znam takodje za jos najmaje jednu firmu gde je pocetna plata slicna. Naglasavam da pricam o stranim firmama.
Korisnikov avatar
By jukie
Fizička hemija tradicionalno ima manjak studenata (npr. upiše ih se 8 na 30 mesta), tako da je sam upis lak, ali istovremeno i nemaš uzorak studenata da ga pitaš kakvo je studiranje i šta posle...

i da, nemoj SLUČAJNO da u trenutku depresije upisuješ biologiju
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
znam i ja za "jednu firmu" gde je početna plata 200 EUR, pa šta? u ostalom, koliko procentualno radnika zapošljavaju strane, a koliko domaće firme?
Korisnikov avatar
By nev
"jedna firma" tj druga koju navodim za koju znam zove se PcTel. pa sta? inace informacije su iz prve ruke jer moja davojka radi u "jednoj od tih stranih firmi". a i ja cu za godinu dana, cim diplomiram. ovde cu da prekinem svaku raspravu o tome" jer to je off tpic.
a da ne bi bilo dodacu samo da ima jako malo skolivanih i dobrih programera, posebno u blasti Linux programiranja i da su poslovi dobro placeni. strane kompanije ovde otvaraju predstavnistva da bi placali radnike jeftino (od 600 evra pa na vise). a da ne pominjem da su vrata za odlazak iz zemlje veoma otvorena.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Aradija

Da li neko zna sa cim se najbolje zaradjuje ako su opcije hemija,fizika,biologija,malo matematika?
Hvala za pomoc..bilo kakvu :)
Bojim se da upisem i zavrsim neki fakultet koji je jako tezak i da onda ne mogu da nadjem posao :(
Pa, da budemo iskreni, nauka kao nauka nije nimalo prosperitetna. U svim naukama daleko kaskamo za svetom, nema novih projekata, nema istrazivanja, nema cak ni novih tema za diplomske radove.
Najbolja varijanta ti je neka primenjena oblast, recimo farmacija ili tehnologija, to su prilicno prosperitetni profil, ali, da se ne lazemo - najteze studije. Masa ljudi sa tehnologije 'pobegne' na poljoprivredni ili na biologiju, upravo zbog toga sto se zakucaju na prvoj godini i ne mogu da se maknu. To odmah implicira da za radna mesta nema velike konkurencije a, boze moj, sto ima veze sa hranom i lekovima, ne moze da se ne naplacuje.
Molekularna biologija, biohemija, sve fizike - samo ako mislis da se usavrsavas u inostranstvu, odnosno ako za to imas love. Tim pre sto je molekularna bio na novosadskom PMF jos u nekoj eksperimentalnoj fazi (u prevodu, to znaci da niko nema pojma sta zapravo treba da znaju molekularni biolozi,a beogradjani rade to-i-to, pa hajde onda i mi). Da ne spominjem smejuriju od master studija, koje kostaju koliko kostaju, a traju dva semestra i imaju pet predmeta, za koje ni ne postoji odgovarajuca literatura na srpskom ili srodnim jezicima.
Geografija ti je kao opcija dobra samo ako imas bilo kakve veze sa turistickim agencijama. E, onda mozes sebi obezbediti interesantan posao, odnosno posao turistickog vodica. A ako nemas veze - jbg, bolje nemoj, jer vecinu sa geografije, turizmologije, hotelijerstva bla bla zaposle da sede u agenciji, za stolom i da sakupljaju dokumenta za vize, u najboljem slucaju.
Korisnikov avatar
By Aradija
jaoooooo....stvarno ne znam!
argh,postajem biti nervozna!
Jako bih volela da se bavim genetikom,ali u Srbiji nema sanse za to. :(
Razmisljam o biohemiji,biohemijskom inzinjeringu,fizickoj hemiji...stvarno se bojim da cu uciti ko debil na faxu i da onda necu imati posao!
Uh!neki su mi rekli da se sa biohemijom moze relativno lako otici u inostranstvo kad se zavrsi faz.Ne znam je l' to tacno?
Korisnikov avatar
By Aradija
Originally posted by ivanazuh
Prostitucija! :D

e vidish,dobro ti je to!To ce mi biti rezerva :smirk:
znaci biohemija,biohemijski inzinjering,fizicka hemija ili prostitucija.
Moram dobro razmislit'
Korisnikov avatar
By HPLC
Upisi ono sto iskreno volis i cime mislis da se bavis do kraja zivota. Nema tu cime se mozes baviti u Srbiji ili gde ima para-bla, bla i BLA prazne price. Ukoliko ti nesto volis, nacices mogucnosti, uostalom to i treba da radis-a ne da nalazis nemogucnosti. Mozes otici bilo gde u svetu ako si dobar student. Uostalom, Srbija je, sto se nauke tice, u Evropskoj Uniji (preko FP7 projekata...). Novac za istrazivanja nece biti problem-onima koji rade.

Ali cisto "for the record", uzmi u obzir da se oko 60% industrije razvijenih zemalja bazira na hemiji! Ukoliko upises bilo koju od fundamentalnih prirodnih nauka, mocices da nadjes posao, ili da nadjes mesto na fakultetu. Evropa razume reci kao sto su matematika, fizika, hemija i biologija! :mucka:

:avion: fly away :eureka:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Biohemija je odlican izbor. Obrati paznju da te stvari razumes i kapiras, jer to nije jednostavno uciti i studirati.
Sto se genetike tice, ako te zanima humana genetika (a na to ljudi pomisle cim im se spomene genetika) i na medicnskom se sticu samo osnove, a neki ozbljniji rad tek na kasnijim studijama.
Genetika kao hibridizacija i ukrstanje raznih sorti biljaka i zivotinja se naravno radi na poljoprivrednom.

Savet: nemoj pre upisa razmisljati o tome sta ces da radis kad zavrsis. Izmedju upisa i zavrsetka studija je minimum cetiri-cetiri i po godine, za to vreme se mnoge stvari, kako oko tebe tako i ti sama dosta promene, nadjes nova interesovanja, saznas nove stvari, a nijedna situacija nije bezizlazna i nijedan ozbiljan rad nece propasti. Vazno je da imas motivaciju da radis nesto i da znas zasto to radis, a ako je to oblast koju volis, onda super.
Tako sam i ja odabrala biologiju, jer mi se cinilo da sam samo u tome dobra. Mogla sam da upoisem ekonomski i da posle preko mame i tate trazim posao (jer su oboje ekonomisti, a u carobnoj zemlji Srbiji zagarantovan posao imaju samo vezare i muljatori), ali nisam jer taj ekonomski verovatno nikad ne bih zavrsila, jer to ne volim i ne umem da saberem tri kvadrirana broja. Naravno da naidjes na uspone i padove, ali bitno je da imas cilj. Kada ga postignes, postavljas nov itd.

(jukie je mislio na beogradski Bioloski fakultet, za koji zaista postoje opravdani razlozi zasto ga ne treba upisivati. Ovaj nas novosadski nije bas tako los, ali su sanse za posao otprilike iste... zato postoji mogucnost za master, ili neku specijalizaciju, pa ono...)
Korisnikov avatar
By Katengl
Originally posted by MinaHarker
Savet: nemoj pre upisa razmisljati o tome sta ces da radis kad zavrsis. Izmedju upisa i zavrsetka studija je minimum cetiri-cetiri i po godine, za to vreme se mnoge stvari, kako oko tebe tako i ti sama dosta promene, nadjes nova interesovanja, saznas nove stvari, a nijedna situacija nije bezizlazna i nijedan ozbiljan rad nece propasti.
:up: Lepo je postaviti neke ciljeve, ali 4 godine... jaaaako dug period. Imaj u vidu i da ćeš pravu ideju o oblasti koju proučavaš i kojom ćeš se kasnije baviti steći tek na fakultetu, a možda čak ne ni u prvoj godini studija.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!