Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by unic0rn
Originally posted by blenta
ne postoji junac
ako ocesh da dash i ne mislish- investicioni fond
brokerske kuce ne mogu da urade nishta bez tvog naloga
a njihov je procenat isti
pa razmisli dal ce da rade ili ne ako ne moraju ???
(mislim na savete, navodjenje itd. a njihovo samostalno upravljanje je nezakonito, svaka pojedinacna odluka-novi nalog licno potpisan)
pa ja sam mislio na ovo sto je delete opisala, znaci ne moram ja da pratim indekse, nego oni, onda me zove i kaze "predlazem da se prodaju akcije od X i kupe Y zato sto..." ja kazem ok, potpisem nalog i to je to ili kazem ne OK, ja mnogo volim X :) ))

to postoji u inv fondu
dash im pare i oni piche

a brokeri to ne rade
jebe im se da te savetuju i uche svom poslu kad ih za to ne platjash
njihov je procenat fixan
delete prekini shiriti dezinformacije
ovo ti nije prvi prestup
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
unic0rne, to može da ti radi jedino neko kome platiš taj posao. ali tu se radi o mnogo velikim parama. za to što ti želiš je najbolje da pare uložiš u investicioni fond.

bletno, sad si mi zapalio maštu. odakle predlažeš da počnem? :)
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by blenta
prvo-odgovornost
ako idesh solo preko brokera- sam vucesh poteze
preko investicionog fonda- to radi portfolio menadzer- profesionalac

drugo-plata
solo- profit ako ga ostvarish je tvoj umanjen za 20% shto je porez na kapitalnu dobit
inv.fond- profit od tvojih ulaganja- 20% - naknada za struchno upravljanje kapitalom

tretje- dostupnost
solo- morash uloziti vishe para ne bi li ti se neshto isplatilo
inv fond objedinjuje mnogo sitnih ulagacha i sam predstavlja golem kapital

cetvrto - kontrola - za mene kao scorpiju od krucijalnog znacaja :panker:
solo- igrash sam kako ocesh
inv. fond te ne pita kako da raspolaze tvojim parama niti ti daje ni najmanji stepen kontrole

peto- likvidnost tj. sposobnost da se izvuku zhive pare
investicione jedinice od fonda mozesh da prodash kad god hotjesh
a akcije koji si solo kupio mozes da izdash brokeru nalog za prodaju pa cekash da se pojavi neko ko zheli da ih kupi
ako firma pada niko nece da kupi a njima vrednost pada i pada i pada itd.

sesto- sto je po meni jedina prednost inv fonda jeste diversifikacija
glavna stvar u investiranju

inv fond ima velike pare i razbija ih na delove i najveci deo stavlja u sigurna ulaganja dok manji ddeo u ona rizicna kako bi uvek belezio kakav takav rast
veca diversifikacija=manja shansa da se pukne ali i manja zarada

et toq
cekaj, ja iz ovoga ne vidim da neku razliku u dobiti; i kod inv. fondova i preko brokera otpisujes 20%, meni se iz posta cini da je najveca razlika nacin ulaganja tj. predko posrednika ili sam <ne mislim licno na berzi>.

Koja je vremenska razlika u pocetku ostvarivanja profita za jedno i za drugo? Koja je optimalna suma za najpovoljnije tj. najbrze ostvarivanje profita za jedno i za drugo?

po cemu je inv. fond los ako ti ulaze pare na sigurniju varijantu a uzima isti procenat zaradjenog kao sto bi platio porez?
Korisnikov avatar
By blenta
@2q2bstr8 pocni od neke literature o investiranju ako te ne mrzi
pocni da pratish belex tj beogradsku berzu
nemoj nishta da radish samo posmatraj zbivanja i odnose
ne ocekuj da ti odjednom bude jasno
vremenom ce doci samo od sebe

a oni svi rade na procenat i to od 1-3 pa chak i 4, 5 posto za svoju uslugu
al kad ulozish grdne pare taj mali procenat bude lepa svotica

@draco

razlika je kardinalna
kad sam ulazesh mozesh ostvariti mnogo vecu dobit nego shto bi to uradio fond ali je i rizik mnoogo veci
ako si solo preko brokera dobit je tvoja - 20% - 1-3% shto je provizija brokerA
ako si preko fonda onda dobit(koja je manja ali sigurnija zbog diversifikacije koja je vishe usmerena na sigurnost nego li na profit te stoga rast fonda skoro nikad ne prevazilazi rast same berze) -20% - provizija fondu koja je mnogo veca posebno trenutno u srbiji chak bih rekao nerealna

jer broker ti uzima svoju proviziju samo da kupi ili proda shto mu ti naredish
a fond proviziju uzima za samostalno upravljanje kapitalom na jedan profesionalan nachin te je njihova provizija daleko veca
Korisnikov avatar
By hlaefdige
a literatura o investiranju bi bila......?
Korisnikov avatar
By blenta
ne secam se imena autora
davno beshe
pre godinu dana
prekopacu
Korisnikov avatar
By Draco
hvala, blento, i od mene

..jos da se malo uputim u stanje i promene na berzi, da nadjem brokera i spremna sam.. ..da bankrotiram :)
Korisnikov avatar
By blenta
evo vam ministar energetike izjavio pre par sati da ce eps ostati drzhavna firma za sada
a da se se u toku ovu vlade telekom srbije transformisati u akcionarsko drushtvo otvorenog tipa
te ce gradjanstvu biti dostupne akcije telekoma
jako dobar posao
ochekujem veliki pritisak
akcije ce rasti zbog nerealne vrednosti na koju je procenjen monopolistichki gigant
+ ce josh vishe rasti zbog ogromne potraznje za tim istim akcijamaa
vrlo brzo ce se pojaviti neko ko bi hteo da kupi telekom koji ima razradjeno trzishte kojim vlada sam a taj koji ga bude kupio nece para zhaliti jer ochekuje da mu se brzo vrate te ce akcije i dalje skakati

ovo vam sve kazem jer ja nemam para da se igram
inache ne bih
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
živi bili pa videli. slažem se sa ovakvim predviđanjima, no videćemo šta će se stvarno desiti sa tim akcijama i kada će doći do transformacije. koliko se sećam još uvek je aktuelna priča o besplatnoj podeli akcija javnih preduzeća građanima, a jedno od pomenutih JP je bio i Telekom Srbija AD.
Korisnikov avatar
By blenta
i ako budu besplatne ne treba zhaliti para da se shto pre i u shto vecem broju otkupe od onih koji su ih dobili besplatno
srbi su to prodace odma cim vide da ce dobiti pare za neshto shto ih nije nishta koshtalo :kolo:
Korisnikov avatar
By unic0rn
a jel neko pravio procenu, koliko bi se kretala akcija teljekoma?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
za to je još rano. mada evo sada koliko vidim Jugohemija skače maksimalnih 20% dnevno, a tako lepo su rasle i akcije Hemofarma i Čačanske banke npr. davnih dana.
Korisnikov avatar
By *deja-vu*
držanje novca u slamarici je besmisleno, jer time samo gubi vrednost. štednja u banci je dobra samo da bi se vrednost, koja bi se izgubila držanjem u slamarici, sačuva.

investicioni fondovi su ulaganje bez nekog većeg rizika, što znači i bez većeg profita. treba samo izabrati pravi fond. iako trenutno sva četiri fonda u srbiji posluju sa rastom, pitanje je kako će se taj trend održavati u budućnosti, pogotovo sa pojavom drugih fondova. treba samo biti upoznat sa vlasničkom strukturom fonda i sa reputacijom (finansijskih) institucija za koje je fond vezan.

berzom se još uvek nisam bavio, mada uskoro nameravam da počnem, ali jedno je sigurno - pored novca potrebni su jaki živci, stalno praćenje informacija i konstantno učenje sitnih trikova i načina prepoznavanja kretanja na tržištu. ima na investopedia.com simpa simulator za sve koji bi da se oprobaju :)

a što se tiče telekoma, nije bitna cena akcije, nego tržišna kapitalizacija kompanije. trenutno je procenjuju na 3,5-4 milijarde evra (zbog velikog broja skorašnjih investicija), ali ta vrednost je nestabilna zato što je telekom izgubio monopol i moguće je da će se u srbiji uskoro pojaviti konkurencija. u svakom slučaju, sa kojom god cenom akcija da izadju na berzu, ona će u kratkom roku dosta porasti, a kasnije će ili stagnirati ili imati blage oscilacije (do 3%).
Korisnikov avatar
By one of the people
ulazem u fondove vec duze vreme, i to u nekoliko razlicitih; onih za kratko vreme, one na dugo vreme (cak i do penzije) i one od kojih dobijam nazad porez.
ovde u Kanadi se ulaze u fondove koji ulazu u energiju jer cena goriva raste tako da uvek povratak novca, u one koji ulazu u infrastrukturu jer zeleznice i putevi uvek imaju vrednost i onda u trzista u aziji i kini jer to su ekonomije koje najbrze rastu.
posto se koliko vidim tek pojavilo u srbiji, preporucio bih ti da kupis "investing for dummies" ili da odes kod nekog ko je profesionalan pre nego sto pitas svaku komsinucu da ti da finansijski savet.
Korisnikov avatar
By Draco
Ironicno, meni je ocuh broker, zivi stan do mene, ali ne pricam sa njim. :neznam:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!