Ja imam par ne bas tako sjajnih iskustava po pitanju tih 'bolonjskih' testova, jer smo mi bili poslednja generacija po starom programu, pa su profesori iskoristili sansu da oprobaju novi model na nama.
Uglavnom postoji tri testa, ako se ne izlazi na usmeni. Ukoliko profesor/ica voli usmeni, onda imamo dva testa, ali maximalan broj bodova je dovoljan za neku sedmicu, a svi koji zele vise moraju doci na usmeni kada odgovaraju na pitanja iz celog gradiva. Ako profesor/ica nije neki drkos, ocena sa testova ostaje bez obzira na epilog usmenog, a ako jeste - mozes pasti spit zbog alavosti.
Uglavnom prate predavanja, ili su rasporedjeni u jednom semestru na recimo svakih mesec i po.
Imaju po tridesetak pitanja, ali zavisi kako su koncipirana. Uglavnom retko zahtevaju previse filozofije, svode se na zaokruziti tacan odgovor, dopisati, dati definiciju, nabrojati, povezati pojmove. Rade se u toku jednog predavanja, znaci dva sata max. Uglavnom nije potrebno toliko vremena.
Sad, lose iskustvo... testovi iz genetike (ubicu se bude li ovo iko sa genetike citao) su bili brutalno teski, neka pitanja uopste nisu bila iz literature za genetiku, vec iz nekih drugih predmeta koje smo slusali, ali nismo polozili

, trazeno je da na cetvrtini papira zdudam ceo zadatak, a nisam imala dodatne papire, nego mi je asisentkinja lepo skresala da se snadjem. Pisala sam brojke i slovca za mikroskop, posto je trazen i postupak. Neki od zadataka na zaokruzivanje su zapravo bili celi zadaci koje treba uraditi da bi se stiglo do krajnjeg resenja, odnosno slovceta koje treba zaokruziti. I... najlepse od svega - nema popravnog. Ko pukne jedan, makar bio poslednji, polaze po starom, prakticni + usmeni.
Pa, uglavnom se potrude da za testove lepo podele gradivo (ako se ikako moze podeliti) na jednake celine. Mada, ima slucajeva da se za jedan test sprema skriptica od 100-nak strana, a za sledeci knjiga od 300 i nesto.
Ne znam, meni je sve to malo klimavo, bar kod nas gde se ljudi dovijaju na najrazlicitije nacine da sto manje uce, a sto vise ispita polazu, pa tako ima onih koji izadju na jedan test da bi pohvatali i zapamtili pitanja i onda sledeci put dodju da dobiju 10, jer se ne prave novi testovi za svaki rok itd...