- 06 Mar 2006, 22:45
Ok. Prvo, nije to uradjeno profesionalno - odabir reprezentativnog uzorka, margina greske, halo efekti i ostale bla bla socioloske gluposti. Cisto iskustvo i razgovor sa ljudima sa kojima sam ja u kontaktu.
Ljudi koji su a) mene gostili u dalekim i jako dalekim zemljama i b) ljudi koji su dolazili kod mene (mene licno, prijatelji, familija, poznanici, iseljeni po inostranstvima).
A izrazavalo se takodje dvojako. Prvo, desavalo se (u pocetku) da ja u nekoj formi izrazim stav tipa Da ja vama ne budem na teretu tamo na sta su oni reagovali odprilike sa Idi, bezi, ne lupaj gluposti..., a sta je kasnije sve to potvrdjeno u praksi-fantasticnim goscenjima moje malenkosti, vozenjima, razvozenjima, restoranima, muzejima i sve drugo... Dalje. Dodju neki drugi ljudi, prvi put ili posle duzeg vremena u SRJ/SiCG. I ponesu neke pare. I znaju sta sa nekom kolicinom dolara/eura/funti mogu da urade, koliko i kako da zive tamo kuci. I sa tugom zakljuce da ce do menjacnice morati da idu mnogo cesce nego sto su planirali.
Onda sam ja krenuo da se malo raspitujem, i odgovori mogu da se sklope u sledece.
1. Najveci deo prihoda ide na otplatu kredita za kucu. Svi vrlo brzo postanu platezno sposobni, rata za kucu je manja od rente, stimulativne kamate, i skoro svako od njih otplacuje sebi kucu ili stan, na 20, 30 godina, zavisi. Ali to je prva i najveca stavka.
2. Na drugom mestu je obavezno dolazila zabava. Koncerti, bioskopi (podrazumeva se pice pre, vecera posle, kod parova sa decom i devojka koja ih cuva), onda razni CDovi, vikendi u zabavnim parkovima, skijanja, plivanja, klizanja, vec prema sklonostima. Amerikanci sa Fan konvencijama: 3-4 dana godisnje u nekom mestu u USA bitnom za karijeru njihovog idola. Onda u Evropi Lars von Trier Orgy Parties (dobio poziv, nisam bio) i slicno, produzenim vikendima obicno toga bude.
3. Trece mesto celokupne kucne rezije, struja, voda, telefon, komunalije i gorivo (koje i ne racunaju u stavku, tankira se uvek do vrha i ne misli o tome kad se krene negde 600km na izlet).
4. Hrana. U pojedinim zemljama je stvarno jeftinije jesti napolju, u kvalitet ne zalazim, tu ima razlike.
Ako neko otplacuje neki BMW ili TLC, na 5 godina uglavnom, to se uglavi izmedju 1. i 2. mesta. I jos napomena da skala nije linearna, tj da najveci broj tih mojih ispitanika na hranu daje 5-10% prihoda, bez da oskudevaju ni u cemu. Zdravstveni izdaci se dosta razlikuju, i izmedju USA i Canada i u samoj Evropi, ucesce je razlicito.
Ovo je samo jedan ugao gledanja,poredjenje sa nasom cuvenom 'potrosackom korpom', ne kalkulisem koliko rade za to sto imaju.
Redovno me je frapirala stavaka broj 2 - zabava.