Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By bakalar
Ako neko studira ili se ozbiljno bavi ovime neka napise ovde pa da posstavim par pitanja.

btw. pitanja necu odmah pisati jer ciso sumljam da se neko bavi ovime :placko:
Korisnikov avatar
By Stripi
Ja se ne bavim baš profi ali volim fotografirati :B
Korisnikov avatar
By bakalar
Originally posted by 2Q2Bstr8
a što sumLjaš?
e da, gledao sam skoro, slucajno ja tovj profil i vidim da imamo slicna interesovanja :)

elem, sumljam jer se:
-slabo zaradjuje to toga
-skole su lose
-a mnogi nece da zavrse to i svadjaju se sa kolegama ko ce koju svadbu da slika
-zato sto je oprema skupa
-zato sto treba da imas talenta za crtanje da bi upisao neku skolu (nikada mi nije bilo zasto je tako...)
- znas vec :)
Korisnikov avatar
By KiWi
Poznajem bar petoricu momaka naše orijentacije koji se profesionalno bave fotografijom. Li?no obožavam fotografiju i pokušavam svoj amaterizam da podignem na nivo vredan pažnje. Doneke se razumem u tehniku izrade fotografija. Šta te konkretno zanima? Digitalna fotografija? Razvinjanje? Osvetljenje? Studijska fotografija? Postavi konkretno pitanje, možda se naðe neko sa odgovorom.

Da sam na tvom mestu ne bih druge tako olako procenjivao i bez temeljnije provere sumljao.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa nisu ti baš neki razlozi, evo ti se javilo ve? nas trojica koji se time bavimo, a i ne stoje argumenti da se slabo zaraðuje, da su loše škole i da ih je teško upisati... što se svadbi ti?e, poneka na žalost mora da se uradi, ali daleko od toga da se ljudi svaðaju. btw, kako je re? sumNJa, otuda je i sumNJati, pošto mi se ?ini da ne prime?uješ naglaske tog tvog LJ. :trep:
By Ulix
Originally posted by 2Q2Bstr8
btw, kako je re? sumNJa, otuda je i sumNJati, pošto mi se ?ini da ne prime?uješ naglaske tog tvog LJ. :trep:
Ako decko zeli da sumlja, nemoj ga u tome sprecavati!
Pusti ga neka sumlja i dalje.
:hvala:

Zasto ne biste postavili koju vasu fotku ovde?
Da mi, smrtnici koji se fotografiji samo divimo, mozemo da uzivamo. :)
Korisnikov avatar
By bakalar
sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam, sumnjam ;)

Eto ispisao sam 2 reda :D

valjda sam sada zapamtio :dance:

pa sumnjao sam jer sam se vec smorio trazeci odgovore :(
iskreno, toliko stvari me zanima da mi je bolje da sacekam jos jednu godinu dok ne odlucim sta stvarno zelim :(

1. Nego, 2Q2Bstr8 kako mozes da kazes da su skole kod nas dobre jer koliko sam ja cuo sve profesore na akademiji je "pregazilo vreme", zar ne ?
2. Takodje cuo sam da se tu jako mala para zaradjuje (ako izuzmemo modnu fotografiju (koja izgleda mene najvise i zanima)) i jos neke uze oblasti ...

3. Dalje, jel mi za obiljan pocetak bolje da kupim analogno ili digitalno (necu imati para za DSLR, makar ne u narednih godinu, dve)

4. Koliko kosta neki DOBAR analogni fotoaparat i koliko kostaju filmovi i jel se koriste neki specijalni ?

5. Da li mi je bolje da kao pocetnik kupim (ako budem kupovao digitalni) neki jeftiniji iz cannon A serije (200e) ili dam max. 400 e (to je sve sto sada imam) i onda samim tim potrosim pare za moj buduci DSLR ?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pazi, nisam bio na akademiji, pa ono što sam napisao je ono što sam ?uo od nekih ljudi koji su tamo. možda si ti ?uo neke druge informacije, pa se onda to sve svodi na rekla-kazala, tako da se bojim da tu nisam ništa pametno napisao.

što se novca ti?e, mala para kao i za svaku umetnost, ništa novo. pitanje je šta ?eš ti napraviti od toga svega. moje li?no mišljenje je da ako završiš akademiju i odeš da pucaš po svadbama i krštenjima, si bacio te ?etiri godine. opet, s druge strane, sre?an si ako možeš da se baviš ozbiljno fotografijom, a imaš i od ?ega da lepo živiš.

za ozbiljan po?etak... šta je "ozbiljan po?etak"? koliko je meni poznato, na NS akademiji se fotografija i dalje radi klasi?nim aparatima (što je ?ini pomalo skupim hobijem), a moraš sam proveriti da li su se malo modernizovali, pa sad daju studentima da se praksaju digitalcima. pretpostavljam da ?e od njihovih kriterijuma (ili neke druge akademije, svejedno) zavisiti i izbor vrste aparata.

cene su približne kad se radi o kvalitetnim SLR aparatima, bilo analognim, bilo digitalnim, naravno novim. pogledaj u oglasima, tamo možeš na?i dosta polovnjaka raznih marki do 500 €. koliko sam imao prilike da zavirim, cene deluju okej, ali je jako bitno da povedeš nekog iskusnog sa sobom da pogleda aparat da ti ne bi uvalili neki koji ima neki feler, a da se to na prvi pogled ne vidi. posle s takvim aparatom možeš samo da se slikaš (figurativno). :)

što se filma ti?e, svakako da se kvalitetniji otisak dobija na filmu (zbog rezolucije zrna), ali to su pri?e za neke "high end" profesionalce kojima sad definitivno ne treba da se optere?uješ. ina?e se koriste najobi?niji filmovi, samo je pitanje kolika ti ISO osetljivost treba i na koji format ?eš raditi.

s druge strane, pri izboru aparata su ti bitni i objektivi, pa ti npr. ne bih preporu?io da kupuješ neki Zenit ili nešto tako staro. da se razumemo, Zenit je odli?an aparat, ali za njega ne?eš na?i objektive! s druge strane, npr. Nikonovi objektivi mogu da se šrafe i na stare SLR modele i na najnovije DSLR modele (naravno, od ove firme), pa se vlasnici starijih modela koji imaju kolekciju objektiva lakše odlu?uju na prelazak u digitalne vode.

moj li?ni stav je da za ozbiljno fotkanje ne možeš bez SLR aparata, zbog samih karakteristika. kreni od izmenljivosti objektiva, blica, pa do ru?nog izoštravanja, o?itavanja parametara, mogu?nost - to sve ne?eš na?i kod "idiota", a potrebno ti je za ozbiljan rad. opet, neki od naprednih modela "klasi?nih" digitalaca nude nekakav kompromis za znatno manje para, ali ?ak i uz mogu?nost manuelnog izoštravanja to nije ni približno "vr?enju to?ki?a" na objektivu.

fotografija nije jeftin hobi, to sigurno. za analognu možeš na?i jeftiniji aparat, ali ?eš brdo love spucati na filmove i na izradu fotki (cene su previsoke u državi Srbiji, na žalost), dok s druge strane DSLR košta više, ali je zato eksploatacija prili?no jeftina.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!