- 20 Sep 2005, 09:59
Slobodno me vi pitajte ako ja nesto propustim, jer nemam ideju sta vas konkretno zanima.
Ovako. U Beogradu postoji 5-6 advertising/marketing agencija koje su bas top i jos dosta njih koje su na putu da postanu velike jer dobijaju sve vece i bolje klijente. U vrhu su uglavnom one koje su licencirane, dakle Publicis, Leo Burnett, McCann Erickson, Ogilvy & Mather, BBDO... Mada ima jos nekoliko njih tipa Profile, Kreativa, Afirma.. koje su lokalne ali imaju vrhunske klijente i vrhunsku uslugu i u samom su vrhu. Verujem da ono sto vas zanima nije mesto dizajnera ili operatera, jer vidim da pricate o menadzerskim funkcijama. Dakle, ono gde biste se eventualno pronasli je ili mesto PR Assistant/Executive/Manager/Director ili Account/Project Assistant/Executive/Manager/Director ili mozda copywriter ako ste kreativni, mastoviti i skloni pisanoj reci.
Koga budu interesovali detalji, mogu da napisem sta je u opisu posla ovih funkcija koje sam navela:)
Ono sto je sigurno je da je skoro svaka agencija od ovih rada da uposli nove ljude, jer kadrovi pocinju da budu veliki problem svim agencijama. Samo, na pocetku ne mozete ocekivati nista specijalno. Jeste, ovo je kreativan posao, radite sa cool ljudima, pustate masti na volju, mozete brzo da napredujete, plate su super visoke, ali... Dok dodjete do toga velika je verovatnoca da cete odustati. Nenormalno je stresno, odgovorni ste za apsolutno svaku pogresnu rec jer se cifre klijenata mere milionima dinara, prvih godinu dana cete primati neku bednu platu sa kojom niko na svetu ne moze da prezivi, bicete sve, od kurira do indijangera koji trci po dorucak, radicete od 9 do 9, kao i vikendom... Ali, kad prodje taj period i kad se pokazete, granica nema. Potrebni su konjski zivci, brzo razmisljanje i osmeh, osmeh i osmeh.
Ja se na primer ne kajem, ne bih dala svoj posao ni za sta na svetu.
BTW, u agencijama nema ni 10 posto ljudi koji su zavrsili marketing. Uglavnom je to FDU, Filoloski, Ekonomski, Politicke nauke...
Sta god vam jos od info zatreba, tu sam:)
C.