Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By tramp
USA:
medicina slabo koliko znam ljude koji su dosli morali su da polazu svasta nesto

od onih za koje znam da su dobili papirologiju mislim da je matematika/informatika u najboljem polozaju mada uopste ako se ima dobar prosek najlakse je doci na post. diplomske pa onda dalje juriti papirologiju
Korisnikov avatar
By KiWi
Sećam se da je u seriji ''ER'' bila neka Svetlana koja je ovde na balkanu bila extra hirurg, ali je u njihovom sistemu bila obučena samo za medicinsku sestru ... i to niko nije znao dok nije obavila operaciju na pacijantu u čekaonici, golim rukama i spasla čoveku život. Razlog zašto nisu znali: Niko bez američke diplome nije hteo da je sasluša!
By sportisimo
Koliko sam ja cuo ovi sa molekularnom biologijom gde god da zakucaju imaju prolaz. Moje dve drugarice su diplomirale na molek. biologiji i u roku mesec dana su otisle preko-jedna za Nemacku a druga za Ameriku.
Korisnikov avatar
By tramp
molekularna dobro prolazi mada ne znam nikog ko je dobio papire tako ali znam da su na faksu dobili najvise para za post dipl - duplo vise od nas umetnika recimo za isto radno vreme
Korisnikov avatar
By Mars
Одакле ли ти само овај списак и да ли стварно верујеш да то баш тако може да се поброји...

:pirat:
By sportisimo
To su najtrazenije profesije na zapadu!

Drustveni fakulteti ne prolaze a o nekim menadjmentima da i ne govorim.
Korisnikov avatar
By Mars
Ваљда то не треба ни наглашавати, да нису луди за нашим философима, социолозима и слично. Али прво - Запад је мало широк појам, сложићеш се. Разна правила постоје, разни административни критеријуми.

Друго - и потребе тржишта. Дођи у Ванкувер који се спрема за Олимпијске игре па види да ли им треба више грађевинаца и архитеката, са дна твоје листе, или ће можда да запосле лекара са врха.

By sportisimo
Originally posted by Mars
Ок, али прво - Запад је мало широк појам, сложићеш се. Разна правила постоје, разни админиустративни критеријуми.

Друго - и потребе тржишта. Дођи у Ванкувер који се спрема за Олимпијске игре па види да ли им треба више грађевинаца и архитеката, са дна твоје листе, или ће можда да запосле лекара са врха.

Ej, ej missunderstanding.
Redni broj nema nikakve veze. Poredjao sam ih kako su mi padali na pamet.
Korisnikov avatar
By Mars
:)

Па тако кажи.... Није требало онда да стављаш бројеве, само цртице...

Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Moj fax je po ovom spisku na drugom mestu, ali - sta znaci 'prolaz'? Konkretno, ja sa svojim obrazovanjem bez nostrifikacije ne mogu nigde na zapadu da radim. A nostrifikacija nije ni malo jednostavna niti jeftina.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
ETF
FON (samo Informacioni sistemi)
Arhitektura (ako se ne varam)

Jedina tri fakulteta koja su zvanicno priznata.
Korisnikov avatar
By jukie
Ja sam razumeo da je to anketa a ne spisak po redu.
By sportisimo
Naravno da je anketa a ne spisak i vec sam rekao da redni broj nema nikakve veze.
Ako cemo bas po rednim brojevima onda molekularni biolozi-gen.inzenjerstvo prolazi najbolje. Svuda su im priznate diplome za razliku od nas sa drustvenih fakulteta.
Korisnikov avatar
By mary
Originally posted by sportisimo
1. Fizika
2. Medicina i stomatologija
3. Farmacija
4. Hemija
5. Molekularna biologija
6. Matematika i informatika
7. ETF
8. Arhitektura
9. Gradjevina
a gde je ovde Pravni fakultet? :shok:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Tesko da Pravni moze da se nadje u toj grupi, jer se zakoni razlikuju od zemlje do zemlje, a plus sto su EU zakoni uskladjeni, dok se nasi blago :lol: razlikuju od njihovih...
Korisnikov avatar
By mary
AFKA, ma shalim se(vidi gore - :lol: smajli )

koliko ja znam, najbolje prolaze ovi sa ETFa. Jos ako imaju dobar prosek, gotovo da nemaju problema. Znam jednog koji je u USA, jednog u Brazilu i jednu drugaricu koja u septembru treba da pocne da radi u Briselu.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Ja sam vec napisao koji fakulteti su jedini zvanicno priznati u svetu.

A i ja mislim da najvece sanse za zaposlenje van Srbije imaju ljudi sa ETF-a.

Jbg, bilo bi grehota da se onoliko razbijaju od ucenja 5 godina (i to u najboljem slucaju) za dz. :lol:
Korisnikov avatar
By blenta
koliko ja znam molekularna biologija etf i chini mi se da ekonomisti koji imaju dobar prosek relativno lako odu na neka usavrshavana, postdiplomske i slichno pa ostanu :rei:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
odlazak ne mora da ima veze sa prosekom. bitno je da si jako zainteresovan, da se raspituješ što više i, na kraju, da možeš to sve sebi finansijski da priuštiš. prosek ti eventualno povećava šansu za dobijanje nekih stipendija za školovanje. mada ako ideš u USA lako možeš dobiti assistentship, samo ako si dovoljno snalažljiv.
Korisnikov avatar
By Escobar
Moje iskustvo pokazalo potpuno drugacije.
By pčelica
1. Fizika
3. Farmacija
4. Hemija
5. Molekularna biologija
7. ETF
8. Arhitektura
9. Gradjevina

Da bi se nostrifikovala diploma medicine,
treba položiti tri nivoa.
Prvi je test iz pretklinike, drugi je
test kliničkih predmeta i treći podrazumeva
polaganje u nekom od centara u SAD gde dobiješ pet pacijenata,
mislim da treba postaviti tačne četiri dg i th.
Polaganje svakog od nivoa, kol'ko čuh, je najjeftinije
u Bukureštu (dakle ova dva testa), gde svaki
košta po 3000 E. Za ovaj treći finalni deo ne
znam kol'ko košta.
Korisnikov avatar
By blenta
@2qt2bstr8
bash sam upravo mislio na stipendije
kad spomenuh vetji prosek

jer ako imash para da sve isfinansirash
onda ne morash da se cimash
upishesh odma fax napolju i reshish posao, ne?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa zavisi. nekad ti je potreban keš samo da odeš, pa se posle snađeš. nađeš neki posao ili apliciraš za neke stipendije koje ti nisu ni dostupne pre nego upišeš faks.

npr. taj assistantship ti omogućava besplatno školovanje u zamenu za posao na faksu. a mnogo lakše ga dobiješ tek kada odeš tamo i to na osnovu ocena koji si tamo dobio, a na proseka prethodnog školovanja. dakle, radiš kao asistent nekom od svojih profesora, dakle usko vezano za tvoj field of study, dobijaš dodatno znanje, a pri tome se besplatno školuješ. a školarina je uglavnom najveći izdatak.
By miki28
Ja kao neko ko je diplomirao Molekularnu biologiju i fiziologiju u Beogradu i sada radim doktorat u Nemackoj svakome bih preporucio da ko je imalo zainterosovan za oblast genetickog inzenjeringa upisuje molekularnu biologiju jer smo trazeni bilo gde na ovom svetu.
Ja sam poslao posle zavrsenih studija 10 CV-a i u roku 3 dana sam dobio pozitivan odgovor i pozvan na intervju ovde u Berlin.
Iskustva mojih kolega govori isto!
Sve mogucnosti su nam otvorene-od instituskog rada pa do farmaceutko-biotehnoloskih kompanija.
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Svi koji kod nas završe fizičku hemiju dobijaju poslove u inostranstvu bez problema. Za ovo sam siguran ali ne znam kako stoje ostali fakulteti :puzzle:
Korisnikov avatar
By ardent
Pitam se samo kakvu prođu na zapadnoj hemisferi imaju ljudi koji kod nas završe hemijsku tehnologiju. Kad sam pitao svojevremeno u mojoj studentskoj službi oni rekoše da se priznaju, mada mi sve ovo liči na onu narodnu 'svaki ciga svoga konja hvali', al' ajd' neka im bude.
Korisnikov avatar
By Escobar
pa pazi, tehnologija je kao fax daleko ispod hemije i fizicke hemije, sto se priznatosti tise...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
najbolje je da se raspitaš konkretno u zemlji koja ti je od interesa. kontaktiraj ondašnja tela koja su nadležna za ono što te interesuje (studentska služba univerziteta gde želiš da nastaviš studije ili pak pravna služba instituta/kompanije koja te zanima).
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by pčelica
1. Fizika
3. Farmacija
4. Hemija
5. Molekularna biologija
7. ETF
8. Arhitektura
9. Gradjevina

Da bi se nostrifikovala diploma medicine,
treba položiti tri nivoa.
Prvi je test iz pretklinike, drugi je
test kliničkih predmeta i treći podrazumeva
polaganje u nekom od centara u SAD gde dobiješ pet pacijenata,
mislim da treba postaviti tačne četiri dg i th.
Polaganje svakog od nivoa, kol'ko čuh, je najjeftinije
u Bukureštu (dakle ova dva testa), gde svaki
košta po 3000 E. Za ovaj treći finalni deo ne
znam kol'ko košta.
Mala ispravka

Cena nostrifikacije medicine za USA iznosi 700 USD po ispitu
ukoliko ga polazete u Americi
Ukoliko ne
na tu cifru se dodaju troskovi polaganja van USA sto varira od regiona do regiona a za Evropu konkretno iznosi 160 dolara

Nama najbliza mesta polaganja su u Madjarskoj i Hrvatskoj
Znaci svaki ispit u Budimpesti ili Zagrebu ce kostati 860 dolara
Van USA se moze polagati step 1
i pismeni deo stepa 2 takozvani CN ( clinical knowledge )
dakle 2 X 860 dolara

Za prakticni deo drugog ispita tj CS ( clinical skill ) se mora putovati u Ameriku
a to zadovoljstvo kosta 1500 USD + Putni troskovi

Kada zavrsis ova dva stepa tj tri ispita mozes da zapocnes staz koji je specijalisticki usmeren i traje nekoliko godina , dakle radis zaradjujes i guras do step-a 3
Kada zavrsis step 3 onda si svoj covek

Ameri su relativno fer s obzirom na to da svi medicinari koji su diplomirali van teritorije USA moraju proci identicnu nostrifikaciju ,
sto znaci da je tretman za sve isti bilo da su lekari zavrsili u Beogradu , Rimu , Parizu , Londonu , Tirani ili bilo gde drugde ...

Ja sam vec uveliklo u ovoj prici ...
ako je neko zainteresovan za detalje neka pita na U2U
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!