Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by jukie
Originally posted by shishmish
koje zvanje se dobija posle zavrsene gimnazije???
Zvanje je "maturant gimnazije"

tj, ako je prava gimnazija
Ja sam npr. "saradnik u prirodnim naukama" iako se škola zvala Gimnazija u trenutku mog maturiranja (prilikom upisa 4 god ranije nije)
ala je zvanje! pomislila sam pre posta "nije valjda maturant gimnazije"

HVALA JUKIE :kiss:
Korisnikov avatar
By Vlada T
Kao HRovac, u iskusenju sam da otrkijem toplu vodu, ali imao sam prilike da pregledam mnoge CV-jeve ljudi koji su se prijavljivali za posao i moje nedvosmisleno iskustvo je da u 90% slucajeva te tvorevine padaju na najbanalnijim elementima, kao sto su pismenost i greske u kucanju.

Kada proucavate neciji CV sa druge strane stola, tj. kao poslodavac, u startu vam je jasno da gledate neciju ulepsanu i nacifranu sliku u smislu navodjenja radnog iskustva, sposobnosti i sl. Ono sto je kljucno i sto svaki HRovac gleda su ti mali tell-tale znaci. Dakle, kako je CV formatiran, napisan, da li je pedantan ili zbrdozdolisan. Ukoliko uocite pravopisne i druge tehnicke nesavrsenosti u CV, to vec stvara negativnu sliku o kandidatu, pa tu navodjenje bombasticnih referenci ne pomaze mnogo. Onda je ta osoba ili neiskrena ili nepazljiva, sto je svakako ne preporucuje mnogo za rad.

Moje verovanje je da CV mora da bude sto jasniji i pregledniji, treba izostaviti preterano "ukrasavanje" i da, ja sam protivnik stavljanja fotografija (no, ovo je vec pitanje licnih profesionalnih iskustava i stavova).

Nemoj izmisljati profesionalno iskustvo i znanja koje nemas -- danas je sve to lako proveriti, tako da rizik od stete daleko prevazilazi eventualno korist.

Savetujem da pre slanja CV-ja dobro "uradite domaci zadatak" -- proucite kakva je to firma/institucija za koju konkurisete, kakav profil kandidata im je potreban i shodno tome, poradite na tim aspektima svog profesionalnog rezimea.

Sto se tice redosleda navodjenja, ja se priklanjam onome da se prvo navode najsvezija/najrelevantnija iskustva i edukacija, a onda sve potonje.

Kada napises CV daj ga nekom nepristrasnom i pazljivom da ga procita - makar u svojstvu lektora, a dobro je cuti i misljenje osoba koje te oskudnije poznaju u profesionalnom smislu.

Na kraju, CV nije presudan za neciju odluku, ali ako se korektno odradi, moze ti dati korisne pocetne poene.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
slažem se sa gore rečenim o pravopisu i lektorisanju. to su elementarne stvari. ako neko nije mogao da odvoji jedva sat vremena i izlektoriše sopstveni CV, šta onda očekivati od te osobe na radnom mestu gde mu je radno vreme 40 sati nedeljno.

i ja bih rekao da je dobar prethodni "research" neophodan pre konkurisanja za neki posao. po meni sasvim logično pitanje kandidatu jeste zašto se uopšte prijavio na taj posao, šta zna o toj firmi itd. ako konkurišete za posao u firmi o kojoj ste dobro informisani to verovatno znači da se vaša očekivanja poklapaju sa onim što ta firma nudi, pa ćete biti zadovoljniji poslom, a time i produktivniji.
Korisnikov avatar
By Skai
http://web.mit.edu/career/www/workshops/resumes/

ovo su najbolja uputstva koja sam ja uspela da nadjem za americke CV i Cover Letter (to propratno pismo). Ima i primera.

Inace to sve treba da izgleda dobro i graficki, ja sam sebi pravila neke templates, pa ako nekog interesuju moja resenja pisite.
Korisnikov avatar
By *deni*
Sad sam se, pisuci i azurirajuci svoj CV i prisecajuci se svih mojih dosadasnjih angazmana, prisetio i jednog clanka objavljenog i na netu, pa cenim da je i on adekvatan da pomogne korisnicima koji se pripremaju za zaposljavanje... :yes:
Clanak je iz 2006.

>>>Kako lakse doci do posla<<<
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
LOL
Erm, ukucao sam kako se pishe CV u google, da bih dokazao nekome da je jednostavno naci to na netu i ovo je bio prvi sajt koj je izashao. :smeh:
Korisnikov avatar
By Rei
Overi treci rezultat. Creepy!
Korisnikov avatar
By taurus
LICNE INFORMACIJE:

Ime i prezime
Adresa
Telefon
Datum rodjenja

RADNO ISKUSTVO:

DATUM(OD-DO)
naziv i adresa
poslodavca
pozicija na poslu
glavne aktivnosti

OBRAZOVANJE

DATUM(OD-DO)
naziv i sediste
fakulteta
smer
DATUM(OD-DO)
naziv skole
smer

LICNA ZNANJA I SPOSOBNOSTI:
(ovde se pise koliko i koje jezike govorite,kompijuterske programe koje poznajete,projekti na kojima ste radili i objavljena dela)

P.S.poenta je da bude sto pregledniji i sa najbitnijim informacijama.Po poslednjim istrazivanjima i propratno pismo igra veliku ulogu,fotka u gornjem desnom uglu.Srecno!:cool:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
E, to je co'jek, hoce da radi a ne da dodje do novca prodajom unutrasnjih organa. :srbin: :up:

Vlada T. ti je dao odlicna uputstva. Format je manje bitan, redosledi i sl. nisu uopste, ali je bitno da bude uredno, pismeno, da zvucis kao osoba koju bi oni zeleli da imaju. Ja sam obicno stavljao ovim redom: LICNI PODACI -- OBRAZOVANJE -- PRIZNANJA (ako imas) -- RADNO ISKUSTVO (sa adresama & telefonom poslodavca, kao navodno radi konsultacija/preporuka) -- LICNE SPOSOBNOSTI (strani jezici s nivoom znanja, vozacke dozvole, rad na racunaru i sl.) ali to mozes da podesavas kako ti je zgodnije da bolje izgleda.

Drugo - i jako vazno - doteraj posebno CV za svako mesto na koje konkurises, nemoj da koristis jedan isti obrazac koji stancujes. Prosto na razlicitim mestima su razlicite stvari vazne i obrati paznju na profil poslodavca/institucije. Jedno je akademski, drugo profesionalni CV (u prvom je naglasak na obrazovanju, u drugom na profesionalnom iskustvu). Ako si radio u restoranu godinu dana, to moze da se pretvori u odlican dokaz tvoje odlucnosti i marljivosti i pokazatelj da nisi uobrazen ni izbirljiv u poslu, da si u stanju da radis timski i sl. Ako konkurises na neki akademski program, ne spominji to osim ako izricito ne traze.

Sto se tice "budzenja CV-ja" (tako je to zvala jedna koleginica), nisam siguran da je to preporucljivo. Treba da zvuci pismeno, ali ne uobrazeno - ako si radio kao pomocnik vodoinstalatera napisi da si radio kao pomocnik vodoinstalatera a ne "asistent na etabliranju vodovodnih instalacija" jer to ulepsavanje ne moze nikog da prevari a zvuci smesno. Izaberi 5-6 stvari koje ces da predstavis, nema potrebe da nabrajas svaku aktivnost koju si imao od 12. godine. Takticno precuti ono sto ti je slaba tacka.

Treba da ima najvise dve strane. Dugacki CV-jevi koji se ovde pominju su nesto sasvim drugo i njih ne podnosis poslodavcima nego ih stavljas na licne prezentacije i nudis ako ti zatraze (kao dopuna obicnom CV-ju).

Font treba da bude 12 punkta, i da bude obican, tj. Times ili nesto slicno, nikako neki ukrasni, comic sans i sl. (svasta sam vidjao).

A, i pise se Curriculum Vitae (odvojeno), "tok zivota" na latinskom. Ovo V zapravo ne treba da ide velikim slovom ali se toliko uvrezilo da bi ispao glup ako bi ga napisao pravilno (malim slovom).

Eto, nadam se da je bilo od pomoci.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Vidi ovog Gulivera al ga lepo odradi.
By J...
CV je dobro napisan kad toliko nahvalis sebe i ubacis toliko poslovne retorike da ti je muka dok ga citas.
Korisnikov avatar
By Dzi
ma kratko i jasno :pionir: ja svoj prepravljam :D
By sandjama
Originally posted by AngraMaina
E, to je co'jek, hoce da radi a ne da dodje do novca prodajom unutrasnjih organa. :srbin: :up:

Vlada T. ti je dao odlicna uputstva. Format je manje bitan, redosledi i sl. nisu uopste, ali je bitno da bude uredno, pismeno, da zvucis kao osoba koju bi oni zeleli da imaju. Ja sam obicno stavljao ovim redom: LICNI PODACI -- OBRAZOVANJE -- PRIZNANJA (ako imas) -- RADNO ISKUSTVO (sa adresama & telefonom poslodavca, kao navodno radi konsultacija/preporuka) -- LICNE SPOSOBNOSTI (strani jezici s nivoom znanja, vozacke dozvole, rad na racunaru i sl.) ali to mozes da podesavas kako ti je zgodnije da bolje izgleda.

....
Skroz bi se slozio sa tobom osim u ovom delu gde kazes da redosled nije bitan, u poslednje vreme to je jako bitno i zavisi od pozicije na koju konkurises, kao sto je dole kasnije i napisano. Po nekimnovim standardima sada kursevi stavljaju na kraju, a retko kada se i stavljaju, jer je svako od nas zavrsio neki kurs aneki mnogo njih pa vise to niko i ne gleda soim u slucaju da su usko strucni kursevi.
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by *deni*
Sad sam se, pisuci i azurirajuci svoj CV i prisecajuci se svih mojih dosadasnjih angazmana, prisetio i jednog clanka objavljenog i na netu, pa cenim da je i on adekvatan da pomogne korisnicima koji se pripremaju za zaposljavanje... :yes:
Clanak je iz 2006.

deni jesi ovo ti pisao clanak?
nekako mi skroz ima tvoj prizvuk

elem
kako napisati propratno pismo za lika koji
nema neke bitne assete a prijavljuje se za vozacha
Korisnikov avatar
By Rei
Imam jednu nedoumicu, ako pishem CV za jednu stranu firmu, kako da im napishem broj svog fiksnog telefona? :)
By J...
Originally posted by REI
Imam jednu nedoumicu, ako pishem CV za jednu stranu firmu, kako da im napishem broj svog fiksnog telefona? :)
mislim da je ovako:

+381 (11) XXXX-XXX
Korisnikov avatar
By Rei
Ok, zahvaljujem se :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Bolje je +381.11.XXX.XXXX (ili sa razmacima ili crticama).

Zagrade se stavljaju ako se deo pozivnog broja bira samo kad si u zemlji, +381 (0)11 XXX XXXX, npr. ako neko putuje u Srbiju pa će zvati iz inostranstva ali će mu trebati i broj koji okreće u zemlji.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by blenta
Originally posted by *deni*
Clanak je iz 2006.

deni jesi ovo ti pisao clanak?
nekako mi skroz ima tvoj prizvuk
Ja lično.
Sećam se da je trebalo popuniti taj broj lista još jednim tekstom, pa sam seo i našuketao savete čitaocima kako treba da se ponašaju kad idu na intervju za posao. :sweet:
Korisnikov avatar
By *deni*
Evo još nekih saveta, koje sam pronašao na netu :

Diploma, visok prosek i zavidne kvalifikacije nisu garancija za zaposlenje bez članske karte neke od partija na vlasti, a nije zgoreg imati uticajne rođake i prijatelje sa vezama „gde treba”. Ovakvo mnjenje pogotovu je uvreženo kada je u pitanju uhlebljenje u državnoj službi i javnim preduzećima. Što se tiče dobijanja radnog mesta u privatnoj ili inostranoj firmi, smatra se da presudnu težinu ima bogat si-vi, odnosno životna i radna biografija. Naravno, ukoliko kandidat tekst o sebi i svemu što bi želeo da bude ne „uguši” nepotrebnim pa čak i nepriličnim podacima.
Kako izbeći takve hridi i naći „plovni put” do poslodavca, tema je brojnih seminara koje pohađaju zainteresovani za dobijanje posla. Instruktori, mnogi i neposredno angažovani u kadrovskim službama velikih kompanija, pokušavaju da kandidate uče na – greškama drugih.
Pod oznakom „ne, nikako”, često se pominje slučaj kandidatkinje koja je radnu biografiju potkrepila svojom fotografijom u – bikiniju. Iz iste rubrike je i si-vi „oplemenjen” fotosom sa plaže, zatim onaj koji potencijalnu radnicu ilustruje slikom sa prepodnevnog džoginga, ili dok upija zrake sunca privijajući se uz stenu koju zapljuskuju talasi. Verujući da će šefovima biti drago da vide ravan stomak, tanak struk, duge nokte i noge, kandidatkinje biraju fotografije koje baš te motive ističu. U grupi „pozerki” koje su postale školski primer za loše komponovan si-vi je i žena koja je priložila sliku na kojoj je levom rukom oslonjena na šank, dok u desnoj drži kristalnu čašu s crvenim vinom.
Pred očima komisija za selekciju budućih kadrova znale su da blesnu i fotke maljavih torzoa mladića u raskopčanim košuljama. Pojedini su igrali i na kartu mističnosti, prilažući fotografiju na kojoj im tamne naočare zaklanjaju pola lica. Neki su želeli da nadležne iz ljudskih resursa zasene bleskom dva prsta širokih zlatnih kajli.
Ko sebe ne eliminiše ilustracijom, još ima šanse da padne na tekstualnom delu. Dobro je imati što više pohvalnih preporuka, ali je još važnije zadržati osećaj za meru. To nije uspelo izvesnom diplomiranom matematičaru, koji je komisiji za prijem poručio kako „im Bog garantuje da ga je stvorio”. Njegov slučaj je poslodavac zapečatio posle prvog čitanja si-vija.
Primer drugi – naizgled idealan kandidat, sa impresivnim prosekom u indeksu koji mu je omogućio da upiše doktorske studije, govori nekoliko jezika, već ima respektabilno radno iskustvo... A onda, nepotrebni potez više: iz si-vija izranjaju papiri kojima komisiji predočava da u njemu teče „plava krv”, da su mu preci imali vile po Beogradu. Poslodavac nije bio impresioniran. Bio je šokiran.
Do drugog kruga nisu dobacili ni kandidati koji su imali ničim izazvanu potrebu da naglase kako „nisu Romi” ili „nisu muslimani”.
Da kvantitet nužno ne rađa kvalitet, dokazuju primeri lakonski kratkih, ali efektnih radnih biografija. Najkraći upamćeni si-vi je onaj u kome kandidat ispod imena, prezimena i broja telefona, velikim slovima ističe: „Želim da radim i to je to narode”. Dobro su prošli i oni sa završnim napomena poput: „Što ne znam, naučiću. Nisam debil”, „Jesam studirao 100 godina, ali smatram da je uspeh što sam završio”, „Ne morate me usavršavati jer to radim i sam. Radoznao sam i mislim da život ima smisla i bez umiranja na poslu”, „Umesto testiranja i timbilding fora, reagujem na pozitivnu stimulaciju – zapadnjačku platu”, „Komunikativan sa pristojnim svetom. Za one druge imam kratak fitilj”...
-----------------------------------------------
Iskustvo na trešnji
Šta sve mladi željni posla podrazumevaju pod radnim iskustvom, može se saznati prebiranjem po bogatim si-vi riznicama: „Brao sam trešnje tri dana”, „Radio sam sa ocem u ribnjaku”, „Dve sezone bio sam spasilac na bazenu”... Pod stavkom hobiji i interesovanja pojedini su navodili kako vole da voze rolere po kraju, igraju se sa psima u parku, razmišljaju gledajući u nebo sa terase...
Iskreni si-vi
Kao odgovor na uobičajene fraze, mile uhu svakog poslodavca (spremnost na timski i prekovremeni rad, entuzijazam), Internetom kruži tekst takozvanog iskrenog si-vija uz napomenu da se ovako nešto može pokušati kod kuće, ali ne i pred kadrovskom komisijom: „Potpuno nespreman za rad pod pritiskom i prekovremeni rad, osim ako je debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve vaše kompanije ako platom ne mogu da pokrijem troškove. Savršeno me ne zanima što ste u problemima i očekujem da sve zakonom predviđene obaveze ispunjavate na vreme i poštujete praznike i godišnji odmor. Sve su prilike da ću vas napustiti čim nađem nešto bolje. Psujem na nekoliko svetskih jezika i to što ste pohađali nekoliko seminara ne čini vas ekspertom. I da, postoje stvari koje bih radio iz čistog entuzijazma, ali žalim što vas moram obavestiti da to nije posao koji nudite”.
Recept za biografiju
– Biografija treba da bude formatirana na dve A4 strane
– Navoditi podatke primerene cilju (posao, studije, stipendija...)
– Pisati fontom Arial ili Times New Roman
– Veličina slova treba da bude 10 ili 12 punkta
– Ne koristiti kosa ili obojena slova, niti podvlačiti delove teksta
– Uz biografiju poslati propratno pismo

Ljiljana Perović
Korisnikov avatar
By bern
U vezi sa CV-jem, životopisom, biografijom: svaki je drugačiji, u zavisnosti od toga kome se šalje. To je veoma bitna stavka.
Korisnikov avatar
By mikeli
kako, pa valjda tako, CV !
Kako se pise ljubavm, da li kao jedna rijec
ili su to uvijek, barem dvije najmanje ....

:napitak:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!