Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Podržavate inkluziju

Podržavam
3
43%
Ne podržavam
4
57%
Korisnikov avatar
By crni90
Šta mislite o ovoj najnovijoj gluposti koju smo uvezli sa zapada?
Smatram da je nehumano i kontraproduktivno decu sa posebnim potrebama upisivati u redovne škole.
Za fizičke invalide prosečne ili nadprosečne inteligencije podržavam inkluziju (ako dete nema oko, ruke, noge...). Ako se radi o fiziološki tupoj deci, debilima i inbecilima (ili još niže), onda sam izričito protiv inkluzije.

Po meni ovo su negativne strane inkluzije:
- deca sa posebnim potrebama su izložena gradivu koje nije u skladu sa njihovim mentalnim kapacitetima.
- toj deci će umesto defektologa predavati obični nastavnici, koji nisu obučeni za rad sa njima
- "obična" deca će biti zapostavljena jer je mnogo više vremena potrebno posvetiti detetu sa PP.
- defektolozi će ostati bez posla a specijalne škole (jedine ustanove koje mogu da pruže odgovarajuće obrazovanje deci sa PP) će se ugasiti.

a ovo pozitivne:
nema

Pročitao sam ispovest nastavnice koja u svom odeljenju ima dete sa PP.
To dete je drugi razred, treba da je četvrti, kaki za vreme časa, troši 20 minuta od časa da mu objasni (neuspešno) da posle dva ide tri, ne zna da se potpiše, ne može da zapamti svoje prezime...
Obična deca se takvoj deci smeju i rugaju, pa ne vidim kako to može koristiti njihovoj socijalizaciji.

Smatram da je mnogo humanije i efektivnije takvu decu obrazovati u specijalnim školama.

Navalite
Korisnikov avatar
By hlaefdige
...s tim da deca nece biti izlozena gradivu koje nije u skladu sa njihovim mentalnim kapacitetima jer i gradivo mora da im se prilagodjava...

ostalo mislim da si u pravu.
Korisnikov avatar
By Markiza
Ja sam pohađala neki seminar Vrtić i škola po meri deteta pre par godina na kom se govorilo o integrisanju inkluzivnog obrazovanja u okviru osnovnog obrazovanja i sve lepo funkcionisalo ...teorijski.Cilj je bio da se postojeći nastavni program prilagodi deci sa posebnim potrebama i da se,naravno,zadrži i ovaj stari.Dva ili nekada čak više nastavnih programa, u zavisnosti od toga koje su specijalne potrebe u pitanju,se moralo napraviti.U praksi...vrlo mali broj učitelja/nastavnika ima živaca,vremena da sve to sprovede u delo...neki se trude,neki ne mogu jednostavno izaći na kraj sa njima.

"- defektolozi će ostati bez posla a specijalne škole (jedine ustanove koje mogu da pruže odgovarajuće obrazovanje deci sa PP) će se ugasiti."
Ovo se već dešava.Moja drugarica je diplomirani defektolog koji nema posao.Ne daju joj da radi u školi(mada postoji potreba)pod izgovorom da su prosvetni radnici osposobljeni za takav rad.Usudili se uporediti 48 sati seminara(prisilnog) o inkluziji sa dugogodišnjim školovanjem. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Niko tu ne zna šta radi, koji god deo obrazovnog sistema u Srbiji da pogledaš.
Korisnikov avatar
By Mage
Slažem se sa tobom, samo bih iz rečnika izbacio reči poput debil, imbecil, i tup. I zaista mi nije jasno zašto se ti termini i dalje koriste. Zar ne možemo prosto reći mentalno ograničen ili nešto slično...?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!