Originally posted by Momo
Upravo ovo može da bude objašnjenje zašto je priroda udesila da muških gejeva bude 4-5 puta više od lezbejki (bez biseksualki). Za opstanak ljudske vrste u narednim generacijama žene su važniji i pol i priroda nije smela baš toliko da se igra i dopušta improvizacije, kao kod muškaraca, čija bitnost nije velika.
Ja prvi put cujem za ovaj donos broja gejeva i lezbejki. Jel ima neki poziv na literaturu na tu temu ili neko istrazivanje ???
A sa ovim da se "priroda poigrala" se ne slazem uopste. I zvuci mi diskriminatorno. Ispade da su lgbt ljudi neke greske prirode.
Meni se pre cini da se drustvo igra sa nama pre nego priroda. Kad bi stepen homofobije bio manji i kad bi imali sva prava verujem da bi se veci broj lgbt ljudi odlucivao za decu. Ovako u ovim uslovima jako je tesko izvesti to bas tako lako kao sto je lako str8 ljudima koje svi zivi podrzavaju.
Besmisleno je kriviti ikog jer je navodna ugroženost nataliteta običan nacionalistički mit.
U Srbiji i celoj istočnoj Evropi stanovništvo se zaista pomalo smanjuje, (neznatno) ali ne zbog odricanja od dece već zbog masovnih migracije na zapad.
I sa ovim se ne bih bas slozio.
Prirodni prirastaj u Srbiji jeste nizak i u istocnoj Srbiji je oko -10% dok je u centralnoj Srbiji oko -0,2% a u Vojvodini -0,3 a to znaci da pojava depopulacije nije bas "neznatna".
Inace je stopa nataliteta u Srbiji u stalnom opadanju, (jedino je bio zabelezen skok nataliteta u periodu posle II svetskog rata od 1950 do 1954 godine) dok se pad nataliteta belezi jos od kraja 19.veka.
U krajevima u kojima vlada bela kuga (recimo opstine Knjazevac, Zajecar, Negotin) natalitet je jako nizak a to je posledica ne samo ekonomskih uslova vec i obicaja da se imanje sto manje deli pa se shodno tome porodica ne prosiruje previse, znaci zadrzavaju se na jednom detetu a da bi se uopste zabelezio porast nataliteta potrebno je izroditi najmanje 3 deteta.
I ovo su samo neki od uzroka na datoj teritoriji, nauka se odavno bavi tim problemom ali jos uvek nisu utvrdjeni svi uzroci pojave depopulacije u istocnoj Srbiji.
U svakom slucaju ova drzava nije sposobna da uopste pristupi resavanju tih problema pa im je najlakse da kenjaju po lgbt populaciji ili da krive zene koje zele abortus, kao da abortusa ranije nije bilo, obavljale su ga babe po selima i nisu ni imali predstavu o procentu izvrsenih abortusa na nivou drzave a sad odjednom im je to glavni problem.
Evo i mojih odgovora :-)
Da je gejeva više od lezbejki (bez biseksualki, ali i čak sa njima) ja mislim da je to zaista suvišno dokazivati.
Ne da postoji jedna anketa, nego njih hiljadu.
Uđi na svaki ljubavni oglasnik.
Uvek ćeš videti da je broj gejeva mnogo puta veći.
Uđi u gej klubove i tu ih je više.
Uradimo anketu na ovom forumu.
To je jednostavno tako, a tako je priroda udesila upravo zato jer muškarci nisu toliko bitni za natalitet kao žene.
Da biu stanovništvo uvek bilo na istom broju potrebno je da se rađa dvoje dece po svakoj ženi.
(Jednim detetom ona popunjava svoj broj, a drugim detetom ona popunjava broj partnera, koji ju je oplodio).
Dakle dvoje za dvoje.
Kad bi imali svi po 1 dete, stanovništvo bi se prepolovilo (što je cilj u Kini)
kad bi svi imali po 4 dece, stanovništvo bi se dupliralo.
Dakle za prostu reprodukciju je potrebna skoro svaka žena.
To što će oko 1 % žena biti lezbejke nezainteresovane za decu, 1 strejt žene, koje ne žele decu i možda 2 % sterilnih žena, nadoknađuje oko 4-5 % žena, koje bi da imaju troje ili više dece.
Tako dolazimo do pozitivne nule, koja je neophodna.
Inače bi se stanovništvo stalno smanjivalo.
U pravu si da je trebalo malo korektnije da nazovem neke stvari - poigravanje prirode - ali opet suština je ista.
Priroda je smela da dopusti da ima dosta muškaraca nezainteresovanih za decu, ali nije smela da dopusti mnogo žena nezainteresovanih za decu upravo zbog opasnosti od smanjenja potomstva.
Ne zaboravimo da je u prošlosti bilo više bolesti, više ratova, više stradanja, a da je tako i u životinjskom svetu, te je prirodno da sve ženke imaju instinkt za što većim brojem mladunaca.
Neko je rekao da su muškarci potrebni za izdržavanje dece.
Naravno. To i u tekstu kažem.
Ipak izdržavanje je druga kategorija.
Ovde govorimo o biološkom stvaranju.
Izdržavati i brinuti se o detetu može i neko, ko nije biološki otac.