- 25 Dec 2007, 22:39
@arwen_evenstar: što se Antonića tiče i onoga što je rečeno u izveštaju, poenta je ta da Antonić celu priču o antidiskriminaciji LGBT osoba prosto svodi na "gej brakove i usvajanje dece". po njemu to je jedini smisao antidiskriminacionog zakona, što je netačno. tj. kako je to navedeno u izveštaju - da su "antidiskriminatorno i bračno odvojena poglavlja u pravu".
i još jedna stvar, što se tiče tzv. "pozitivne diskriminacije". prvo ja ne znam da li i u jednom drugom jeziku postoji jedna takva besmislica kao što je spajanje termina "pozitivna" i "diskriminacija", jer diskriminacija po svojoj definiciji ne može biti nešto pozitivno. hoću reći: nemojte se dati zavarati korišćenjem pogrešne terminologije. no, mnogo bitnije je da pogledate recimo novi Ustav Republike Srbije i tamo nađete:
bukvalno kao kod cenjkanja, grubo receno, ipak mislim da je tako.ali isto tako možeš i da ostaneš praznih rukava, jer će ponuđena cena biti neadekvatna. slažem se da treba tražiti puna prava i slobode za LGBT osobe, ali hajde da prvo dobijemo makar taj famozni antidiskriminacioni zakon. da kad me neko bije jer sam "peder" to bude prepoznato kao zločin iz mržnje i tako i procesuirano. a verujem da je mnogo izvesnije donošenje zakona koji bi za početak rešio samo neka osnovna, egzistencijalna pitanja LGBT osoba nego ceo paket sa sve brakom i decom.
ako lupis pocetnu cifru prenisku dobices povoljnije to sto kupujes.
i još jedna stvar, što se tiče tzv. "pozitivne diskriminacije". prvo ja ne znam da li i u jednom drugom jeziku postoji jedna takva besmislica kao što je spajanje termina "pozitivna" i "diskriminacija", jer diskriminacija po svojoj definiciji ne može biti nešto pozitivno. hoću reći: nemojte se dati zavarati korišćenjem pogrešne terminologije. no, mnogo bitnije je da pogledate recimo novi Ustav Republike Srbije i tamo nađete:
Ne smatraju se diskriminacijom posebne mere koje Republika Srbija može uvesti radi postizanja pune ravnopravnosti lica ili grupe lica koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim građanima.a ovo je jedna mnogo važna stvar. ovaj model integracije se pokazao kao izuzetno dobar i efikasan u dosadašnjoj praksi i ne vidim razlog zbog čega ga ne bi trebalo primeniti i kad su LGBT osobe u pitanju. njegov cilj je da se poveća broj pripadnika određene diskriminisane grupe u različitim društvenim strukturama: da bi se povećala vidljivost te grupe u tim strukturama, a time i senzibilitet opšte populacije ka toj grupi s jedne strane; i da bi sama ta grupa postala dovoljno snažna da nadalje zastupa samu sebe i nastavi svoju integraciju u opštu populaciju, s druge. naravno, kada se ovaj cilj ispuni sama ta grupa više nije diskriminisana i ovaj model prestaje da se primenjuje.
Originally posted by jukiezbog čega? drugo pitanje: kako bi ti rešio problem integracije određenih diskriminisanih grupa?
Ja sam protiv bilo kakve pozitivne diskriminacije po pitanju zapošljavanja ili upisa u škole i fakultete.