Originally posted by bababui
Ja mislim da je najveci problem sa ovom paradom tj povorkom i kod nas i kod Rusa, to što organizatori insistiraju da imaju to „ponos” u imenu, a sto je americkih izmišljotina, i najveci kretenluk je sto je toliko zemalja preuzelo tako, kao neki strogi standard.
Nemamo ni mi kao narod ni Rusi toliko veze sa zapadom da bismo neki njihov „Pride”-koncept i neki njihov glupi Stonewall (koji se desio u neko sasvim drugacije vreme i na drugacijem prostoru) prihvatili kao deo naše tradicije, koja je odavno istorijski prilično u sukobu tim zapadom.
izvini ali ovo ti je totalno generalno antiamerichki diskurs (a koji je blizanachki srodan americhkom ultradesnicharskom republikanskom diskursu po kom su svi Evropljani (i oni pravoslavni

) "shonje, pederi, nemoralni, zenskonje").
dakle, ovo chak vishe ne prolazi ni u sluzbenoj spoljnoj politici Srbije, a kamoli da bi trebalo proci na ovom forumu.
na stranu i to shto se drushtveno-politichko-geo-strateshki interesi VISHE ne baziraju u Evropi (a valjda je to kontinenat kojem i Srbija pripada) na mitsko-verskim bratovshtinama koji su, je l', u nekom vechnom sukobu s inovernim (shta li), vec u saradnji s partnerima koji shto dalje - shto blize okruzuju Srbiju.
chemu to nuzno suprotstavljanje Srbije i Rusije na jednoj strani Americi na drugoj strani i obrnuto? isto tako, sve shto vazi za ljudska prava i humanost Srbije treba da vazi i za to isto Rusije, da se (ne) ogranichimo na evropski kontinenat, je l' te....
zao mi je shto je pravoslavnim tj. ortodoksistichkim fundamentalistima teshko, preteshko to breme i muka shto je Srbija (a i Rusija) u Evropi (eto bar geografski), ali tako vam/ti je.
Plus smo mi kao narod izuzetno osetljivi po pitanju koncepta PONOSA, opet zbog naše mučne istorije i specifičnog geografskom polozaja, i ta reč je za nas bas svetinja i vezana za neke dosta drugacije vrednosti i emocije nego sto su te neke „slobode licnog izrazavanja”.
basho ovako srocheno- mitomanija.
Ali organizatori su ocigledno previse glupi (= budale) pa ni posle 8 godina od 2001. nisu ukapirali da izbacivanje reci „ponos” iz imena jednostavno neminovno, a recimo imenovati je „Parada raznolikosti” ili „razlicitosti” sto bi bilo milion puta bolje rešenje, i izazivala daleko manje eksplizovno raspoloženje nego sto reč PONOS izaziva. Ponos (kao i oholost ili gordost) je inače vrlo negativna ljudska osobina, i opravdana je samo na kratko ograniceno vreme za onog (ili one) ko je (ili koji su) nešto naročito postigao/li, i to za dobrobit celog drustva, a ne samo svoju ličnu dobrobit, a i onda je poželjno da ne traje dugo, a ne da godinama, ili čak ceo zivot zasnivati na tom slepacki uobrazenom ponosno podignutom nosu u nebesa. Nije slučajno ponos (tj gordost) NAJVECI greh u hrišćanstvu.
ja, ja, udri josh malo "bolje" po organizatorima i aktivistima. ne propusti tu priliku, sunce te rodilo.
i glupom je vishe jasno da je Ponos figurativna istoznachnica za Dostojanstvo, bre!