Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

odluchih dici novu temu da ne trolamo ja i trti
a moze da posluzi i kao referenca svima sa slicnim problemom

1
nashao sam sajtove na kojima se mogu naci lapovi i ima cesto snizenja
www.bestbuy.com
www.circuitcity.com
www.dealcatcher.com
www.overstock.com
www.pricegrabber.com
www.newegg.com

2
utvrdili smo i koji su kao bolji

"Apple je van svake konkurencije, po kvaliteti, i ceni :lol:

E sad, po mnogima posle toga slede Dell i Toshiba.

MSI, Acer, Asus... unknown... su trash." prim prev drti

3
neretko se nalaze refurbished ili recertified modeli
koji su reklamirani pa popravljeni
isto su kvalitetnia znatno jeftiniji

ono sto jos nismo utvrdili

kad je najbolje vreme za kupovinu, tj kad je najvishe popusta

kako proci shto jeftinije i lakshe na carini

sta mi znaci dal mi je 32 il 64 bitni u praksi

i bilo bi fino da andjela dodje i kazhe amen
ako ima neko josh neshto da doda od pitanja/odgovora neka ga
By Kragi
Originally posted by blenta

sta mi znaci dal mi je 32 il 64 bitni u praksi?
64-bit procesor ti pruza mogusnost rada sa 64-bitnim systemima i softwareom (koji kao "zazivljavaju" poslednjih 100 godina ali nikako da postanu standard - bar ne kod nas (mada mnogi proizvodjaci SW jos ne izbacuju podrsku za 64-bit platformu).

Sustinski osnovna razlika izmedju 64-bit i 32-bitnog operativnog je u adresiranju memorije ... Tako npr 64-bit vista moze da prepozna i pristupi fizickoj memoriji vecoj od 4 gb dok 32-bit operativni system ne moze :)
Ako imas nameru da radis sa aplikacijama koje traze veliku kolicinu RAM-a onda mu 64-bit system dodje kao bolje resenje ....

Ja sad ne znam na sta si ti mislio kada si rekao 32-bit i 64-bit (system ili procesor)

Procesor ne moze da skodi jer svaki 64-bit podrzava 32-bit platformu ...
Korisnikov avatar
By blenta
sve sam to procitao
al ne razumem inzinjerski

da li to znaci obzirom da je vecina stvari 32
da ako budem imao 64 komp on nece moci da dize neke 32 aplikacije?
Korisnikov avatar
By blenta
inace upravo nadjoh za 1500$ hp 18 inchni quad intel procesor na 2 ghz i odvojenom grafikom na 512
ovde za te pare ne mogu ni trecinu toga da dobijem

srbija se saginjati nece
Korisnikov avatar
By blenta
isto tako koliko je itno kog je tipa mmorija am
dal je ddr 2 il dd3 npr

jer se deshava da ako sam sastavljash lap ispadne skuplji ako ubacish ddr3
aonaj sa ddr 2 ima neko dodatno snihenje pa je razlika u 150-200$

memorazha uslovno rechno ista
razlika u tipu ddr2 or 3
By Kragi
sve sam to procitao

64-bit operativni system ne moze da dize 32-bit aplikacije
64-bit procesor moze, ali OS mora da bude 32-bit
Korisnikov avatar
By Combo
Oko same kupovine, kad rešiš šta ćeš...Popusta ima stalno. Stalno.

Nekad se desi da samo jedan model bude na popustu i da možeš da ga dobiješ upola cene nego da si došao da ga kupiš prethodnog dana.

Popusti su generalno oko Božića, a najveće ludilo 26. decembra na the Boxing Day.

Na carini je najlakše i najjeftinije (dz) proći tako što ćeš da daš nekom stranom državljaninu da prenese.
Može i našima, uglavnom ne gledaju stvari, ali umeju i da budu idioti.
Korisnikov avatar
By blenta
blah a svi ovi lapovi novi koje gledam imaju neke viste 64

to znacida cu sve aplikacije koje kradem s neta i koristim
morati da trazim u 64obitnom izdanju?
Korisnikov avatar
By CareBear
Nemoj da se cimas oko stvari kao sto je "bitnost" procesora i tip memorije - svi racunari koje ti gledas imaju 64-bitne procesore, a sistem ces staviti (i promeniti) po zelji. Inace, na 64-bitnom sistemu mozes da teras vecinu 32-bitnih aplikacija. Sa memorijom ti je skoro isto. Ako je cena ista uzmi DDR3, inace su ti performanse manje-vise iste u realnom radu.

Mozda cu sad da malo vise lupim, ali raspitaj se da li international warranty kod Dell-a znaci da ce njihov zvanicni serviser da uzme na servis (i popravi za dz u garanciji) racunar koji je kupljen vani, to moze puno da znaci.

Ako ti je bitan kvalitet kucista (pominjan je Apple), pogledaj Dellovu XPS i HPovu HDX seriju. Inace, Toshibu nikad ne bih stavio pre HPa ili IBMa.
By Kragi
da, ili da oboris system i instaliras 32-bit vistu (ako krades SW sto ne bi i Vistu :giggle: )
Korisnikov avatar
By blenta
okej

pitanje vezano za memoriju e odnosilo na to da npr isti lap sa ddr3 koshta oko 1000$
a sa ddr2 i svim ostalim istim komponentama 840 $ jer je na nekom snizhenju
dal je razlika izmedju ddr 2 i 3 toliko znachajna da se zanemari popust??

a vecina ne daju internacionalnu garanciju
u tom sluchaju je mozhda bolje na overstock.com uzeti fabric refurbished modele
u chijem se sluchaju prolazi i sa 40tak% popustom
Korisnikov avatar
By AbD
razmisli o par dodatnih troškova i obavezno ih ukalkuliraj kad razmišljaš o rangu cijena:

1.) transport
nema šanse da je free shipment worldwide, a za notebook iz amerike do srbije budi sretan za sve ispod 100 USD
2.) bez carine nema nikakve šanse da prođeš, dakle dodaj carinsku stopu i pored na dodanu vrijednost...to ti je (na teoretskih 1.500 USD cijene notebooka) još cca 300 USD

okay, sad si svjestan da te taj notebook zapravo košta 1.900 USD a da (osim kod vendora koji to omogućavaju) nemaš worldwide, nego samo US garanciju. dakle, nemaš je. ukalkuliraj 100 USD kao dio potencijalnog budućeg troška za bilo kakav repair/support.

sad je to dakle 2.000 USD, odnosno oko 10.500 kuna. budući da je hrvatski PDV 22% onda pogledaš cijene do iznosa koji je veći za toliko kod recimo www.vemil.hr jer oni kupcima iz drugih zemalja rade Tax Refund formular na bazi kojega dobiješ tih 22% (umanjeno za neki processing fee samog Global Tax Refunda) nazad nakon što jednom izvezeš iz Hrvatske notebook.

ergo, u rangu takve cijene - cca 13.000 kn - odabrao sam ti slijedeće: HP Elitebook 8730w FU469EA Core 2 Duo T9400 2GB 320GB 17'' WSXGA nV Quadro FX2700M WiFi BT cam. VB.

no nije sad bitan partikularni model, nego to da ti je jednostavnije i sigurnije cijelu tu proceduru obaviti tako i imati tastaturu s č, ć , ž i š (iako nije presudno, al nije da smeta) i jamstvo koje će ovaj puta vrijediti u Srbiji zato jer su konkretno kod HP-a global warranties takvi da ti vrijedi unutar velike regije. Dakle, za notebook kupljen u Europi vrijedi svuda u Europi ali nigdje u US i Aziji, i obrnuto.

a sad sve ovo što sam napisao možeš primijeniti i na Mađarsku, ako te ne gnjavi tastatura i (eventualno) lokalizirani HU Windowsi.

zaboravi US import, osim ako ti stvarno netko ne ide tamo službeno i ako nemaš jako konkretne i stroge prohtjeve... jer nije da ti tamo po dućanima oni drže beskonačni izbor modela... samo najprodavanije a sve drugo imaju na online ponudi ali u slučaju tvoje narudžbe onda oni tek naručuju taj jedan komad i šalju ti... dakle nije da će ti taj netko na putu u USA to naći na polici.

malo sam oduljio post, al bilo bi mi žao da se sjebeš. :bye:
Korisnikov avatar
By blenta
abd

idem u usa, isporucice mi ga u usa adresu
bicu tamo min godinu dana
Korisnikov avatar
By ns.happy
srecan put blento :-) obuvaj carape, nemoj da nazebes ;-)
Korisnikov avatar
By CareBear
Po mom misljenju, sa tim cenama i trenutnim cenama DDR3 SODIMM (za laptope) ti se vise isplati DDR2. U krajnjoj liniji, mozes i da dokupis vise rama i da ti ostane kusur od tih $160, a jedini penal ce ti biti par procenata veca potrosnja. Brzina dosta zavisi i od chipseta, zato bolje gledaj da unutra bude PM45 chipset, a za memoriju nemoj toliko da brines. I nemoj toliko da se cimas oko necega sto donosi par procenata performansi, posto vec znas sta ces okvirno da uzmes. Obrati vise paznje na kvalitet kucista i zagrevanje (i trajanje baterije, ako ti je bitno), jer to moze lako da ti se obije o glavu.

Sto se tice prenosenja racunara preko granice, ne bi trebalo da bude problem ako ne nosis originalno pakovanje, vec ga nosis u rucnom prtljagu. Ovo uzmi sa rezevom, posto nije savet iz prve ruke.
Korisnikov avatar
By Combo
Ako se ikad vratiš iz USA, možeš da povratiš pare od poreza.
Korisnikov avatar
By blenta
vracam se sigurno iz usa
kako mogu da reshim porez?

shta je pm45chipset? i kako ga prepoznam
ovo za trajanje baerije pishe u specifikacijama
Korisnikov avatar
By Dirrty
Zasto bi se uopste vracao iz USA? :drama:
Korisnikov avatar
By Combo
vracam se sigurno iz usa
kako mogu da reshim porez?
Na laptop koji kupiš plaćaš porez, kao i svi državljani te zemlje.

Visina poreza zavisi od savezne države, da li si u sunčanoj Kaliforniji ili kukuruznim poljima Kanzasa...a na to ide i savezni, nebitno. BITNO je da su stranci koji iznose robu iz zemlje oslobodjeni toga.

Kada rešiš da se vratiš na njihovoj carinskoj kontroli prijaviš sve od tehnike, garderobe i sl....i na dalje se raspitaj, sve tamo lepo piše, ili neko lično mora da ode po tuz razliku u parama ili uplaćuju na neki račun.
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by Dirrty
Zasto bi se uopste vracao iz USA? :drama:
jer mi to nije krajnje zeljeno odredishte
niti mi je spec draga
samo su spremni puknuti mnogo para za moje gostovanje
toliko da bih za te pare ishao na satelit saturna

i da bi diplomirao pa smislio sta cu dalje sa svojim zivotom
tamo samo idem na jednogodisnje akademsko usavrsavanje
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ok... ima vremena da ti se dopadne...
U svakom slucaju ti zelim lep provod.

:opacupa:
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by KgCS3
sve sam to procitao

ko te je slagao za ovo :)
Korisnikov avatar
By blenta
oracle razjasni pliz

mogu imati 64bitnu vistu i proc npr
a da mi sve aplikacije rade neovisno od bitnosti
Korisnikov avatar
By andjela
naravno :)

jedino sto ti programi ne mogu da adresiraju vise od 2GB memorije (ogranicenje 32bitne arhitekture)
recimo ako instaliras 32bitni photoshop cs4 a imas 8GB rama od kojih je recimo 6 slobodno, on nece moci da uzme vise od 2GB, a ako stavis 64bitni photoshop cs4 onda ce moci da uzme svih 6GB (ako mu zatreba)
By Kragi
Originally posted by andjela
sve sam to procitao

Niko, licno sam se uverio :)
Svojevremeno sam imao, ili bolje receno hteo da vidim sta znaci 64bit sistem, pored toga sto sam morao da peglam drivere (koje ce on uz kupovinu kompa sa 64bit operativnim dobiti nesumnjivo), ni jedan periferni uredjaj nije hteo da radi a obicno nije imao ni driver podrsku za 64bit verziju. Mislim da ce korisnik imati problema ukoliko bude hteo da stampa nesto sa lap topa ili koristi graficku tablu npr.
Sto se "upotrebnog software" da se tako izrazim ondnosno svakodnevno koricsenih aplikacija tice oni uglavnom rade kako rece jedan korisnik - but not perfectly ja dodajem, jer se 32bit kod ne izvrsava direktno :)
I NARAVNO nece sve aplikacije raditi neovisno od bitnosti na x64 Visti (systemu) jer pored problema sa x86, ako kojim slucajem imas potrebu rada sa x16 nece raditi uopste :)
No da ne bude da ja lazem blentu, neka on postupi kako god hoce pa ako nista drugo system je lako promeniti, iako savetujem da se drzi 32bit sistema :)
Korisnikov avatar
By AbD
ovo je točno. i ja sam kod kupovine viste prvo stavio 64-bitnu verziju jer eto...da koristi dual core i memoriju i tako to... i na kraju popizdio iz istih razloga i reinstalirao 32-bitnu. :D
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja sam instalirao Windows 7 RC1 64bitnu verziju na laptop. Za sada mi radi sa svim 32bitnim aplikacijama lepo. Za ono za šta nije bilo drajvera instalirao sam Vista 32bitne drajvere :D Mada, ima neki DirectX 11 /koji moja grafička kartica ionako ne podržava, ko zna kako to radi/, pa mi neke igrice ne rade, ali nisam se nešto ni udubljivao u taj problem, možda može da se reši.
By RACABG
jel tamo napon 110 V ili je kao kod nas 220
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by andjela
sve sam to procitao

Niko, licno sam se uverio :)
Svojevremeno sam imao, ili bolje receno hteo da vidim sta znaci 64bit sistem, pored toga sto sam morao da peglam drivere (koje ce on uz kupovinu kompa sa 64bit operativnim dobiti nesumnjivo), ni jedan periferni uredjaj nije hteo da radi a obicno nije imao ni driver podrsku za 64bit verziju. Mislim da ce korisnik imati problema ukoliko bude hteo da stampa nesto sa lap topa ili koristi graficku tablu npr.
Sto se "upotrebnog software" da se tako izrazim ondnosno svakodnevno koricsenih aplikacija tice oni uglavnom rade kako rece jedan korisnik - but not perfectly ja dodajem, jer se 32bit kod ne izvrsava direktno :)
I NARAVNO nece sve aplikacije raditi neovisno od bitnosti na x64 Visti (systemu) jer pored problema sa x86, ako kojim slucajem imas potrebu rada sa x16 nece raditi uopste :)
No da ne bude da ja lazem blentu, neka on postupi kako god hoce pa ako nista drugo system je lako promeniti, iako savetujem da se drzi 32bit sistema :)
pa naravno da moraju 64bitni drajveri za hardware. ali blenta je pitao za 32bitni software, a ne za drajvere :)

svaka 32bitna aplikacija bez problema radi na 64bitnom operativnom sistemu, jer tu nema nicega razlicitog osim duplo veceg adresnog prostora

naravno da ce bolje raditi native 64bit ali sa danasnjim procesorima i sistemima nema nikakve razlike u brzini izvrsenja. btw windows 8 ce biti 64bit native i only 64bit
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!