Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By m..
Upravo me keva (koja ima zavrsene kurseve windows-a, office-a, autocada, 3d max-a i slicnog, i pise po forumima..) pitala da li moze obican crtez da se nareze na dvd.

:shok:

Pored raznog poprilicno impresivnog (za nekog u tim godinama) znanja i poznavanja rada na racunaru, ona tako s vremena na vreme dodje i postavi pitanje od milion dolara.

Tipa: jel se disk stavlja sa slikom na dole ili na gore? (valjda gramofon analogija)

Gnjavi me i internet etikecijom (dopisuje se sa tamo nekim ljudima sa foruma, i vidja uzivo lately, pa me pita oko privatnih poruka, slanja slika itd.)

S caletom imam drugih problema, on ima 3 kompjutera i u stalnom je strahu da cu mu ih pokvariti (jednom me je napao da sam mu zarazila virusom, i urlao dok mu nisam objasnila da je prepunio hardove i da zato komp stuca)

Da ne pricam o iskustvima ucenja 2 babe i jednog dede kako se koristi sms, telefonski imenik u mobilnom, kako da prate stanje na racunu pomocu mobilnog i slicno (najbolje je babama davati stare nokije, iz mog iskustva, najlakse snalazenje).

Kakva su vasa iskustva sa matorcima i tehnologijom, koliko su vam matorci tehnoloski potkovani i kakva vam pitanja postavljaju, koliko vas zovu u pomoc i u vezi cega?
Korisnikov avatar
By Crazy_Bee
ja sa mojima nemam tih problema, jedino sto sam tetku ucila 2 meseca kako da koristi kameru na telefonu :lol:

ali drugaricin tata me je doveo do suza kad me je zamolio da mu objasnim nesto. :lol:
sedi on, i ja sad gledam sta on radi, i pita me gde je nesto, i znam da sam ja rekla "i sad podignite misa"...i on ga je bukvalno podigao :smeh:

ako se setim jos neceg...eto :lol:
Korisnikov avatar
By castor
uh

mama igra neke smor igrice tipa Zuma, a zna i da pusti film
i cesto ne mogu da je sklonim od kompa kada dodjem kuci,
a pocela je da se interesuje i za internet, ali nema sanse da cu joj ista pokazati,

cale je uzasan,
pokazem mu kako da pusti film, on trazi drugi nacin,
pokazem mu kako da memorise broj u telefonu, on opet trazi drugi nacin :shrug:
Korisnikov avatar
By Madonna
ahahahahah carska tema, ima milion primera

EDIT:

paaa sta god da me matorci pitaju vezano za mobilni/komp skoci mi pritisak i ne umem da im objasnim stalozeno vec vicem.

i tako.

jadni oni :placko:
Korisnikov avatar
By Tomek
Bilo je dosta...

Najupecatljivija je bila 40ogodisnja komsinica...
Kad sam kupio novi komp, trazila je da joj nesto pokazem...
I ja otvorio word i napisao nesto pa obrisao...
A ona: Pa tu moze i da se brise! :blenta:
Korisnikov avatar
By nev
Originally posted by castor
mama igra neke smor igrice tipa Zuma,
i cesto ne mogu da je sklonim od kompa kada dodjem kuci,
isti slucaj, osim sto pored toga pusta muziku i jos uvek ne surfuje intenetom ali vidm da je zanima. sve sto sam joj pokazala radi tako kako sam joj pokazala... znaci stisni prvo ovde, pa ovde, itd... plasi se da radi bilo sta na svoju ruku i zbog toga cesto moram da joj ponavljam vise puta kako sta da uradi.
pokusavam da se setim da li je bilo pitanja tipa "jel se disk stavlja sa slikom na dole ili na gore?" ali ne mogu. zato mi padaju napamet pitanja na koja nisam ni ja znala da odgovorim. :D
Korisnikov avatar
By m..
Rofl.

sva sreca pa sam dovukla svoj komp kod keve, i da so njoj formatirali disk, inace ranije nisi mogao da pridjes kompu jer sam se ja zeznula i snimila joj link lines.

jednom je odlucila da odigra sve partije u free cell-u, redom, i onda smo izmedju 1800. i 2000. otkrili neku koja ne moze da se dobije (ranije sam znala tacno koja je i terala prijatelje isto da pokusavaju, niko nije zatvorio).

idem da vidim sta je s tim dvd-om, izgleda joj je riknuo citac (ja narezala kod sebe, pa da proveri da li sam sve stavila sto treba).
Korisnikov avatar
By m..
inace deda me sad opseda da mu napravim konfiguraciju za komp, nece ni da cuje za caletov stari, a treba mu samo za word (naravno, zavrsio je kurs u svojoj 86. godini zivota).
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by m..
Kakva su vasa iskustva sa matorcima i tehnologijom, koliko su vam matorci tehnoloski potkovani i kakva vam pitanja postavljaju, koliko vas zovu u pomoc i u vezi cega?
nešto tipa :cupakosu:
Korisnikov avatar
By mirth
Mamu tehnologija uopste ne interesuje, sve sto nije opipljivo, "konkretno" po nekim njenim shvatanjima ili naravno soping nema apsolutno nikakvog znacaja u zivotu njenom. Pored redovnih kucnih aparata i uredjaja ume da koristi mobilni telefon, ali nikad ne salje sms poruke jer je i to smara. Nema vozacku jer je ona dama, a dama treba da bude vozena, taman posla da lomi stikle po papucicama.

Tata se super snalazi tehnikom generalno, pa i sa racunarom, ali tu samo sa stvarima koje mu trebaju, tipa office, autocad, ebanking, email i slicno. I sve je to seo covek pa strebao, prosto mu se divim sta je sve i koliko je naucio tako sam, uzevsi u obzir njegove godine i poznavanje engleskog jezika. Pita ponekad ponesto sto mu nije jasno, tipa neke opcije u excelu ili sl, ali ja sam strpljiv predavac a on jako brzo kapira, pa tu nema problema nikakvih.

Inace, svako ima svoj komp i svako koristi iskljucivo svoj i tudji ne pipa (sem ja bratov kad odem kod njih, ali i to jako retko, tipa da proverim postu ili promenim muziku).
Korisnikov avatar
By KiWi
Moja keva se trudi da pokapira ali joj ne ide. Ima mob sa srpskim menijem ali ju je blam da pred drugaricama u nekom kafiću vadi cvikere i čita ... Pa je zapisivala "tri puta srednje dugme, dva puta desno dugme, srednje, levo, srednje ... i tu si da pišeš novu poruku" .. smejurija :) sada je već naučila. Sad je problem da pusti DVD player ... najmanje 5 puta sam joj pokazao kako da pušta svoje filmove (sve žive sa ričardom girom ima) ... zove me i kaže "Evo gledam Ričarda" .. i ja sav srećan što je iz prve ukačila :) mislim, napreduje ... kad ono se zeza "Gledam Ričarda Gira na omotu pošto ti je crkao DVD player" :) greškom je napisala da power dugme ide 2 puta pre puštanja filma pa ga odmah isključi, pa je zaključila a je crko :) malo je falilo da ga baci :D
Korisnikov avatar
By tinkerbell
Keva igra igrice, zna da pushta mjuz, da pusti seriju/film, :surfer: internetom, koristi e-mail, kuca u word-u... i to bi bilo to. :)
Naravno...uvek treba neshto novo da joj se pokaze....
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Keva kuca u Wordu, koristi net (koliko toliko), igra igrice, pusta muziku, filmove...

Cale ne koristi komp.

Oboje barataju mobilnim telefonima.
Korisnikov avatar
By horus.
ja mojima radim ono sto je crkva radila 2000 godina sirokim masama, drzim ih u neznanju... :pop:

poslednje sto mi treba je da mi njakaju po kompu... :smug:
By fazza
Caleta ne zanima apsolutno nishta u vezi tehnike, tako da nema potrebe da mu bilo shta objashnjavam, shto me raduje, a usput i ne postavlja glupa pitanja. U stvari, postavlja. :D Poshto mi je komp ukljuchen non stop i kuleri prave shum, svaki put kada nestane struja ili ja iskljuchim siroche da se odmori, on postavlja uvek isto pitanje: "shta mu je, da nije crk'o?". I tako, uvek se vrtimo u krug po tom pitanju. Nikad mu nece biti jasno shta se to unutra vrti...

Shto se keve tiche, nju shtoshta zanima i uglavnom se lepo snalazi sa tehnikom, nisu potrebna neka detaljna objashnjenja. Kada joj je smor, ima satelitsku koja joj je najbolja prijateljica, odgleda neki film i posle mi preprichava shta je kuca radila, ko je koga vijao, itd. "Ne radi sharing" joj je omiljena...Ne zna koliko me uveseljava...

Sestra me zabavlja nekim svojim glupavim pitanjima, bilo ih je milion, al' ne pamtim ti ja to. U 99 % sluchajeva se posvadjamo, jer ono shto se meni podrazumeva, njoj se ne podrazumeva, i tako...
Korisnikov avatar
By Rei
Klone se mog kompa, to je bitno :D Cale se snalazi, ima svoj laptop, kevi treba pomoc ali ne chesto jer joj komp ionako nije zanimljiv...
Korisnikov avatar
By Berserker
Moji samo hoće da igraju igrice... kad provale štos kod neke igrice, svakog dana su po sat, sat i po na kompu...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
moja keva se sada odlično snalazi s kompom, ali prvih par godina je bilo... :drama: čim joj nešto nije jasno, kreće panika, a kad pokušaš da joj objasniš, isprati prva dva koraka i dalje krene sama da improvizuje, pa onda popizdi što ne ide i vrišti na mene/brata što "nećemo ništa da joj pokažemo" :lol:
Korisnikov avatar
By elektron84
Mene sramota da priznam, ali moj cale koji ima 65 god. zna vise od mene!
Sta cu, coveka zanima tehnologija...a nema ni fakultet ni kurseve zavrsene za to!
Nikad mu nije bio problem da cacka i isprobava, cak i da zezne nesto, komsija se razume pa mu pomogne. I tako, malo po malo, covek naucio dosta stvarcica...

Eto ima i izroda koji se dobro snalaze...
Korisnikov avatar
By castor
Originally posted by KiWi
"tri puta srednje dugme, dva puta desno dugme, srednje, levo, srednje ... i tu si da pišeš novu poruku"
cale hoce da posalje sms
to izgleda otprilike ovako:
cale: M?
ja: jednom sest
cale: B?
ja: dva puta dvojka
cale: T?
ja: jednom osam
on: znas sve, a ne gledas u telefon i onda pocinje prica kako bi bilo lepo da isto tako zapamtim ono sto mi treba za ispite
Originally posted by Lepa Krepa
moja keva se sada odlično snalazi s kompom, ali prvih par godina je bilo... :drama: čim joj nešto nije jasno, kreće panika, a kad pokušaš da joj objasniš, isprati prva dva koraka i dalje krene sama da improvizuje, pa onda popizdi što ne ide i vrišti na mene/brata što "nećemo ništa da joj pokažemo" :lol:
:D :D :D

uh da, moju mamu zanima kako da cita novine na netu, kako da skida muziku :rotflmao:
i naravno radije ce da gledaju film na kompu nego na dvd plejeru, kojim oboje znaju da rukuju, a non stop me smaraju sta da im skinem i sta da im narezem. Calu sam morao da skinem sve kaubojske filmove :cowboy: i serijale Bad Spensera.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kevi se obraćam kada mi treba pomoć s Wordom. Ironija je da ja imam završene kurseve, a ona sama naučila i zna više od mene. Ćale je po pitanju kompjutera totalno zombificiran.
Korisnikov avatar
By Neve
Starom je trebalo za posao, tako da je naučio po kursevima ono što mu je trebalo (mislim da nije išao dalje od Officea). Zna poslati mail, dodati attachment, vidim da prati koješta na netu.. al skidanje muzike, filmovi i sl, nije ga čini mi se nikad zanimalo pa teško da bi ga počelo zanimati u srednjim pedesetim.
A stara je tek priča. :radosnice:
Hoće ona mobitel, veli svi imaju.. hoće i ona. I ajde, uzmemo mi njoj mobitel i aj je sad uči kako da koristi. Neku Nokiu još uvijek handri, al ajde srećom štela je (nakon koju godinu objašnjavanja).
Kontala sam da zna koristiti imenik kad sam ju ulovila da lista redom dok ne dođe do broja koji traži. :lol:
Još uvijek se zezne dok upisuje novi kontakt.
Poruke :radosnice: tek kad ih je pošla šicati.. dobijam ja od nje poruku "Kad krnes greška kreneš kući kupi hljeb." Onda joj se trebalo pokazati kako da koristi tipku "C". :giggle:
Miš drži tako da joj se ruka ukoči :lol: i srećom koliko god joj se objašnjavalo ona ne konta i nikako da nauči koristiti komp, pa makar za pisanje radova u Wordu. Srećom, jer bi onda kopala po mom kompu.. :blindfold:
Imala je neku svesku u koju si je pisala šta i kako.. za Word, al kako nema vremena da "vježba" tako zaboravi nakon mjesec dana i ajmo sve nanovo. Sad neće moj stari komp, već si oće uzeti kak to ona kaže, "onaj mali slatki laptopčić" (Acer One).. da ne bi morala petljati s mišem :lol:
Naučila je koristiti DVD player.. digitalac.. preko fiksnog telefona šica poruke k'o luda (sam što nikako da ukine Caps lock na istom) :giggle:

Ne zna engleski, ne znam jel bi mogla više od ovoga i očekivati od nje. :)
Korisnikov avatar
By Khons
tata je upucen u sva cuda tehnologije, a mama ne zna normalno ni poruku da otkuca. ili je mozda bas briga da li je nesto lepo napisala pa mi od nje redovno stizu poruke tipa "cmoj vli te mama" "kae dolazir" i slicno.

e deda je navalio pre par meseci da mu uzmemo neki mob, nekako ga naucismo da okrece broj, svi ukucani su na speed dial-u... i od tada tacno znam kad je cackao gde ne treba jer kad god me vidi "odi, odi da namestis dedi sat i datum..." ili da mu otvorim poruku koju dva meseca nije skontao.
i naravno sto voli da zove s mobilnog...jednom nam je celu porodicu zivkao jer se prepao da mu ne propadne 500 dinara kredita.....
baki su te stvari fascinantne ali ne pokazuje neko vece interesovanje. trojstvo mp3-a, kompa i mobilnog ona zove "sokocala" i to je to.
Korisnikov avatar
By Khons
Originally posted by Neve

Poruke :radosnice: tek kad ih je pošla šicati.. dobijam ja od nje poruku "Kad krnes greška kreneš kući kupi hljeb." Onda joj se trebalo pokazati kako da koristi tipku "C". :giggle:
:lol:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by castor
Originally posted by KiWi
"tri puta srednje dugme, dva puta desno dugme, srednje, levo, srednje ... i tu si da pišeš novu poruku"
cale hoce da posalje sms
to izgleda otprilike ovako:
cale: M?
ja: jednom sest
cale: B?
ja: dva puta dvojka
cale: T?
ja: jednom osam
on: znas sve, a ne gledas u telefon i onda pocinje prica kako bi bilo lepo da isto tako zapamtim ono sto mi treba za ispite
Moja keva isto tako :) Pa kad krene sa pitanjima "A zašto kec nema slova na sebi?" "A zašto devetka ima četiri slova?" ... "A da li o mogu da pišem sa 0, a li je to isti znak?" ... :D

Dok se potpiše u poruci, pošizi .. počela je da se potpisuje nadimkom :D
By alexandermagic
Šta ja znam.
Oboje imaju laptope i znam da se koriste net-om, a koji im je nivo informatičkog znanja zaista nisam upućen, obzirom da godinama ne živimo zajedno, a i kad se čujemo ili kad im (rijetko) otputujem u posjetu na par sati, vjerujem da im ne pada na pamet da mi postavljaju takva pitanja ako ih i imaju. Nije da mi to smeta. :merlinka:
Korisnikov avatar
By m..
Caleta mrzi da kuca poruke, pa cesto dobijam "gdes", "jvs", "budna"...

Kevi jedno vreme nije radila cela leva polovina tastature, pa je slala krnje poruke koje je trebalo desifrovati. babu nikako da naucim da ponese mobilni sa sobom kad ide negde napolje (mislim zna ona da bi trebalo, nego zaboravi, doduse ona zaboravi i ukljucenu ringlu)

A da, kevu sam naucila kako da sa soulseek-a skida muziku, ako zatrazi i torrente cu joj objasniti. Kacenje slike na net sam je ucila 3 dana, jer je bila nestrpljiva, citiranje je islo lakse.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
moj matori se mnogo bolje razume u racunare nego ja..

mama je pocela da se zeza s tim pre oko godinu dana....trazila je pomoc od nas troje, ali je samo dobila urlik ZNAS ENGLESKI, CITAJ!!

upalilo je! sada je na nekom brdu foruma, ima svoj blog sa sve custom made pozadinom, slikama, muzikom i slicno...i jos je jako ponosna sto je sve sama ukapirala...

samo i dalje uspeva da izvede nesto sa svojom nokijom tako da joj telefon ne zvoni...a uredno pise da joj je tamplat- normal, i da je pojacano skroz....to jos nisam ukapirala....
Korisnikov avatar
By ROYAL
Šta znam, razumeju se donekle, tata slabije od mame, ali njega to toliko i ne interesuje. Mobilnima barataju ok, mada uvek ima pitanja "A zašto mi je ovo ovako, a gde mi je nestalo ono, a kako ovo, a kako ono..." i sl, ali meni je to ok, znaju nekad da udave, ali štaš :D Naravno, kucanje poruke traje mini večnost, ali nema veze :lol:

Kompom se služe, ćale čita e-novine na poslu, traži, juri, cunja, gleda i redovno nas obaveštava o nečemu što je pročitao :lol: Mama voli igrice i Skype, oko ostalog me uvek nešto pita ako joj treba.
By superfly
Originally posted by m..
Tipa: jel se disk stavlja sa slikom na dole ili na gore? (valjda gramofon analogija)
nisam znao da su lp ploče jednostrane. :giggle:

elem moji starci su napredovali do mobilnih telefona, više im i ne treba.
i da, mama sprema najbolju sarmu na svetu. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!