Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By baboonbaba
Ako ima ovde nekoga ko zna kako se dobijaju kvalitetne HDR fotografije, molim neka podeli to sa nama.

Pročitao sam 50 tutoriala, probao sve živo i nije da nisam zadovoljan, ali uvek može bolje:

beograd centar
još
črč

:alikako:

Uslikam -3,-1,0,1,3 EV, provučem kroz Photomatix Pro, pa kroz Photoshop (Noise removal filter, Curves, Levels, Local adaptation na prelazu sa 32 na 8...), ali ne znam kako da dobijem oštrinu + ovaj sureal efekat. Ili mi je mnogo mutno kad sklonim noise ili obrnuto...

:cupakosu:

Svi viču da ima neka tajna, a niko neće da kaže :cupakosu:

Hvala
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Originally posted by E. M. O.
To neka zavera? :uplasen:
DA! Fotografska mafija :vatrica:

@superfly: koristim Nikon D40, namestim ga na stalak, fotke su dobre, nije to problem, nego post procesiranje. Svi kao koriste samo ovo gore što sam naveo, ali ishod svakog tutorijala (ono što oni postave kao final result) je 100x bolji od onoga što dobiješ kad sve odradiš što oni kao tamo napišu!!! :mad:

a,da, probao sam i sa 7 i sa 9 fotki, malo je bolje,ali opet nije to to!
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Pa napisao sam da imam fotke u više ekspozicija- 5, 7, 9.

Znam za taj tut, hvala u svakom slučaju.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
a kako menjaš EV? auto kompenzacija ili sam skraćuješ/produžavaš trajanje ekspozicije. pretpostavljam da znaš da blendu ne smeš da diraš kako ne bi promenio polje (gubiš oštrinu). a i količina svetla na sceni mora da se što je moguće manje menja.

btw, nije mi skroz jasno šta želiš da postigneš sa HDR-om. te tri fotke su baš različitog stila - prva je klasični HDR, druga kao drvorez, a treća je po meni baš loša. kao da je ta crkva slikana u različitim vremenskim prilikama, čak se i na prozorima gore na tom "tornju" vidi druga boja neba.
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Originally posted by 2Q2Bstr8
a kako menjaš EV? auto kompenzacija ili sam skraćuješ/produžavaš trajanje ekspozicije. pretpostavljam da znaš da blendu ne smeš da diraš kako ne bi promenio polje (gubiš oštrinu). a i količina svetla na sceni mora da se što je moguće manje menja.
Sam podešavam. Fotke budu dobre, oštre, identične (+/- EV). BTW-danas sam negde video-praktično identični rezultati se dobiju sa jednom fotkom koja se namnoži, a onda se svakoj podesi ekspozicija u Lightroom-u tako da se sačuva kao raw. Isto to ne radi u PS-u (podešavanje EV-a).

btw, nije mi skroz jasno šta želiš da postigneš sa HDR-om. te tri fotke su baš različitog stila - prva je klasični HDR, druga kao drvorez, a treća je po meni baš loša. kao da je ta crkva slikana u različitim vremenskim prilikama, čak se i na prozorima gore na tom "tornju" vidi druga boja neba.
Da, možda nisu najbolji primer. Ova druga je preoštra (kao rezbarija) i ima tirkizni halo iznad zgrade, a prozori na crkvi su očigledno greška. Najviše me intersuje kako da dobijem nešto kao ovu prvu.

Kontam da se sve svodi na xy lejera u PS-u i beskonačno maskiranje svakog detalja fotke sa posebno podešenom oštrinom/blurom/bojama itd....
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
mislim da CS3 ima baš alat namenjen za spajanje HDR slika (merge to HDR beše?). ja sam nešto eksperimentisao sa time sa relativno nekvalitetnim fotkama i rezultati su bili okej.

btw, podešavanje EV u PS-u je samo filter, dok Lightroom manipuliše direktno sa sirovim podacima o svetlu koje čuva raw. (raw dođe kao neizrađena fotka.) zbog toga ti EV ne radi posao.

btw, pogledaj ovo: :)
http://theplaceofdeadroads.blogspot.com ... lapse.html
Korisnikov avatar
By baboonbaba
mislim da CS3 ima baš alat namenjen za spajanje HDR slika (merge to HDR beše?). ja sam nešto eksperimentisao sa time sa relativno nekvalitetnim fotkama i rezultati su bili okej.
Probao sam i to,ali nešto nisam zadovoljan. Photomatix Pro (download za dž) odradi onaj surreal efekat koji mi se sviđa uz malo podešavanja :) Samo su mi ljudi nešto mnogo blatnjavi po faci kad ih dofatim u Photomatixu :lol:
btw, podešavanje EV u PS-u je samo filter, dok Lightroom manipuliše direktno sa sirovim podacima o svetlu koje čuva raw. (raw dođe kao neizrađena fotka.) zbog toga ti EV ne radi posao.

btw, pogledaj ovo: :)
http://theplaceofdeadroads.blogspot.com ... lapse.html
Nice! A tek mi je skoro postalo jasno zašto u HDR-u viđam samo male fotke- pojede kvalitet slike. Ovaj snimak od 11 sec je dobijen kompresijom 20 min sadržaja!
By Swanheart
moj prvi pokusaj pravljena hdr fotke se zavrshio ovako
ne citirati

Slika
Korisnikov avatar
By baboonbaba
:cuddle: :lol:

Prve dve :drama:

Kolko dukata žutih za tips&tricks? :shmi:
Da mi budeš šaramantna ljubav sreča da te prati :prosi: :lol:

Nažalost na svim boljim hdrovima sam ja ili neke druge osobe, a pošto ne praktikujem da postavljam slike sebe, evo par bezljudnih kom:

Slika

Slika

Slika

Ova poslednja nije moja fotka, ja sam je samo obradio. Kao što možete da primetite, ja sam čovek seljak- preterano je i uopšte nije realno :cobanica:

Ne citirati, hvala

swan?
By Swanheart
:lizalica:

ja samo po osecaju radim, tako sam i otkrivala malo po malo Photomatix bez tutoriala, bilo mi zanimljivije :kokice:
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Ok,ok neču smaram. Aj mi samo reci koliko komada fotki koristiš? I koje EV?

Fala
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by baboonbaba
Nice! A tek mi je skoro postalo jasno zašto u HDR-u viđam samo male fotke- pojede kvalitet slike. Ovaj snimak od 11 sec je dobijen kompresijom 20 min sadržaja!
pobrkao si malo. :) kod time lapse snimanja se vreme "ubrzava", tako što se produžava razmak između frejmova prilikom snimanja, ali se frejmovi reprodukuju standardnom brzinom. u ovom slučaju je tih 20 minuta realnog vremena sabijeno na 11 sekundi video snimka.

HDR samo dodaje nove informacije na sliku (povećava dinamički opseg), ne sme da "pojede" bilo šta.

btw, da ne bude da pričam u prazno - evo jedna HDR od 5 MP
http://www.flickr.com/photos/shoebappa/ ... 2/sizes/o/
Korisnikov avatar
By baboonbaba
pobrkao si malo. :) kod time lapse snimanja se vreme "ubrzava", tako što se produžava razmak između frejmova prilikom snimanja, ali se frejmovi reprodukuju standardnom brzinom. u ovom slučaju je tih 20 minuta realnog vremena sabijeno na 11 sekundi video snimka.

HDR samo dodaje nove informacije na sliku (povećava dinamički opseg), ne sme da "pojede" bilo šta.

btw, da ne bude da pričam u prazno - evo jedna HDR od 5 MP
http://www.flickr.com/photos/shoebappa/ ... 2/sizes/o/
Ne znam šta si hteo da mi pokažeš tom fotkom? Cela fotka (pogotovo nebo gore desno) je spremna za filterisanje + neprirodna tirkiz. Ali kad je provučeš kroz noise removal biće spremna za resize :D i hop-hop malo po malo stigosmo mi do 300X200 px :D
Korisnikov avatar
By bakalar
Kako pravite HDR fotke ljudi u pokretu ?

brza ekspozicija i ne vise od 2 fotke ?

mislim ipak se ti ljudi krecu, right ...
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by bakalar

to je zapravo jedna fotka ... to je fake HDRI ako se ne varam.
By Swanheart
nije nesto ali npr

ne citirati, posto je majmun koji skace moja malenkost

Korisnikov avatar
By bakalar
Originally posted by KiWi
Originally posted by bakalar

to je zapravo jedna fotka ... to je fake HDRI ako se ne varam.
Ako je jedna fotka onda ti i nije HDR :)

Prosto, ne mozes ono sto je podeskponirano/predeksponirano igrajuci se sa levelsima i srodnim alatkama u photoshop-u naciniti da bude dobro eksponirano.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
možeš ako slikaš u raw formatu.

druga varijanta je, ako imaš kontrolisane uslove, da napraviš dovoljno fotki za HDR, ali da je samo na jednoj ta "problematična" osoba.
By superfly
možeš ako slikaš u raw formatu.
dobar zaključak. ^^

usput, nakačiću neku hdr fotku čim
nađem dobar motiv za slikanje.

:škljoc:
Korisnikov avatar
By but_thats_not_Artistic
Ako ima ovde nekoga ko zna kako se dobijaju kvalitetne HDR fotografije, molim neka podeli to sa nama.
Koriscenjem "HDR fore" fotka ne postaje sama po sebi bolja.
Kako je za "obicnu fotografiju" bitna ideja, kompozicijam svetlo... tako je i za HDR.
Ako zalis neki "magicni efekat" onda pazi u koje doba dana slkas napolju - samo rano ujutru (pred izlazak sunca, i malo posle izlazka) i kasno uvece ( pred zalazak, i malo posle zalska sunca) jer tad je "najlepse svetlo" i primeni sva ostala pravila koja vaze i za "obicnu" fotografiju.

Da dodam i to da je "merege-ovana" fotka tek pocetak, tek onda pocinje obrada u PS-u ....
By жњ
hdr obradom se smanjuje ostrina kako god da okrenes, tako da ti je moj savet da ne sklanjas noise alatkom iz photomatixa. jedina stvar koja te moze iscupati iz mutila jeste veca rezolucija i umeren apetit ka detaljima. stvari koje se ticu tirkiznog neba koje ti se ne svidja i neprirodnih boja su same po sebi, stvar ukusa i izbora fotografa. glavna stvar koju hdr pruza jeste vidljivost u senci i svetlijim delovima slike, kao sto je npr nebo. vecina hdr fotki koje sam videla, izgleda neprirodno svojim odredjenim prenaglasenim tonovima i sumanutim fluo bojama, sto ne kazem da je lose, samo nekima odgovara tako, a drugima drugacije.

jos jedan savet, izbegavaj bokeh. smisao hdr-a jeste vidljivost detalja, a ako preteras sa bokehom, taj smisao se gubi.

meni se npr. svidjaju hdr-ovi koji naginju ka surealnim pastel ili pak hladnijim tonovima, kao i oni koji su manje "HDR", naustrb vristavih detalja u senkama, ali su zato zadrzali meru dobrog ukusa i nesto ostrijih kontura.

svankina iz centra je :up:

i sam si video po njenoj prvoj hdr fotografiji, dokle je napredovala. photomatix u ruke i eksperimentisi, nema univerzalnog recepta, vec to moras sam ubosti ;)

sto se tice swanke, iako jos uvek fleka tamo gde ne treba (ta granica kod hdr-a je najteza za napipati, mada se moze i zaobici ;) ), jako me podseca na zardov stil sa deviantarta i koliko vidim, na pravom je putu :love:

Slika

ako tome dodamo i vestinu hendlovanja dubine perspektive... evo meni jos omiljenijeg :love: :love: :love:

Slika
By Swanheart
zhnj ou majti hdr guru
da nije bilo zhnj swan nikad ne bi saznala za hdr
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Žnj, da ova poslednja je nešto što pokušavam da dobijem. :alikako: :lol: Vežbaću, vežbaću.

Da, i ja volim hladnije tonove i malo nerealnije nego što bi se, verujem, većini svidelo.

Hvala za savete!
By жњ
Žnj, da ova poslednja je nešto što pokušavam da dobijem. :alikako: :lol: Vežbaću, vežbaću.

Da, i ja volim hladnije tonove i malo nerealnije nego što bi se, verujem, većini svidelo.

Hvala za savete!

vertikalna paralaksa....spojena...guglaj ;)
Korisnikov avatar
By bothways
Posto nemam tehniku kojom mogu da ostvarim HDR, ogranicavam se na fejk HDR. I, iako nije kao pravi HDR, dosta poboljsava slike.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!