Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Pripreme za istorijski eksperiment
6. april 2008. | 10:12 | Izvor: Tanjug
Ženeva -- Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) otvoriće danas vrata za posetioce, dan pred svoj najveći eksperiment.

Organizatori očekuju da će preko 30.000 ljudi želeti da vidi veliki hadronski kolajder (LHC), najmoćniji akcelerator čestica ikad izgradnjen, smešten na francusko-švajcaskoj granici u kružnom tunelu 100 metara ispod zemlje, dugom oko 27 kilometara. Biće to jedina šansa da se vidi LHC pre nego što se aktivira zbog eksperimenta koji treba da reši tajne univerzuma.

Postrojenje se gradilo skoro 15 godina i koštalo osam milijardi dolara, a CERN, čuven kao mesto nastanka Interneta, sada će pokušati da ovde simulira veliki prasak kojom je, prema naučnim terorijama, nastao kosmos, i nađe česticu koja treba da objasni tajne univerzuma.

"Tunel je duži nego londonska podzemna železnica, a detektori čestica popunjavaju praznine, pri čemu je jedan detektor veličine broda Vestminsterske opatije", objasnio je predstavnik CERN-a Džejms Gilis.

"Veoma smo uzbuđeni zbog našeg ekperimenta, najvećeg u svetu, koji će nam, nadamo se, pomoći da razumemo stvari poput porekla mase i mračne materije u univerzumu", rekao je stručnjak za teoretsku fiziku profesor Malkolm Ferbern iz CERN-a.

U eksperimentu će se izazvati sudar protona, baš kao što je bilo u prirodi, ali će naučnici sada to moći da prate na monitoru. "Biće to najveća energija koju je čovek ikad stvorio", naveo je Ferbern.

Međutim, eksperiment je izazvao kontroverze, a dvojica naučnika sa Havaja uložili su zahtev sudu u Honoluluu da zatraži zabranu eksperimenta, jer, po njihovom mišljenju, on može izazvati crnu rupu i uništiti Zemlju, pa čak i univerzum.

CERN je izveo mnoge proračune da dokaže da je eksperiment potpuno bezbedan.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=292618
By superfly
jupiiii, crna rupa!!!

idem da se napijem i najedem pre nego što me
gorepomenuta usisa!

:sarana:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by ns.happy
mozda sutra bude smak sveta
:zid: :zid: :zid:
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by superfly
jupiiii, crna rupa!!!

idem da se napijem i najedem pre nego što me
gorepomenuta usisa!

:sarana:
:lol: :up:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Originally posted by 2Q2Bstr8
You never know what could go wrong. Mozda udarash glavom iz pogresnih razloga :P
Korisnikov avatar
By ns.happy
dusice, pazi, mozda se povredis :lol:
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by colonia_boy
You never know what could go wrong. Mozda udarash glavom iz pogresnih razloga :P
Oće čovek da se ubije pre nego ga tamo neki smak sveta zbriše sa lica zemlje. Eto zato drma glavom. :)
Korisnikov avatar
By ns.happy
videcete svi vi kada nas crna rupa sjebe, ima samo da ostanu jecine sise netaknute :durenje:
By Çâðê_DUP
videcete svi vi kada nas crna rupa sjebe, ima samo da ostanu jecine sise netaknute :durenje:
LOL

Možda bi trebalo napraviti neku Nojevu arku no 2 na vreme i katapultirati duboko u kosmos, pa ko nađe.. u slučaju da nestane Zemlje, pa čak i galaksije, mislim ko jebe ljude, ali trebalo bi u tu arku smestiti sva remek dela književnosti, kompletne masterpieces of Beethoven, Mozart, Bach obavezno, najgenijalnije slike velikih majstora, da se ne bači.. :ples:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
milice, to je tvoja glavica.
Korisnikov avatar
By ns.happy
milice, to je tvoja glavica.
onda pazi da me ne povredis :P
i zakasnio si na smak sveta... :curka:
Korisnikov avatar
By Zonche!
I Cher!
Korisnikov avatar
By ns.happy
osetila je madonna da je neki kijamet blizu, zato je snimila 4 minutes... a taj smak sveta, crna rupa, neko je vec proglasio timbalandom :lol:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
i zakasnio si na smak sveta... :curka:
eksperiment još nije ni izveden.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) otvoriće danas vrata za posetioce, dan pred svoj najveći eksperiment.
pa kako to?:puzzle:
By superfly
ja sam negde procitao da ce se experiment izvesti na jesen, i da ce sefovi nekih drzava prisustvovati tom svecanom cinu.
Korisnikov avatar
By horus.
a kada ce se taj eksperiment odigrati?

anyway, ja sam od onih koji bi doveli u pitanje opstanak zivota na zemlji zarad otkrivanja tajne univerzuma...
manje vise i dalje se postavljaju ista pitanja kao i pre 2000 godina, te me ovaj eksperiment raduje...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ja sam negde procitao da ce se experiment izvesti na jesen, i da ce sefovi nekih drzava prisustvovati tom svecanom cinu.
to sam i ja pročitao, pošto još nije sve spremno za eksperiment.
Korisnikov avatar
By horus.
to sam i ja pročitao, pošto još nije sve spremno za eksperiment.
:yeeey: can't wait...

bas me raduje zamisao da kostunica biva usisan od strane crne rupe... :lol:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
na zvaničnom sajtu (http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.html), gde i piše da će test biti održan kasnije ove godine, imate i sličice te naprave od 2 mlrd dolara. inače, u trci za otkrivanje te čestice su i Amerikanci, tako da crna rupa može da dođe i sa druge strane. :giggle:

posetite sajt, ima svašta zanimljivo da se pročita.
Korisnikov avatar
By ns.happy
2 crne rupe?! :uplasen: aaaaaaa, bez'mo svi u brda!!!:cobanica:
Korisnikov avatar
By Paki
I Srbi istražuju kako je nastao kosmos

Slika

U podzemnom tunelu u Ženevi, obloženom supermagnetima, u junu će se skoro brzinom svetlosti sudariti dva mlaza protona i izazvati mini kosmičku eksploziju.

Naučnici će na monitorima pratiti na milijarde sudara čestica do kojih će tada doći, u potrazi za onom najvažnijom - česticom higs na kojoj, po njihovim teorijama, počiva čitav univerzum.

Naučnici iz celog sveta će u CERN-u, najvećoj laboratoriji za nuklearna istraživanja koja se nalazi u kružnom tunelu na švajcarsko-francuskoj granici, pokušati da simuliraju Veliki prasak kojim je, prema naučnim teorijama, nastao kosmos.

Naučnici se nadaju da će zahvaljujući tome uspeti da razumeju stvari poput porekla mase i mračne materije u svemiru i pronaći česticu higs, ključni sastojak materije koja nas okružuje.

Tunel, laboratorija, dugačak je 27 kilometara, nalazi se 100 metara pod zemljom i obložen je superprovodnim magnetima koji omogućavaju da se u tom krugu ubrzava snop protona.

"Dva snopa protona kretaće se brzinom od 99 odsto brzine svetlosti i ići će jedan ka drugom. Kada dostignu maksimalne brzine i energije izvešćemo sudaranje čestica i dobićemo duplo veću energiju. Ta energija treba da nas vrati na stvaranje kosmosa", objašnjava dr Dragan Popović, direktor Instituta za fiziku i jedan od naših naučnika koji će prisustvovati ovom eksperimentu.

Čak 37 država sveta, 167 instituta i 2.000 fizičara radi već 15 godina na ovom projektu koji je do sada koštao 15 milijardi dolara.

Veliki hadronski udarač (LHC), najmoćniji akcelerator čestica ikad izgrađen, proizvešće snopove protona koji će biti pušteni duž tunela ukrug.

Na četiri mesta biće smešteni detektori, najveće mašine ikad napravljene koje bi trebalo da detektuju procese koji se dešavaju kada se ti snopovi sudare i koji će izvršiti neophodna merenja. U radu dva veća - ATLAS-a i CMS-a, učestvovaće i naučnici iz Srbije i očekuje se da će baš ti detektori pronaći zagonetne čestice higs.

Naučnici smatraju da je ceo svemir sastavljen od leptona i kvarkova (najsitnijih osnovnih, nedeljivih čestica) i to od šest leptona, šest kvarkova i čestica prenosioca četiri interakcije - gluona, prenosioca jakih interakcija (sile koje povezuju jezgra, drže kvarkove na okupu), fotona, prenosioca elektromagnetnih interakcija, intermedijarnih vektorskih bozona, prenosioca slabih interakcija (na procesima raspada) i gravitona, prenosioca gravitacione sile. Svima njima mase daju higsove čestice.

U ekperimentima koje su sprovodili naučnici dosad, u sudaru čestica higsovi su se pojavljivali, ali su se brzo i raspali. Ipak, bile su tu dovoljno dugo da ih oni detektuju.

" Nauka je došla do raskršća - ili ćemo ovim eksperimentom dokazati naše teorije ili ćemo doći do potpuno novih saznanja koja će nas odvesti u novom pravcu. Da bismo nastavili dalje, moramo pronaći higs i dokazati teoriju da su svuda oko nas u vasioni higsovi u koje su utopljene osnovne čestice - leptoni i kvarkovi. Sve druge čestice su pronađene, mase i osobine su im utvrđene i naše teorije proverene. Svi pokušaji su nam dosad propali jer nismo imali dovoljno jake mašine za to", objašnjava dr Popović.

Inače, poslednja dva velika dela za detektor ATLAS napravili su stručnjaci Istraživačko-razvojnog instituta „Lola“. Svaki točak težak je 120 tona i oni su spušteni u tunel 29. februara ove godine. Detektori su najveće mašine ikad napravljene.

ATLAS ima 100 miliona senzora na sebi i svaki može da prati posebne događaje. Dugačak je 46 metara i širok 25, a u sebi ima fascinantnih 6.300 kilometara kablova.

Specijalno za njega napravljena je betonska hala duga 56 metara, široka 25 i tridesetak metara visoka. U halu se kroz dva ogromna okna dizalicom spušta deo po deo od 2003. godine. Svaki deo napravila je druga država.

U junu će kroz tunel biti pušten prvi snop čestica protona, ali zvanično otvaranje laboratorije biće tek 21. oktobra ove godine. Eksperiment će trajati bar 15 godina i za to vreme fizičari će dolaziti i odlaziti u CERN, a snop će povremeno biti puštan na nakoliko sati.

Naučnici će posmatrati šta se dešava, a zatim se vraćati u svoje zemlje i raditi istraživanja na osnovu podataka koje su dobili. Četiri puta godišnje će se svi sastajati i razmenjivati iskustva i saznanja do kojih su došli.

Osim higsa, ovim eksperimentom naučnici hoće da pronađu i antimateriju, da utvrde koliko je ima i zašto je ne vidimo, da otkriju dokle se širi kosmos i da potvrde postojanje sedam dodatnih dimenzija u kojima žive osnovne čestice, leptoni i kvarkovi.

Smak sveta?

Američki naučnici Volter Vagner i Luis Sančo 21. marta ove godine podneli su tužbu Federalnom okružnom sudu u Honoluluu da bi sprečili sprovođenje ovog eksperimenta jer će, po njihovom mišljenju, on dovesti do iščezavanja Zemlje u crnoj rupi koja će se stvoriti sudarima protona.
- Da bi se sudarima superbrzih protona u LHC-u (600 miliona sudara u sekundi) stvorila crna rupa mase jednog kilograma, bilo bi potrebno više od 33 miliona godina neprekidnog rada akceleratora! Toliko o efikasnosti stvaranja crne rupe u LHC-u - tvrde naučnici.
- Globalno gledano, energija sudara nije dovoljno snažna da izazove katastrofu velikih razmera. To je velika energija za mikrosvet čestica, ali u našem, makrosvetu to je energija jačine udara cigle od jednog kilograma koja padne na zemlju sa jednog metra visine - objašnjava dr Popović.

Šta je CERN

CERN, Evropska agencija za nuklearna istraživanja (na slici), najveća je svetska laboratorija za nuklearna istraživanja i smeštena je u podzemni kružni tunel kod Ženeve, u blizini granice sa Francuskom. Dvanaest evropskih država oformilo je CERN 29. septembra 1954. godine s idejom da zajedno ulažu u novcu i ljudima u ova preskupa istraživanja. SFRJ je bila jedna od zemalja osnivača, ali smo ga 1961. godine napustili. CERN trenutno ima 20 zemalja članica, a osam zemalja, uključujući i SAD i Rusiju, imaju status posmatrača.

Mondo, Blic
By superfly
dakle uskoro cemo biti svedoci ovog istorijskog experimenta, :yay:
a tako bih da vidim to cudo od tunela. :sigh:
Korisnikov avatar
By erkondisn
men' kolegica bila prije par sedmica i sva odusevljena
Korisnikov avatar
By EYA
jako se radujem experimentu :yay:
rado bih prisustvovala tom dogadjaju, ali me sprecava to sto ne postoji mogucnost najosnovnijeg prevoza za kretanje po planeti :protest:

ipak, iako smatram da je ovo jedan od najvecih istorijskih trenutaka u razvoju civilizacije, verujem da se sastavna ˝cigla˝ univerzuma ne moze naucno racionalizovati, niti formulom nekom ispisati, vec jedino BICEM SPOZNATI.
svako od nas to moze, tj ima kapacitet za to. e sad, koliko ko ima sposobnosti i discipline proistekle iz ljubavi, koja zapravo jeste najosnovnija cestica, bolje receno ENERGETSKA VIBRACIJA , da uvidi tu LJUBAV. obrnuto receno; sto vise svesti o ljubavi, to vise ljubavi u zivotu.
ovaj experiment je, nadam se, poslednje sto je nauka uradila po principu ˝posmatranog experimenta˝, pre nego prihvati da um vidi ono sto stvara - pre nego se okrene ezotericnim naukama - i pre nego sto se uvede u skole predmet ˝Umece Zivota˝.
Tesla je rekao nesto tipa: kada ljudi shvate ono sto sam ja shvatio, fizika kakvu danas poznajemo - nece vise postojati!
ocigledno da je mislio na spori/skori rast CELOKUPNE ljudske svesti do tacke da primi ovakav dar na znanje.
ako ovaj experiment ne otkrije ovu cesticu, zelim da to bude poslednji experiment, a pocetak NOVE ERE.
a, jednim svojim delom, zelim i da ovaj experiment bude uspesan i zapocne NOVU ERU.
pojednostavljeno: moje verovanje VS moje zelje :iskusenje:

sto se tice postojanja deset dimenzija: sinergija ili nesto slicno :hyper:
Korisnikov avatar
By Hton
sada cu se praviti kao da razumem sve ono sto sam procitao(mislim na prvi post-sudari protona,crne rupe,fizika - jako meni tesko dokucivo) :)

Ali zahvaljujuci EYI(nadam se da sam ti stavio nik u dobar padez) kontam sta je poenta i apsolutno se slazem sa skoro svim konstatacijama
By superfly
današnji blic:

"Na primer, postoji mišljenje da bi u akceleratoru mogle da se pojave crne rupe, koje bi uništile ne samo mašinu već i pola teritorije Francuske i Švajcarske i - na kraju - našu planetu."

a to se dešava postepeno, rupa se širi metar po metar i jede sve pred sobom! o svašta čovek da pročita!!!

:lol:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ima novi članak i na b92.net (mislim da je u rubrici Život). zanimljivo je, pogotovo što spominje i Anđele i demone, pa sam tek iz tog teksta saznao d se deo radnje odvija u samom CERN-u i da se Braun žestoko izlupetao i ovaj put. :doh:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!