Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By iJazz
Mislim da može raditi i pod Ubuntu-om 6.06. Planiram ga instalirati ovih dana.

Što se tiče nabavke Ubunta, pogledajte http://www.ubuntu.com. Postoji opcija download-a instalacije sa sajta, kao i poručivanja diska na kućnu adresu.
Korisnikov avatar
By andjela
dobila sam ja ubuntu 6.06 na kucnu adresu :)

ali sada skidam 6.10 Edgy Eft full dvd, beryl sam skinula :)
Korisnikov avatar
By KiWi

KOme treba ubuntu mogu da mu prosledim originalni disk .. tražio sam da mi pošalju jedan .. a oni mi poslali 8 komada + edubuntu + Ubuntu za Mac .... hrpu diskova ...
Korisnikov avatar
By Escobar
Originally posted by andjela
pa to je OS kao i windows, znaci instaliras ga na posebnu particiju, kao windows sto instaliras.
A srecice, a sta je to par....ti...cija?

He he...I cemu to sluzi? Btw ocu i ja disk, mada def nema cemu da mi sluzi....:merlinka:
Korisnikov avatar
By Escobar
e stvarno, jako sam se primio na ovo, da li je preporucljivo da tetka poput mene, koja se ic ne razume u racunare, koristi linux?
Korisnikov avatar
By iJazz
@andjela: Dobih i ja 6.06 :) . Porucio i Kubuntu (KDE grafičko okruženje, dok Ubuntu koristi GNOME), pa će valjda uskoro stići. So, ako nekome treba CD...

@Escobar: Pa pazi, slogan Ubunta je "Linux for human beings", cilj je da se Linux napravi pristupačnijim običnom korisniku, da bude jednostavan za korišćenje. Ako si uspeo naučiti da radiš u Win-u, onda ćeš isto tako uspeti i sa Ubuntu-om. Naravno, u početku će biti malo teže, jer se ipak susrećeš sa novim OS-om i sve to :) .

Imaš gomilu sajtova na netu sa detaljnim uputstvima o svemu :) .

Neki od onih koje bih preporučio:

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_dapper - vodič za Ubuntu 6.06
https://wiki.ubuntu.com/ - i još jedan wiki :)

http://www.ubuntu-rs.org - Ubuntu lokalna zajednica Srbije. Na njihovom forumu se mogu naći neka rešenja oko podešavanja adsl/cable modema koji dele provajderi u Srbiji

...i naravno http://www.google.com :google: ...
Korisnikov avatar
By KiWi
Tema koju želim da postavim je slična ovoj, a zanima ma odgovor ljudi koji su postovali ovde, zato ne otvaram novu temu, već osvežavam staru .... dakle:

Koja je Linux distribucija najbolja za korisnike, mislim pritom na puštanje muzike i video klipova, internet ...? (Znam da su Redhat i Mandriva dobri za programiranje.)
Korisnikov avatar
By Zemunac
Imam jedno glupo pitanje. Sad sam se zapalio da instaliram to chudo, pa htedoh da pitam.... jel ja to mogu da instaliram na recimo D particiju, a da mi na C ostane windows i da posle normalno funkcionise, iako sam instalirao Ubuntu? Pocheo sam da skidam to chudo (nadam se da sam ubo), skinuce za nekih 5 sati. Taman do Beovizije. :)
Korisnikov avatar
By KiWi

Naravno. Kada se završi instalacija on će svaki put kada uključiš komp pitati da li želiš da uđeš u Ubuntu ili Windows. I kada makneš Ubuntu, ostaje ti Windows ... Mada, ako baš želiš mišljenje "stručkanja" pametnije ti je da skidaš LinSpire jer taj Linux podržava i većinu Windowsovih programa + automatski pušta sve licencne fajlove mp3, mov, wmv .. a kod svih ostalih besplatnih linuxa moraš sam da skineš i nađeš neku foru da ubaciš u linux
Korisnikov avatar
By Zemunac
Ma dobro, za pocetak samo... Tek da se igram malo i ubijem dosadu. A otprilike koliko mesta zauzima instalacija? Kuburim sa slobodnim prostorom. :)
Korisnikov avatar
By KiWi

Ja sam prošli put instalirao Ubuntu na particiju od 6GB i nisam siguran da li mi je zauzeo četvrtinu ili trećinu prostora .. Dakle, više od 2 GB nije sigurno ... a možd je i manje, stvarno se ne sećam.
Korisnikov avatar
By Zemunac
Znachi, moracu da kupujem diskove, da izbacujem djubre iz kompa, za svaki sluchaj. :)
Korisnikov avatar
By Rei
A shta je sa NTFS particijama, ako neki struchnjak mozhe oda objasni :) poshto su moje obe NTFS...
Korisnikov avatar
By KiWi

Mislim da Linux može da mountuje i Fat32 i NTFS. Ipak, ne držite me za reč ... pitaćem Anđu ...
Korisnikov avatar
By KiWi

Ili pitaš da li može na NTSF particiji da se instalira? Ako to pitaš, on ima neki svoj sistem clustera ne znam kako se zove.. sve u svemu, ceo disk prevede na taj njegov sistem.
Korisnikov avatar
By Rei
Knoppix koji sam skinuo ih uredno vidi i chita sa njih normalno... Ali mi nikako ne dopushta da podesim rezoluciju, stavlja neku shvrlj rezoluciju sa sve refresh rateom od 60hz... Negledljivo :)
Korisnikov avatar
By iJazz
Postoji NTFS-3G projekat koji omogućava i pisanje po NTFS particijama. Ušao je u stabilnu fazu, tako da ga je relativno sigurno koristiti :) .

Što se tiče rezolucije, pokušaj sa podešavanjem xorg.conf fajla, koji se verovatno nalazi u /etc/X11. Pronađi Section "Display" i videćeš deo gde možeš dodavati rezolucije.

Takođe instaliraj drajver za tvoju grafičku karticu... Proguglaj malo i sigurno ćeš naleteti na neki wiki koji ima uputstvo :) .
Korisnikov avatar
By Rei
Bah, mrzi me da se bahcem sa tim. Moje mashtanje o linuxu ce i ostati samo to :sigh: dok ne nabavim dsl modem koji mozhe da radi na istom :sigh:
Korisnikov avatar
By andjela
ja instalirala ubuntu, zeza me rezolucija, skinula sam najnovije drajvere sa nvidia sajta, ali nema kernel za tu verziju i svaki restart moram da buildujem kernel da bi drajver radio.

sada pokusavam da nemestim XGL i Beryl da rade :)

e sad sto se tice particija i linux+windows...
kada se instalira linux on pita gde hocete da instalirate boot loader, ako izaberete na hd0 (master disk gde vam je pretpostavljam windows) linux izmeni mbr i tu ubaci svoj boot loader, ako kasnije skolnite linux nece vam raditi ni windows, treba tada ubaciti windows install cd i u repair consoli kucati fix mbr da windwos u mbr zapise ponovo svoj boot loader.

ntfs particije su na linuxu read-only, kao sto je na windowsu ext3fs ili reiserfs sa total commanedr pluginom takodje samo read only. taj 3g projecat je u beta fazi pa ne znam bas kako radi, imam ga ali ne bih da ga instaliram pa zeznem ntfs particiju :)
Korisnikov avatar
By KiWi

Samo da se javim iz mog Linspire-a ... jos samo da nadjem gde mogu da ubacim latinicna slova naseg regiona i da nadjem neki CD key kako bih ga registrovao i na konju sam :D
Korisnikov avatar
By Rei
Linspire beshe ex Lindows? kakav je? :)
Korisnikov avatar
By andjela
sjebala sam ubuntu :D

ustvari ne skroz, zezala se za berylom i sjebala mi se default sesija tako da sada dobijem desktop i klikcem nasumicno da potrefim restart :)

morace da radi consola, u picku...
Korisnikov avatar
By iJazz
Originally posted by andjela
taj 3g projecat je u beta fazi pa ne znam bas kako radi, imam ga ali ne bih da ga instaliram pa zeznem ntfs particiju :)
Sa http://www.ntfs-3g.org: The driver is in STABLE status. Please see our test methods and testimonials on the driver quality page.

:)
Korisnikov avatar
By KiWi

Kakav? Opasan. Evo pogledaj :D

Internet messenger podržava AOL, Yahoo, MSN, IRC, ICQ ... ma sve :D

A help centar im je ceo u video tutorialima.. ne znam kako su sve ovo smestili na jedan disk

ScreenShot01

ScreenShot02

ScreenShot03

ScreenShot04

A fascinira me to što mogu da pišem i snimam sa Windows particije ... Nisam verovao dok nisam ponovo otišao u Windows i pogledao slike :D

Kada se instalira ima u sebi sve potrebne programe ... od nečeg nalik Neru do ScreenCapture-a ... WebBrowser (I vizuelni i konzolarni), Programi za crtanje, za chatovanje, za slušanje MP3 muzike ... Do sada sam preko CNR-a (Click-n-run) instalirao FireFox, Wine i Operu :D

Wine je windows emulator.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!