Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
= studija odnosa organizama ili grupe organizama i njihovog okruzenja;
= nauka o medusobnim odnosima organizama i njihovog okruzenja
= studija o strukturi i funkciji prirode

Ekologija se bavi:
- opstankom vrsta u prirodi
- fenomenom specijacije
- regulacijom brojnosti populacije
- zotom u zajednici, modifikovanim stanistima
- kruzhenjem nutritijenata u prirodi, izvorima nergije, efikasnost korisccenja energije

Ekologija se kao politicki termin cesto koristi u svakodnevnom zivotu ( ekoloshki cista hrana, ekoloshki uslovi stanovanja ), medutim svi koji koriste taj izraz u naucnom kontekstu misle na zastitu zivotne sredine kao i na zivotne probleme koji postoje u prirodi. Ekologija je cisto bioloka nauka za koju moze da se kaze i da proucava i istoriju prirode. Moze se podeliti po taksonomskom principu jer velike grupacije razlicite parametre svog bitisanja ? ekologija biljaka i zvotinja, ekologija gljiva, ekologija riba sisara, insekata, ekologija Mikroorganizama...

Podela ekologije:

1) autekologija = idioekologija, odnosi se na vrstu, jedinku, na koje sve nacine jedinka moze da prezivi, prilagodenost sa raznih morfoloshkih aspekata, sve na nivou vrste

2) populaciona ekologija = demekologija, Ekologija zivotinja pociva na demekologiji, populacioni cinioci koji uticu na odnose

3) sinekologija ( cenologija koja proucava biocenoze i ekosistemologija )

4) globalna ekologija ( sve sto se desava u biosferi, globalni fenomeni )...
Korisnikov avatar
By jukie
Verovatno znam dosta, jer mi u indexu pišu desetke iz Ekologije biljaka, Ekologije životinja i Čovek i životna sredina.

Ekologija se na fakultetima inače obično kombinuje sa zoogeografijom i fitogeografijom u jedne predmete (tj postoji Ekologija i geografija biljaka i Ekologija i geografija životinja).

Na ranijim stupnjevima školovanja biogeografija se potpuno zanemaruje i ekologija se kombinuje sa zaštitom životne sredine.

U osnovnoj školi se u nižim razredima sadržaji iz e i zžs obrađuju na izbornom predmetu Čuvari prirode.

U sedmom razredu se ekologija, zajedno sa zaštitom životne sredine, radi godinu dana. Gradivo je previše teško za većinu dečaka jer im baš tada mozak ne radi na način odgovarajući za razumevanje ovog gradiva, pa postoji znatna statistička razlika među polovima što se tiče ocena.

Neke srednje stručne škole imaju jednom nedeljno predmet E i zžs, ali ne znam šta i koliko se tamo radi.

U gimnaziji društvenog smera neki sadržaji ekologije se obrađuju na kraju drugog razreda, posle teme o sistematici kičmenjaka ili fiziologije biljaka, kako kod kog profesora.

U gimnaziji prirodnog smera to je na kraju četvrtog razreda posle teme o evoluciji, na koju bi to trebalo da se nadoveže. Za opšti smer ne znam.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Sunce
Šta znate o ekologiji?
Da treba prvo stvoriti industriju, sjebati prirodu i pretvoriti ljude u konzumente da bi ljudska misao sazrela toliko da iznjedri ekologiju. :balon:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Ombeliko Brunner

Ekologija se bavi:
- fenomenom specijacije
- kruzhenjem nutritijenata u prirodi, izvorima nergije, efikasnost korisccenja energije
Temu sam postavio zbog toga što mnogi ekologiju vulgarizuju i misle da je isto što i zaštita životne sredine.

Još jednom:

Ekologija je biološka disciplina koja proučava odnose živih bića i spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose između živih bića.

Ključna reč je ODNOS!

Naziv ekologija potiče od grčkih reči oikos (kuća) i logos (reč, govor, nauka), odakle sledi da je ekologija nauka o kući, tj. domaćinstvu živih bića.
Termin "ekologija" je uveo nemački zoolog Hekel koji je ekologiju definisao kao nauku o odnosima životinja prema okolnoj organskoj i neorganskoj sredini, kao i prema drugim životinjama. Tek kasnije je ekologija šire shvaćena (uključujući i biljke, gljive, bakterije, viruse).

Moderna definicija ekologije:

Ekologija je nauka koja proučava rešenje koja su živa bića realizovala u vezi sa problemima koje je spoljašnja sredina postavila živim bićima i koja su ona morala da reše kroz svoju evoluciju. Dakle, ekologija je i nauka o OPSTANKU.

Ekologija pručava strukturu i funkcionisanje prirode u celini, uključujući i čoveka.

:zen:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja sticem znanja iz te oblasti, posto se kod nas slusa na cetvrtoj godini, posle sistematika, ali pre uporedne fiziologije i evolucije.
Imam citava tri predmeta...
Ekologiju biljaka
Ekologiju zivotinja
Zastitu zivotne sredine
Od sva tri, najzanimljivija je ekologija zivotinja, ali su vezbe bez veze. Proracuni proracuni.
Jako me nervira profesor zastite, jer spada u grupu ljudi koji su ubedjeni kako je svet bio lepse mesto pre sto godina. I kako zaista postize nesto na globalnom nivou tim sto je vegeterijanac i sto svaki put kad pere zube zavrne vodu.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by jukie
Verovatno znam dosta, jer mi u indexu pišu desetke iz Ekologije biljaka, Ekologije životinja i Čovek i životna sredina.

Ekologija se na fakultetima inače obično kombinuje sa zoogeografijom i fitogeografijom u jedne predmete (tj postoji Ekologija i geografija biljaka i Ekologija i geografija životinja).
Na Biološkom fakultetu u Beogradu, na studijskoj grupi "Ekologija i zaštita životne sredine" biogeografija se odvojeno polaže. Postoje predmeti:

Marinska ekologija
Hidroekologija i zaštita kopnenih voda
Ekologija biljka
Ekologija životinja
Biogeografija
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa evo ja ne bacam otpatke po ulici, recikliram papir, sasvijam tetrapake i gužvam plastične flaše itd. mislim da je moj ODNOS (pošto je to ključna reč) prema mojoj okolini sasvim pristojan. jednog dana ako budem imao para i mogućnosti ću nabaviti i nekakav sistem grejanja koji ne ugrožava prirodu (tipa solarni paneli) itd.

da, da, sećam se svog gradiva iz ekologije iz osnovne i srednje, ali takva ekologija je daleko od svakodnevne teme i nečega što ljude zanima, jer je apstraktna. šta tu ekosistem i kruženje materije. svima je jasno šta znači "ne bacaj smeće kroz prozor".
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by 2Q2Bstr8
pa evo ja ne bacam otpatke po ulici, recikliram papir, sasvijam tetrapake i gužvam plastične flaše itd. mislim da je moj ODNOS (pošto je to ključna reč) prema mojoj okolini sasvim pristojan. jednog dana ako budem imao para i mogućnosti ću nabaviti i nekakav sistem grejanja koji ne ugrožava prirodu (tipa solarni paneli) itd.

da, da, sećam se svog gradiva iz ekologije iz osnovne i srednje, ali takva ekologija je daleko od svakodnevne teme i nečega što ljude zanima, jer je apstraktna. šta tu ekosistem i kruženje materije. svima je jasno šta znači "ne bacaj smeće kroz prozor".
To sa papirićima, zagađenjem itd. ima veze sa Zaštitom životne sredine i Ekologijom čoveka. Radi se o odnosu: čovek - životna sredina. Ali ekologija je šira od toga...pomenuli smo ekologiju biljaka, životinja, gljiva...

Kruženje materije je jako važno poznavati, i to ima uticaja na čoveka. Kako bi objasnio efekat staklene bašte?
Jedan od osnovnih zakona u ekologiji je:
"Materija kruži, energija protiče".
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
i ti misliš da ćeš edukacijom ljudi o "Materija kruži, energija protiče" podići njihovu svest o problemima naše životne sredine? pa 99% ljudi koji su zajedno sa mnom slušali o ovome u školi nisu mogli da to povežu međusobno!
Korisnikov avatar
By Sunce
i ti misliš da ćeš edukacijom ljudi o "Materija kruži, energija protiče" podići njihovu svest o problemima naše životne sredine? pa 99% ljudi koji su zajedno sa mnom slušali o ovome u školi nisu mogli da to povežu međusobno!
Naravno, prvo treba da znaš zašto nešto štitiš i kako nešto funkcioniše. I još jednom, ekologija nije nauka o zaštiti životne sredine.

Da li si gledao emisije "Opstanak"? To su bile ekološke emisije.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
aloooooo, je l' umeš ti da čitaš????? znam šta je ekologija, i znam da ne pričamo o istome sada.
Korisnikov avatar
By KiWi
OnTopic: Ekološka katastrofa prograšena u Pančevu.. Opasno po život izlaženje iz kuće .. ko ima neka gleda TV Pančevo ... srećom imam gas maske :(
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Kiwi
OnTopic: Ekološka katastrofa prograšena u Pančevu.. Opasno po život izlaženje iz kuće .. ko ima neka gleda TV Pančevo ... srećom imam gas maske :(
Jedan od većih problema u Pančevu je ekološki neosmišljen plan grada. Industrijska zona je smeštena na području na kom ne bi smela da bude (nije uzimana ruža vetrova u razmatranje). Drugim rečima, vetrovi duvaju tako da nanose zagađenja industrije pravo na grad. :no:
Korisnikov avatar
By Allkey
Znam da imam RoHS Compliant o d računara i to kompletno na nivou svih komponenti. sada mogu da dišem, a mogu i da recikliram računar i da ne naškodimpririodi. Da, veoma utešno. :)

Inače, ja volim prirodu i zalažem se za smeće u kantama i slične stvari.
Korisnikov avatar
By whiteman
Originally posted by Ombeliko Brunner

Ekologija se bavi:
- fenomenom specijacije
Temu sam postavio zbog toga što mnogi ekologiju vulgarizuju i misle da je isto što i zaštita životne sredine.

Još jednom:

Ekologija je biološka disciplina koja proučava odnose živih bića i spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose između živih bića.

Ključna reč je ODNOS!

Naziv ekologija potiče od grčkih reči oikos (kuća) i logos (reč, govor, nauka), odakle sledi da je ekologija nauka o kući, tj. domaćinstvu živih bića.
Termin "ekologija" je uveo nemački zoolog Hekel koji je ekologiju definisao kao nauku o odnosima životinja prema okolnoj organskoj i neorganskoj sredini, kao i prema drugim životinjama. Tek kasnije je ekologija šire shvaćena (uključujući i biljke, gljive, bakterije, viruse).

Moderna definicija ekologije:

Ekologija je nauka koja proučava rešenje koja su živa bića realizovala u vezi sa problemima koje je spoljašnja sredina postavila živim bićima i koja su ona morala da reše kroz svoju evoluciju. Dakle, ekologija je i nauka o OPSTANKU.

Ekologija pručava strukturu i funkcionisanje prirode u celini, uključujući i čoveka.

:zen:
Nauka koja se bavi uslovima opstanka zivih bica, odnosima samih organizama i organizama i sredine u kojoj egzistiraju naziva se ekologija.Ovaj termin je uveo nemacki biolog darvinista hekel 1866 godine u radu "Generalle Morphologia organismen" On je shvatao ekologiju kao "nauku o odnosu zivih bica u sredini u kojoj zive " Ekologija kao nauka ima znatno stariju istoriju. Naucne osnove mozemo naci jos kod antickih filozofa, a narucito kod poznatih prirodnjaka 18. i 19. veka ( Humbolt, Lamark, Sent Ilar i dr. ) Ipak se ekologija pocela sistematicno izucavati tek u 20. veku. Kao naucna osnova ekologije prihvata se Darvinovo ucenje o borbi organizama za opstanak. Kako je poznato, on je ovde ukljucio ne samo borbu izmedju organizama za zivotne resures, vec i njihove reakcije na razlicite faktore zivotne sredine, cijim su podsredstvom oni prilagodjeni za opstanak u konkretnim uslovima. U danasnje vreme ekologija se deli na tri discipline: faktorijalnu ekologiju ( autoekologiju ), populacionu ( sinekologija ) i biogeocenologiju.
Korisnikov avatar
By whiteman
Naravno, prvo treba da znaš zašto nešto štitiš i kako nešto funkcioniše. I još jednom, ekologija nije nauka o zaštiti životne sredine.

Da li si gledao emisije "Opstanak"? To su bile ekološke emisije.
Pod zivotnom sredinom, podrazumevamo celokupni sistem medjusobno povezanih prirodnih i antropogenih objekata, pojava i procesa, u kome se odvija ljudsko zivljenje, rad i odmaranje. Pojam zivotne sredine ukljucuje prirodne, socijalne i vestacki stvorene fizicke, hemijske i bioloske cinioce tj. sve ono sto direktno i indirektno deluje na zivot i delatnost coveka i zivotne funkcije drugih bica.
Korisnikov avatar
By Sunce
Gde je sa foruma nestao podforum koji sadrži reč "nauka"?
Korisnikov avatar
By Sunce
Ko je tebi rekao da ja želim da podižem svest o životnoj sredini? Ovo je tako bljutavo-bahat post da sam morao da se vratim i da ga "nagazim"! Šta si želeo ovim pitanjem?
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by whiteman
Pod zivotnom sredinom, podrazumevamo celokupni sistem medjusobno povezanih prirodnih i antropogenih objekata, pojava i procesa, u kome se odvija ljudsko zivljenje, rad i odmaranje. Pojam zivotne sredine ukljucuje prirodne, socijalne i vestacki stvorene fizicke, hemijske i bioloske cinioce tj. sve ono sto direktno i indirektno deluje na zivot i delatnost coveka i zivotne funkcije drugih bica.
Ovo su malo antrpopocentrične definicije životne sredine, moguće iz Socijalne ekologijе ili Ekološkog prava, аli dobro.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
forum nauka je odavno zatvoren. a eto lepo da si mi odgovorio na poruku posle samo godinu dana. :lol:
Korisnikov avatar
By Sunce
Već sam odgovorio (ali na još jednu bljuvotinu nisam mogao) jer sam zaustavljao vrele zrake Sunca, da te ne sagorim! :) No, smučilo mi se da budem Sunašce!

Dakle, ako želiš da ti odgovorim na pitanje, reći ću ti da se u naučnim radovima, na kraju uvoda obavezni piše cilj rada. Pošto je ovo forumaška tema, cilj ove teme nije da se podiže svest forumaša o problemima naše životne sredine, već da se razmatra o ekologiji. Naslov teme je ekologija.

Recimo, jedno od ekoloških pitanja bi bilo zašto su ajkule toliko agresivne, zašto non-stop plivaju? Ili kakve su adaptacije biljaka na sušnim, a kakve na slanim staništima. Kompeticija, mutualizam, parazitizam. Antropogeni ekosistemi?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!