Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

NASA: NAJVEĆA DO SAD OZONSKA RUPA IZNAD ANTARKTIKA
NAUKA - Petak, Oktobar 20, 2006 13:33

Američka svemirska agencija NASA objavila je da su njeni naučnici registovali do sada najveću rupu u ozonskom omotaču iznad južne hemisfere. 'Od 21. do 30. septembra prosečna površina ozonske rupe bila je najveća ikad zabeležena, od 10,6 miliona kvadratnih milja [27,4 miliona kvadratnih kilometara]', saopšteno je iz centra za svemirske letove, koji se bavi proučavanjem fenomena globalnog zagrevanja.

Rupa zabeležena u ozonskom omotaču iznad Antarktika, po površini je veća od površine Severne Amerike, prenela je agencija DPA. Upotrebom specijalnog instrumenta sa NASA satelita 'Aura' merena je ukupna količina ozona, od površine Zemlje do viših slojeva atmosfere, dok su drugim instrumentima, postavljenim na balone, obavljana direktna očitavanja iznad Južnog pola.

Merenja sprovedena početkom oktobra, pokazala su drastičan pad u koncentraciji ozona, posebno na visini od 13 do 21 kilometar iznad površine Zemlje. Ozonski omotač 'praktično je nestao u ovom sloju atmosfere', izjavio je direktor istraživačke laboratorije Nacionalne atmosferske i okeanske administracije Dejvid Hofman. 'Oštećeni ozonski omotač ove godine ima neuobičajno veliku širinu po vertikalnoj dimenziji, tako da se čini da će ozonska rupa u 2006. biti zabeležena kao rekord', rekao je Hofman.

Pukotine u ozonskom omotaču, koji sprečava prodiranje štetnih UV zraka, šire se i skupljaju tokom vremena, a veruje se da su glavni uzrok njihovog nastanka, povećane količine hlora i broma u atomsferi, usled ljudske aktivnosti, podsetila je agencija DPA.

Slika
Korisnikov avatar
By Amable
ovo sam okacio kako bi se pridruzio ekolozima u sirenju informacija koje su od vitalnog znacaja za opstanak na planeti. mozda nam to nije trenutno bitno, ali bolje spreciti, jer u ovom slucaju mislim da nema leciti.

:saint:
Korisnikov avatar
By Sunce
Polovinom osamdesetih godina prošlog veka rezultati merenja iznad Antarktika pokazala su smanjenje ukupnog sadržaja ozona i do 50 %. Narednih godina primećene su još veće promene u donjoj stratosferi (između 14 i 18 km) - izgubljeno je 97 % ozona.

Najveći deo ozona se nalazi u stratosferi (od 10 do 50 km visine čini tzv. ozonski omotač) - do 90 %. Maksimalna koncentracija ovog gasa je na 20-27 km visine.
U destrukciji ozona učestvuju:
ugljenmonoksid,
metan,
azotni oksidi,
CFC - freoni,
BFC - haloni i
volatilna organska jedinjenja.

Jedan molekul hlora razara 10 000 do 100 000 molekula ozona.
Smatra se da je 10 % ozona uništeno. :(

Pitanjima zaštite ozonskog omotača bave se Montrealski protokol i Bečka konvencija.
Korisnikov avatar
By KiWi
Postoji li neki način da se povrati ozonski omotač, onako nabrzaka? Npr. da se neki bazen napuni nekim tečnostima koje će isparavati i krpiti ozon? (čitao sam u jednoj SF knjizi o tome pa me zanima da li ima istine u tome)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!