Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Sudbina domena ''co.yu''

Dva domena, za svaku ?lanicu zajednice po jedan
3
43%
1
14%
Sve mi je jedno, lako ?u se navi?i
3
43%
Korisnikov avatar
By KiWi
Da vi imate pravo da odlu?ite koji ?e domen naslediti trenutni domen co.yu, šta bi ste izabrali?
Formiranjem Zajednice Srbije i Crne Gore domen co.yu je izgubio svaki smisao (kao i Jugoslovensko Dramsko Pozorište ili npr. Yugo kao nacionalno vozilo). Na njegovo mesto treba da doðe nešto novo, a šta, o tome se samo nagaða.

Sufikse internet domena dodeljuje Internet korporacija za dodelu imena i brojeva, pri ?emu se striktno drži skra?enica imena država i nezavisnih teritorija opisanih standardom ISO 3166-1. Ovaj standard se primenjuje i za registarske tablice automobila, voza?ke dozvole, poštanske žigove, oznake aviona i brodova, avionske karte, pasoše i sl.

Skra?enica se odreðuje tako da asocira na naziv države. Za novu zajednicu Srbije i Crne Gore mogu?a su dva ishoda: UN može da prizna Srbiju i Crnu Goru kao dva entiteta ili da zajednicu tretira kao jedan entitet. Sudeci po rešenjima u slu?ajevima bivse SFRJ, ?ehoslova?ke i SSSR-a, sleduju nam dve oznake, a samim tim i dva zasebna Internet domena.

Po netu sam viðao domene co.sr i co.cg ali imam utisak da ih je neko napravio ''na svoju ruku'' i bez dozvole korporacije koja ih dodeljuje.

Jedno je sigurno. Zajednica je ''oro?ena'' do 2006-te godine, pa ?e se do tada prona?i valjano rešenje. Koiko ja znam, Zavod za Internet i informatiku Republike Srbije nije objavio nikakve novosti o ovoj temi. Po?ele su da kruže pri?e da ?e se co.yu menjati u co.cs (??) .. ako neko zna nešto više, neka napiše.

P.S. Glavešine sajta gay-serbia.com su mudro u startu odabrali .com domen (ili je to možda standard kada ti ameri hostuju sajt?)...
Korisnikov avatar
By unic0rn
sr je surinam
cg je congo

za SERiMO je vec dodeljen root domen i glasi: CS ali nije ushao u upotrebu i ne verujem da ce skoro jer je stanje u domacem NICu katastrofalno jer ljudi volontiraju i ne primaju platu vec godinama, drzavu zabole zadnjica i zasto bi se oni muchili?

Raspadom drzave :molise: ce biti josh veca papazjanija jer su svi domeni na .s? (? = rbija) zauzeti pa ce nam pripasti ko zna shta, mozda .bp (beogradski pashaluk)..

na ICAANu postoji spisak svih zauzetih root domena pa mozete da se uputite u to..

ono shto je bito pri kapiranju ovoga je da niko (sem jednog choveka dodushe) ne moze da uzme i registruje tek tako ta dva slova (tj root domain) i sve je to ili neka drzava, jako chesto neko ostrvo u materini ili medjunarodna konvencija...

recimo, .tv nije medjunarodna konvencija za televizije nego je neko ostrvo koje se super snashlo i mlati pare kao i .tk...

Nekako sam naviknut na .yu sta god da dodje posle ima da bude smor...

Inache, da bi regovali .co.yu morate biti ili firma ili organizacija (shto sajt nije), onda im podnosite neke papire chekate mesecima i nije kao komercijalni domeni koje kliknesh i imash ih i zato i nije sajt .co.yu i ne isplati se... .com svi znaju jednostavno, dobija se na dva klika, kraci je, medjunarodan.... :)

domen je neshto apstraktno tako da nije vezan za mesto hostovanja.. mozete kupiti .us i hostovati u tunuguziji - vasha stvar
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Kiwi
Formiranjem Zajednice Srbije i Crne Gore domen co.yu je izgubio svaki smisao (kao i Jugoslovensko Dramsko Pozorište ili npr. Yugo kao nacionalno vozilo).
Ili jugoslovenski trobojni goni? :pas:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Mislim da je .tv skraceno za Tuvalu na Tihom okeanu, imam prijatelja koji je posetio to ostrvce -- koja je bila njegova motivacija za to, ne znam.

Užasno me nervira cela ta SRJ šizofrenija, kontinuitet s jednom raspalom državom sacuvan u miloševicevskoj fikciji, mislim bljak :down:

Nešto što bi upucivalo na Srbiju bilo bi ok, makar .rs (Republika Srbija), ili tako nešto. Baš je cudno što tako mnogo država ima ime koje pocinje na S-.

:srbin:
By fazza
Obzirom da cemo sledece godine, ako Bog da, biti samostalna drzava najbolje
je da nama ostane domen co.yu a Crnogorci vec nek smishljaju svoj domen. To bi bila
jedna od cena samostalnosti na kojoj insistiraju, pa nek izvole. :D

Shta fali recimo domenu "ex.yu". :lol: Shalim se, naravno...

Pa ne znam, stvarno nemam ideju. O tome neka razmishljaju oni koji primaju
pare za to. :)
Korisnikov avatar
By Kupper
Fazza, fala na cestitci:)

Pitanje za sve upucene - ako je .tv znak za Tuvalu, kako se sad mnogi domeni zavrsavaju sa .tv (gay.tv, npr:)) ili kad hocu da registrujem neki domen cesto naletim na opcije com. org, biz, net, tv....mislim ako lupam nebitno. Bas me zanima.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Postoje komercijalni i nekomercijalni domeni...

Kinez moze da kupi .us (USA) jer je to komercijalan domen. .org (za USA organizacije) moze da uzme bilo koja organizacija na svetu ili stanovnik planete i tako za sve...

Prodajesh to na netu kao resurs drzave, pretvorish u robu i tako ti radnici koji rade i obezbedjuju sebi plate..

.yu (ima ogranichen broj firmi, telekom, nbs, ...), .co.yu. org.yu. edu.yu su nekomercijalni, ne moze ih registrovati nijedan pojedinac bilo iz zemlje ili inostranstva [ne zna se shta je veca glupost] i striktno je odredjeno - oces CO moras biti kompanija i salji papire, oces ORG salji papire organizacije ... itd...
Isto tako i .si (Slovenachki) .hr (HRvatski) i mnogi drugi...

Rekoh gore da je drzhavna politika ochajna tj nezainteresovana.

Ukoliko bi preshli na .cs i komercijalizovali i malo izreklamirali to bi bio zlatni rudnik. Zashto?
Dve rechi: Counter Strike.
[gomila zaludjenika koja ce hteti domene, spoofove, i shta sve ne]
Korisnikov avatar
By Rei
Da CS bi bilo sjajno, mada nisam razmishljao o counter shtrajku. :)
Inache ako neko nije znao, kada smo promenili ime drzhave , kao dvoslovnu oznaku za drzhavu odabrali smo CS (SC je vec bilo zauzeto - Sejsheli), ali se ipak favorizuje troslovna oznaka jer SCG makes more sense. :)
(prochitao u SK :D )
.yu, spomenu ga uni, imaju samo firme koje imaju nezavistan link ka inostranstvu (par net provajdera i telekom i sl.)(takodje SK :D )
Ali, ako se drzhavna zajednica raspadne, ne znam koji bismo domen mgli uzeti ( .eu ? :lol: ), a ionako mi nije bitno, nisam firma.. A i da jesam, ne bih se ogranichavao na jedno tako malo trzhishte kao shto je Srbija (nedavno istrazhivanje pokazuje da tek 13% populacije srbije koristi net.. ) tako da bih uzeo .com (ili .eu ako zazhivi)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ma mene zivcira sto gradjani ne mogu dobiti domen.
Pa nije to vlasnishtvo ministra informisanja nego valjda svih.
Korisnikov avatar
By Rei
Mislim da mora dvoslovni..
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!