- 22 Dec 2005, 12:50
Sufikse internet domena dodeljuje Internet korporacija za dodelu imena i brojeva, pri ?emu se striktno drži skra?enica imena država i nezavisnih teritorija opisanih standardom ISO 3166-1. Ovaj standard se primenjuje i za registarske tablice automobila, voza?ke dozvole, poštanske žigove, oznake aviona i brodova, avionske karte, pasoše i sl.
Skra?enica se odreðuje tako da asocira na naziv države. Za novu zajednicu Srbije i Crne Gore mogu?a su dva ishoda: UN može da prizna Srbiju i Crnu Goru kao dva entiteta ili da zajednicu tretira kao jedan entitet. Sudeci po rešenjima u slu?ajevima bivse SFRJ, ?ehoslova?ke i SSSR-a, sleduju nam dve oznake, a samim tim i dva zasebna Internet domena.
Po netu sam viðao domene co.sr i co.cg ali imam utisak da ih je neko napravio ''na svoju ruku'' i bez dozvole korporacije koja ih dodeljuje.
Jedno je sigurno. Zajednica je ''oro?ena'' do 2006-te godine, pa ?e se do tada prona?i valjano rešenje. Koiko ja znam, Zavod za Internet i informatiku Republike Srbije nije objavio nikakve novosti o ovoj temi. Po?ele su da kruže pri?e da ?e se co.yu menjati u co.cs (??) .. ako neko zna nešto više, neka napiše.
P.S. Glavešine sajta gay-serbia.com su mudro u startu odabrali .com domen (ili je to možda standard kada ti ameri hostuju sajt?)...
Da vi imate pravo da odlu?ite koji ?e domen naslediti trenutni domen co.yu, šta bi ste izabrali?
Formiranjem Zajednice Srbije i Crne Gore domen co.yu je izgubio svaki smisao (kao i Jugoslovensko Dramsko Pozorište ili npr. Yugo kao nacionalno vozilo). Na njegovo mesto treba da doðe nešto novo, a šta, o tome se samo nagaða.Sufikse internet domena dodeljuje Internet korporacija za dodelu imena i brojeva, pri ?emu se striktno drži skra?enica imena država i nezavisnih teritorija opisanih standardom ISO 3166-1. Ovaj standard se primenjuje i za registarske tablice automobila, voza?ke dozvole, poštanske žigove, oznake aviona i brodova, avionske karte, pasoše i sl.
Skra?enica se odreðuje tako da asocira na naziv države. Za novu zajednicu Srbije i Crne Gore mogu?a su dva ishoda: UN može da prizna Srbiju i Crnu Goru kao dva entiteta ili da zajednicu tretira kao jedan entitet. Sudeci po rešenjima u slu?ajevima bivse SFRJ, ?ehoslova?ke i SSSR-a, sleduju nam dve oznake, a samim tim i dva zasebna Internet domena.
Po netu sam viðao domene co.sr i co.cg ali imam utisak da ih je neko napravio ''na svoju ruku'' i bez dozvole korporacije koja ih dodeljuje.
Jedno je sigurno. Zajednica je ''oro?ena'' do 2006-te godine, pa ?e se do tada prona?i valjano rešenje. Koiko ja znam, Zavod za Internet i informatiku Republike Srbije nije objavio nikakve novosti o ovoj temi. Po?ele su da kruže pri?e da ?e se co.yu menjati u co.cs (??) .. ako neko zna nešto više, neka napiše.
P.S. Glavešine sajta gay-serbia.com su mudro u startu odabrali .com domen (ili je to možda standard kada ti ameri hostuju sajt?)...