Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Waldorf, Moderators
Anhedonie napisao:Ako je tako, onda je to velika šteta. Postoje u nauci daleko radikalniji koncepti svesti od toga - već citirani biolozi Maturana i Varela i njihovi prijatelji i neprijatelji razvili su daleko zanimljiviji i apstraktniji način da se svest posmatra, a sve to polazeći od ćelija.
mislim da svejedno misli da onu vrstu svesti koja nam je omogucila da se uzdignemo od ostalih zivotinja.
Anhedonie napisao:poenta je da tome da ne razumem koji kurac ti mislis da si kad mozes sa takvom lakocom da tvrdis da nesto nije tacno bez cega ne bismo mogli da zamislimo zivot danas. evo, npr, gps ne bi mogao tacno da radi bez ajstajnove teorije relativiteta. mozda je tacno a mozda i nije.Baš lepo rečeno. A ono što ja pričam, nije vezano za tvoju, moju ili nečiju treću fiziku.. već za samu prirodu nauke, kao što si i sam rekao. Da je Tesla samo proračunski "fantazirao", i dodavao nove teorije i teoreme na već postojeće izvlačeći aproksimativne teorijske, a dokazne zaključke, nigde ne bi odmakao. Kažem nigde, u odnosu na ono dokle jeste.
takodje mi je retardiran tvoj stav da vecina naucnika danasnje teorije dozivljavaju kao aksiom kad se u vec srednjoj skoli detaljnije uci sta je teorija i sasvim je prirodno da se opovrgne iako ti to smatras za nemoguci zadatak i nesto sto niko ne ocekuje.
i opet, u fizici se retko sta dokazuje, vecina je stvorena kao zakljcak posmatranja, nema na osnovu cega da se dokaze kad je SVE zasnovano na posmatranju i apsolutno sve je nedokazivo jer nema ni jedan stabilan temelj. takva je priroda te nauke.
Anhedonie napisao:@spidi:Јаооооооооооооооо....... Па семантика је наука о значењу речи, идиоте. Да л' је могуће да можеш да будеш толико глуп а толико задрт? Је л' тај надмени став који треба да покаже да, шатро, нешто знаш, негде заиста пали?drugo je semantika a drugo je znacenje reci. ne mogu vise istu pricu da pricam, sa tobom je stvarno besmisleno ista pricati.
@kiborg:
@svejedno: poenta rasprave je da mi je muka da neko ko ne poznaje neke osnove lupeta tako sumanuto kao da sve poznaje. a generalno se slazem sa tobom samo ne shvatam sta ce ti svest u stvaranju? ja bih stavio haos umesto svesti, nekako mi se cini da kad bi sve bilo uredjeno da se ne bi menjalo, ili makar neka doza haosa.
speedygonsales napisao:Нисам рекао да је глупа већ да има доста рупа будући да је, тренутно, немогуће доказати поједине ствари!Ali ništa nije moguće dokazati, to ti je lepo Anhedonie negde gore napisao. To samo po sebi nije rupa u teoriji.
Онда смо ушли у семантику доказ/показ...
speedygonsales napisao:Ali mi ne znamo zapravo ni da li naš univerzum ima ovakva načela kakva mi držimo da on ima. Mi samo možemo da kažemo da ono što percipiramo odgovara ili ne odgovara teoriji koju imamo. A ono što opserviramo nije nikakva objektivna realnost. Što reče onomad Maturana, "sve što je rečeno, rekao je posmatrač", a on sa sobom ima nekakav referentni okvir, svoj koordinatni sistem. To ga nužno čini subjektivnim. Posmatrača ima beskonačno mnogo. Dakle - ništa nije APSOLUTNO i OBJEKTIVNO tačno. Nikada. Shodno tome, nema ni dokaza.
Кад бациш било које тело на под ти си доказао да гравитација привлачи тела, тако? Али, ако се утврди да живимо у неком универзуму који има друга начела и гравитацију ћемо посматрати другим очима онда смо оповргли ону претходну теорију али је она у наше време и за наше сазнање била доказана, применљива и тачна!
speedygonsales napisao:Па управо. Тако сам и написао. За наша начела теорија је доказана, за нова начела захтевало би се поновно доказивање или преформулација.poenta je da ni nasa nacela nisu dokazana.
Anhedonie napisao:speedygonsales napisao:Па управо. Тако сам и написао. За наша начела теорија је доказана, за нова начела захтевало би се поновно доказивање или преформулација.poenta je da ni nasa nacela nisu dokazana.
Ulix napisao:Anhedonie napisao:Ako je tako, onda je to velika šteta. Postoje u nauci daleko radikalniji koncepti svesti od toga - već citirani biolozi Maturana i Varela i njihovi prijatelji i neprijatelji razvili su daleko zanimljiviji i apstraktniji način da se svest posmatra, a sve to polazeći od ćelija.
mislim da svejedno misli da onu vrstu svesti koja nam je omogucila da se uzdignemo od ostalih zivotinja.
svejedno napisao:Umberto Maturana jeste biolog po obrazovanju, kao i Varela, ali se to što oni rade uglavnom svrstava u radikalni konstruktivizam, a ne pod biologiju. Tako da oni jesu drugi krugovi. I oni prvi. U isto vreme.
pS. ulixe, iako nisam citao navedene biologe, & mislim da bi meni to stivo bilo zanimljivo koliko bi tebi bilo zanimljivo citati hermesa trostrukog ,)
radikalne ideje o svesti pocev od najsitnijih organizama, i cak i jedinica organizama, postoje kao teorija vec dugodugo vremena i u nekim drugim kugovima ,)
svejedno napisao:do odgovora na ta tzv. velika pitanja se cesto najbolje dolazi postavljanjem mnostva pravih manjih pitanja.
pitanje nad pitanjima.
Mars napisao:Meni je nekako uvek delovalo prepotento da se covek (ljudska vrsta) bavi ovim pitanjima.Што препотентно? Па, од света који лежи на слоновима и Земље-плоче ипак смо прешли далек пут. Иако "људски ни до Марса да одемо" ипак можемо, како тако.
Zakucan si ovde sa ovom gravitacijom...zivotni vek ti je porca miseria (da, da - vremeplov) da ne mozes ljudski ni do Marsa da odes i da se vratis a kamoli u druge galaksije (da,da - Star Trek)...a ti mi tu nesto bistris sta se desilo prve atosekunde posle velikog praska (pre toga osmislis veliki prasak, naravno), da li u kosmosu ima 12 ili 17 dimenzija i sl.
Sedi tu gde si i uzivaj sa ljudima dok ih imas oko sebe.
Dok se pametni napametovase, ludi se nazivese.
Mars napisao:Meni je nekako uvek delovalo prepotento da se covek (ljudska vrsta) bavi ovim pitanjima.Pa rekao bih da i u nauci postoji jedan ekvivalent l'arpurlartizma - bavljenje apstrakcijom radi sebe same, radi samog procesa proucavanja i stvaranja. U teoretskom radu se moze pronaci autenticna strast i sve sto ona podrazumeva, uzbudjenja, radost otkrica, neprestani izazovi, ali i razocaranja, zrtve, krajnje ocajanje itd. Sa druge strane, setimo se teorija koje su bile poznate samo retkim entuzijastima i elitistima ili camile po memljivim policama, pa su kasnije postale vrlo aktuelne (i u neocekivanim domenima) i pokazale se korisnim (pa i prakticnim) alatkama nauci da izadje na kraj sa nekim problemima.
Zakucan si ovde sa ovom gravitacijom...zivotni vek ti je porca miseria (da, da - vremeplov) da ne mozes ljudski ni do Marsa da odes i da se vratis a kamoli u druge galaksije (da,da - Star Trek)...a ti mi tu nesto bistris sta se desilo prve atosekunde posle velikog praska (pre toga osmislis veliki prasak, naravno), da li u kosmosu ima 12 ili 17 dimenzija i sl.
Sedi tu gde si i uzivaj sa ljudima dok ih imas oko sebe.
Dok se pametni napametovase, ludi se nazivese.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!