Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

By fazza
Evo moje konfiguracije, kupljene pre nekoliko dana, sa cenama:

INTEL Core 2 Duo E6320 1.86GHz,1066,4MB BOX 64bit Conroe 11,583.00

DFI Infinity P965-S PCIe/DDDR2/Conroe/Quad/SATA2/RAID/GLAN/1394/SB 10,692.00

KINGSTON VR 1GB DDR2 667 CL5 3296.70 (2 x po GB)

SAPPHIRE X1950PRO Ultimate ATI radeon PCI-E 256MB GDDR3 Zalman Heatsink+Fan/D-DVI-I/TVO 256bit 13,008.60

Kucishte i napajanje sam kupio pre dva/tri meseca, i to:

kucishte Chieftec, bez napajanja, 6,500
napajanje Thermaltake 550W, 6,500

Na kucishtu mozhesh da ushtedish, ali na napajanju NIKAKO! Chieftec-ova napajanja izbegavaj, imali su neku loshu seriju koja je riknjavala! Nikako ne uzimaj no name napajanja, ili kineska, samo proverena i firmirana, jer od njih zavisi vek trajanja komponenti.

Takodje, pre par meseci sam kupio Western digital hard disk (Imtel) od 300 GB, SATA 2, i nisam zadovoljan kako radi, tako da bih ti preporuchio da ne uzimash SATA diskove, sem ako ne planirash da ih uparish. Ovako se ne isplati uzimati, jer imash komplikacije oko instalacije, a i ne rade nishta bolje ili brzhe u odnosu na obichne ATA diskove.

Evo ga jedan takav:

Seagate 320GB, 16MB buffer, UltraATA/100, Barracuda 7200.10 perpendicular, SoftSonic 2.8 bels, OEM pack (u kesici), gar. 3 god. 5,750

Shto se tiche monitora, ne znam da li bi vishe voleo CRT ili TFT? Mishljenje mnogih je da CRT monitori i dalje imaju kvalitetniju sliku. Ja sam uzeo ovaj TFT i zadovoljan sam:

Samsung 740N LCD 17", SyncMaster, 1280x1024, 0.26mm, TFT/TN, odziv 8ms, black silver, garancija 3 god. 14,250

Sada su dosta pojeftinili, ja sam ovakav platio oko 19,000 pre godinu dana...

Da bi sve to zashtitio od strujnih udara, iznenadnih nestanaka struje i variranja napona, morash kupiti i UPS. Mustek nikako, samo APC! Mislim da bi ovakav od 650VA bio sasvim dovoljan:

APC BackUPS BK650EI 650VA (400W) 9345.60

Ovde nisam rachunao sitnice poput misha, tastature cd/dvd rezacha, to sve maksimalno mozhe da izadje oko 5,000 dinara.

E sad da se vratim na pochetak i izrachunam koliko bi te koshtala ovakva konfiguracija.... Huh, oko 1100 evra. :D

Dodushe, uz manje korekcije moglo bi da se smanji na 1000 evra. :D

Mislim da bi ti ovakva, ili slichna konfiguracija, bila sasvim dovoljna za narednih par godina. To jedino ne mogu da ti garantujem za grafichku kartu. :) Ako nameravash da se igrash, onda cesh morati da je menjash makar na godinu dana. Ne preporuchujem kupovinu karte koja podrzhava DirectX10, jer ce proci josh dosta vremena dok DX10 ne dobije na punoj snazi, a onda ce vec postojati mnogo jache kartice od ovih koje trenutno podrzhavaju DX10.

Toliko, nadam se da sam pomogao. :)
By fazza
Originally posted by andjela
Intel Core2Duo E6550 (Dual) Box, LGA775, 2.33GHz, FSB1333, 4MB cache, 64bit, SSE4, Conroe dual-core (65nm), gar. 3 god. 13,650 170.0
Asus ATI Radeon HD 2600XT D4/HTDI, PCIex, 256MB DDR4, 128bit, 800/2200MHz, DirectX10, DualDVI, HDMI, HDCP/HDTV-Out, gar. 3 10,500 130.8
Western Digital 500GB WD500KS, SATA2, 7200rpm, 16MB buffer, desktop high performance, Serial-ATA2 300MB/s, OEM, gar. 3 god. 8,750 109.0
DVD+-R/W drive Pioneer DVR-112D black, max. 18xDVD+-R, 8x6xDVD+-RW, 10xDVD+-RDL, 40x32xCDR/RW, 2MB, OEM pack. ATA66 2,350 29.3
Andjo, jedino se ovde ne slazhem sa tobom. ;)

Zashto bi kupovao Intel C2D E6550 kada i jeftiniji procesor mozhe da natera da radi na vecem kloku? Nije to neka velika razlika u ceni, ali mozhe da se ushtedi. :)

Sledeca stvar oko koje se ne slazhemo je ova Asusova grafichka karta...Podrzhava DX10, ali je dokazano da DX10 kartice loshe rade sa DX9...A i zamisli samo shta ce se desiti kada DX10 zazhivi i krene maksimalno da koristi DX10 mogucnosti ovakvih kartica, mislish da ce one to moci da izguraju? Chisto sumnjam... Ipak je bolje da uzme neku DX9 karticu, za par meseci ce biti mnogo boljih kartica koje podrzhavaju DX10 od ovih koje su trenutno u prodaji.

Za SATA2 diskove sam mishljenja da su sranje ukoliko ne rade u RAID-u. Po meni je bolje da uzme obichan ATA disk.

I zadnja stvar koja mi se ne svidja je ovaj Pioneer DVD R/W drive. Svaki put kada odem da kupim diskove u prolaz u Nushicevoj slusham priche kako Pioneer pravi sranje. Imao sam jedan ovakav na poslu, riknuo je posle par meseci. Neka lepo uzme NEC i neka ne razmishlja. :)

Eto, to su moje primedbe. :)
Korisnikov avatar
By andjela
cpu zbog veceg mnozioca

graficka je ok, mada i ja sam swe dvoumila da li to ili x1950pro
za dx10 igre treba mnogo jaca graficka, a kada dodju prave dx10 native sve sadasnje kartice ce biti spore.

sata diskovi su bolji od ide (stara tehnologija)

sto se tice rezaca, sve jedno je sta imas danas pioneer, nec, liteon, asus, sve je to isto. kada kupis rezac za 2000 dinara to je potrosna roba, snimas dok je pod garancijom i posle ga bacis.
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by fazza
Takodje, pre par meseci sam kupio Western digital hard disk (Imtel) od 300 GB, SATA 2, i nisam zadovoljan kako radi, tako da bih ti preporuchio da ne uzimash SATA diskove, sem ako ne planirash da ih uparish. Ovako se ne isplati uzimati, jer imash komplikacije oko instalacije, a i ne rade nishta bolje ili brzhe u odnosu na obichne ATA diskove.

Evo ga jedan takav:

Seagate 320GB, 16MB buffer, UltraATA/100, Barracuda 7200.10 perpendicular, SoftSonic 2.8 bels, OEM pack (u kesici), gar. 3 god. 5,750
i sada ti taj ata radi sporije nego sto bi ti radio sata istog proizvodjaca. zato sto na 965 chipsetu za ide je zaduzen jmicron controler, a ne southbridge
By fazza
Sve ja to znam, ali je chinjenica da SATA diskovi mnogo brzhe rade u RAID-u, ovako je razlika skoro zanemarljiva. Reshenje je onda upariti dva SATA diska...to je vec neshto. :)

Shto se tiche rezacha, jeste da je sve to postala potroshna roba, ali ipak je velika razlika kupiti rezach koji ce raditi tri meseca, i rezach koji ce ti raditi godinama.
Korisnikov avatar
By andjela
nema rezaca trenutno koji ce ti raditi godinama. a u ta tri meseca imas garanciju pa zamenis za novi :D

pa i IDE diskovi rade mnogo brze u RAID-u
By fazza
nema rezaca trenutno koji ce ti raditi godinama. a u ta tri meseca imas garanciju pa zamenis za novi :D

pa i IDE diskovi rade mnogo brze u RAID-u
Kako nema? Eno ga kod mene NEC puca od srece vec dve godine. :trep:
Korisnikov avatar
By andjela
imam i ja nec od 2 godine i pioneer malo mladji. ali to nije godinama, kada kazes godinama to ti je ono 5-10 godina a ne 2-3 :)
By fazza
Doblo, kako ti kazesh. :shake:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Sixto
Znas kako Andjo ja pooooolagano pocinjem da guglam ponudu IMT i BELARUS traktora kod domacih dilera jer citajuci temu odlucih da se definitivno presaltam na plug i motiku!
Nije komp za mene!
I ja isto... :peca:
ja niti igram igre niti programiram... sve se sada mislim da meni ustvari treba neki ekstremno jeftini komp za Word, Excel i Internet (yahoo mejl, wikipedia i forumi), da ima lep ekran, tastaturu i miša koji se ne zaglavljuju, i da što manje/tiše zuje ovi kuleri (a da opet budu jaki, jer se neprekidno plašim da će jednom stati i da će sve pregoreti) i kako on ustvari možda treba da košta 100 evra ili tako nešto...
Korisnikov avatar
By andjela
evo ovako lep i kvalitetan monitor je ~400€
kvalitetni mis i tastatura ~150€
tihi kuleri
za procesor ~50€
za graficku takodje
kvalitetno a tiho napajanje ~100€
Korisnikov avatar
By andjela
fazzo mozes li da slikas graficku? koji je zalman na njoj? vf-900cu?
Korisnikov avatar
By tinkerbell
evo ovako lep i kvalitetan monitor je ~400€
kvalitetni mis i tastatura ~150€
tihi kuleri
za procesor ~50€
za graficku takodje
kvalitetno a tiho napajanje ~100€
daaaaaaaj breeeeeeee tastatura i mis 150 € ? :shok2:

to je teeeeek potrosna roba. Moze nesto da se prolije, moze da padne, moze da se izgrebe....

Mogu normalani mis i tastatura da se kupe i za 25 €... pa makar ih menjala na 6 meseci...
By fazza
fazzo mozes li da slikas graficku? koji je zalman na njoj? vf-900cu?
Mogu da slikam, samo ne znam kad cu stici. Nisam siguran koji je Zalman...
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by tinkerbell
daaaaaaaj breeeeeeee tastatura i mis 150 € ? :shok2:

to je teeeeek potrosna roba. Moze nesto da se prolije, moze da padne, moze da se izgrebe....

Mogu normalani mis i tastatura da se kupe i za 25 €... pa makar ih menjala na 6 meseci...
kada probas recimo logitech g5 ili razer deathadder i recimo tastaturu miscrosoft nature 4000 neces se vise vracati na tastature i miseve od par stotina dinara.

kako potrosdna roba. ja mam logitech mx510 misa sa kojim sam dobila 3 godine garanciju (koja istice u novembru) i mis radi extra kao i prvog dana. strelica ne preskace, ne gubi se po monitoru ne ide sama od sebe po desktopu. a kada osetis kako glatko klizi mis po podlozi pa probas neki genius krsh od 500 dinara veruj mi videces stta je normalan mis.

a o ergonomiji da ne govorim. nema sanse da te zaboli ruka od nekog neprirodnog polozaja.
Korisnikov avatar
By tinkerbell
pa dobro sad... verujem ti ja... ali za nas (obicne smrtnike :giggle: ) je mozda mnogo da izdvojimo za tastaturu i mis 150 € ...
Korisnikov avatar
By andjela
lupila sam 150 nije bas toliko (mada imas i za vise novaca :) )
mis oko 50 i tastatura oko 40

ja nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari :)
Korisnikov avatar
By tinkerbell

ja nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari :)
true, true...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ako uzmeš MS Natural 4000 dobijaš zajedno tastaturu i miša. ja platio 40€ prošle godine.

a ovo za SATA diskove baš nije nimalo tačno. SATA interfejs je u default režimu već brži od ATA, a SATA2 je još brži. onda dođe pitanje matične ploče. danas skoro svuda imaš varijantu 4+2 ili 5+2 ili 6+2 (kod mene je 11+2)..., u svakom slučaju imaš svega 2 ATA porta i to rezervisana za starije optičke uređaje (mada kod nas i nema baš nešto u ponudi SATA optičkih). kažem rezervisana, jer kad kupiš jedan ATA disk, šta ćeš kad ga popuniš? prodati i kupiti novi veći? jer ti jedino to preostaje kao rešenje. osim ako ne koristiš nikakav CD/DVD uređaj (mada kontam da koristiš i dva).

onda, SATA diskovi danas koštaju isto kao i ATA, a kod nekih modela imaš čak i pad cene (za iste pare možeš naći bolji SATA disk od ATA, a i ponuda ATA je sve slabija). zašto uzimati staru tehnologiju? SATA se lako konfigurišu u RAID niz, pa ako kupiš još jedan disk, eto dodatne mogućnosti. a uz softver koji dobiješ uz matičnu (ili skineš sa Neta) ovaj prelazak je brz i bezbolan. a to je prilična ušteda u sredstvima, zar ne?

na kraju, SATA kablovi su mnogo bolje dizajnirani od ATA, pa ih je em lakše priključiti, em se sistem bolje hladi.

i sad, koji još argument ostaje na ATA strani, meni stvarno nije jasno.
Korisnikov avatar
By blenta
hvala svima(skoro svima) za komentare koji su vrlo korisni
chim sredim sobu skupljam parice za kompjutor :fige:

a evo danas sam ogulio prozore i sredio izgitovao
sutra pripremam te bojim prozore

pa krechenje pa josh par dana drkanja sa stolarom

za nedelju dana sam reshio to

pa akcija
Korisnikov avatar
By blenta
zidovi tamno plavi
plafon tamno zelen
vecina stvari koje cu praviti sa chika stolarom
ce biti sa tamno zelenim frontovima
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
čoveče, pa koliku ti to sobu imaš?!
By MR SEXO
Malo skupa ova chieftec kucista bez napajanja za 70 evra??

Blento moes da uzmes dobar komp za 500-700 evra maximum sa tft monitorom 19". Ja isto radim u racunarskoj firmi pa znam ceneSlazem se sa andjelom za jugodatu i forum racunare,mada i intel malo zeza za reklamacije ako je uredjaj malo ogreban ond aga prime na uslovnu garanciju itd.To govorim iz licnog iskustva.
Korisnikov avatar
By andjela
to je lbx kuciste mesta na pretek, odlicno provetreno, masivno (imam ga i sama)

za 500-700 dobar da, za igre ne
By MR SEXO

izvini mislim da gresis.
GAINWARD VGA 8600 GT 512MB
2 GB DDR 800 (2x 1 gb)
ATH-4000
HDD WD 160 ILI 250 GB ili neki drugi proizvofjac razlika u velicini hdd su oko 1000 din
Chieftec kuciste od 400w
Monitor LG1953S-SN 19"
Abitova dobra ploca .Dvdrw ,mis ,tastatura i modem izadje negde oko te cifre .

Niko ne spori da je tvoja konfiguracija od 1000 evra losa ali su malo jake cene za pojedine stvari.

Mislim da je faza napisao ili ko vec da treba izbegavati stvari koje se rade u Kini.Pogledaj kutiju skoro na svakoj pise Made in China :tehno:
By fazza

Huh, ja sam se malkice zajeb'o pa sam uzeo Chieftec big tower kucishte, ne mo'sh da zamislish koliko ima mesta. :lol: Rekoh, bolje vece kucishte, nego neko malecko pa da sve nabijem i da nema dashka vazduha. Ovako fino ima prostora za sve, provetrava se super, i shto je najbitnije veoma je lako za montazhu/demontazhu. Jedino shto je mnogo teshko, al' shta sad... :misici:
By fazza
Originally posted by MR SEXO

izvini mislim da gresis.
GAINWARD VGA 8600 GT 512MB
2 GB DDR 800 (2x 1 gb)
ATH-4000
HDD WD 160 ILI 250 GB ili neki drugi proizvofjac razlika u velicini hdd su oko 1000 din
Chieftec kuciste od 400w
Monitor LG1953S-SN 19"
Abitova dobra ploca .Dvdrw ,mis ,tastatura i modem izadje negde oko te cifre .

Niko ne spori da je tvoja konfiguracija od 1000 evra losa ali su malo jake cene za pojedine stvari.

Mislim da je faza napisao ili ko vec da treba izbegavati stvari koje se rade u Kini.Pogledaj kutiju skoro na svakoj pise Made in China :tehno:
8600 jedino shto podrzhava DX10, inache je sporija u odnosu na 7xxx seriju, tako da je prilichno losh izbor za bilo shta... Kad se budu pojavile igre i software koji u pravom smislu iskorishcavaju sve mogucnosti DX10 ovakve karte, pa i 8800 ce biti neupotrebljive.

Ja sam napisao da treba izbegavati Kineska napajanja, jer ne daju pravu jachinu. Mozhe da pishe i 1kW, a zapravo dobijesh pravih 400W. Nisam mislio na napajanja renomiranih firmi koja se prave u Kini, to je druga stvar... Ova Kineska su u glavnom no name i nepoznatih proizvodjacha, tako da ono shto pishe na kutiji mozhe da se okachi machku o rep. :(
Korisnikov avatar
By andjela
^ so true

plus sto je sada 500GB hard ~100€ a to je best buy

a sto se tice napajanja treba izbegavati kineska napajanja (to kineska je slang za noname ili jnc, neo i ostala "hleb" napajanja. e sada zasto hleb? pa zato sto su teska kao hleb od 500g :) )

sve cene su sa imtelovog sajta, znaci maloprodajne sa pdv-om za svakog kupca.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!