Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

By superfly
ovi naši "stručnjaci" sa blic.rs i b92 sajta nikako da se
slože je li 27km prečnik ili obim tunela. pišu kako im se
navije.

"Kolajder se nalazi u džinovskom tunelu na dubini od 100 metara i prečnika 27 kilometara."

"Čitav akcelerator se zapravo nalazi u tunelu dugom 27 kilometara, na dubini od 100 metara ispod tla."

no dobro, bitno je da igre mogu početi. :kosa:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
stim što u članku stoji da se tunel nalazi 100 m iznad ženevskog jezera. :doh:
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by Paki
Prvi sudar (prvi eksperiment) 10. septembra :)
prvi i poslednji :giggle:
Korisnikov avatar
By reveal
Izvor: Blic, 02.09.2008.

Revolucionarni eksperiment simuliranja velikog praska u Evropskom institutu za nuklearna istraživanja (CERN) u Švajcarskoj startovaće 10. septembra, a prvi sudar čestica biće izveden do 21. oktobra u detektoru u čijoj su izgradnji učestvovali i srpski naučnici.
Jedan od dva točka od nerđajućeg
čelika koji su napravljeni u fabrici ‘Lola’

Tom važnom događaju, koji predstavlja prekretnicu u istoriji nauke, prisustvovaće i dr Dragan Popović, direktor Instituta za fiziku u Beogradu.
„Mnogo je naučnih tajni koje čekaju odgovore od ovog eksperimenta“ čiji je konačan cilj da objasni nastanak svemira, kaže za „Blic“ Popović, koji je bio deo tima od 20.000 naučnika iz celog sveta, od toga 7.000 fizičara angažovanih na 14-godišnjim pripremama eksperimenta veka i pravljenju Velikog hadronskog kolajdera (LHC).
„Nadamo se da ćemo konačno potvrditi postojanje Higsovog bozona, čestice koja eksperimentalno nikada nije registrovana, a objašnjava masu. Tu je i zagonetka materije i antimaterije i možda nekih novih tipova materije, pa pitanje šta se dešava sa tamnom materijom u svemiru i gde ona nestaje“, nabraja dr Popović i dodaje pitanje svih pitanja - da li će svemir nastaviti da se širi ili će početi da se hladi i skuplja.
„Moguća su i iznenađenja, a u tom slučaju, nauka će morati da preispita neke postulate i teorije“, napominje Popović, koji je poslednji put u julu bio u CERN-u.
Naš sagovornik napominje da će 4. oktobra u objektu smeštenom nadomak Ženeve, gde se sto metara ispod zemlje proteže tunel dug 27 kilometara, biti održana prezentacija detektora „Atlas“. Za tu gigantsku mašineriju Institut je uradio dva tzv. mala točka, dajući, srazmerno mogućnostima, svoj doprinos najvećem projektu u istoriji nauke.
„Otvorićemo i šampanjac“, uzbuđeno kaže Popović.
„Atlas“ je jedan od četiri detektora na kružnom tunelu kroz koji će se propustiti snopovi protona brzinom tek nešto manjom od brzine svetlosti i prvi u kojem će se dogoditi sudar.

Slika

„Detektor na kojem je radilo 2.000 naučnika visok je 50 metara, kao desetospratnica, a dug 30 metara, dok su dva točka od nerđajućeg čelika napravljena u fabrici ‘Lola’, svaki prečnika devet metara i težine ‘tričavih’ 120 tona. U delovima je u Ženevu prevezen na osam kamiona i tamo sklopljen i spušten na svoje mesto krajem februara“, opisuje Popović i napominje da je u pravljenju drugog detektora, s oznakom CMS, učestvovao Institut Vinča.
Prema rečima direktora Instituta za fiziku, eksperiment će se odvijati u fazama, a planirano je da se maksimalna energija od 14 teravolti postigne iduće godine.
Projekat je do sada koštao osam milijardi dolara, a morao je da savlada brojne prepreke i to ne samo naučne. Za njega su vezane brojne priče i legende. Na primer, postoji mišljenje da bi u akceleratoru mogle da se pojave crne rupe koje bi uništile ne samo kolajder već i pola teritorije Francuske i Švajcarske. Kritičari kažu da bi i eventualna rupa, ma koliko mala i ma koliko kratko trajala, za par godina mogla da naraste i ugrozi opstanak čovečanstva. Nemački hemičar Oto Rosler izveo je čak proračun koji dokazuje takve apokaliptične tvrdnje.
„Moji propračuni pokazuju da je prilično verovatno da će ove male crne rupe opstati, eksponentno se uvećavati i pojesti planetu iznutra. Pozivam CERN da sazove konferenciju o bezbednosti i dokaže da grešim, ali oni to ne žele“, požalio se Rosler.
Sličnu parnicu pokrenuli su u martu pred Okružnom sudu u Honolulu Volter Vagner i Luis Sančo, takođe bez uspeha.
Naučnici CERN-a tvrde da je tako nešto u principu moguće, ali da bi te rupe postojale suviše kratko da bi nanele bilo kakvu štetu.
Svi proračuni naučnika CERN-a pokazuju da apsolutno nema opasnosti, kaže za „Blic“ dr Dragan Popović, direktor Instituta za fiziku i objašnjava da je „fantastično mala verovatnoća“ da se crne rupe uopšte pojave. Ako tokom simuliranja situacije kakva je postojala milijarditi deo sekunde posle velikog praska crne rupe ipak nastanu, trajaće toliko kratko da će biti bezopasne, tvrdi naučnik i ponavlja da nema razloga za zabrinutost javnosti.

Slika
Korisnikov avatar
By Berserker
Zar ne postoji josh jedan akcelerator u US i radi vetj 8 godina i nishta se dosad nije dogodilo?
Korisnikov avatar
By ns.happy
bas...a oni uragani, tek tako nalecu na njih :giggle:
Korisnikov avatar
By Berserker
jbt, u bedaku sam od kad sam chuo za ovaj LHC
a sad vetj pizdim jer se pojavio neki profa koji kaze da je mogutja pojava crnih rupa... a taman sam se smirio... :sigh:
Korisnikov avatar
By reveal
Ja se plasim da slucajno ne bude kao u Danu nezavisnosti.... Kad je jedino onaj naucnik tvrdio da ce vanzemaljci da nas napadnu, a svi su mislili da su doslu u peace... :lol:

Mozda je ovaj naucnik jedini koji tvrdi to i u pravu je... :uplasen:
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by horus.
anyway, ja sam od onih koji bi doveli u pitanje opstanak zivota na zemlji zarad otkrivanja tajne univerzuma...
manje vise i dalje se postavljaju ista pitanja kao i pre 2000 godina, te me ovaj eksperiment raduje...

:hyper:
Korisnikov avatar
By Berserker
Evo nadjoh

Postoji manji akcelerator u US, RHIC
Zbog njega se digla panika da tje se stvoriti crne rupe, strejndzleti...
Evo proshlo je 8 godina od pushtanja u rad... :neznam:

Chak je Diskaveri napravio kratak film o raznim scenarijima smaka sveta i tu se nashao RHIC i chestica strejndzlet...
Na kraju filma su rekli da svaki od scenarija veoma malo verovatan [pandemija gripa, dzinovski cunami, strejndzlet]...

Ali >>> postojanje strejndzlet chestice nije dokazan.
Ono shto mene brine jesu te crne rupe.
Po pravilu, kada zvezda "umre" ona se pretvori u crnu rupu, right?
A kako bi drugachije nastale crne rupe? Ja znam samo za ovo sa smrtju zvezda...
Korisnikov avatar
By erkondisn
pa 'umiranjem' zvijezde samo je jedan od nacina nastanka crne rupe, koja je nista drugo nego jedna zbijena masa, odnosno tijelo koje ima kozmicku brzinu koja je veca od brzine svjetlosti pa doslovno guta svjetlost (zato je i crna jelte :lol: ). hawking je, koliko se sjecam imao nekakve teorije o mini crnim rupama, njihovom nastanku (nakon velikog praska) i njihovom djelovanju.

bas super. jedva cekam eksperiment :eya:

'smak svijeta', i to za moj rodjendan :kolo: (mo's mislit')
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
imaš objašnjeno na sajtu CERN-a o nastanku crnih rupa i kakve veze one imaju sa akceleratorom. suština je u antimateriji. tamo imaš i podatak o američkom akceleratoru.

a bio je i odličan tekst na b92 o ovome gde je sve lepo objašnjeno, možda je neko i ostavio link na temi.

@erkondisn: nije velika brzina, već gravitacija zbog ogromne mase.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by erkondisn
pa 'umiranjem' zvijezde samo je jedan od nacina nastanka crne rupe, koja je nista drugo nego jedna zbijena masa, odnosno tijelo koje ima kozmicku brzinu koja je veca od brzine svjetlosti pa doslovno guta svjetlost
zar nije da ima toliku gravitaciju da guta svetlost, a da sama brzina kretanja i nije bitna za to?
Korisnikov avatar
By erkondisn
pardon, malo sam se krivo izrazio. tijelo ima gravitacijsko polje takve jacine tako da brzina koja je potrebna da se neko tijelo izvuce iz tog polja mora biti veca od brzine svjetlosti.

eto :D
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
evo ga tekst sa b92:
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?nav_id=311422

što se tiče crnih rupa, one nastaju nakon što zvezda implodira ("uruši" se u samu sebe") i time stvori telo ogromne mase, a male zapremine, tj. dođe do ogromne koncentracije materije, pa se stvara jaka gravitaciona sila (prema G*m1*m2/r^2). pošto je svetlost dualne prirode, tj. talas + čestica (foton), a pošto fotoni imaju masu, i svetlost podleže zakonu gravitacije.

to se može primetiti i inače kad svetlost prolazi pored većih zvezda, jer se putanja svetlosti krivi. pa ispada da se zvezda "pomera" kad se pojedinačno posmatraju svetlosti različitih talasnih dužina koje je proizvela ta zvezda. na osnovu ovog zapažanja se i došlo na ideju o dualnoj prirodi svetlosti.

e sad, svetlost se "malo" krivi prolazeći pored zvezda, jer gravitaciona sila zvezde nije (dovoljno) velika s obzirom na brzinu kojom se kreće svetlost. a gravitacije crne rupe je tolika da krivi "prostor-vreme" i čak ni objekti koji se kreću brzinom svetlosti ne mogu da izbegnu njeno privlačenje.

drugi način nastanka crnih rupa jesu sudari velikih energija koji bi kreirali dovoljno veliku gustinu, a to su ovi kojih se i pribojavaju u vezi sa CERN-om. s obzirom na brzine koje razvija LHC, deluje da je pojava ovakvih crnih rupa moguća u teoriji, ali problem je što su čestice isuviše male. druga stvar je da se ovakvi sudari dešavaju svakodnevno na Zemlji usled kosmičkog zračenja, ali od kako Zemlja postoji, pa do današnjeg dana nije nastala niti jedna (stabilna) crna rupa. tako da je i ova mogućnost isključena.
Korisnikov avatar
By Berserker
Originally posted by 2Q2Bstr8
s obzirom na brzine koje razvija LHC, deluje da je pojava ovakvih crnih rupa moguća u teoriji, ali problem je što su čestice isuviše male.
Shta to znachi - poshto su male chestice, pojava rupa je nemogutja, ili poshto su male, postoji mogutjnost pojave??
druga stvar je da se ovakvi sudari dešavaju svakodnevno na Zemlji usled kosmičkog zračenja, ali od kako Zemlja postoji, pa do današnjeg dana nije nastala niti jedna (stabilna) crna rupa. tako da je i ova mogućnost isključena.
Koliko su snazni ti sudari?
I gde se oni odigravaju na Zemlji, s obzirom da tje se eksperiment vrshiti u vakuumu?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
odgovor 1: ako znamo da je sila masi daje ubrzanje ;) (F=m*a), a imamo čestice velikih brzina i veoma malih masa, dobijamo male količine energije. na CERN-ovom sajtu se navodi da su energije ekvivalentne energiji jednog komarca. a to nije dovoljna energija za stvaranje crnih rupa.

odgovor 2: jednako snažni koliko i oni koji će se događati u LHC-u. da li je vazduh ili vakuum nema veze sa prirodom i posledicom sudara, već sa time da je vakuum neophodan za eksperiment kako bi se eliminisao uticaj svih neželjenih čestica u akceleratoru.
Korisnikov avatar
By reveal
Znaci, da bi nastala, potrebna joj je veeeelika kolicina energije, odnosno velika masa. da li sam dobro razumela?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
da. :yes:

ili preciznije - da bi opstala. jer moguće je da i u tim sudarima nastaju mikroskopske crne rupe, ali one su nestabilne i žive svega nekoliko delića sekunde, a potom ispare.
Korisnikov avatar
By V25
Ok, sada smo sigurni da će buduće generacije imati po 3 ruke, 4 noge i možda dve glave :cvece:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Jutros sam slusao nase naucnike kako govore o ovome u jutarnjem programu B92 zvuci krajnje interesantno.

Ovaj projekt se najavljuje kao najveci naucni projekat ikada a u njemu ucestvuju naucnici iz celog sveta ukljucujuci i nase naucnike :up:

Ja licno ne verujem u te kataklizmicne scenarije posto oni uvek postoje i plod su fascinacije pojedinaca sa smakom sveta.
A i koliko sam shvatio cestice koje ce oni koristiti u akceleratorima nece biti dovojno velike da mogu eventualno da stvore neku crnu rupu koja bi mogla da proguta bilo sta.

Ne razumem samo na koji nacin ce tako da potvrde teoriju VELIKOG PRASKA po kojoj je navodno nastao svemir?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to teško da će objasniti u jutarnjem programu. :) da bi to razumeo treba ipak solidno (pred)znanje.
Korisnikov avatar
By delfinmne
Uh mrzi me pisat...

LHC prema nekim propračunima posjeduje dovoljnu energinu za stvaranje crnih rupa.
Medjutim pitanje je dal su te crne rupe opasne. Naime predvidjene crne rupe nastale energijom LHC-a bi bile premale mase da prežive dovoljno dugo da ih uopste primjetimo, a kamo li da budu opasne.
Do duše možemo ih detektirati posredno, odnosno na način da sagledamo i prepoznamo predvidjene posljedice njihovog raspada (kako je predvidjeno teorijom Stivena Hokinga).

U stvari jedan od ciljeva je da se upravo one i proizvedu s obzirom da su te egzotične crne rupe upravo odgovorne za ovakav svemir kakav danas poznajemo.

Naime u trenutku velikog praska zbog visokih energija koje su tada vladale, stvoreno je mnogo takvih mikro crnih rupa koje su se saglasno Hokingovoj teoriji raspale poslije odredjenog vremena u obliku male explozije zracenja.

Takva mala mreskanja unutar uniformnog rasporeda unutar ranog svemira su stvorila male nestabilnosti oko kojih će se kasnije skupiti prve galaksije, zvijezde i planete. Zato danas svemir ima pijenastu strukturu.

Da nije bilo tog ranog mreskanja svemir bi bio uniforman i gravitacija bi bila ravnomijerno rasporedjena u svim pravcima praktično onemogucavajuci nastanak galaksija i zvijezda.

Otkrivanje predvidjenog raspada mikro crne rupe je jedan od Gralova Kvantne Mehanike
Korisnikov avatar
By reveal
da. :yes:

ili preciznije - da bi opstala. jer moguće je da i u tim sudarima nastaju mikroskopske crne rupe, ali one su nestabilne i žive svega nekoliko delića sekunde, a potom ispare.
na to sam i ciljala. da bi uopste postojala i ispunila svoju svrhu unistenja sveopshte materije, njoj je potrebna ogromna kolicina energije koju nece naci u podzemnom tunelu, tamo neke planete u suncevom sistemu...
njoj je potreban neki crveni dzin!

naravno, ne mogu ni po cemu da se poredim sa svetskim naucnicima sveta... ali meni se cini da se crna rupa i nece desiti...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Danas pocinje experiment koji ce trajati narednih 15 godina.
Danas pustaju samo snopove protona u tunel a prvi sudari cestica su predvidjeni tek za 21.10....tako da svi koji misle da ce doci smak sveta imate jos vremena :lol:

Mene drug sinoc nagovarao da u petak izadjemo u grad i napijemo se jer ce u subotu biti smak sveta zbog tog experimenta :lol:

Kako ne volim kad neko paranoishe jer veruje svemu sto pishu blogeri i neinformisani internet-frikovi.
Korisnikov avatar
By delfinmne
Originally posted by Lakiboy_ns
Danas pocinje experiment koji ce trajati narednih 15 godina.
Danas pustaju samo snopove protona u tunel a prvi sudari cestica su predvidjeni tek za 21.10....tako da svi koji misle da ce doci smak sveta imate jos vremena :lol:

Mene drug sinoc nagovarao da u petak izadjemo u grad i napijemo se jer ce u subotu biti smak sveta zbog tog experimenta :lol:

Kako ne volim kad neko paranoishe jer veruje svemu sto pishu blogeri i neinformisani internet-frikovi.

Drug je trazio povod da pije hehe.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
^^
To sam mu i ja rekao: brate ako ti se pije reci nemoj da mi paranoises kako ce biti smak sveta pa da zato trebamo da izadjemo da se oleshimo :pivce:

@ns,happy-mnogi blogeri podgrevaju paranoju i teorije zavere i pishu kojekakve budalastine samo kako bi skrenuli paznju na sebe...svi bi da budu ona poznata luda blog-tetka Perez Hilton :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!