Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Waldorf, Moderators
Originally posted by Ombeliko BrunnerTemu sam postavio zbog toga što mnogi ekologiju vulgarizuju i misle da je isto što i zaštita životne sredine.
= studija odnosa organizama ili grupe organizama i njihovog okruzenja;
= nauka o medusobnim odnosima organizama i njihovog okruzenja
= studija o strukturi i funkciji prirode
Ekologija se bavi:
- opstankom vrsta u prirodi
- fenomenom specijacije
- regulacijom brojnosti populacije
- zotom u zajednici, modifikovanim stanistima
- kruzhenjem nutritijenata u prirodi, izvorima nergije, efikasnost korisccenja energije
Originally posted by jukieNa Biološkom fakultetu u Beogradu, na studijskoj grupi "Ekologija i zaštita životne sredine" biogeografija se odvojeno polaže. Postoje predmeti:
Verovatno znam dosta, jer mi u indexu pišu desetke iz Ekologije biljaka, Ekologije životinja i Čovek i životna sredina.
Ekologija se na fakultetima inače obično kombinuje sa zoogeografijom i fitogeografijom u jedne predmete (tj postoji Ekologija i geografija biljaka i Ekologija i geografija životinja).
Originally posted by 2Q2Bstr8To sa papirićima, zagađenjem itd. ima veze sa Zaštitom životne sredine i Ekologijom čoveka. Radi se o odnosu: čovek - životna sredina. Ali ekologija je šira od toga...pomenuli smo ekologiju biljaka, životinja, gljiva...
pa evo ja ne bacam otpatke po ulici, recikliram papir, sasvijam tetrapake i gužvam plastične flaše itd. mislim da je moj ODNOS (pošto je to ključna reč) prema mojoj okolini sasvim pristojan. jednog dana ako budem imao para i mogućnosti ću nabaviti i nekakav sistem grejanja koji ne ugrožava prirodu (tipa solarni paneli) itd.
da, da, sećam se svog gradiva iz ekologije iz osnovne i srednje, ali takva ekologija je daleko od svakodnevne teme i nečega što ljude zanima, jer je apstraktna. šta tu ekosistem i kruženje materije. svima je jasno šta znači "ne bacaj smeće kroz prozor".
Originally posted by 2Q2Bstr8Naravno, prvo treba da znaš zašto nešto štitiš i kako nešto funkcioniše. I još jednom, ekologija nije nauka o zaštiti životne sredine.
i ti misliš da ćeš edukacijom ljudi o "Materija kruži, energija protiče" podići njihovu svest o problemima naše životne sredine? pa 99% ljudi koji su zajedno sa mnom slušali o ovome u školi nisu mogli da to povežu međusobno!
Originally posted by KiwiJedan od većih problema u Pančevu je ekološki neosmišljen plan grada. Industrijska zona je smeštena na području na kom ne bi smela da bude (nije uzimana ruža vetrova u razmatranje). Drugim rečima, vetrovi duvaju tako da nanose zagađenja industrije pravo na grad.
OnTopic: Ekološka katastrofa prograšena u Pančevu.. Opasno po život izlaženje iz kuće .. ko ima neka gleda TV Pančevo ... srećom imam gas maske![]()
Originally posted by SunceNauka koja se bavi uslovima opstanka zivih bica, odnosima samih organizama i organizama i sredine u kojoj egzistiraju naziva se ekologija.Ovaj termin je uveo nemacki biolog darvinista hekel 1866 godine u radu "Generalle Morphologia organismen" On je shvatao ekologiju kao "nauku o odnosu zivih bica u sredini u kojoj zive " Ekologija kao nauka ima znatno stariju istoriju. Naucne osnove mozemo naci jos kod antickih filozofa, a narucito kod poznatih prirodnjaka 18. i 19. veka ( Humbolt, Lamark, Sent Ilar i dr. ) Ipak se ekologija pocela sistematicno izucavati tek u 20. veku. Kao naucna osnova ekologije prihvata se Darvinovo ucenje o borbi organizama za opstanak. Kako je poznato, on je ovde ukljucio ne samo borbu izmedju organizama za zivotne resures, vec i njihove reakcije na razlicite faktore zivotne sredine, cijim su podsredstvom oni prilagodjeni za opstanak u konkretnim uslovima. U danasnje vreme ekologija se deli na tri discipline: faktorijalnu ekologiju ( autoekologiju ), populacionu ( sinekologija ) i biogeocenologiju.Originally posted by Ombeliko BrunnerTemu sam postavio zbog toga što mnogi ekologiju vulgarizuju i misle da je isto što i zaštita životne sredine.
= studija odnosa organizama ili grupe organizama i njihovog okruzenja;
= nauka o medusobnim odnosima organizama i njihovog okruzenja
= studija o strukturi i funkciji prirode
Ekologija se bavi:
- opstankom vrsta u prirodi
- fenomenom specijacije
- regulacijom brojnosti populacije
- zotom u zajednici, modifikovanim stanistima
- kruzhenjem nutritijenata u prirodi, izvorima nergije, efikasnost korisccenja energije
Još jednom:
Ekologija je biološka disciplina koja proučava odnose živih bića i spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose između živih bića.
Ključna reč je ODNOS!
Naziv ekologija potiče od grčkih reči oikos (kuća) i logos (reč, govor, nauka), odakle sledi da je ekologija nauka o kući, tj. domaćinstvu živih bića.
Termin "ekologija" je uveo nemački zoolog Hekel koji je ekologiju definisao kao nauku o odnosima životinja prema okolnoj organskoj i neorganskoj sredini, kao i prema drugim životinjama. Tek kasnije je ekologija šire shvaćena (uključujući i biljke, gljive, bakterije, viruse).
Moderna definicija ekologije:
Ekologija je nauka koja proučava rešenje koja su živa bića realizovala u vezi sa problemima koje je spoljašnja sredina postavila živim bićima i koja su ona morala da reše kroz svoju evoluciju. Dakle, ekologija je i nauka o OPSTANKU.
Ekologija pručava strukturu i funkcionisanje prirode u celini, uključujući i čoveka.
![]()
Originally posted by SuncePod zivotnom sredinom, podrazumevamo celokupni sistem medjusobno povezanih prirodnih i antropogenih objekata, pojava i procesa, u kome se odvija ljudsko zivljenje, rad i odmaranje. Pojam zivotne sredine ukljucuje prirodne, socijalne i vestacki stvorene fizicke, hemijske i bioloske cinioce tj. sve ono sto direktno i indirektno deluje na zivot i delatnost coveka i zivotne funkcije drugih bica.Originally posted by 2Q2Bstr8Naravno, prvo treba da znaš zašto nešto štitiš i kako nešto funkcioniše. I još jednom, ekologija nije nauka o zaštiti životne sredine.
i ti misliš da ćeš edukacijom ljudi o "Materija kruži, energija protiče" podići njihovu svest o problemima naše životne sredine? pa 99% ljudi koji su zajedno sa mnom slušali o ovome u školi nisu mogli da to povežu međusobno!
Da li si gledao emisije "Opstanak"? To su bile ekološke emisije.
Originally posted by 2Q2Bstr8Ko je tebi rekao da ja želim da podižem svest o životnoj sredini? Ovo je tako bljutavo-bahat post da sam morao da se vratim i da ga "nagazim"! Šta si želeo ovim pitanjem?
Originally posted by whitemanOvo su malo antrpopocentrične definicije životne sredine, moguće iz Socijalne ekologijе ili Ekološkog prava, аli dobro.
Pod zivotnom sredinom, podrazumevamo celokupni sistem medjusobno povezanih prirodnih i antropogenih objekata, pojava i procesa, u kome se odvija ljudsko zivljenje, rad i odmaranje. Pojam zivotne sredine ukljucuje prirodne, socijalne i vestacki stvorene fizicke, hemijske i bioloske cinioce tj. sve ono sto direktno i indirektno deluje na zivot i delatnost coveka i zivotne funkcije drugih bica.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!