- 04 Feb 2012, 16:21
Danas je iTunes Store dostupan u 123 zemlje. U vecini je josh uvek moguce kupovati samo aplikacije ali mi nemamao cak ni to. Od decembra servis je uveden i u novim clanicama EU kao i u ostatku zemalja Juzne Amerike. Neko ce reci nabavis platnu karticu u zemlji koja ima Store i kraj priche, ali ne mogu svi to sebi obezbediti. I pored toga sto je piraterija kod nas dominantan oblik preuzimanja audio i vizuelnih sadrzaja, ovde postoji dosta ljudi koji su spremni platiti za novi album ili film. Mnogima u Srbiji izdvajanje novca za muziku, filmove ili serije predstavlja luksuz iz vishe razloga. U tradicionalnim music shopovima kod nas cene albuma ostaju iste godinama a na iTunesu, pored cestih kratkotrajnih snizenja, starije albume mozete kupiti za polovinu ili cak i trecinu regularne cene. Kada tome dodamo cinjenicu da je regularna cena digitalnog albuma niza od fizickog cd-a to bi sigurno uticalo na povecanje broja ljudi koji bi placali za preuzete sadrzaje.
Neko ce reci pa vec imamo nesto slicno - Telenor muzika. Dovoljno je da kazem da naplacuju posebno za album cover!! Znam da kod nas postoje veliki problemi oko autorskih prava ali ima ih i u zemljama koje su dobile svoju iTunes prodavnicu. Ono sto nikako ne mogu da dokuchim je koji su to razlozi, sem sto smo uvek zadnja rupa na svirali, zbog kojih nas sve digitalne pogodnosti obilaze u sirokom luku.
Neko ce reci pa vec imamo nesto slicno - Telenor muzika. Dovoljno je da kazem da naplacuju posebno za album cover!! Znam da kod nas postoje veliki problemi oko autorskih prava ali ima ih i u zemljama koje su dobile svoju iTunes prodavnicu. Ono sto nikako ne mogu da dokuchim je koji su to razlozi, sem sto smo uvek zadnja rupa na svirali, zbog kojih nas sve digitalne pogodnosti obilaze u sirokom luku.