Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
treba mi pomoć oko snimanja audio podcasta. dakle, sto mi je sve tehnicki potrebno da bih mogao snimiti diskusiju 5 ljudi, koja bi se onda mogla uploadati na net? :hmm:

trebam li svakome od njih srediti mali mikrofon, tzv. bubicu? kako sve mikrofone povezati na uredjaj za snimanje, i je li taj uredjaj moze biti olympusov digitalni diktafon? sto je s podlogom koja bi isla ispod glasova, je li potrebna ili ne?

itd itd.

recimo da je rezultat koji zelim dobiti slican pescaniku, uz razliku da bi bilo vise dijaloga a manje monologa.
http://pescanik.net/category/audio/" target="_blank

zna li netko ista o ovoj temi? ^^
Korisnikov avatar
By Mars
Ako ja dobro razumem...ti zelis da snimis nesto sto ce NAKNADNO da postane audio podcast?
Korisnikov avatar
By *deni*
A opet, stalo ti je i da taj snimak ima određeni profesionalni tehnički kvalitet zvuka, inače bi taj razgovor mogao snimiti običnom digitalnom kamerom. Tako ?
Korisnikov avatar
By *deni*
Bez želje da se sprdam, palo mi na pamet - ti si čovek aktivan u javnom životu, verovatno i dovoljno kredibilan, pa što onda ne bi zamolio nekog poznanika sa kakve radio stanice da ti ustupi studio van radnog vremena da to snimite kako dolikuje ?
Korisnikov avatar
By Mars
Mozes ovako

Slika

a mozes i ovako

Slika

Ne znam koji Olympus imas i da li ima prikljucke za eksterni mikrofon. Ako imas, dalje sve ide preko razdelnika.

U svakom slucaju to moze da ti uradi i svaki laptop, a ako bas hoces Olympus bez posebnih mikrofona - onda nadjes ortocentar poligna koji cine akteri razgovora i u njega stavis uredjaj (losiji rezultat, ali treba probati, mozda i ne ispadne lose).

Da li je potrebna podloga koja ide ispod glasova zavisi da li je hoces ili neces :drama: Ako je hoces, doda se naknadno, ne u toku snimanja :drama: Za to moze da se koristo SoundForge ali i obican WindowsMovieMaker.

:drama:
Korisnikov avatar
By Mars
U "Pescaniku" (u onim retkim ne-monolog trenucima) se jasno cuje da se radi sa jednim mikrofonom tj. uredjajem. Ako zelite zivlju diskusiju sa paralelnim inputima i ciji rezultat nece da lici na voki-toki sesiju - trebace vise mikrofona.

U sustini treba ti ovo (kad humanizujes one seme gore)

Slika

A onda i mozes da rasporedis nekako na stolu ta dva mikrofona (uticaj preplitanja i kasnjenja zvuka od jednog do drugog je zanemarljiv)
Korisnikov avatar
By Waldorf
Ako je mikrofon dovoljno dobar možete ja mislim s jednim da prođete. Ali šanse da se diskusija pretvori u nadvikivanje je više nego dobar na ovim prostorima, pa kontam da bi snimanje paralelnih streamova svakako bio najbolje rešenje (daklem više mikrofona). Znam da možeš na komp da ih povežeš ako audio kartica to podržava, ali za diktafon nemam ni najmanju ideju.
Korisnikov avatar
By Srklet
mars + waldorf, hvala na savjetima. :obraz:
diskusija se nece pretvoriti u nadvikivanje jer cu je ja moderirati (da vidim tko ce se to nadvikivati sa mnom :kingkong:), ali zelim sto kvalitetniji zvuk, pa mi se svidja ova ideja snimanja svega na laptop u razlicitim streamovima.
Korisnikov avatar
By svejedno
imas dve opcije:

1. pet mikrofona, jedan mixer (sa minimum 5 ulaza za po svaki majk, jel ) prikacen na komp il na cemu vec snimas, i posle se igraj postprodukcije na kompu.

2. jedan ok mic u sredinu sobe - bez zvukova sa strane - odn samo da se cuju glasovi, trebalo bi sve da ih uhvati.

i to snimas direktno na komp (ili cime vec snimas), pa se posle igraj postprodukcije.

..

druga opcija deluje.....izvodljivije.

..

dakle, 5 majkova ti ne igra bez 5 ulaza za snimanje toliko majkova.
Korisnikov avatar
By svejedno
btw, da - vise majkova bi svakako trebalo da ti poveca kvalitet zvuka

(umesto svih zvukova isprepletanih na jednoj spravi, kapiras)

al za odvojene streamove sa po jednim glasom ti treba mixer
(ili samo odjovarajuci program, mozda)
koji ce sve to snimljeno da 'odvoji' i snimi na 5 kanala.

..

ali sa 5 majkova je u sv sl kvalitetniji zvuk, bez obzira dal idu na 5 kanala ili jedan.

odn, tako ne hvatas 'atmosferu' sobe, svaki majk hvata samo po ljudski glas.

kvalitet zvuka - 5 mikrofona.
Korisnikov avatar
By svejedno
pazi, zavisi i od mikrofona...

(nikako da saopstim sve, mozak mi umro, tek sam ustao...pre sat vremena, lol)

majk koji hvata ...hm...okolinu...obican, 'all-round' mikrofon moze ti zagorca zivot ako koristis 5 takvih, lol.

tako da takav mikrofon - bolje jedan.

..

a imas i tzv 'usmerene' mikrofone
(jbt, sad zvao ortaka koji sve to zna, sva ta imena, nije dostupan, jbg)

koji su manje vise stvoreni da hvataju samo glas, odn da guse zvukove sa strane.

takvi ti trebaju ako ces da koristis 5 komada.

..

drugim recima - raspitaj se u prodavnici, lol.

btw, obicni komp majkovi su 'polu-usmereni',
odn verovatno i oni mogu da odrade posao.

odn, sigurno mogu da ga polu-odrade.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!